Kupak ​– Nyár 27 csillagozás

Győri Katalin: Kupak – Nyár

„Szia ​Timi. Köszi a meghívást, este jövök. És lécci állíts be egy emlékeztetőt a telódón a mai dátumra. Kupak”.
A mobilja fél perc múlva jelzett. „Oks, de miért? Timi”. Kupak szája furcsa kis mosolyra húzódott, amíg bepötyögte a választ.

Kérdéseket teszünk fel, és válaszokra várunk. Kapcsolatot keresünk, és kiakadunk, ha nincs térerő. Vagy wifi. Ha csak felszínes, de valójában nem működik a kommunikáció. Pedig ugyanarra van szüksége a tizenhatévesnek és a nyolcvanhatévesnek is. Kapcsolatra. Valódira. A Kupak-novellákban ez áll fő helyen, a kamaszfiú Kupak kapcsolatai és dilemmái. Mit kezdjen a „kötelező önkéntességgel” egy öregotthonban? Mitől lesz igazi az első szerelem? Miben különbözik a „csajozástól”? Hogyan beszéljen apa a fiával, fiú az apjával kényes kérdésekről? Külföldre menni az amerikai nagybácsi nyomán, vagy maradni itthon a szűkös lehetőségek között? Milyen jó, hogy nem kell mindenben azonnal dönteni. Elég kapcsolatban maradni. Tiniktől a nagyszülőkig… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Parakletos Könyvesház, Kiskunfélegyháza, 2016
96 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155141836

Enciklopédia 3


Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Győri Katalin: Kupak – Nyár

Ez a furcsa című könyv nagyon kellemes meglepetéssel szolgált számomra. Vékonyka is, nem is egybefüggő a története, hanem történetek folyamata egy 16 éves Kupak nevű fiúról, arról, hogyan tölti a nyári szünidőt, milyen dolgok történnek vele és milyen érzések dúlnak egy 16 éves fiúban.

Ha hibát kellene mondanom, csak azt tudnám megemlíteni, hogy nagyon rövid volt, szívesen olvasnék még Kupakról, szerintem egy egész könyvet elbírt volna Kupak élete és gondolatai, de ha ennek a résznek Nyár az alcíme, akkor talán számíthatunk a további évszakokra is. Elolvasnám, az biztos.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/05/gyori-katalin-kupak.html

8 hozzászólás
>!
Nikolett0907 P
Győri Katalin: Kupak – Nyár

"– Hát, a házasságon még nem gondolkodom… – röhögött kínosan Kupak, és próbálta elterelni a témát.
– Pedig sosem lehet elég korán kezdeni, én azt mondom. A társ nagyon fontos. Mint a fény és a táplálék."

Első körben a furcsa cím keltette fel a kíváncsiságomat.
Szintén utazókönyvként volt szerencsém olvasni, és természetesen szeretném itt is megköszönni a lehetőséget.

Maga a könyvecske igen rövid, alig 96 oldal, de a tartalma igen csak színes és nagyon érdekes.
Novellák találhatóak benne, melyek egy 16 éves fiú, Kupak nyári élményeinek darabkáit foglalja magába.
Rövidsége ellenére, a történetek mondanivalója nagyon tanulságos, helyenként vicces, máskor pedig szívszorító.
Nagyon érdekes volt számomra átélni egy mai modern srác meglátásait az élet dolgaival, problémáival szemben. Miképpen dolgozza fel a csalódást, az első szerelmet és a kötelességet…

Az írónő stílusa megfogó és élvezhető.
Remélem még lesz alkalmam olvasni tőle, főleg hátha kedvet kap Kupak történetét folytatni, mert szívesen olvasnék regény formájában is róla és a barátairól, családjáról.
Köszönöm, hogy megíródott, egy élmény volt.

Ajánlom!

2 hozzászólás
>!
GytAnett P
Győri Katalin: Kupak – Nyár

A könyvtárban bóklásztam, teljesen random vettem le a polcról. Elolvastam a fülszöveget, amúgy is olvastam volna már egy novellás kötetet, hát kikölcsönöztem. Egyáltalán nem bántam meg. :)
Mivel „csak” novellák vannak benne, így nem számítottam igazán komoly karakterfejlődésre, hatalmas eseményekre, így tökéletes olvasmányként funkcionált. Olyan volt, mintha Kupak életére néha kinyitnék egy ablakot, és egy ideig nézném, majd pár hét múlva újra rálesnék.
Mostanában egyre többet hangoztatom, hogy arra kellett rájönnöm, nem szeretem az útjukat és saját magukat kereső tinikről szóló könyveket. Ez egy olyan mű volt, amire bátran mondhatom, hogy kivétel erősíti a szabályt. Az írónő tökéletesen vissza tudta adni a hangulatot, ami anno engem is jellemzett. Amikor a szülőkkel még minden tabu volt, meg amúgy is hagyjanak már békén (még ha én jóban is voltam velük), amikor nem tudtuk, hogy mégis hogyan szóljunk az ellenkező nem képviselőihez, amikor nem tudtuk, hogyan bánjunk a titkokkal. Ráadásul ott van az a fránya kérdés is, hogy „Mi leszel, ha nagy leszel?”.
15-16 évesen bizony erre a válaszra még nem sokan tudnak egyértelműen felelni. A mai napig áldom az eszem, hogy ötosztályos gimibe mentem. Ha egy évvel korábban kellett volna kitalálnom, merre tanuljak tovább, lehet, hogy nem nekem való pályát jelöltem volna meg.
Amilyen rövid, olyan sok mindenről van benne szó. Tényleg. Szülő-gyerek kapcsolat, barát-barát, fiú-lány. Iskola. Súlyos titok. Családi viszályok (de kifejezetten normálisan tálalva!), kötelező közösségi szolgálat egy idősek otthonában. Tartalmas volt.
Azt érzem, hogy olvastam volna még. Igazából majdnem minden novellát el tudtam volna képzelni hosszabbnak, de jó volt ez így. :) Egyedül az utolsó volt az, amivel nem igazán tudtam mit kezdeni, de még az sem volt rossz. :)
Bevallom, nem olvasgattam utána, de reménykedem, hogy a címben az a Nyár felirat azt jelenti, hogy lesz a többi évszakhoz is egy-egy kötetecske, mert nagyon érdekelne, hogy mi lesz Kupakkal. :)

>!
Csoszi
Győri Katalin: Kupak – Nyár

Nem vagyok oda a novellákért, ezért kissé félve kezdtem az olvasásnak. Kár volt aggodalmaskodnom, mert ez a rövid könyvecske igazán kellemes élményt nyújtott. Kupak egy teljesen normális tizenhat éves kamasz. Nekem nagyon szimpatikus volt. A novellákban olyan témák merültek fel, amelyek fontosak a tizenévesek számára: pl. barátság, szerelem, szülőkkel való kapcsolat, közösségi szolgálat. Pici hiányérzetem volt a végén, olyan kurtán-furcsán fejeződött be. Remélem, találkozhatok még Kupakkal ősszel, télen, és tavasszal is.

>!
Parakletos Könyvesház, Kiskunfélegyháza, 2016
96 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155141836
>!
meseanyu MP
Győri Katalin: Kupak – Nyár

Nagyon jó a szerző stílusa, gördülékeny, hiteles, modern, de mégsem erőltetett. Jók a problémafelvetések, szép kerekek a történetek, de én is olvastam volna még tovább, mert érdekel Kupak sorsa, érdekel, mi lesz még vele a felnőtté válás rögös útján. Persze lehet, hogy majd folytatódik a dolog, és lesznek még további évszakok: négyszer ilyen hosszan, szép kemény kötésben, ebben a nagyon jó szellemben folytatva ez akár egy kultkönyv is lehetne, így azonban csak egy füzetke, amit nagy élvezettel olvastam, de hiányérzettel tettem le.

1 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Győri Katalin: Kupak – Nyár

„A társ nagyon fontos. Mint a fény és a táplálék.”

Néhol aranyos, néhol humoros, de itt-ott egész jó életbölcsességeket rejtő sztorikról van szó. Különösebb élményt nem okozott, de abszolút megérte átrágnom magam Kupak történetein. 5 különböző történet, de mindegyikben van egy kis őszinteség és becsületesség éljenzés-éltetés, ami miatt jó érzés volt olvasni. Kupak jó gyerek, nagyon fejlett igazságérzettel, ezért nem igazán bírja magában tartani a dolgokat, ami néha feszültséget szül a szembesített fél és ő közte.

Kedvenc: Az apa-fia beszélgetés, amit Steve bácsival (az amcsi rokonnal) ejtett meg, de szerettem az első történetben az öregek otthonás részt is!

https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/05/gyori-kata…

>!
Parakletos Könyvesház, Kiskunfélegyháza, 2016
96 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155141836
>!
h_orsi P
Győri Katalin: Kupak – Nyár

Érdekes volt egy 16 éves fiú szemszögéből olvasni az életét. A szöveg ugyan nem összefüggő és kevéske is, de pont ezért csak a leglényegesebb dolgok vannak benne. És ez az egyik nagyszerűsége a könyvnek. Felesleges oldalakat kihagyva, olyan fontos mondandót közvetít kevesebb, mint 100 oldalban, amit más könyvek 500 oldalban sem tudnak. A novella éppen annyira elég, hogy pár szereplőt – köztük Kupakot is – megkedveljük, és akarjunk még róluk olvasni. A közösségi szolgálat és az idősek is fontos szerepet kapnak. Az előbbit én mindig kötelező szenvedésként fogtam fel, és ezzel Kupak sincs máshogy. Egy idős bácsi azonban képes ezt a hozzáállását megváltoztatni, és még jó tanácsokkal is szolgál a fiú szerelmi életéhez.
Nagyon tetszettek az apró kis részletek, és a karakter fejlődés is. Érdekelne, hogy mi történt a nyár és az év további részében. :)

http://konyvkoktel.blogspot.hu/2017/11/ifjusagi-konyvek…

>!
Gelso P
Győri Katalin: Kupak – Nyár

Kedves történetek egy 16 körüli kamasz srácról, aki keresi a helyét és a fix pontokat az őt közvetlenül körülvevő világban. Örülök, azoknak a jelzéseknek, amelyek a folytatásokról, következő részekkel kecsegtettek, mert szívesen olvasnám még. Szívesen megnézném Kupaknak ezeket a kedves, hol bátor, hol bátortalan botladozásait. Kupak, ami egy – valljuk be –, eléggé idétlen becenév, (nem emlékszem, volt-e arról szó, miért is kapta ezt a srác?), emiatt igazából a címet is eléggé nehezen értelmeztem…
Öt, kifejezetten az érzelmeinkre ható történeten keresztül ismerkedhetünk meg Kupakkal, tárulnak elénk jó és rossz oldalai, kibontakozófélben lévő jelleme, átélhetjük az első szerelem érzéseit, lehetünk tanúi Kupak felnőtté válásának. Érdekes helyzetekbe kerül, amelyek kikényszerítik, hogy ő maga hozzon döntéseket, tegyen fel kérdéseket.
Ez az öt történet kevés volt, de ahhoz éppen elég, hogy megkedveljem Kupakot, és szorítsak neki a különböző, élet által hozott élethelyzetekben való helytállásban.
És hogy várjam a többi kötetet (és hogy ajánljam egy magyartanárnőnek, hátha a fiúosztálya végre örömmel és kedvvel és érdeklődve elolvas egy kortárs novellát…) – talán, ha meglesz mind a négy évszak, a Kerek Egy Esztendő, akkor talán egy komolyabb kötetben pl. ballagási ajándékként is végezhetné ez a könyv.
Remek fiú vagy ám, Kupak.
Igazán tetszett – szülőként olvasva – ahogyan anyukádhoz viszonyulsz. Remélem, az én fiaim is lesznek ilyen jó és „lelkükben szép” fiúk, mint Te.

@meseanyu Merítés-díj / ifjúsági irodalom (2016) kihívásához.

Lélekben nagyon is át tudtam érezni az utolsó novella utolsó oldalán ábrázolt lelkiállapotot. Kétnyelv-szakos egyetemista koromban gyakran felmerült és visszatérő kérdés volt a „kimenni” vagy „itthonmaradni” problematikája. Mindig az utóbbi mellett voksoltam, sosem tudtam volna itthagyni ezt az országot… Csakis itthon.

És persze hogy a Túró Rudi rulez!

>!
AeS P
Győri Katalin: Kupak – Nyár

Nekem ezek a rövid történetek, hangulatok nagyon tetszettek, jó témák, jó megközelítés, és nagyon szerettem Kupak bizonytalankodásait, sutáskodásait. Nem éreztem, hogy felnőtt írna kamaszgondokról, a kamasz nem hülye és nem kell trágárkodnia minden második mondatban ahhoz, hogy hiteles legyen. Az persze kérdés, hogy ez nekem, a 26 (mindjárt 27) évesnek hiteles-e, vagy a 16 (mindjárt 17) éveseknek.

1 hozzászólás
>!
bagie P
Győri Katalin: Kupak – Nyár

Keresem az okot, hogy miért született meg ez az 5 novellát tartalmazó könyvecske; hogy lesz-e folytatás…stb… de amíg meg nem találom a válaszokat, örülök, hogy olvashattam ezt a könyvet, és örülök, hogy ifjúsági, kamaszkorról szóló olvasnivalók lehetnek -vékonyka könyvként is- tartalmasak.
Köszönöm, tetszett!


Népszerű idézetek

>!
Melinda_Makkai

– Meg fél lábon is szoktam állni, és hangosan számolok.
– Mennyi a rekordod?
– Hát, kilencvenkilenc.
– Hú, pech, már csak egy kellett volna a százig.
– Csak kilencvenkilencig tudok számolni.

29. oldal, A sövényen túl (Parakletos, 2016)

>!
AniTiger MP

    – Hát, a házasságon még nem gondolkodom… – röhögött kínosan Kupak, és próbálta elterelni a témát.
    – Pedig sosem lehet elég korán kezdeni, én azt mondom. A társ nagyon fontos. Mint a fény és a táplálék.

20. oldal

2 hozzászólás
>!
AniTiger MP

    – Na, ő lenne az! – állt meg Apa egy fehér testű vitorlás mellett, és büszkén kihúzta magát.
    – A Kis hableány? Most ez komoly? – kerekedett el Kupak szeme, amint kibetűzte a cikornyás betűket a hajó testén, majd kiböffent belőle a röhögés.
    – Jó, hát nem a legférfiasabb, tudom, de ez az egy volt szabad ma délután. Különben is, nem mindegy? Úgyis benne leszünk, és nem látjuk a feliratot. Vagy… vagy átnevezhetjük. Mondjuk mit szólnál a Darth Vaderhez?
    – Apa, nem vagyok egy Csillagok háborúja fan.
    – Akkor a… a Tenger farkasa? Vagy a Fenegyerek? Na, mit mondasz? Vagy válassz te valamit! Mi a menő manapság? Valami vámpíros? Azt reklámozzák mindenütt…
    – Apa, nyugi már! Jó lesz a Kis hableány. Szerintem… olyan retrós. Jó lesz.

66. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Csillagok háborúja · Darth Vader · Kis Hableány
>!
I_luv_Krisztián

Utálta a Balatont, és főleg azt, hogy NINCS WIFI!

63. oldal

>!
I_luv_Krisztián

Kupak arra a következtetésre jutott, hogy ha valaki jobban néz ki az átlagnál, annak több mindent elnéznek.

47. oldal

>!
I_luv_Krisztián

Na, mit mondasz? Vagy válassz te valamit! Mi a menő manapság? Valami vámpíros? Azt reklámozzák mindenütt…

66. oldal

>!
I_luv_Krisztián

– Mondom, bárkit megkaphatnék, csak tudod, nálam magas a mérce…

37. oldal

>!
I_luv_Krisztián

A sövény ott sötétlett a hátuk mögött. Kupak hirtelen arra gondolt, hogy ez így van Timivel és vele is. Ez a sövénydolog. Hogy az ember sosem láthatja meg igazán a másikat, aki odaát van. Lehet kérdezgetni, lehet találgatni, akár egész bizonyosságunk is lehet afelől, hogy milyen az a másik a sövényen túl, de teljes valójában mégsem ismerhetjük. Csak sejthetjük.

41. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Vidor Miklós: Önkéntes hajótöröttek
Kalapos Éva: A tökéletes randi
Leiner Laura: Ég veled
Csukás István: Nyár a szigeten
Leiner Laura: Bábel
Tomka Réka: Zsebkendő a tepsiben
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 3.
Fekete István: Őszi vásár
Karinthy Frigyes: Röhög az egész osztály
Szerb Antal: Szerelem a palackban