Szörnyetegek ​szigetén 45 csillagozás

(Dr. Moreau)
H. G. Wells: Szörnyetegek szigetén

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Edward Prendick ifjú angol természettudós hajótörést szenved. Keserves hányódások után titokzatos szigetre vetődik: szörnyetegek hemzsegnek a vadonban. A délövi szárazulat ura ugyan azt állítja, hogy biológiai kutatóállomást vezet, az igazság azonban más. A megszállott, ősz öregember, dr. Moreau borzalmas műtéteket hajt végre. A rovott múltú, hajdan híres, sőt hírhedt kórboncnok tudós idétlen szörnyetegeket állít elő. Fenevadakat és szelíd állatokat vagdal széjjel és operál egybe, olyan „alkotása” azonban nincs, amelyikkel elégedett lehetne. Mitévők lesznek a félresikerült, torz teremtmények, ha győz lényükben a ragadozó elem, és föllázadnak a tudós ellen, hogy bosszút álljanak pokoli kínjaikért?! Milyen áldozatok árán sikerül Prendicknek, az emberséges fiatalembernek megmenekülnie az elszabadult ösztönök véres szigetéről? Erről szól a világhírű nagy angol regényíró hátborzongatóan izgalmas remekműve.

Dr. Moreau szigete címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1896

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Örökzöld könyvek Móra

>!
Móra, Budapest, 1990
138 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631166562 · Fordította: Rózsa György

Kedvencelte 1

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Oriente>!
H. G. Wells: Szörnyetegek szigetén

Kezdhetném azzal, hogy nem vagyok ijedős, de Dr. Moreau szigetén sokszor ijedeztem.
Valójában nagyon is ijedős vagyok (a thrillereket kb. csukott szemmel szoktam nézni, kár belém), úgyhogy Dr. Moreau szigetén sokszor ijedeztem. :)

Persze nem ez a lényeg, jó kis könyv volt ez. Megjelenésekor még viszonylag friss lehetett a darwini evolúció-elmélet, sokak ingerküszöbét talán még el sem érte. Wells mintha az emberi faj eredetének ismeretében rejlő, ebből fakadó mélységes rettegést és irtózatot, illetve a sokszor logikátlan és el nem magyarázott vallási társadalmi szabályrendszerek törékenysége feletti aggodalmát öntötte volna mind bele ebbe a hajótörött-rémregénybe. Aztán vannak itt tudományetikai kérdések, meg úgy általában etikaiak.
A tudományos megalapozottsággal a szerző most nem bíbelődött annyit, a cselekmény sem tartogat rettentően váratlan fordulatokat, a szereplők pedig inkább csak szerepek, mint valós karakterek, de a vége nagyon tetszett, nyugtalanítóan szép lekerekítés.

Nem láttam egyik filmfeldolgozást sem, úgyhogy valaki segítsen megfejteni a borítót: ki a bánat ez a nő és hogyan kerül a szigetre?

6 hozzászólás
Spaceman_Spiff IP>!
H. G. Wells: Szörnyetegek szigetén

Ha eltekintünk attól, hogy az eltelt több, mint száz évben mennyire elkoptatták már ezt a klisét (őrült tudós elhagyatott szigetén valami borzalmasat alkot), akkor igazából nem nagyon találni kivetnivalót a könyvben. Még ma is teljesen jól működik az atmoszférateremtés, a tudományos rész is csak néhol érződik nevetségesen túlhaladottnak (mert szerencsére Wells sose ment bele annyira a tudományos leírásokba, hogy aztán később nevetségessé váljon), és az egész kifejezetten egyben van. Meglepett, hogy itt karakterek vannak, nem papírmasék, és a könyv nem moralizál annyit, mint vártam. Kifejezetten élvezetes volt olvasni, az állatemberek érdekesek voltak, a stílusa pedig olvasmányos, szóval nem érezni rajta azt a rengeteg eltelt időt.
És mindenkit megnyugtatok: egyáltalán nem olyan, mint bármelyik filmadaptációja :)

Andrée P>!
H. G. Wells: Szörnyetegek szigetén

Ezt a könyvet olvasva ismét szembesültem több elképesztő dologgal is.
Megint csak csodálkozni tudok, hogy már olyan régen, micsoda klassz történeteket sikerült kiagyalni.
Aztán ezek a történetek, mennyire megállják a helyüket még ma is. Mint ez az írás is. Még manapság is megborzongatja az embert. El sem tudom képzelni, hogy régen, egy jóval lassabb világban és nevezzük tudatlanabbnak azt a világot, micsoda élményt adhatott ez a történet. Mert még 21. századi fejjel is egy teljességgel élvezhető és olvasmányos horror történet. Nekem nagyon tetszett!

pwz IP>!
H. G. Wells: Szörnyetegek szigetén

Ha ezt a történetet ma írná meg valaki, akkor az egy zombis-könyv lenne – na jó, esetleg kapna egy ma oly kedvelt vámpíros „beütést” :).
Így viszont – 1896-ban megírva és pont H.G. Wells által – ez egy sci-fi-thriller, ami szerintem igen jól sikerült. Mindkét filmfeldolgozást (1977 és 1996) láttam, azok is sokat hozzátehetnek a könyv élvezeti értékéhez!

zamil>!
H. G. Wells: Szörnyetegek szigetén

Tetszett a könyv, az elbeszélés módja nagyon hasonló volt mint az Időgépnél, de valahogy mégis olvasmányosabb volt. A történetet azt hiszem senkinek nem kell bemutatnom, a könyv tömören meséli el a dolgokat (dátum nélkül, szinte napló formába). Még ma is kellemes olvasmány, és el tudom képzelni a megjelenése idején a fogadtatást.

Holdbéli_nyúl P>!
H. G. Wells: Szörnyetegek szigetén

Nemrég olvastam Bulgakovtól a Kutyaszívet. Érdekes párhuzamba állítható a két mű, mindkettő azt a kérdést firtatja, hogy no, akkor most mi is ez a lény? Azt hiszem, hogy a téma nem kevésbé aktuális, mint megjelenésének idején. Nincs „túlírva”, mégis nagyon elgondolkodtató. Itt is végig ingadozott, hogy ki iránt érzek több rokonszenvet/részvétet. Olyan volt ez, mint egy tragédia, és a zárókő a tragikus magány.

Batus>!
H. G. Wells: Szörnyetegek szigetén

Elmegy. Nyilván nagyobb lenne hatása, ha kis lelkem nem szokott volna már hozzá a nagyobb borzalmakhoz. Szóval amiben nincs minimum egy habzó szájú kisbaba, ami kifordult belekkel vergődik egy konténerben, miközben az anyja nevét suttogja, a szemei pedig vörösen izzanak… Hát, az nem különösebben megrázó… De az ötlet persze tetszetős, és egyébként is vonzódom a mindenféle mutáns sebészeti és génmanipulációs dolgokhoz. És ugyanakkor érdekes erkölcsi és filozófiai kérdéseket vet fel.

1 hozzászólás
chhaya P>!
H. G. Wells: Szörnyetegek szigetén

Stílusra és témában is emlékeztetett a Frankensteinre, és a Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esetére; akinek azok tetszettek, annak ez is fog. A fülszövegben pontosan benne van, mire is lehet számítani, se több, se kevesebb. Nem szívesen kerülnék oda dr. Moreau szigetére, annyi szent…

Sceurpien I>!
H. G. Wells: Szörnyetegek szigetén

Egy egészen érdekes robinzonád, ami rengeteg huszadik századi művész megihletett. Ennek megfelelően nagy várakozásokkal kezdve olvastam, amihez többé-kevésbé fel tudott nőni. Kevés erénye között van, hogy nem próbál millió oldalon keresztül szólni az olvasóhoz, könnyed, gyors olvasmány. Ezen felül a szereplők sem annyira sematikus, mint amit a műfajtól sejteni lehet. A történet pont annyira cselekménydús és fordulatokkal teli, amennyire az elvárható, se jobban, se kevésbé. Valójában egy jól megszerkesztett iparosmunka egy jó ötlet alapján.

Jezi>!
H. G. Wells: Szörnyetegek szigetén

Mikor H.G.Wells könyvet olvasok mindig elcsodálkozom, hogy a 19-20. század fordulóján valaki ilyen történeteket tudott kitalálni. Bármelyik könyvéből lehetne a mai kor elvárásainak megfelelő filmet csinálni (persze van amelyikből csináltak is). Azért van amelyik az érdekes téma ellenére picit bugyutára sikeredett ( A láthatatlan ember), de ez a könyve kimondottan izgalmas volt, alig tudtam letenni. Nagyon tetszik a kicsit régies stílusa, és ahogy az emberben dúló érzelmeket – pl. a rettegést- le tudja írni.


Népszerű idézetek

pwz IP>!

Az állat lehet vérszomjas és ravasz, de hazudni csak az ember tud.

127. oldal (1990)

krlany IP>!

A természet tanulmányozása végül ugyanolyan könyörtelenné teszi az embert, amilyen könyörtelen maga a természet.

78. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Mary Shelley: Frankenstein
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde
Robert Louis Stevenson: Yekyll doktor csodálatos története
Robert Louis Stevenson: Jekyll és Hyde
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete
Anne Rice: Interjú a vámpírral
Bram Stoker: Drakula
Bram Stoker: Drakula, a vámpír
Bram Stoker: Drakula gróf válogatott rémtettei
Mary Shelley – Percy Bysshe Shelley: Frankenstein / Válogatott versek