Rám ​is gondoljatok 11 csillagozás

A gyerekközpontú válás lépései
Gyurkó Szilvia: Rám is gondoljatok

Magyarországon ​évente több tízezer olyan ember van, aki úgy dönt, hogy le akarja zárni a párkapcsolatát, el szeretne válni. Minden harmadik gyerek megtapasztalja élete során a szülei válását, és hogy milyen egyszülős családban élni.
Hiába van azonban rengeteg válás, sokkal több információra és tudásra, nagyobb társadalmi érzékenységre lenne szükség ahhoz, hogy ne érezzék sokan úgy: szégyellniük, titkolniuk kell a velük történteket, vagy legalábbis hallgatniuk kell róla.
Ez a könyv a gyerekekről szól. Olyan gyerekekről, akiknek elváltak a szülei, de akik elsősorban mégis gyerekek, és csak másodsorban „elvált szülők gyerekei". Olyan gyerekekről, akik megélték azt a nehéz utat, ami a válásáig vezetett, de akiknek továbbra is szükségük van mindkét szülőjükre.
De nemcsak róluk, hanem a szüleikről is szól a könyv, akik végigjárták azt a kínkeserves utat, ami oda vezetett, hogy kimondták: „ez így nem mehet tovább, el kell válnunk". Vannak közöttük olyanok, akik… (tovább)

>!
396 oldal · ISBN: 9789633106983
>!
Libri, Budapest, 2015
396 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633106129

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

AeS P>!
Gyurkó Szilvia: Rám is gondoljatok

Gyurkó Szilvia: Rám is gondoljatok A gyerekközpontú válás lépései

Szakmai okokból olvastam, elsősorban a válás és a gyermekjogok határterületén keresgélve, a többi fejezetet csak hozzácsaptam, ha már elkezdtem. Fontos könyv, nagyon jó, hogy Szilvi ezt megírta, nagyon alapos is, bár néha szerkesztetlen, mintha ismételné önmagát.
Mondjuk kell is ismételgetni, mert így, reméljük, előbb-utóbb megragad valami a párokban, főleg a válófélben lévőkben. Borzalmas lehet, nem tudom, hogy sikerül-e bárkinek szépen, de ez a könyv biztosan nagy segítség hozzá.

2 hozzászólás
RandomSky>!
Gyurkó Szilvia: Rám is gondoljatok

Gyurkó Szilvia: Rám is gondoljatok A gyerekközpontú válás lépései

Valahol a könyv elején írja az írónő, hogy igazából nem erre a könyvre lenne szükségük az embereknek, hanem egy olyanra, ami az életre tanít, arra készít fel. Amíg az el nem készül, addig is szeretném, ha mindenki elolvasná ezt a könyvet. Mindenki, akinek elváltak a szülei, vagy voltak komoly problémáik; mindenki, aki házasodás vagy komolyabb párkapcsolat, s legfőképp: gyerekvállalás! előtt áll; mindenki, aki válna, válni fog, vagy már el is vált. És persze a többiek is, merthogy amiről ez a könyv szól, az csak részben az, hogy hogyan kellene úgy válni, hogy az elváló szülők gyerekei minél kevésbé sérüljenek – valójában és leginkább arról szól, hogy mire lenne szüksége a gyerekeknek úgy általában. Vagy akár az embereknek úgy általában.
Persze Gyurkó Szilvia is tisztában van a magyar realitásokkal, kezdve azzal, hogy az UNICEF alapelvei között az szerepel, hogy a gyereknek van joga látni a szüleit, míg a magyar törvényekben az, hogy a szülőnek van joga látni a gyerekét. Nem kendőzi, mennyire elcseszett törvények mentén lehet itt válni, és hogy mindennek a tetejébe mennyire az a jellemző, hogy a bírók és ügyvédek milyen kis mértékben veszik figyelembe a gyerekek érdekeit. Arról nem is beszélve, hogy egy dolog a bíróságon kimondott határozat, és egy másik, hogy azt hányszor és hányféleképpen nem lehet betartani. Satöbbi.
De a könyv nem erre helyezi a hangsúlyt, hanem arra, hogy mi a jó a gyereknek, és hogy a szülőknek kutya kötelességük együtt működni egymással azért, hogy a gyereknek jó legyen. Mindezek jó része józan paraszti ésszel belátható, de a gyakorlat nem azt mutatja, hogy az emberek a józan paraszti ész szerint élnének. Sőt, az is valószínű, hogy ezt a könyvet pont azok a tömegek nem fogják elolvasni, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá, például azért, mert gyakorlatilag olvasni sem tudnak. Mégsem idealista könyv ez, mert mindenki, akin segít, számít. Ez alap.
És bár vastagnak tűnik, és minden szavára oda kell figyelni, mégis jól érthető és olvasmányos, és pont annyi ismétlés van benne, ami még nem idegesítő, sőt, jól is jön. Persze, ahogy írja, a szülőség (és a párkapcsolat általában) páros sportág, ahol ha csak az egyik próbál csinálni valamit, nem sokra juthat, de még így is nagyon sokat segíthet. Nagyszerű, hogy valaki ilyen kemény témában ennyi mindent le mert, bírt és tudott írni, ilyen őszintén és érthetően. (Még akkor is, ha arról relatíve keveset ír, hogy az apákkal milyen horrorsztorik történnek ebben az országban, még most, a megújult Polgári Törvénykönyv idején is.)
Kívánom, hogy tényleg nagyon-nagyon sokan elolvassák, és használják is, amit benne olvastak!

4 hozzászólás
KirályHunor>!
Gyurkó Szilvia: Rám is gondoljatok

Gyurkó Szilvia: Rám is gondoljatok A gyerekközpontú válás lépései

Elképesztően gyakorlatias könyv – a legjobb értelemben.

A válás felkavaró dolog gyereknek, felnőttnek egyaránt, és a felfokozott időszakban néha nehéz a következő lépést úgy megtervezni, hogy az a legkisebb kárt okozza. Elolvassuk például a válásról szóló lélektani tanácsadó könyveket, értjük is, de miközben napról napra olyan szituációkkal találjuk szembe magunkat, amikre nem tudtunk igazán felkészülni, nem tudjuk az olvasottakat alkalmazni a gyakorlatban. Lefagyunk, vagy elragadnak az indulatok. Az ügyvédünk például felkészíthet arra, mi történik majd a bíróságon, de ott helyben jövünk rá hogy az egymással szembeni viselkedésünk, a szavaink is nagyon fontosak – különösen, ha a gyerek is jelen van.

Ez csak egy kiragadott példa a sokból, mert ez a könyv nagyon alapos, de ami még fontosabb: lépésről lépésre halad. Szót kap benne a válással kapcsolatba kerülő minden létező szakma képviselője, valós és emberi képet adnak arról amit a munkájuk során látnak.

Gyurkó Szilvia könyvében a gyerekközpontúság nem csak szólam. Nagyon alapos munkát végzett.

vivaldi>!
Gyurkó Szilvia: Rám is gondoljatok

Gyurkó Szilvia: Rám is gondoljatok A gyerekközpontú válás lépései

Hasznos, igyekszik pártatlan lenni a férfi / női sorsok, szempontok, szerepek, együttműködés szempontjából egyaránt. Megegyezés-párti, minden gondolatmenet erre fut ki, ami különösen hasznos az érzelmektől túlfűtött, esetleg elborult emberek szemének felnyitására. A legnagyobb igazsága talán az, hogy jól, szépen válni akkor lehet, ha a házasság sem volt pokoli. Pokoli házasságból érkezőknek viszont segít nézőpontot váltani: a saját sérelmek helyett a gyermek és a fenntartható együttműködés felé törekvés legyen a fontos.

bmgrapes I>!
Gyurkó Szilvia: Rám is gondoljatok

Gyurkó Szilvia: Rám is gondoljatok A gyerekközpontú válás lépései

Szakmai szempontból kiindulva először csak a kapcsolattartásra vonatkozó részeket akartam elovasni, végül kíváncsivá tett, és minden betűn átrágtam magam.
Megérte.


Népszerű idézetek

RandomSky>!

Szülői Nyilatkozat

A gyerekem boldogsága érdekében én, ……………. (név), az alábbi ígéretet teszem:

• Nem fogok a másik szülőről a gyerekemnek vagy a gyerekem előtt negatív, megalázó vagy lealacsonyító dolgokat mondani.
• Nem fogom a gyerekemnek azt mondani, hogy az apjától/anyjától örökölte valamilyen rossznak tartott tulajdonságát vagy viselkedését.
• Vállalom, hogy nem vonom be a gyereket a másik szülővel kapcsolatos ügyekbe (pl.: vagyonmegosztás, a tartásdíj rendezése stb.)
• Ígérem, hogy nem fogom a gyereket eszközként használni ahhoz, hogy a másik szülőt „visszaszerezzem”.
• Ígérem, hogy abban az esetben, ha a másik szülőnek új párkapcsolata lesz, nem fogok negatív, megalázó, lealacsonyító módon beszélni az új partnerről a gyerekemnek vagy a gyerekem előtt.
• Ígérem, hogy nem fogom arra használni a gyerekemet, hogy az érzelmi támaszom legyen.
• Ígérem, hogy odafigyelek a gyerekemre, és rendszeresen megkérdezem tőle, hogy érzi magát.
• Vállalom, hogy a válási eljárás teljes ideje alatt maximálisan támogatom a gyerekemet.
• Ígérem, hogy mindent megteszek azért, hogy a gyerekemnek ne kelljen idejekorán „felnőni”. Vigyázok rá, hogy az eljárás ideje alatt mindvégig gyerek maradhasson.
• Vállalom, hogy külső támogatót, segítő szakembert keresek, ha szükségét érzem annak, hogy valakivel beszélni tudjak a válás során kialakult helyzetről, vagy ha nehézséget okoz számomra az általam is vállalt egyezség, megállapodás betartása.
• Tisztában vagyok vele, hogy ha a fenti ígéreteimet és vállalásaimat nem tudom megtartani, akkor nem a gyerekem legfőbb érdekét és testi, lelki egészségét szem előtt tartva cselekszem.
• Ha a gyerekemet védelem alá vették, minden hónapban beszélek a gyerekjóléti szakemberrel, hogy a fenti ígéreteimet teljesíteni tudjam.
• Szülőként felelősséget vállalok arra, hogy a lehető legjobb környezetet teremtem meg a gyerekem számára a válás teljes ideje alatt.
• Kijelentem, hogy tisztában vagyok vele: a gyerekem semmilyen mértékben nem hibás abban a döntésben, amit a szülei meghoztak.
• A válás ideje alatt és az azt követő időszakban is mindent a gyerekem legfőbb érdeke, valamint lelki és fizikai egészsége érdekében fogok megtenni.

Ezt az ígéretet őszintén és szeretettel teszem a gyerekemnek.

…………………………………………
Aláírás

83. oldal

Gyurkó Szilvia: Rám is gondoljatok A gyerekközpontú válás lépései

egyperces>!

A válás is a gyereknevelés egyik terepe. A válás során tanúsított szülői magatartás, elvek és viselkedésformák beépülnek a gyerek fejlődéstörténetébe. Ezekből is minta lesz, amik valamilyen módon biztosan hatással lesznek arra, hogy később, felnőttként hogyan fog reagálni bizonyos helyzetekre.
A gyerekek sokkal többet tanulnak a viselkedésünkből, mint azt gondolnánk. Egy jól végigcsinált válás után jó eséllyel elengedhetjük azt a félelmet, hogy a gyerek is kudarcot vall majd miattunk a párválasztásában, hiszen – bár nem ebben a formában terveztük – végül is megmutattuk neki, hogyan tud két felnőtt egy csapatként együttműködni egy meghatározott cél érdekében.

330. oldal

Gyurkó Szilvia: Rám is gondoljatok A gyerekközpontú válás lépései

3 hozzászólás
RandomSky>!

Segíteni sem lehet annak, aki nem látja, hogy a viselkedésével, a működésével mi a gond, és ezért nem érzi, hogy segítségre vagy támogatásra lenne szüksége.

258. oldal

Gyurkó Szilvia: Rám is gondoljatok A gyerekközpontú válás lépései

Kapcsolódó szócikkek: segítség
bmgrapes I>!

Amikor a szülő a gyereket használja a másik szülő megbüntetésére vagy zsarolására, tisztában kell lennie azzal, hogy maradandó sérüléseket okoz, amelyek a gyerek egész életére kihatnak. Egy gyerek nem lehet eszköze a szülők közötti játszmáknak, és a vele való szeretetteli kapcsolatot, kötődést minden esetben támogatni és segíteni kell, nem pedig rombolni.

349

Gyurkó Szilvia: Rám is gondoljatok A gyerekközpontú válás lépései

RandomSky>!

A szülőség páros sportág, hiszen a gyereknek is két keze van, amit két oldalról kell megfogni ahhoz, hogy biztonságban és egyensúlyban érezze magát. Ha csak egyik oldalról támogatják, akkor kibillen az ideális egyensúlyi állapotból, és két kézzel belekapaszkodik az őt tartó egyetlen felnőttbe, ami nemcsak kiskorában okoz majd „féloldalas” működést, de kamaszként is sokkal nehezebb lesz a saját lábára állnia.

255. oldal

Gyurkó Szilvia: Rám is gondoljatok A gyerekközpontú válás lépései

RandomSky>!

Nem attól vagyunk gyengék vagy vallunk kudarcot, ha mások segítségét kérjük, hanem ha magunknak sem valljuk be, hogy megakadtunk, és nem tudunk továbblépni.
Mert aki beleragad egy helyzetbe, amellett elmegy az élet. Jelen esetben nem csak az övé, hanem a gyerekéé is.

262. oldal

Gyurkó Szilvia: Rám is gondoljatok A gyerekközpontú válás lépései

bmgrapes I>!

Ha elzárjuk a másiktól, az biztosan nem jó. Szüksége van arra, hogy az apjáról és az anyjáról kialakított képe minél közelebb álljon a valósághoz. Ha ez nem történik meg, akkor egy ideális képet alkot majd, és irgalmatlan csalódás éri, amikor találkozik a realitással. Egy világ omlik össze benne. Fontos, hogy tudja, milyen a szülője.

276. oldal

Gyurkó Szilvia: Rám is gondoljatok A gyerekközpontú válás lépései

bmgrapes I>!

Ez az egész egy nagy csapda. Egyrészt, mert a gyerekre hatalmas terhet kap, ha úgy érzi, hogy neki kell a szülei közötti kapcsolatot „helyrehozni”. Másrészt pedig, mert valójában nem tud másként működni – ösztönösen reagál így, és veszi magára annak a feladatát, felelősségét, hogy a szülivel ők egy család maradjanak.

176. oldal

Gyurkó Szilvia: Rám is gondoljatok A gyerekközpontú válás lépései

bmgrapes I>!

[…] váláskor nem a múltat, hanem a jövőt próbáljuk meg meghatározni és felépíteni.

208. oldal

Gyurkó Szilvia: Rám is gondoljatok A gyerekközpontú válás lépései


Hasonló könyvek címkék alapján

Almási Kitti: Lezárás, elengedés, újrakezdés
Bácskai Júlia – Fischer Eszter – Mohás Lívia – Vekerdy Tamás: Elszakadás a szülői háztól
Vekerdy Tamás: Játszani is engedd…
Popper Péter: Lélekrágcsálók
Kerezsi Klára: A védtelen gyermek
Megyeri Zsuzsanna: Gyere közelebb!
Singer Magdolna: Ki vigasztalja meg a gyerekeket?
Susan Forward: Mérgező szülők
Cecilia Chrapkowska – Agnes Wold: A svéd módszer
Pompor Zoltán (szerk.): Így mesélj, hogy olvasson