Szemben ​az árral 4 csillagozás

Gyömrői Edit: Szemben az árral

    Gyömrői ​Edit, aki mindenekelőtt József Attila utolsó pszichoanalitikusaként él a köztudatban, földrajzi hely, nyelv, szakma és életkörülmények tekintetében rendkívül sokszínű pályát futott be: életútjában pszichoanalízis, irodalom, politikai aktivizmus, filozófia és művészet egyaránt helyet kapott. Erős affinitása volt az önkifejezéshez, az íráshoz, nem annyira szakmai publikációk, mint inkább önéletrajzi és fiktív történetek formájában. […] Két regényt is írt német nyelven. Az egyik az ötvenes években íródott, Otto Fenichel osztrák pszichoanalitikusnak ajánlott, bibliai tárgyú Megbékélés, amely 1979-ben jelent meg magyarul. A másik, önéletrajzi műve a magyarul először most napvilágot látó Szemben az árral.
    Az elbeszélésben két fő szál és idősík, a budapesti, bécsi és berlini múlt, illetve a ceyloni közelmúlt váltakozik, olykor vetül egymásra. Az ellenpontozás érezhetően stiláris eszköz is múlt és jelen, mozgalom és magánélet, városi kultúra és… (tovább)

>!
Jelenkor, Pécs, 2015
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636765446 · Fordította: Kis János

Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
barathkatalin I
Gyömrői Edit: Szemben az árral

Az első fejezetek gyanúsan hasonlítottak egy tetszőleges Claire Kenneth-regényre ("Chris! Ó, Chris!"), aztán normalizálódott a románcosság, és a végén egész érdekes kis szöveg lett ez egy művész-mozgalmár pesti polgárlányról, aki Bécs, Berlin és Prága után a világháború hajnalán Ceylonban köt ki, hogy végül onnan is továbbhajózzon. Az utószóból kiderül, hogy az élete egyes elemeit ebben a regényben fikcionalizáló Gyömrői Editnek valójában ennél is kalandosabb életútja volt, igazán kár, hogy csak József Attila egyik analitikusaként tartja őt számon a közemlékezet.

>!
barburu
Gyömrői Edit: Szemben az árral

Sajnáltam, hogy József Attiláról nem volt szó, de ez állítólag nem is életrajzi regény. Nem egészen. Hát jó.
De most már legalább tudom, hogy kb. milyen ember lehetett az a pszichológusnő, akihez a Gyermekké tettél-t és a Nagyon fáj-t írta JA. És aki még írni is tudott.
Nem, ez nem egy könyvkritika volt. :)) Mert én már nem tudok írni. :(

>!
Gádorka
Gyömrői Edit: Szemben az árral

Az elején nem igazán értettem.Később egyre érdekesebb lett. Több ebben a korban és témában írt regényt olvastam már, de mindig újabb és újabb megközelítésben, ami csak növeli a tájékozottságomat. Jól megírt, érdekes, olvasmányos írás. Különösen tetszett a Ceylonban játszódó rész. A keleti és nyugati kultúra összehasonlítása. Érdemes volt elolvasni.


Népszerű idézetek

>!
Gádorka

…és néha jót tesz, ha az ember meglazíthatja lelki izmait.

144. oldal

>!
latinta SP

E regény szereplői nem élő vagy valaha élt személyek, de a világ, amelyben mozognak, az atmoszféra, mely körülveszi őket, teljesen hiteles.

5. oldal

>!
latinta SP

A hajó számomra sohasem kizárólag hajó volt: mindig szimbólum is.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: hajó · szimbólum

Hasonló könyvek címkék alapján

Singer Magdolna: Partitúra
Carl Gustav Jung: Emlékek, álmok, gondolatok
Daniel Keyes: Szép álmokat, Billy!
Benedek István: Aranyketrec
Alekszandr R. Lurija: Utam a lélekhez
Ernest Jones: Sigmund Freud élete és munkássága
John T. Salvendy: Rudolf
Robert Greene: Gengsztertörvények
Frank McLynn: C. G. Jung élete és munkássága I-II.
Birger Sellin: A lélek börtöne