Értékelések 15

Linszyy P>!
Gyurgyák János: Szerzők és szerkesztők kézikönyve

Nagyon hasznos, ha valakit ilyen behatóan érdekel a könyvkiadás.
Az biztos, hogy sokszor elő fogom még venni, de az alapvető információkat azért megtanították nekem az egyetemen, így nem ért sok meglepetés, inkább megerősítést nyertek az ismereteim. :)
Ui.: minden leendő szerző kezébe adnám a kiadó és szerző kapcsolatáról szóló részt.

Cetti94 P>!
Gyurgyák János: Szerzők és szerkesztők kézikönyve

"A könyv elsősorban azoknak szól, akik vagy szerzőként, vagy szerkesztőként kerülnek kapcsolatba a könyvkiadás világával. Azt fontosnak tartom megjegyezni, hogy nem elég, ha egyszer elolvasod ezt a könyvet, majd felteszed a polcra a többi közé díszelegni, ezt jobb, ha magad mellett tartod, legyél szerző vagy éppen szerkesztő, szükséged lesz rá!

Ha tehetném, kötelező olvasmánnyá tenném mindazok számára, akik bármilyen formában tevékenykednek a könyvszakmában, mert bőven lenne hova fejlődnie a hazai könyvpiacnak, ám ahhoz, hogy ez a fejlődés egyáltalán elindulhasson, előbb a könyvkiadást kéne alaposan gatyába rázni, beleértve minden szereplőt a szerzőktől kezdve a kiadói munkatársakon át a nyomdászokig.

Hosszasan tudnám taglalni, hogy miért is van szüksége a hazai könyvszakmának a Szerzők és szerkesztők kézikönyvére, de röviden-tömören már csak azt tudom kiemelni, hogy ebben tényleg benne van az a tudás, amit ha többen telepítenénk a fejünkbe, sokkal gördülékenyebben működhetne a könyvkiadás napjainkban.

Ha a megszokott ötös skálán kéne pontoznom a kötetet, minden kertelés nélkül azt mondom, hogy A szerzők és szerkesztők kézikönyve kiérdemelte az 5 pontot!"

Bővebben: https://szellemicsemegek.blog.hu/2019/03/22/gyurgyak_ja…

>!
Osiris, Budapest, 2019
548 oldal · ISBN: 9789632763187
Molymacska P>!
Gyurgyák János: Szerzők és szerkesztők kézikönyve

Mivel ez majd' mindegyik tárgyamhoz kötelező volt, ezért így vagy úgy de találkoztam már a könyvvel, és az információ nagyobbik része már a tanagyagként megvolt (így a mostani olvasásom nyomán kevesebb új információt találtam, mint szerettem volna. Elképzelni se lehet, mennyire csalódott voltam emiatt, hogy az egyetem TÉNYLEG tanított nekem valamit)
Ez tipikusan az a könyv, amiért készült: hogy mutatni lehessen rá, hogy ott megtalálod. Minden össze van benne szedve arról, amit a könyvkiadásról, a kiadó munkáról, vagy a könyvről tudni kell. spoiler. Azt hittem szárazabb lesz, de egyáltalán nem volt az, bár tény, hogy sok apróbb dolog sokszor ismétlődik (talán hogy biztos ne kövesse el az ember)
Kicsit régről indít, de jó volt a régi technológiát is megismerni a mostani mellett (a postai levelezős esetek külön érdekességek az én életemben).
Mivel ezt egy írástechnikai könyvvel párhuzamosan olvastam, így jó volt arra, hogy megkülönböztethessem mit várnak az írótól, és mit várnak a kiadóktól (szerkesztőktől stb). Ha bármi problémám vagy kérdésem lenne, tuti itt keresném elsőnek.
Ez a kötet polcra való. Olyan előkapós, megértős, kívülről fújós dolog. Fontos könyv, öröm volt olvasni

Kedves_Könyvek I>!
Gyurgyák János: Szerzők és szerkesztők kézikönyve

Rettentően informatív, nagyon sokat segített megértenem a könyvkiadás folyamatát.

linokumiko>!
Gyurgyák János: Szerzők és szerkesztők kézikönyve

A-tól Z-ig bemutatja a kiadás minden lépését. Sok hasznos tanács, segédlet van benne, amit minden szerkesztéssel, írással, kiadással foglalkozónak meg kéne fogadnia. Rendkívül részletes és, ha szabad ilyet mondanom: alapműnek kéne tekinteni ebben a szakmában.

>!
Osiris, Budapest, 2005
508 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633897149