Mai ​példázatok 21 csillagozás

Gyökössy Endre: Mai példázatok Gyökössy Endre: Mai példázatok Gyökössy Endre: Mai példázatok

Több mint ötven csodálatos novella, mindegyiknek az „apropója” egy-egy sokat mondó bibliai idézet.
Ám korántsem kenetteljes könyv ez: ízig-vérig mai, megtörtént történetek, amelyek velünk is megeshettek volna…

>!
Szent Gellért, Budapest, 2011
186 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636964948
>!
Szent Gellért, Budapest, 1997
184 oldal · ISBN: 9639094471
>!
218 oldal · ISBN: 9633004942 · Illusztrálta: Pap Klára

1 további kiadás


Kedvencelte 2

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

Gyöngyi69>!
Gyökössy Endre: Mai példázatok

Szerettem olvasni Gyökössy Endre történeteit, mert értéket közvetítenek egytől-egyig. Teszik ezt úgy, hogy nem akarnak téríteni, valóban nem kenetteljesek, egyszerűen emberiek. Mai világunkban, ami tele van gonoszsággal, kellenek az ilyen történetek is, hogy feltöltsenek; érezzük, hogy nem csak a negatív oldal van.

geszti>!
Gyökössy Endre: Mai példázatok

Lassítást, elcsendesedést, elgondolkodást hozott nekem ez a könyv. És tette ezt úgy, hogy közben a strand forgataga zúgott körülöttem. Teljesen kizárta a külvilágot, csak néha ocsúdtam fel, hogy „jé, ők is ugyanazok az emberek”, mint a történetek szereplői.
Annyi tisztaság és egyszerűség van a novellákban, hogy rácsodálkozik az ember, mert ma sajnos nem ez az érték…

2 hozzászólás
raiders >!
Gyökössy Endre: Mai példázatok

Kivétel nélkül zseniális és szívbemarkoló történetek.

Miestas>!
Gyökössy Endre: Mai példázatok

A 160 oldalon csupa emberi érték közvetítődik az olvasó felé a 42 apró elbeszélésen keresztül.
42 élethelyzet, mely bármelyikünk élete lehetne, és mindegyikhez egy bibliai utalás, mely szorosan kapcsolódik az alap történethez. A bibliai utalások időnként magyarázatot, máshol vigasztalást, megint másutt reményt jelentenek az olvasónak.

Igazi hétköznapi példabeszédek, egyikük- másikuk derűt, míg egy másik elbeszélés döbbenetet okoz, de mindegyik tartogat tanulságot is az olvasó számára.

Szívből ajánlom mindenkinek ezt a könyvet, melyet bárhol, bármikor fellapozhatunk ha egy kis melegségre vágyunk.

batyuvitéz>!
Gyökössy Endre: Mai példázatok

Többször olvastam, gyakran csak beleolvasok. Nagyon szeretem az olyan történeteket, ahol a pusztítás, rombolás, gyűlölködés helyett a szeretet megnyilvánulásaival találkozom.

MrsAbbie>!
Gyökössy Endre: Mai példázatok

…, kis könyv, hogy jobban megértsük az igét…

Gyökössy Endre református lelkipásztor és elvégezte bölcsészkaron, ledoktorált pszicho-pedagógiából. Hogy jobban értsen minket, kisembereket. Hogy jobban hirdesse az igét. Vagy érthetőbben. Költőnek készült.

Ahogy Jánosy István írja az utószóban: *Elbeszéléseiben hiába keresünk látványos melodrámákat. Kisemberek jelentéktelen, mindennapi életéből meríti témáit, s hogy ezek mégis olykor megrendítőek, az az író sajátos nézőpontjából adódik, a pszichológus rendkívül érzékeny beleérzéséből: olyan lélekdrámákat, tragédiákat és megtisztító fordulatokat lát meg, amiket mi észre sem veszünk, mert felületesek vagyunk, felületesen ítélkezünk.* Gyökössy szerint, minden ember egyfajta kincs.
*Ilyen az ember. Egyedüli példány.
Nem élt belőle több és most sem él,
s mint fán se nő egyforma két levél,
a nagy időn se lesz hozzá hasonló.*
(Kosztolányi D.)

Eta IP>!
Gyökössy Endre: Mai példázatok

Nemrég újra végigolvastam, és néhány novellán ugyanúgy elsírtam magam, mint fiatalként. Kár, hogy akkor még nem molyoltam, lett volna benne jó néhány idézésre váró sor… Nem, nem vallásos sorok, hanem emberiek. Fájdalmasak. Elgondolkodtatók. Ha van olyan Kálvin Kiadós könyv, amit nem hívő kezébe is nyugodtan oda mernék adni, akkor ez biztosan.


Népszerű idézetek

EBrody I>!

– Tudod mit csinálnak a beduinok a sivatagban homokvihar után?
– ?
– Kitisztítják a forrást, mert számukra az az élet. Ez az első tennivalójuk. Ki kellene ásnod könyveid halmaza mögül a forrást.
– A Bibliára gondolsz?
– Arra.

137. oldal, Református Zsinati Iroda, 1990.

Gyöngyi69>!

– Ennyi az élet, két évszám között arasznyi vonal.

85. oldal

Gyöngyi69>!

Nincs félelmetesebb a félelemnél. Első számú ellenségünk.Minden ideg- és lelki betegség alapja, vagy következménye. Természetfölöttien természetellenes, hogy a Szentírásban éppen háromszázhatvanöt helyen hangzik el valamiképpen Isten felől – az ember felé: ne féljen. Valóban naponta szükségünk van erre a bátorításra.

139. oldal

Gyöngyi69>!

Mostanában gyakran gondolok Jánoskára és Dodóra, akik úgy éltek, mint az ég madarai és a mezők liliomai az emberek szeretetéből – és hallom anyám sírását és nevetését.
Csak azt nem tudom, miért nem kérdeztem meg, hogy miért sír Jánoskán és nevet Dodód?
Miért nem kérdezünk, amíg kérdezhetünk? Miért?

167. oldal

Gyöngyi69>!

– A szüleim – mosolygott a kép felé András.
A Nagyember sokáig hallgatott; óvatosan visszatette a képet a zongorára és a kúriára mutatott:
– Minden elveszett?
– A termelőszövetkezet vette át és néhány iroda a községből. Pár évig még a kertészházban lakhattunk. Akkor kitelepítettek bennünket. Kisgyerek voltam még. Ezek előtt az oszlopok előtt ült az édesanyám egy ládán a teherautóra várva és sírt. Én az ölében. Apám átkarolta a rázkódó vállát és azt mondta azon a hajnalon:
– Most sírjon kedves, mert ezután nem hallhat bennünket senki panaszkodni. Az az Isten pedig, aki eddig gondunkat viselte, Annak ezután is gondja lesz ránk. Amire igazán szükségünk lesz, biztosan előkerül ezután is. Elég minden napnak a maga baja. Vagy elég – kedves – vagy elégünk.
Ezt pedig András miatt nem tehetjük meg.
– Apámnak ez a hajnali pár szava az én örökségem –, ez megmarad halálomig. Ez a kisház és kert csak ráadás. Rájöttem, hogy itt is ugyanúgy dalolnak a madarak, mint abban a nagy parkban.

71. oldal

Gyöngyi69>!

– Ha megmozdulsz, már fel tudsz ülni. Ha felülsz, már fel tudsz állni; ha felállsz, már el tudsz indulni; ha elindulsz és megkeresed, akihez küldettél és át tudod adni az üzenetet, akkor meggyógyul a te lelked és meggyógyul annak a lelke is, míg mindezt megcselekszed. Ezért kelj fel és eképpen cselekedjél.

161. oldal

Gyöngyi69>!

A levest még valahogy megettem, de aztán felálltam a vasárnapi asztaltól. Bocsánatot kértem a rám csodálkozó feleségemtől, ne haragudjék, le kell dűlnöm, nem érzem jól magam. Ő bekísért a szobámba, lefektetett, betakargatott és szó nélkül kiment. Annyi évi házasság után jól tudta: önmagammal van bajom, nem az egészségemmel.

154. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Farkas Jánosné: Sasszárnyakon
Agatha Christie: Csillag Betlehem felett
Füller Tímea: Tócsatükörben
Kőrössi P. József (szerk.): A Jézust kereső kisfiú
Bodnár László: Legendák a rejtett életről
Pulayné Kovách Erzsébet: Gyöngyszemek az elfekvőben
Baricz Lajos: Különös karácsony
Sík Sándor: Karácsonyi álom
Széchey Rita: Pillangószárnyú tigris
Hunyadi Csaba Zsolt (szerk.): Székely apokalipszis