Szerelmeskönyv 6 csillagozás

Gyurkó László: Szerelmeskönyv

Miről ​szólhat egy szerelmeskönyv? Természetesen a szerelemről. Annak ellenére, hogy az író állítja, még soha senkinek nem sikerült meghatároznia, mi a szerelem. A könyv egy gimnázium tanári karának szerelmi életével ismerteti meg az olvasót. Találkozunk Taub Henrik igazgató úrral, aki dürög, mint egy fajdkakas. Szentesi tanár úrral, ki pingálmányaival igyekszik meghódítani a hölgyeknek nemcsak a szívét. Az apróhirdetések útján tartós kapcsolatot kereső Csáki tanárnővel. Mónika nénivel, akit az iskola védszentjének is nevezhetnénk – ám egy sorsdöntő pillanatban maga lesz a Vörös Rébék. Vincze tanár úrral és Szederkényi tanárnővel, kinek kapcsolatát akár bűnös viszonynak is nevezhetnénk. Beke tanárnővel és Feld tanár úrral, a taknyosokkal, akik Arany János szellemében egyesülnek. Györkei tanárnő mintaházasságával és álmaival. Az öregedő Pék tanár úr viszontagságos küzdelmével a magány ellen. Zana tanár úrral, akinek minden mindegy. A párkákkal, kik az egységben az erő elvét vallják.… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Szabad Tér, 1998
200 oldal · ISBN: 9637810935

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

ppeva P>!
Gyurkó László: Szerelmeskönyv

A családban, ahol felnőttem, a tantestület szó annyira hétköznapi és mindennapos volt, mint a szekrény vagy az ablak. Bár akkoriban még a nichtvordemkind elv dúlt, de azért elejtett-elcsípett szavakból, félmondatokból összerakhattuk a tantestületi pletykákat is… (Aztán mikor már felnőttem, akár én is megtud(hat)tam, melyik tanár melyik tanárnővel.)
A könyvet olvasva élveztem a kis magyar társadalmi látleletet is a múlt századból . Jé, tényleg ilyesforma volt az élet. Tanárok, könyvtárosok, orvosok, mérnökök, maszekok, hátébék. Albérletek, főbérletek, hétvégi telkek, kétévente szakszervezeti beutaló, fóliázás, maszekolás. Köznapi kis gondok, pénztelenség, aprócska örömök, kispolgári csökevények… – így, távlatból ránézve, egy idegen szemével érdekes volt visszagondolni azokra az évekre.

rosa_canina>!
Gyurkó László: Szerelmeskönyv

A gimis tantestület szerelmi élete nem lélegzetelállítóan izgalmas, de életszerű, lendületes, könnyed olvasmány.

3 hozzászólás
dapi>!
Gyurkó László: Szerelmeskönyv

Könnyed, szórakoztató olvasmány, egy idő után a helyesírási hibák is megfogyatkoztak.


Hasonló könyvek címkék alapján

Radnóti Miklós: Tajtékos ég
Ágai Ágnes (szerk.): Mesék a szerelemről
Ady Endre: Új versek
Varró Dániel: Szívdesszert
Bernáth Zsolt: A plafonlakók válaszolnak
Bernáth Zsolt: A szomorkás szombat könyve
Gergely Ágnes: Viharkabát
Kisfaludy Sándor: Himfy szerelmei
Tamási Áron: Énekes madár
Lázár Béla: Myria / Anya