Volt ​egyszer egy színház… 1 csillagozás

Gyárfás Miklós: Volt egyszer egy színház…

Az ​a színház, melynek történetét Gyárfás Miklós fölidézi, különös színház volt. Színészei közt akadt vidéki ripacs, színpadon még nem szerepelt akadémista, hivatásos katonatiszt, ligeti kardnyelő, suszter, építészmérnök, futballkapus. Mindenki ősi vágyát valósította meg, melyet a valódi világban nem tehetett: sikert aratott a „világot jelentő deszkákon”. A bemutatott színház csak néhány hónapig – 1945. áprilisától 1945. augusztusáig – működött, sajátos viszonyok között, egy hadifogoly-lágerben. Igazi színházzá nőtt, zenekarral, díszletfestő műhellyel, hivatásosan működő színházakból ismert intrikákkal, pletykákkal, irigységgel, művészi célokkal, feltámadó és elbukó divatokkal.
A Volt egyszer egy színház groteszk, mulatságos és szívszorító lírai regény, melyet az író személyes élményekből, átélt történetekből formált meg, izgalmasan és szellemesen, a „tündéri szatíra” eszközeivel és mély öniróniával. A történet azzal fejeződik be, hogy az író fehér, aranygombos német… (tovább)

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1970
182 oldal · Illusztrálta: Zsoldos Vera

Kívánságlistára tette 2


Népszerű idézetek

>!
e_k_Bp P

Ötéves voltam amikor apám előadás után sírva ölelgette a színpadi fatörzset, mielőtt kórházba vitték a mentők. Gyönyörű jelenet volt. És a temetésén sem sírtam, színháznak néztem azt is, hatásos szerep koporsóban feküdni, fölszállni az égbe, aztán ott játszani tovább.

10. oldal

>!
e_k_Bp P

Színészekkel is gyakran előfordul, hogy a szerepre készülés során szenvedélyesen megkedvelik alakításukat, és nem szívesen lépnek vissza énjük megszokott jelmezébe. Anyám, ha királynőt játszott, mindig bőkezűen adott pénzt fagylaltra, s nem kaptam tőle semmit, amikor özvegy falusi tanítónét alakított.

88. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Laura Hillenbrand: Rendíthetetlen
Louis Zamperini – David Rensin: Ne add fel, ne törj meg!
Gyalog Ödön: „Horthy Miklós katonája vagyok…”
Boda Gyula: Itthagy-lak
Geoffrey Brooks: Hirschfeld
Guido Knopp: A nagy menekülés
Szabó Péter: Keleti front, nyugati fogság
Horváth László: Kőszegtől Kőszegig
Leo Kessler: Otto villámháborúja
Horváth István: Bűnhődés bűntelenül