A ​tudományos írás alapjai 5 csillagozás

Gyurgyák János: A tudományos írás alapjai

Arra ​vállalkoztam, hogy bátorító és segítő szándékkal egy viszonylag kis terjedelmű könyvben összefoglaljam mindazt, amit mindenkinek, aki tudományos írásba kezd, tudnia kell vagy legalábbis tudnia illene. Bár könyvem elsősorban a tudományos írást elkezdő, azzal viaskodó diákoknak szól, remélem, hogy munkámat azok is hasznosítani tudják, akik az egyetemeken a szakdolgozati követelményeket fogalmazzák meg. Így ezek a követelmények reményeim szerint a jövőben talán a mainál valamivel egységesebbek lesznek. E könyv műfaja és célja szerint tehát barátságos meghívás és nem elrettentés. Kérdés, meghonosítható- e nálunk is a nyugati egyetemeken önálló tanszékeken, önálló kurzusként tanított tárgy, amit ott 'academic writingnak' neveznek? Nem lévén oktatáskutató, még kevésbé döntéshozó oktatáspolitikus, nem tehetek egyebet, mint megpróbálom a könyvben röviden felvázolni és összefoglalni mindazt, amit a legfontosabbnak tartok egy ilyen tantárgy és tudásanyag oktatása során. Az írásnál… (tovább)

>!
Osiris, Budapest, 2019
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632763491

Most olvassa 3

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

attatoth P>!
Gyurgyák János: A tudományos írás alapjai

Amint olvasni kezdtem ezt a könyvet, rögtön eszembe jutott saját szakdolgozatom. Már a témaválasztásnál elkövettem azt a hibát, hogy jó és szép, de nagyon nagy terjedelmű témát választottam, ami messze meghaladta a képességeimet. A kapott érdemjegy aztán mindezt visszatükrözte. Ugyanakkor az is igaz, hogy nálunk gyakorlatilag alig foglalkoztak a tudományos írásra való felkészítéssel és a szemináriumi dolgozatokkal kapcsolatban se nagyon törődtek ezzel (persze volt egy-két kivétel). Ez a könyv nagy segítséget jelent ahhoz hogyan vágjunk neki egy szakdolgozat, vagy egyéb tudományos munka megírásához. Kifejezetten gyakorlatias tanácsokat ad, még azoknak is segítséget nyújt akik a lehető legkönnyebben szeretnék megúszni a szakdolgozatírást. A könyv jól áttekinthetően és röviden tárgyalja az elméletet, amit példákkal is kiegészít. Nem mindenre kínál kész megoldásokat, de pont a legfontosabbat adja: megmutatja merre lehet indulni, hova lehet fordulni az adott problémával. Rengeteg gyakorlati tudnivalóval ismertet meg minket, így már nem is tűnik annyira lehetetlennek egy tudományos igényű írás megalkotása. Melegen ajánlom ezt a könyvet mindenkinek aki érintett ebben a témában, vagy akár csak érdeklődik kicsit iránta.

Rózsabogár78>!
Gyurgyák János: A tudományos írás alapjai

Mind stílusában, mind tartalmában remek írás. Minden szakdolgozatot, vagy egyéb tudományos munkát írónak kötelezővé tenném az amúgy nem hosszú, és témája ellenére igazán érdekes olvasmányt. A dörgedelmektől, értelmetlen szigorú szabályoktól mentes, de a tudományos írás iránt elkötelezett szerző-szerkesztő legújabb munkája lazán vezet be minket a kutatásmódszertan alapjaiba, az adatbázisok használatának rejtelmeibe, és az írásművek formai követelményeinek útvesztőjébe.

gjudit8>!
Gyurgyák János: A tudományos írás alapjai

Remek olvasmány volt – így tét nélkül, mindenféle kényszerítő körülmény és határidők nélkül. Jól összeszedett anyag, alapos munka – jól használható, akár az egészet végigolvasva, akár a szükséges részeket kimazsolázva. Gazdag háttéranyag, érthető magyarázatok, szemléletes példák.


Népszerű idézetek

mclaren42>!

Tudományos műveket csak ritkán olvasunk élvezetből vagy szórakozásból, ilyet általában csak az igazi ínyencek tesznek, de ők mindig kisebbséget alkotnak.

38. oldal

mclaren42>!

[…] írni csak szabadon lehet, azaz nem lehet írás közben állandóan csupán a ránk leselkedő veszélyekre figyelni.

110. oldal

mclaren42>!

A magyar hagyomány kedveli a minél terjedelmesebb bibliográfiát – szemben például az angolszásszal, amely inkább válogatott irodalomjegyzéket ad. […] Ez a magyar hagyomány nagymértékben gátolja a tudomány természetes anyagcseréjét, már-már intellektuális bátorság kell Magyarországon egy-egy mindenki által idézett, de eredeti gondolat nélküli mű kihagyásához.

155. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Wimmer Ágnes – Juhász Péter – Jeney Johanna: Hogyan írjunk…?
Fercsik Erzsébet: Dolgozatírás – felsőfokon
G. Szabó Sára – Gombos Péter: Hogyan írjunk (és gépeljünk) szakdolgozatot
Szerb Antal: A világirodalom története
Hahner Péter: A régi rend alkonya
Papp-Váry Árpád: JPÉ Marketing
Mérei Ferenc – V. Binét Ágnes: Gyermeklélektan
Szentágothai János – Réthelyi Miklós: Funkcionális anatómia I-III.
Király Jenő: Frivol múzsa I-II.
Simon Tibor: A magyarországi edényes flóra határozója