Zarándoklat ​Szíriába, a kereszténység bölcsőjéhez 2 csillagozás

Gyürki László: Zarándoklat Szíriába, a kereszténység bölcsőjéhez

Gyürki ​László bibliafordító, Szentföld-kutató. Szent Pál útjait járó emberként több próbálkozás után jutott el Damaszkuszba. Nemcsak a Szent Pállal kapcsolatos helyeket találta meg, hanem érezte, hogy a civilizáció bölcsőjénél és a kereszténység kezdetének ősi helyein jár. Megszerette Szíriát.

Hazatérve nemcsak a látott helyeket tanulmányozta újra, hanem a Szíriával kapcsolatos irodalmat is igyekezett megismerni. Ezekből állt össze ez a rövid, érdekes ismertetés elsősorban a kereszténység bölcsőjéről. Nem tudósoknak készült, hanem azoknak, akik szeretnék megismerni Szíriát, esetleg már jártak is ezen a földön, vagy készülnek egy szíriai útra. Hasznos ismertetőt találnak a könyvben, s talán kedvet kapnak arra, hogy ők is végigmenjenek Damaszkuszban az Egyenes utcán, betérjenek az Omajjád Nagymecsetbe Keresztelő Szent János mauzóleumához, fölkeressék a világhírű leleteket rejtő Ugaritot, Eblát vagy Marit, és találkozzanak a sokszínű szíriai keresztény közösségekkel… (tovább)

>!
Jel, Budapest, 2011
214 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155147012

Enciklopédia 2

Helyszínek népszerűség szerint

Damaszkusz · Szíria


Kedvencelte 1

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Eule P
Gyürki László: Zarándoklat Szíriába, a kereszténység bölcsőjéhez

Ez az a könyv, amelyet feltétlenül magammal vinnék, vagy betéve megtanulnék egy szíriai utazás előtt. És ami alapján legalább egy hónapig el tudnék nomadizálni Szíriában.

Címével ellentétben van benne szó a keresztény emlékek mellett az ősi civilizációk nyomairól (pl. Ugarit, Ebla), a római emlékekről, az oszmán idők mementóiról és számos muszlim kegyhelyről. A közölt információk lényegre törőek (de nem Lonely Planet rövidségűek), de az egyszeri utazó igényeit bőségesen kielégítik.

Elejtett mondatokból képet kaphatunk a 2011-et közvetlenül megelőző évek Szíriájáról, a vallások együttéléséről és arról, miben különbözik (pozitívan) a jelenlegi elnök uralma az apjáétól.

A kötetben rengeteg fénykép található – sajnos fekete-fehérek. Ez talán az egyetlen negatívum, amit említeni tudok.


Népszerű idézetek

>!
Eule P

Nincs még egy terület a világon, ahol az ókor építészeti emlékei ilyen nagy számban, ilyen tökéletesen és ennyire változatos formában maradtak meg, mint Szíriában. A világörökség részeit képező értékes romok, ép lovagvárak, biblikus helyek, csodálatos mecsetek és kora keresztény templomok tárulnak elénk.

11. oldal, Bevezetés

Kapcsolódó szócikkek: Szíria
>!
Eule P

„Kelet gyöngye”, „a sivatag gyémántja”, „a föld menyasszonya” – ezekkel és ezekhez hasonló dicséretekkel halmozták el Damaszkuszt hosszú történelme során.

36. oldal, Szíriáról

Kapcsolódó szócikkek: Damaszkusz · Szíria

Hasonló könyvek címkék alapján

Nacsinák Gergely András: A tigris tíz szeme
Dallos Attila: Ramadán Szíriában
Arany Anett – N. Rózsa Erzsébet – Szalai Máté: Az Iszlám Állam Kalifátusa
Szamer: Rakka-naplók
Michael Weiss – Hassan Hassan: Az Iszlám Állam
Janine di Giovanni: A reggel, amikor eljöttek értünk
Agatha Christie Mallowan: Így éltünk Mezopotámiában
Pálfayné Dan Ildikó: Szíria
Bodó Csiba Gizella: Damaszkusz kapujában
Nacsinák Gergely András – Xeravits Géza (szerk.): Oszlop a hegyen