Égtájak ​– Öt világrész elbeszélései – 1978-79 1 csillagozás

Gy. Horváth László (szerk.): Égtájak – Öt világrész elbeszélései – 1978-79

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

A művek szerzői: Woody Allen, Andrej Bitov, Daniel Boulanger, Abelardo Castillo, Camilo José Cela, René Clair, Julio Cortázar, Shirley Ann Grau, Ted Hughes, Angela Huth, Jurij Jakovlev, Marie Luise Kaschnitz, J. M. G. Le Clézio, Gennagyij Maskin, Ian McEwan, Jozef Puskás, Jürgen Rennert, Augusto Roa Bastos, Klaus Schlesinger, Peter Taylor, Paul Theroux, Viktorija Tokareva, Antti Tuuri, Arvo Valton, Gabriele Wohmann, Hosi Sinicsi

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Égtájak – Öt világrész elbeszélései

>!
Európa, Budapest, 1979

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Ákos_Tóth IP
Gy. Horváth László (szerk.): Égtájak – Öt világrész elbeszélései – 1978-79

Jó kis kiadvány volt anno ez az Égtájak, de tapasztalataim szerint ezeket a köteteket mindenki egy adott író benne szereplő írása miatt keresi – én például Gennagyij Maskin novelláját, az Örök fagyot szerettem volna végre megkaparintani, és tulajdonképpen a neki szentelt tíz oldal érdekelt igazán a könyvből. Nem titok, hogy a mellette lévő harminc másik elbeszélést nem is szándékoztam elolvasni (csillagozni már csak ezért sem fogok), de azért mazsoláztam kicsit az írásokból.

Maskin tetszett, bár a cím és a regények alapján picit többet vártam tőle. Ez a történet az elmúlásról, az örök fagy által uralt földbe eltemetett emberekről szól. Inkább hangulatában, mint az elmesélt történet jelentéstartalmában különleges és emlékezetes. Jobban szerettem viszont a Nadrágszerep című írást Jurij Jakovlevtől, amit megfilmesítve, vagy színházban is szívesen fogyasztanék. Színházi-családi dráma, nagyon jó gondolatokkal egy anyáról, aki színésznőként fiatal fiúszerepeket játszik, és színészi átlényegülés közben meg kell oldania saját, és a fia problémáit is. Georgi Velicskov Mese a devizamedvékről című műve nem tett rám túl mély benyomást, ahogyan A Szép-szigetek (Jelena Szerebrovszkaja) című háborús sebeket feszegető novella sem. A nem-orosz vonulatból Peter Taylor és A kapitány fia kellemesen sikerült kis mű, emlékeztet McCoy és Salinger hangulatképeire a két világháború közötti Amerikából. Volt egy kis csalódás is, a Kanadai neveltetés, ami valahogy nem érte el a csúcspontját. Woody Allent is szerettem volna olvasni, de valahogy a sok jó filmélmény kevésnek bizonyult ahhoz, hogy íróként is időt és energiát áldozzak az úriemberre – talán majd legközelebb.

Ha az ember éppen ötlettelenül tévelyeg a könyvespolc előtt, és maga sem tudja, mit is olvasna szívesen, minek jött el éppen az ideje, akkor az Égtájakhoz hasonló antológiák után érdemes nyúlni. A hosszú tartalomjegyzékben biztosan lesz olyan író, aki felkelti az érdeklődésünket, a továbbiakban pedig lehet kísérletezni másokkal is. Elkél otthon egy-két kötet a sorozatból.


Hasonló könyvek címkék alapján

Csuday Csaba (szerk.): A folyó harmadik partja
Ferencz Győző (szerk.): Hang szólít
Kepes András (szerk.): Könyvjelző – Kepes András válogatása a XX. századi világirodalomból
Tabák András (szerk.): Az erőd bevétele
Somlyó György (szerk.): Szonett, aranykulcs
Borbély Sándor (szerk.): Huszonöt nagyon fontos novella
Braun Róbert (szerk.): Nobel-díjas írók antológiája
Kormos István (szerk.): Nyári szerelem
Pelle János (szerk.): A múmia lába