Ketten ​– hármasban 23 csillagozás

Gyökössy Endre: Ketten – hármasban Gyökössy Endre: Ketten – hármasban

Az élő házasságnak van fogantatása, növekedése, gyermek-, serdülő-, felnőtt- és öregkora. Lehetnek betegségei, és éppen úgy meg is halhat, mint minden más élő test. Akkor fogan, amikor egy férfi és egy nő kiválasztó szeretettel megszereti egymást – amelyre talán csak nekünk van külön szavunk: szerelem. De mi ez a szerelem, ez a sodró erejű, a kizárólagosság igényével fellépő, osztozkodást nem tűrő érzés? Általában az ismerkedéssel kezdődik. Tetszenek egymásnak, ezért folytatódik, ápolják az ismeretséget. Majd az ismeretségből egész lényüket betöltő felismerés lesz: ő az! ő az, és senki más. Mikor igent mondanak egymásnak, s ezt érzik is, ez egyben nemet is jelent minden más férfi és nő felé. Ha olyan igent mondunk választottunknak, amely nem jelent nemet is mindenki más felé, az: „nemtelen” igen.

>!
Magyar Kurír / Új Ember, Budapest, 2018
96 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639981782
>!
Új Ember, Budapest, 2013
124 oldal · ISBN: 9789637688232
>!
Új Ember, Budapest, 2004
128 oldal · ISBN: 9637688234

3 további kiadás


Enciklopédia 10


Kedvencelte 3

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

bmgrapes I>!
Gyökössy Endre: Ketten – hármasban

Vegyes érzéseikkel teszem le ezt a könyvet. Kiváló írás. Mindenkinek el kell / kellene olvasnia, mielőtt megházasodik, de ha mindenki elolvasná, még kevesebben kötnének házasságot, mint most. Mindenben igaza van a szerzőnek, de nehéz, mondhatnám lehetetlen, hogy mindenki megtalálja élete igaza párját azon paraméterek alapján, amit ő nagyon helyesen felsorakoztat. Ettől függetlenül mégis azt mondom, olvassák el a fiatalok, hogy legalább leendő párjuk nyilvánvaló hibáit, hiányosságait ki tudják szűrni még időben, és ne jöjjenek létre eleve halálra ítélt házasságok.

Marti0319>!
Gyökössy Endre: Ketten – hármasban

Gyökössy Endre bácsi ebben a könyvecskében hívja fel a figyelmünket a házasság valódi céljára és funkciójára. Még h csak egy darab papír? Nem, sokkal de sokkal több annál, de nem „spoilerezek”, olvassátok el a könyvet, nekem nagyon tetszett:)

Sz_Dora>!
Gyökössy Endre: Ketten – hármasban

Számos örök érvényű gondolat található a műben, ami nagyon tetszett és elgondolkodtatott. Azonban, helyenként úgy éreztem, hogy az író pálcát tör az emberek felett, ami miatt veszített a mű az értékéből.

vikus1313>!
Gyökössy Endre: Ketten – hármasban

Tökéletes minden ifjú párnak és a szüleiknek is…!

repe993 P>!
Gyökössy Endre: Ketten – hármasban

Nem vagyok vallásos spoiler, de ez a könyvecske mégis megfogott.
Gyökössy Endréről elhiszem, hogy mindennapjaiban megéli azt, amiről ír és ettől végtelenül hitelessé válik számomra és érdekes gondolatokat ébreszt, annak ellenére, hogy az evangelizáció alapvetően lepörög rólam.
Másfelől kissé olyan érzésem volt, mint egynémely tankönyv olvasásával: tök egyértelmű dolgokat ír le, amik alapvetően magától értetődőek és ebből kifolyólag nem sok újdonságot mondanak – számomra. Itt annyi az eltérés, hogy az egyértelműség annyira nem volt triviális és igencsak el kellett gondolkodnom 1-2 meglátáson. Vélhetően aludnom kell rá párat még, hogy kikristályosodjon a mondanivaló.
Végül, de nem utolsó sorban, Buda Béla hivatkozása meglepett, mert az mutatja számomra, hogy ezek a gondolatok nem ma pattantak ki Gyökössy Endre fejéből, de valahogy mégis örökérvényűnek hatnak. A megközelítés minden esetre – számomra legalábbis – elég meglepő. off


Népszerű idézetek

nagytimi85>!

Ha valaki azt állítaná, hogy a szexus a házasságon belül csak gyermekek nemzésére való, az épp annyira volna igaz, mintha azt mondaná: az emberi száj élelemkapu és rágógép csupán, beszélni, verset mondani, dalolni nem illik vele.

15. oldal (Új Ember, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: házasság · nemi élet · szeretkezés · szex
Cicu>!

Öreg lelkészüknél esküvőre jelentkezett Ádám és Éva. Az sokáig, szeretettel nézte őket, aztán megszólalt: – Boldog akarsz lenni, fiam? – Igen. Nagyon! – És te, leányom? – Természetesen én is. – Akkor ne kössetek házasságot. Megütközve meredtek öreg pásztorukra, de az mosolyogva folytatta: Csak akkor, ha mindketten a másikat akarjátok boldoggá tenni. Így lehettek boldogok. Mert szüntelen boldog házasság nincsen. De olyan házasság van, ahol a másik boldogságát keresik – és ez a legboldogabb házasság. Ilyen házasságot kérek és kívánok nektek. Olyan házasságot, hogy egy valóságos példát is mondjak: ahol azon versenyeztek, kié legyen a megbékítő első szó, és nem a kegyelemdöfést adó utolsó.

49. oldal (Új Ember Kiadó, 2004)

nagytimi85>!

A házasság célja, egyben feladata elsősorban maga a házasság. Annak egészséges kifejlesztése, hogy jó lehessen minden tekintetben: testi, lelki, társadalmi, evangéliumi szempontból egyaránt.
Tehát nem a gyermek a házasság célja. Az a gyümölcse. Bár sokféle fának a gyümölcs ad értelmet – láttunk már gyümölcsei alatt leroskadt fákat is. Ha a gyermek lenne a házasság célja, akkor ott, ahol még nincs, vagy ahol már nincs, vagy sohasem lehet gyermek – elvesztené értelmét, létjogosultságát a házasság?!
Következésképpen a házasság […] akkor is szép és értelmes, ha nincs benne gyermekáldás […].

13-14. oldal (Új Ember, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: gyermek · házasság · szülő
Papírtigris>!

Ha van valami, ami belülről felőrölhet egy házasságot és az egész családot, akkor az a beteges aggodalmaskodás. Kórokozói: 1. A félelem. 2. A félelem mögött gyakran megbúvik valami bűn. 3. Nem veszi komolyan Jézus kérését: „Ne aggodalmaskodjatok a holnap felől, mert a holnap majd gondoskodik a maga dolga felől. Elég minden napnak a maga baja. ” Ő gondokat importál. Hétfőn már szerda, szombat, a jövő hét, a jövő hónap gondjait. Nos, erre valóban nem kapunk elég erőt. Hétfőn csak a hétfő gondjaihoz kapunk eleget. Nem kapjuk reggelire a vacsorát. Ma nem kapjuk meg a jövő évi zsák lisztet, csak a mindennapi kenyerünket. Ma nem kapunk elég erőt az évtizedek múlva bekövetkező halálunk elviseléséhez, csak akkor.

88-89. oldal

Cicu>!

Csak az látja derűsen a múltat, aki jelenét is el tudja fogadni, és csak az ilyen ember néz mosolyogva a holnap felé; sőt azon is túl – egyre növekedvén.

91. oldal (Új Ember Kiadó, 2004)

bmgrapes I>!

… ha két kést középütt, lazán egymásra szegecselünk, akkor az már nem kés, hanem – olló.

9. oldal

bmgrapes I>!

…a férfi a fej, aki találékony, előretekint, vezet, lendít, utat hasít, és mindezt szívesen teszi, anélkül, hogy uralkodnék a nőn. És nem ilyen férfi után vágyik-e minden nőies nő? Igen: egy testté lettek, amelyben Éva inkább a „szív”, amely ellátja a „fejet” vérrel: melegséggel, lüktető élettel, anélkül, hogy más-volta és szabadsága megszűnnék, vagy sajátos egyéniségéről lemondana.

10. oldal

Cicu>!

Napi háromszázötven körüli abortuszt végeznek elöregedő népességű hazánkban. Be sok helyütt nem áldott már a „méhek gyümölcse”! Inkább teher (terhesség!). Évenként százötvenezer gyermek nem születhet meg. 1956 óta négymillió-kétszázezer. Mohácsi vészek sora ez vagy második Trianon?

73. oldal

Kapcsolódó szócikkek: művi abortusz
2 hozzászólás
Cicu>!

Aki pedig nem tud a szeretetben növekedni, nagyvonalúvá válni, az megrekedt ember, fél ember.

86. oldal (Új Ember Kiadó, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
Sz_Dora>!

Ha tudunk valakit lekötni, vajon lehet-e megkötnünk? Ha nem tudunk valakit lebilincselni, szabad-e megbilincselnünk? A nyitott ajtó pedig jobban visszatart, mint a sikongó elébe állás.

78. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Stormie Omartian: Az imádkozó feleség hatalma
Bolyki László: Kegyelem és kalmárszellem
Kondorosi Noémi: Ami a hittan órán kimaradt
Böjte Csaba – Karikó Éva: Iránytű a végtelenhez
Ézsiás Erzsébet: A hit pajzsa
Cseri Kálmán: Miatyánk
Böjte Csaba: Hiszek a szeretet végső győzelmében
Patsch Ferenc: Katolikus spiritualitás – Tabuk nélkül
Zimányi József: Tűzoszlopoddal jéghegyek között
Francine Rivers: Rendíthetetlenül