Mágia ​és mesterség 4 csillagozás

Ingmar Bergman művészete
Györffy Miklós: Mágia és mesterség

Györffy Miklós ismert irodalomtörténész, kritikus és műfordító már több évtizede avatott szakértője Ingmar Bergman munkásságának. Ez az áttekintő monográfia egészében tárgyalja a 2007-ben elhunyt svéd filmrendező karrierjét. Bergman a negyvenes évektől kezdve folyamatosan készített filmeket és jelentetett meg kisregényeket, amelyek magyarul is hozzáférhetők. Györffy Miklós érzékeny elemzésekkel közelít a Fanny és Alexander-hez, a Suttogások és sikolyok-hoz vagy éppen A nap végé-hez, sokrétűen értelmezi a filmtörténet e maradandó klasszikusait, amelyek így még inkább befogadhatóvá válnak az olvasók és filmnézők újabb és újabb generációi számára. Ingmar Bergman új és teljes, korszerű pályaképe önálló olvasmányként is megállja a helyét, de a filmek mellékleteként is haszonnal forgatható.

Róla szól: Ingmar Bergman

>!
Európa, Budapest, 2014
526 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630797252

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

b_gyöngyi>!
Györffy Miklós: Mágia és mesterség

Györffy Miklós: Mágia és mesterség Ingmar Bergman művészete

A filmek cselekményének leírása, közbeékelve Bergman Képek című könyvéből az aktuális filmhez vonatkozó részek. Aki látta a Bergman életművet, nem hiszem, hogy hosszú oldalakon keresztül szeretné olvasni a cselekmények leírását. Nem ad sok új szempontot, néha egészen felületes és elnagyolt megállapításokat tesz.

enceladus93>!
Györffy Miklós: Mágia és mesterség

Györffy Miklós: Mágia és mesterség Ingmar Bergman művészete

Nagy teljesítmény, de nekem nem szimpatikus, mert olyan értékítéletekkel dobálódzik, amik szerintem nincsenek kellőképpen megalapozva. Vagyis szubjektívek. Például leminősíti a Sarabande-ot, ami viszont szerintem egy egészen kiváló film. És egyáltalán nem győzött meg, hogy neki van igaza.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bíró Gyula: Robert Bresson
Barabás Klára: A történelem körhintáján
Kovács András Bálint: A kör bezárul
Nemes Károly: Jean-Luc Godard
Gelencsér Gábor: Váratlan perspektívák
Orosdy Dániel – Schreiber András: Lucio Fulci & George A. Romero
Gyöngyösi Zoltán: Makk Károly nyomában
Király Jenő: Karády mítosza és mágiája
Zalán Vince: Gaál István krónikája
Pintér Judit (szerk.): Pro Patria