Ketten ​– hármasban 17 csillagozás

Gyökössy Endre: Ketten – hármasban Gyökössy Endre: Ketten – hármasban

Az élő házasságnak van fogantatása, növekedése, gyermek-, serdülő-, felnőtt- és öregkora. Lehetnek betegségei, és éppen úgy meg is halhat, mint minden más élő test. Akkor fogan, amikor egy férfi és egy nő kiválasztó szeretettel megszereti egymást – amelyre talán csak nekünk van külön szavunk: szerelem. De mi ez a szerelem, ez a sodró erejű, a kizárólagosság igényével fellépő, osztozkodást nem tűrő érzés? Általában az ismerkedéssel kezdődik. Tetszenek egymásnak, ezért folytatódik, ápolják az ismeretséget. Majd az ismeretségből egész lényüket betöltő felismerés lesz: ő az! ő az, és senki más. Mikor igent mondanak egymásnak, s ezt érzik is, ez egyben nemet is jelent minden más férfi és nő felé. Ha olyan igent mondunk választottunknak, amely nem jelent nemet is mindenki más felé, az: „nemtelen” igen.

>!
96 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639981782
>!
Új Ember, Budapest, 2013
124 oldal · ISBN: 9789637688232
>!
Új Ember, Budapest, 2004
128 oldal · ISBN: 9637688234

1 további kiadás


Enciklopédia 10


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 6

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Marti0319
Gyökössy Endre: Ketten – hármasban

Gyökössy Endre bácsi ebben a könyvecskében hívja fel a figyelmünket a házasság valódi céljára és funkciójára. Még h csak egy darab papír? Nem, sokkal de sokkal több annál, de nem „spoilerezek”, olvassátok el a könyvet, nekem nagyon tetszett:)

>!
Sz_Dora
Gyökössy Endre: Ketten – hármasban

Számos örök érvényű gondolat található a műben, ami nagyon tetszett és elgondolkodtatott. Azonban, helyenként úgy éreztem, hogy az író pálcát tör az emberek felett, ami miatt veszített a mű az értékéből.

>!
vikus1313
Gyökössy Endre: Ketten – hármasban

Tökéletes minden ifjú párnak és a szüleiknek is…!

>!
bmgrapes I
Gyökössy Endre: Ketten – hármasban

Vegyes érzéseikkel teszem le ezt a könyvet. Kiváló írás. Mindenkinek el kell / kellene olvasnia, mielőtt megházasodik, de ha mindenki elolvasná, még kevesebben kötnének házasságot, mint most. Mindenben igaza van a szerzőnek, de nehéz, mondhatnám lehetetlen, hogy mindenki megtalálja élete igaza párját azon paraméterek alapján, amit ő nagyon helyesen felsorakoztat. Ettől függetlenül mégis azt mondom, olvassák el a fiatalok, hogy legalább leendő párjuk nyilvánvaló hibáit, hiányosságait ki tudják szűrni még időben, és ne jöjjenek létre eleve halálra ítélt házasságok.

>!
nagytimi85
Gyökössy Endre: Ketten – hármasban

Helyenként zavart, helyenként egyenesen bosszantott a cicomás stílus, de a drámai csillagvesztést nem ezzel érdemelte ki a könyv. Voltak benne nagyon jó gondolatok (néhányat idéztem is), ugyanakkor sok ponton sértő módon, durva általánosításokkal degradál mindenkit, aki nem keresztényi erkölcsök szerint él.


Népszerű idézetek

>!
nagytimi85

Ha valaki azt állítaná, hogy a szexus a házasságon belül csak gyermekek nemzésére való, az épp annyira volna igaz, mintha azt mondaná: az emberi száj élelemkapu és rágógép csupán, beszélni, verset mondani, dalolni nem illik vele.

15. oldal (Új Ember, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: házasság · nemi élet · szeretkezés · szex
>!
Cicu

Öreg lelkészüknél esküvőre jelentkezett Ádám és Éva. Az sokáig, szeretettel nézte őket, aztán megszólalt: – Boldog akarsz lenni, fiam? – Igen. Nagyon! – És te, leányom? – Természetesen én is. – Akkor ne kössetek házasságot. Megütközve meredtek öreg pásztorukra, de az mosolyogva folytatta: Csak akkor, ha mindketten a másikat akarjátok boldoggá tenni. Így lehettek boldogok. Mert szüntelen boldog házasság nincsen. De olyan házasság van, ahol a másik boldogságát keresik – és ez a legboldogabb házasság. Ilyen házasságot kérek és kívánok nektek. Olyan házasságot, hogy egy valóságos példát is mondjak: ahol azon versenyeztek, kié legyen a megbékítő első szó, és nem a kegyelemdöfést adó utolsó.

49. oldal (Új Ember Kiadó, 2004)

>!
nagytimi85

A házasság célja, egyben feladata elsősorban maga a házasság. Annak egészséges kifejlesztése, hogy jó lehessen minden tekintetben: testi, lelki, társadalmi, evangéliumi szempontból egyaránt.
Tehát nem a gyermek a házasság célja. Az a gyümölcse. Bár sokféle fának a gyümölcs ad értelmet – láttunk már gyümölcsei alatt leroskadt fákat is. Ha a gyermek lenne a házasság célja, akkor ott, ahol még nincs, vagy ahol már nincs, vagy sohasem lehet gyermek – elvesztené értelmét, létjogosultságát a házasság?!
Következésképpen a házasság (…) akkor is szép és értelmes, ha nincs benne gyermekáldás (…).

13-14. oldal (Új Ember, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: gyermek · házasság · szülő
>!
Papírtigris

Ha van valami, ami belülről felőrölhet egy házasságot és az egész családot, akkor az a beteges aggodalmaskodás. Kórokozói: 1. A félelem. 2. A félelem mögött gyakran megbúvik valami bűn. 3. Nem veszi komolyan Jézus kérését: „Ne aggodalmaskodjatok a holnap felől, mert a holnap majd gondoskodik a maga dolga felől. Elég minden napnak a maga baja. ” Ő gondokat importál. Hétfőn már szerda, szombat, a jövő hét, a jövő hónap gondjait. Nos, erre valóban nem kapunk elég erőt. Hétfőn csak a hétfő gondjaihoz kapunk eleget. Nem kapjuk reggelire a vacsorát. Ma nem kapjuk meg a jövő évi zsák lisztet, csak a mindennapi kenyerünket. Ma nem kapunk elég erőt az évtizedek múlva bekövetkező halálunk elviseléséhez, csak akkor.

88-89. oldal

>!
Cicu

Csak az látja derűsen a múltat, aki jelenét is el tudja fogadni, és csak az ilyen ember néz mosolyogva a holnap felé; sőt azon is túl – egyre növekedvén.

91. oldal (Új Ember Kiadó, 2004)

>!
bmgrapes I

… ha két kést középütt, lazán egymásra szegecselünk, akkor az már nem kés, hanem – olló.

9. oldal

>!
bmgrapes I

…a férfi a fej, aki találékony, előretekint, vezet, lendít, utat hasít, és mindezt szívesen teszi, anélkül, hogy uralkodnék a nőn. És nem ilyen férfi után vágyik-e minden nőies nő? Igen: egy testté lettek, amelyben Éva inkább a „szív”, amely ellátja a „fejet” vérrel: melegséggel, lüktető élettel, anélkül, hogy más-volta és szabadsága megszűnnék, vagy sajátos egyéniségéről lemondana.

10. oldal

>!
Cicu

Napi háromszázötven körüli abortuszt végeznek elöregedő népességű hazánkban. Be sok helyütt nem áldott már a „méhek gyümölcse”! Inkább teher (terhesség!). Évenként százötvenezer gyermek nem születhet meg. 1956 óta négymillió-kétszázezer. Mohácsi vészek sora ez vagy második Trianon?

73. oldal

Kapcsolódó szócikkek: művi abortusz
2 hozzászólás
>!
Cicu

Aki pedig nem tud a szeretetben növekedni, nagyvonalúvá válni, az megrekedt ember, fél ember.

86. oldal (Új Ember Kiadó, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
>!
Sz_Dora

Ha tudunk valakit lekötni, vajon lehet-e megkötnünk? Ha nem tudunk valakit lebilincselni, szabad-e megbilincselnünk? A nyitott ajtó pedig jobban visszatart, mint a sikongó elébe állás.

78. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Gary Chapman: Segítség, rokonok lettünk!
Enzsöl Ellák: Gondolatok a szerelemről
Fischer Eszter: Modern mostohák
Josef Heinzmann: Hivatásod a szeretet
Thomas Schäfer: Hogyan válik a szenvedés ismét szeretetté?
Czeizel Endre: Felkészülés a családi életre
Andrew G. Marshall: Szeretlek, de miért én vagyok mindig az utolsó?
Tilmann Beller: A családi élet: küldetés és munka
Gárdonyi Géza: Ida regénye