Szemben ​az árral 5 csillagozás

Gyömrői Edit: Szemben az árral

    Gyömrői ​Edit, aki mindenekelőtt József Attila utolsó pszichoanalitikusaként él a köztudatban, földrajzi hely, nyelv, szakma és életkörülmények tekintetében rendkívül sokszínű pályát futott be: életútjában pszichoanalízis, irodalom, politikai aktivizmus, filozófia és művészet egyaránt helyet kapott. Erős affinitása volt az önkifejezéshez, az íráshoz, nem annyira szakmai publikációk, mint inkább önéletrajzi és fiktív történetek formájában. […] Két regényt is írt német nyelven. Az egyik az ötvenes években íródott, Otto Fenichel osztrák pszichoanalitikusnak ajánlott, bibliai tárgyú Megbékélés, amely 1979-ben jelent meg magyarul. A másik, önéletrajzi műve a magyarul először most napvilágot látó Szemben az árral.
    Az elbeszélésben két fő szál és idősík, a budapesti, bécsi és berlini múlt, illetve a ceyloni közelmúlt váltakozik, olykor vetül egymásra. Az ellenpontozás érezhetően stiláris eszköz is múlt és jelen, mozgalom és magánélet, városi kultúra és… (tovább)

>!
Jelenkor, Pécs, 2015
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636765446 · Fordította: Kis János

Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

barathkatalin I>!
Gyömrői Edit: Szemben az árral

Az első fejezetek gyanúsan hasonlítottak egy tetszőleges Claire Kenneth-regényre ("Chris! Ó, Chris!"), aztán normalizálódott a románcosság, és a végén egész érdekes kis szöveg lett ez egy művész-mozgalmár pesti polgárlányról, aki Bécs, Berlin és Prága után a világháború hajnalán Ceylonban köt ki, hogy végül onnan is továbbhajózzon. Az utószóból kiderül, hogy az élete egyes elemeit ebben a regényben fikcionalizáló Gyömrői Editnek valójában ennél is kalandosabb életútja volt, igazán kár, hogy csak József Attila egyik analitikusaként tartja őt számon a közemlékezet.

M_Titi>!
Gyömrői Edit: Szemben az árral

Már értem,miért fűzték gyengéd érzelmek József Attilát Gyömrői Edithez.
Az írónő zseniálisan tudja átadni a gondolatait.

barburu>!
Gyömrői Edit: Szemben az árral

Sajnáltam, hogy József Attiláról nem volt szó, de ez állítólag nem is életrajzi regény. Nem egészen. Hát jó.
De most már legalább tudom, hogy kb. milyen ember lehetett az a pszichológusnő, akihez a Gyermekké tettél-t és a Nagyon fáj-t írta JA. És aki még írni is tudott.
Nem, ez nem egy könyvkritika volt. :)) Mert én már nem tudok írni. :(

Gádorka>!
Gyömrői Edit: Szemben az árral

Az elején nem igazán értettem.Később egyre érdekesebb lett. Több ebben a korban és témában írt regényt olvastam már, de mindig újabb és újabb megközelítésben, ami csak növeli a tájékozottságomat. Jól megírt, érdekes, olvasmányos írás. Különösen tetszett a Ceylonban játszódó rész. A keleti és nyugati kultúra összehasonlítása. Érdemes volt elolvasni.


Népszerű idézetek

M_Titi>!

A legszebb vers is csak a fekete nyomdafestéktől válik költeménnyé, és egy szerszám csak akkor képvisel értéket, ha használják. A legízletesebb étel is megromlik, ha nem eszik meg, s a rajzok elsárgulnak a mappákban.

181. oldal

2 hozzászólás
M_Titi>!

A fiatalság minden nehézségen átsegített.

73. oldal

Gádorka>!

…és néha jót tesz, ha az ember meglazíthatja lelki izmait.

144. oldal

M_Titi>!

(…) az ember soha ne tegyen olyat, amivel embertársainak árthat.

126. oldal

M_Titi>!

Ami nevetéssel kezdődik, mindig rabul ejt engem.

85. oldal

M_Titi>!

Számomra az öröm a jó sok feketekávé meg tea volt.

89. oldal

M_Titi>!

Noha ma is úgy gondolom, hogy a szépség egyengeti az ember útját, biztosan vannak árnyoldalai is.

92. oldal

M_Titi>!

Minél kevésbé becsüli magát az ember, annál többet kell jelentenie számára, ha jön valaki és azt mondja: Jobb minden nemzetnél. Te vagy a kiválasztott faj! És a fiatalember kap egy barna inget, és mindjárt több lesz, mint ami volt. Már nem kell bizonyítani. Elég, hogy német. A kommunista párt azt követeli tőle, hogy dolgozzon, tanuljon, harcoljon, és mit ígér cserébe? Egy vérrel megváltandó jövőt. A nácik viszont még ma adnak egy barna inget neki, és visszaadják az önbizalmát, hiszen német, tehát nagyszerű ember.

95. oldal

latinta P>!

A hajó számomra sohasem kizárólag hajó volt: mindig szimbólum is.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: hajó · szimbólum
M_Titi>!

Minden ember életében eljön az idő, amikor választania kell. Választania az idilli és a heroikus létezési forma között. Nincs objektív értékmérő, amely megmutatná, hogy melyikük a magasabb rendű. Nem csupán azért, mert véleményem szerint egyáltalán nem lehetségesek objektív értékek, hanem azért sem, mert bármely életforma, ha tökélyre viszik, a maga integritásában valami felülmúlhatatlan lehet.

69. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Singer Magdolna: Partitúra
Daniel Keyes: Szép álmokat, Billy!
Carl Gustav Jung: Emlékek, álmok, gondolatok
Benedek István: Aranyketrec
Ernest Jones: Sigmund Freud élete és munkássága
Oravecz Lizanka – Orosz Ildikó: Lizanka
John T. Salvendy: Rudolf
Margery Wakefield: Út Xenu felé
Birger Sellin: A lélek börtöne
Herzka Ferenc (szerk.): Csépe Valéria