A ​kút 5 csillagozás

Meghökkentő történetek, kriminovellák
Gyürk Sarolta: A kút

"…- Majd meghallja, milyen egy rafinált terv ez! Nem olyan átlátszó. Minden részletét pontosan kidolgoztam, és most, amint hazaérek, végre is hajtom…
– Az udvarunkban van egy kút. Rég nem használjuk, mondták már, temessük be, néhány követ bele is hajigáltam, a többi ott tornyosodik mellette. A menyem abban a kútban hűti a tejet. Leereszti, meg felhúzza. Jó mély kút, legalább tizenöt méter. Hűvös van az alján, jó hűvös. Inkább hideg. sosem megy össze a tej, ha oda leereszti. Azt szokta csinálni, a fiam meg, mostanában, odaáll mellé és figyeli. Hát én most hazamegyek, leteszem a kabátom, és szólok a menyemnek: innék egy kis hideg tejet. Ő kimegy a kúthoz, én utána, és belelököm. Aztán szólok a fiamnak, hogy a menyem beleesett a kútba, és amikor ő utánahajol, hogy megnézze, őt is belelököm. Aztán rájuk hajigálom a köveket…"

>!
Magánkiadás, Budapest, 1986
206 oldal · puhatáblás · ISBN: 9635005091

Kedvencelte 1

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
regulat
Gyürk Sarolta: A kút

Gyürk Sarolta: A kút Meghökkentő történetek, kriminovellák

„Mostani könyvem (a Kút) olyan, mintha bolondokházában játszódna — megvallom sokszor olyan furcsán néznek rám az emberek, szinte tudom, hogy mit gondolnak. Dehát ami furcsa, ami szokatlan, az emberek szemében mindig is egy kicsit bolondos volt. Adhatok egy autogrammot…?” – mondta az írónő 1986-ban a Dunántúli Naplónak.

Gyürk Saroltát krimiíróként tartjuk számon, de ez a kötet bár, halál és bűn akad benne jócskán, szerintem nem krimi. A bűn és az elmebaj egy különös keveréke, amelyet az írónőnek sikerült mélyfekete tussal megrajzolnia.
Nem tudom, milyen a többi műve, milyenek a krimik, amiket írt, de ezt a kötetet – saját bevallása szerint – nyitásnak szánta a szépirodalom felé.
Ebből a szempontból nem tudom sikeresnek ítélni, hiányzik belőle valami. Valami, amit Poe, Bierce, Dahl, avagy Thurber tudott.

Gyürk Sarolta rémisztő, vagy meghökkentő történeteiből, hiányzik a játékosság. Az, ami igazán borzongatóvá teszi a sötét színeket, amitől nem tudjuk, hogy az árnyék csak egy fa koronája, vagy erdei szellem… netán egy láncfűrészes gyilkos.

Tény, hogy Gyürk valamit tud, de azt nem ez a kötet adja vissza, holott a nyitó novella a Kísértet igazán kecsegtető…

>!
Magánkiadás, Budapest, 1986
206 oldal · puhatáblás · ISBN: 9635005091
>!
Sansa I
Gyürk Sarolta: A kút

Gyürk Sarolta: A kút Meghökkentő történetek, kriminovellák

Az a novella tetszett nagyon, amikor az öreglány találkozik a férje szellemével, miközben cipeli haza a szatyrokat a poros úton.


Népszerű idézetek

>!
regulat

– (…) Igyon maga is egyet! Mint a tűz. Magam főztem. Lehet, látomásai lesznek tőle, de az nem számít. Kigyógyítja minden nyavalyájából. Engem is kigyógyított. Volt egy baj velem itt belül. – A mellére csap (…)
– Tüdőbaj.
– Áh! Nem az. Más baj volt; azzal a micsodával történt valami, amit úgy hívnak: lélek.

58. oldal, Utasok (Magánkiadás, 1986)

Gyürk Sarolta: A kút Meghökkentő történetek, kriminovellák

>!
regulat

Hol az a bajod, hogy dől belőlem a pálinkaszag, hol az, hogy kurva illatom van, hol meg az, hogy kísértet vagyok. Nem szerettél te engem sosem!

12. oldal, Kisértet (Magánkiadás, 1986)

Gyürk Sarolta: A kút Meghökkentő történetek, kriminovellák


Hasonló könyvek címkék alapján

Edgar Allan Poe: A fekete macska
Tímár György (szerk.): Elképesztő novellák
Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe összes művei I–III.
Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe összes elbeszélései 1–2.
Leslie L. Lawrence: A vérfarkas éjszakája
Mary Shelley – Bram Stoker – Robert Louis Stevenson: Frankenstein / Drakula / Dr. Jekyll és Mr. Hyde
Douglas Preston – Lincoln Child: Titkok háza
E. T. A. Hoffmann: Három kisregény
Gaston Leroux: A gyilkológép
Ania Ahlborn: Vértestvérek