A ​vakok országa 34 csillagozás

H. G. Wells: A vakok országa

„Arcán ​– írta Wellsről Európai irodalomtörténetében Babits – a brit gyakorlatiasság józan kifejezése ül. Fantasztikumában eleinte szigorú volt és egzakt; és az ő egzaktsága mögött nem settenkedett Poe démona. A józanság a szabad játékból hamarosan haszonra szánt és tervezgető utópiákban vitte…”
A jellemzés szigorú, de igazságos. A fantasztikum és a gyakorlatiasság látszólag ellentmondó ereje mozgatja Wells egész életművét. Wells csodálkozó író, és ezért mindig kedves olvasmánya a hasonlóképpen csodálkozó ifjúságnak. szeme friss, pillantása éber, örök kiváncsisággal néz körül a világban. Amit meglát, lecsap rá; mindent vizsgálatra méltónak és megváltoztathatónak talál. És azonnal hozzá is fog, hogy megváltoztassa. Gyors és élénk fantáziája rögtön és gyakorlatiasan lát hozzá a probléma megoldásához, és ha a jelenben ezt történetesen nem látszik lehetségesnek – sebaj: megteszi a maga teremtette jövőben.
Ha ábrándjait néha megmosolyogjuk is, és hosszú társadalmi regényeit… (tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Európa Zsebkönyvek


Enciklopédia 7

Helyszínek népszerűség szerint

London


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 28


Kiemelt értékelések

adrienn_szucs>!
H. G. Wells: A vakok országa

Ritka különleges hangulatú irományok, és nem tudom megmagyarázni ,miért ,de végig volt bennem egy nyomasztó hangulat, miközben olvastam. Nem vagyok nagy sci-fi rajongó, de azért itt érezhető a műfaj előszele. Leginkább a címadó novella és a Történet a jövőből tetszett, mindkettő kimondottan élvezetes társadalomkritikával. Lehet, hogy jókor kapott el a könyv, de nagyon vevő voltam erre a nagyrészt misztikummal átitatott borzongásra.

Stephanie_Ford_és_Városi_Emese I>!
H. G. Wells: A vakok országa

Ezt is hangoskönyvben hallgattam meg, közben egy Facebook-bölcsesség zakatolt a fejemben: ne vitázz hülyékkel, mert lehúznak a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. Wells korának zsenije volt, hátborzongató, de nagyon is reális történetet írt.

2 hozzászólás
anesz P>!
H. G. Wells: A vakok országa

Tényleg olyan, mintha minden későbbi sci-fi ötlet magva itt megtalálható lenne. A kedvencem a térgörbületes maradt. De volt itt lélekátvitel testcserével, paradicsomi alma, másik világba vezető kapuk és ajtók. Némelyik félelmetes, mások nagyon ötletesek, kreatívak és elgondolkodtatók. Több könyv is van az 1001-es listán Wellstől, de ezek a novellák most nekem jobban tetszettek, mert frappánsak és nem merül ki a téma a rövid formátum miatt.

Carmilla >!
H. G. Wells: A vakok országa

Összességében inkább középszerű, kiszámítható végkifejletű novellák a misztikustól a rémtörténetig, közöttük 2-3 jobb írással. Hanem az utolsó, – terjedelmét tekintve már akár önálló kisregénynek is nevezhető – sci-fi brutálisan jó! Ez a Történet a jövőből. A cselekmény fordulatos, a szerelmespár történetén keresztül pedig egyszerre kapunk egy kis társadalomkritikát, a jövőben megvalósításra váró, előremutató „ötleteket”, és hol idealisztikusnak bizonyuló, hol teljesen reális jóslatokat. Az elvárosiasodás jelensége, a Munkaerő Részvénytársaság (kb. mint a közmunka-program…), a társadalmi osztályok közötti mélyülő szakadék – ezek mind nagyon plasztikusan le vannak írva. Az agresszív, tolakodó reklámok, a biciklisáv és a hangoskönyv is mindennapjaink valóságává lettek azóta.

ÁrnyékVirág P>!
H. G. Wells: A vakok országa

Ez a könyv az érdekes címe miatt került anno a várólistámra, és milyen jól tette!
Kicsit sci-fi, de csak annyira, hogy még nekem is bejön, kicsit misztikus, kicsit Eliadera emlékeztet. Fura, egyedi hangulata van. A kedvenceim a címadó novella, amelyből kiderül, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a vakok közt a félszemű a király, sőt, valamint A lepke, A bűvös bolt és a Történet a jövőből. Ez utóbbit mintha filmen is láttam volna, vagy legalábbis egy hasonló történetet.
Volt néhány novella, ami nem kötött le annyira, ezért csak négy csillag, de fogok még olvasni Wellstől, és talán majd a sci-fi felé is nyitok egyszer. (?)

9 hozzászólás
Máté9112>!
H. G. Wells: A vakok országa

Érdekes könyv az biztos. Az biztos hogy a sci-fi alapjai itt vannak ebben a könyvben. De számomra mégsem volt át ütő. Ettől függetlenül nem rossz könyv.

arnold86>!
H. G. Wells: A vakok országa

Kissé rémísztő – mikor olvastam – de még így visszatekintve is. Wells egyik legjobb írása.

gabrysia>!
H. G. Wells: A vakok országa

nagyon durva történet… régebben olvastam de most is emlékszem


Népszerű idézetek

Carmilla >!

– Azt még sohasem hallottad, hogy „A félszemű is király a Vakok Országában”?
– Mi az, hogy vak? – kérdezte a vak ember csakúgy odavetve, a vállán keresztül.

A vakok országa (36. oldal)

Carmilla >!

A civilizáció valamiféle katasztrófának tűnt, amelynek annyi köze van az emberhez – hiszen csak áldozatául esik –, mint egy ciklonnak vagy az égitestek összeütközésének. Úgy érezte, ő maga, s így az egész emberiség hiába él.

Történet a jövőből - IV. Odalent (272. oldal)

Kapcsolódó szócikkek: civilizáció
Carmilla >!

– Senki sem tudja, uram, mi rejtőzhet egy emberi lény külseje mögött. Nem vagyunk egyéb, mint megannyi jólfésült külsőség, kimeszelt koporsó…

A bűvös bolt (185. oldal)

Carmilla >!

Olyan volt, mintha a valóság pusztán csak a fantasztikum fátyla volna, és itt most kiütközött a fantasztikum.

Az alma (144. oldal)

Carmilla >!

A sajtolót tengervízzel működtették, melyet végre bevezettek a városi vízhálózatba, mert a világ már rég letett arról az ostobaságról, hogy elcsurgassa az iható vizet a szennyvízcsatornába.

Történet a jövőből - III. A város sűrűjében (253. oldal)

Carmilla >!

…néhány millió mérföld távolságból a legnagyobb emberi katasztrófa is jelentéktelen közjáték csupán.

A csillag (203. oldal)

Carmilla >!

Jómódú és felettébb józan férfiú volt; a Times-t olvasta, és templomba járt, s ahogy korosodott, csendes, elégedett megvetés telepedett az arcára, mindazok iránt, akik mások, mint ő.

Történet a jövőből - I. Gyógymód szerelem ellen (204. oldal)

Carmilla >!

Hatalmas lelkesedés szállta meg őket, és ragadta magával a vidék felé. A város mocskos tömege, úgy vélték, nyomasztó.

Történet a jövőből - II. A kihalt vidék (228. oldal)

Carmilla >!

…Eleget élt. Nem tudjuk újjászülni. Nem lett volna szabad a világra jönnie. Őszintén csak azt ajánlhatom – euthanasia!

Történet a jövőből - V. Bindon közbelép (283. oldal)

Carmilla >!

…Ugye, ön nem szokott könyveket olvasni?
– Isten őrizz! – válaszolta Mwres. – Modern iskolába jártam, nem tanultunk semmiféle elavult zagyvaságot. Nagyon jól megteszi nekem a fonográf is.

Történet a jövőből - I. Gyógymód szerelem ellen (209. oldal)

Kapcsolódó szócikkek: olvasás

Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle legjobb Sherlock Holmes történetei
Géher István (szerk.): Ellenfelek
Az elátkozott kert
Agatha Christie: Mr. Quin
Kovács Nemere (szerk.): Áldozati báránycomb
Agatha Christie: A Listerdale-rejtély
Rudyard Kipling: A Száz Bánat Kapuja
Gimes Katalin (szerk.): A fagyöngyös gyilkosság
Ruttkay Kálmán – Budai Katalin (szerk.): A három idegen
Borbás Mária (szerk.): Halhatatlan szerelmesek I-II.