Gyanakvó ​elmék (Stranger Things 1.) 197 csillagozás

Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egyesült Államok, 1969. Az álmos kisvárosi főiskolán tanuló Terry Ives úgy érzi, kimarad az egész országot megrengető háborúellenes mozgalomból és ellenkulturális forradalomból, így kapva kap az alkalmon, amikor egy szupertitkos kormányzati kutatáshoz keresnek önkénteseket. Terry elszántan próbál a végére járni a világtól elzárt hawkinsi laborban zajló bizarr kísérleteknek, miközben egyre mélyebbre merül a laboratórium kifürkészhetetlen ura, dr. Martin Brenner világában. Mi folyik ebben az idilli kisvárosban, és mi a 008-as alany – Kali – emberfeletti képességeinek titka? Az első Stranger Things-regény, a Gyanakvó elmék a sorozat mitológiájának alapjaihoz visz el minket, ahol minden elkezdődött.

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tartalomjegyzék

>!
Cartaphilus, Budapest, 2019
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632666723 · Fordította: Stier Ágnes
>!
Cartaphilus, Budapest, 2019
368 oldal · ISBN: 9789632666884 · Fordította: Stier Ágnes

Enciklopédia 2


Kedvencelte 8

Most olvassa 12

Várólistára tette 116

Kívánságlistára tette 140

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Klodette>!
Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

Azt már tudjátok, hogy imádom a Stranger Things sorozatot, így örültem amikor megláttam, hogy hamarosan megjelenik magyarul az első előzménykötet.
Az az igazság, hogy Steve-ről szívesebben olvastam volna, igazából bármit, csak Steve Harrington legyen, de ez ugyebár még nem valósult meg sajnos. :(
Az új évad véget ért, a sorozat megint szünetre ment, tehát addig húztam-halasztottam a kötet olvasását, amíg csak bírtam és nem szégyelltem.
Páran kérdezték Molyon, hogy érdemes-e elolvasni ha valaki nem látta eddig a Netflix saját gyártású szériáját? Ezen erősen elgondolkodtam, mert vannak utalások, előretekintések a sorozat első két évadára, ráadásul sok-sok olyan karakter itt főszereplő, akik ott mellékszereplőként funkcionáltak.
Feltűnik Tizi anyukája, Terry Ives, a nagynénje, Becky Ives és megismerhetjük a kislány igazi apukáját is.
Ha eddig bárki számára kérdéses volt, hogy valójában ki lehet Jane/Tizi apja, akkor az ne aggódjon, mert ebben a kötetben minden kiderül.
Egyébként sok olyan dologra választ kapunk, amik mindig tisztázatlanok maradtak a sorozatban. Kellően kiegészíti a Duffer testvérek alkotta világot.
Valamint főszereplő a kétes jellemű és kegyetlen Dr. Brenner és Kali, azaz Nyolc, aki itt még fiatal gyermek.
Aztán persze ott van a rengeteg Tótágas leírás, amik nekem a kedvenc részeim voltak. Sajnos itt sem tudtunk meg sok mindent erről a kifordított, ijesztő világról, de mindenképpen értékeltem, hogy az írónő megpróbálta érzékeltetni a szörnyek nyomasztó jelenlétét.
Abszolút hozta a retro hangulatot. Azt a különös, megmagyarázhatatlan és ködös hawkinsi atmoszférát.
Ugyanakkor néha kicsit leült a sztori, de összességében szerettem. Jó volt így is belelátni ebbe a nagyszerű történetbe. Bátran ajánlom hardcore fanoknak, de olyanoknak is, akik még csak most ismerkednek ezzel az egésszel.

Bővebben: https://klodettevilaga.blogspot.com/2019/07/konyvkritik…

Kriszta_89 P>!
Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

Nem titok nagy Stranger Things rajongó vagyok off, de mikor megláttam, hogy ilyen rosszul áll az értékelése picit szomorú lettem. No de, megfogadtam én, hogy nem hagyatkozok semmiféle csillagozásra, mert annyi hype könyvvel befürödtem már…. És milyen jó, hogy nem hagytam magam befolyásolni!
Szerintem mindent elmond az, hogy egy nap alatt kiolvastam a könyvet, pedig ennyi oldalszámnál nálam ez ritka mint a fehér holló off.
Végletekig nem szeretnék róla áradozni, mert elég elfogult vagyok a sorozat kapcsán, de szerintem jó kis előzménykötetet sikerült összehozni ! :)

2 hozzászólás
csakegyluca>!
Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

Pár hete a család szerves része lett a Stranger Things sorozat, amit a Netflixen lehet megtekinteni. Jelenleg imádjuk, és az elejétől kezdve nézzük újra, mert nem tudunk Hawkins világától elszakadni. Miután befejeztük mind a 3 évadot, érdeklődni kezdtem, hogy milyen könyvek is készültek a nagysikerű sorozatból. Miután megtaláltam ezt, azonnal kivettem a könyvtárból. Sok helyen olvastam, hogy nem tetszett másoknak, jobbra számítottak, engem így még jobban felcsigáztak vele.
Egy pár egyetemi hallgatót behívnak kísérletekre a Hawkinsi laborba. Terry Ives, barátnője helyett ugrott be, aki nem bírta a kísérletet. Terry viszont érezte, hogy itt valami nagy dolog van készülőben, és nem akar kimaradni belőle. Az alanyok többször kaptak különböző szereket, amik elindítanak bennük olyan képességeket, mint a jövőbe látás, vagy a telepátia. Egyesek LSD hatása alá kerülnek, másokat pedig elektrosokkolnak, hogy megtudják a végeredményt. De miután Terry találkozik egy kislánnyal, Nyolccal, más nevén Kalival, felmerül benne a gyanú, hogy ezek a kísérletek nem is olyan biztonságosak. Kiket tartanak itt még bezárva? Mennyi gyereket és embert zárnak a hazugság kapui mögé?
Érdekes volt Terry életébe belelesni. Hogyan is kezdődött mindez, hiszen a sorozatban csak kis részeket mutattak belőle. Hatalmas fantáziára és kutatásra lehetett szükség a könyv elkészültéhez, amit nagyra becsülök. Az igazi ST hangulatot ugyan nem teljes egészében adta vissza, viszont tetszett, hogy ilyen szemszögből is megismerhettük a labor körül forgó eseményeket. Nagyon gyorsan haladtam vele, ami arra utal, hogy élveztem és iszonyatosan felkeltette az érdeklődésemet. Kevésnek is tartottam, mert szívesen olvastam volna tovább. Hála az égnek ott van a második rész, de nehezen tudom elengednie ezt. Rettenetesen a szívemhez nőtt.

Kép forrása
Azok se aggódjanak, akik esetleg nem látták a sorozatot, mert azoknak is egy nagyon jó olvasmánynak ígérkezik, és lehet, hogy ez a könyv fogja majd meghozni a kedvüket a Duffer testvérek által készített csodához. Viszont félek, hogy a második részéhez már szükséges megnézni a sorozatot, hogy érteni tudjuk, amit sajnálok, mert a lényeg az lenne, hogy akinek nem elérhető a Netflix (gondoljunk csak bele, van akinek tévéje sincs, vagy nem engedheti meg magának az előfizetést) az is tudja teljes szívvel olvasni. Majd meglátjuk.
Egy dolgot nem igazán értek. Az alcíme, vagyis ami a borítón szerepel apróbetűs szöveg, ami így szól: A demogorgon és az agyszívó előtt a borzalom emberi arcot viselt nem egészen érthető. Vagyis azt nem értem, hogy hogyan kapcsolódik ide. Ebből arra következtethetünk, hogy a Hellyel lefelé-ben bujdosó szörny, szörnyek egy emberben voltak, vagyis felvett egy emberi arcot. Itt viszont semmi ilyenről nincs szó. Sőt, a demogorgonok csak említésképp jelentek meg, és azok is csak ritkán. Kalira nem lehet érteni a „borzalmat” mert gonosz jellem sincs benne. Dr. Brenner-re inkább, de belé sem költözött a szörny, így abszolút kihagyható lehetett volna ez a pár mondat, mert teljesen félreérthető. Ezt azért is említem, mert én mindvégig vártam, hogy felbukkanjon az erre vonatkozó esemény mégsem jött. Ezzel teljesen megtévesztettek.
Azért bevallom, nekem imponált ez az ötlet és maga a story is. A kedvenc könyvemnek jelöltem molyon ezt a regényt, mert ha belegondolok: Mikor olvastam utoljára majdnem 400 oldalt 3 nap alatt? Hát, eléggé ritkán. Engem nagyon megvett ez az egész. Élveztem, mert könnyen emészthető, pörgős volt az egész.

Kép forrása
Terry-t a sorozatban egy erős és független nőnek tartottam. Kicsit ijesztő ahogy magában motyog, de még ijesztőbb, amit tettek vele. A könyvben is ugyanolyan merésznek és erősnek tartottam minden helyzetben. Nehéz lehetett feldolgoznia ennyi veszteséget, fájdalmat, mégis mindig az eszénél maradt, csak a célra koncentrált. Nagy példaképem lett.

Kép forrása
Kali itt is ugyanolyan felelőtlen, buta, szeszélyes személyiség volt. Sose gondolt a következményekre. Ha összevetném Tizivel, esküszöm azt mondom, hogy a nála fiatalabb 11 is normálisabb és okosabb, amit a 2. évadban tapasztalhatunk és láthatunk is.
Összeségében tele volt kalanddal, izgalommal és nagyon jól lehetett vele haladni. A kedvencem lett és nagyon kíváncsi vagyok a folytatásásra. Azt kívánom, hogy még jó sok része jöjjön ki, mert szívesen olvasnám őket tovább. Ezt pedig minden ST rajongónak ajánlom! Nem érdemes kihagyni ;-)
További: https://csakegyluca.blogspot.com/2021/05/gwenda-bond-gy…

2 hozzászólás
smetalin>!
Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

Hmmm. Most én is írhatom azt amit az előttem levők, először is, senki ne higgye hogy ez horror. Másodszor, mint előzmény a sorozatnak nem olyan rossz, de több izgalmat belevihetett volna az írónő. Az egész könyv arról szól, hogy a négy kísérleti alany, hogy jár csütörtökönként a laborba, ott bevesznek valamit és milyen tripjeik vannak. Ez egy fejezetnek elmegy, de mondom az egész könyv erről szól, igen unalmas egy idő után. Sok kérdés nyitott marad, nem is értem hogyan lettek pont ezek a fiatalok kiválasztva, hisz nem is különlegesek, és ott a srác is a negyedik alany, aki nem is csinál semmit, minek járt még ő is oda? Na, mondom, sok a kérdés. Másik író biztos többet és jobb sztorit kitudott volna hozni ebből.

KöfférTzitzah P>!
Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

Bevallom, a Netflixes sorozattól személy szerint nem vagyok elájulva, viszont ettől függetlenül megnéztem az eddigi évadokat, és egynek elment. off

Ez a könyv ezzel szemben rokonszenves és talpraesett karaktereket sorakoztat fel, akiket összeboronál egy furcsa tudományos kísérlet, amit annyi homály fed, hogy a szereplőknek képtelenség a boldog tudatlanság állapotában maradniuk. Eleinte elég szokatlan volt, hogy egy tudatos társadalomban, ahol már képben vagyunk a droghasználat következményeivel és tudjuk, hogy mennyire károsak, olyan fiatalokról olvashattam, akiknek ez szinte teljesen normális, és nem minősul hatalmas devianciának. Az emberek akkor még az LSD aranykorát élték, élvezték az elmét megnyitó előnyeit, a szokatlan élményt nyújtó tripeket. Ennek fényében a csapat a könyvben egy halom pénzért drogozó kamasz, akik bizonyos időközönként megkapják az adagjukat és ebben nem sok kivetnivalót találnak. Magában a kísérlet „szentesített eszközeiben” viszont már igen, és nagy lendülettel hozzá is fognak, hogy útjába álljanak az egész borzasztó akciónak, és megmentsék a jövő generációját további hasonló kegyetlenségek elszenvedésétől.

A történet jól indul, érdekes a kísérleti alanyok összeismerkedése és gyanakvásuk felébredése is a háttérben húzódó sötét természetű dolgokat illetően. Az érdekfeszítő kezdet után viszont érezhetően lelassulnak az események, a fiatalok a drogmámorban feszegetik elméik határait, tapogatóznak, meddig mehetnek el mind szellemileg, mind fizikailag a laboratórium folyosóin és „Odalentben”, ahogy ők mondják. Az igazi adrenalin a könyv 3/4-énél jelenik meg, ahol már végre mernek cselekedni is.

Azért az utazásokon kívül tartogat még néhány részletet a könyv, ami a sorozatból nem derül ki, és amit nem hátrány tudni, így mindenképpen kitágítja a Stranger Things fantáziaviálágát, értékes ajándékul szolgálva a vérbeli fanoknak. Azonban aki még nem látta a sorozatot, az ne ezzel a könyvvel kezdje, mert önmagában nem lesz számára annyira izgalmas, mint amennyire az egy évtizeddel későbbi események ismeretében lehetne. Ha pedig mégis, akkor ne egy hű de izgalmas adrenalinfröccsre számítson, mert inkább kiegészítésként funkcionál, mint tényleges felvezetőként a sorozathoz.

Összességében nem bántam meg, hogy elolvastam, általa kicsit közelebb kerültem ehhez a világhoz, a kedvelhető szereplők belopták magukat a szívembe, és a stílus is tetszett. Szívesen olvastam volna még a ’60-as, 70'-es évek időszakáról, mert nekem valahogy nem érződött elégnek, nem jött át úgy a feeling, persze itt nem is ez volt az elsődleges cél. Valamint Terry és a többiek kísérleti tapasztalatairól is előnyös lett volna többet megtudni, mert ez a vonal is idővel ellaposodott, de ezek nélkül is adott eleget a sorozat mellé. Úgyhogy aki kíváncsi, hogyan kezdődött minden, az bátran vágjon bele és élje át ezt a kalandot is. (Természetesen a teljes titoktartás ígérete kötelező, és nem árt, ha az olvasó alany tartogat A, B és C tervet is a felszívódásra, ha a trip esetleg visszaütne.)

Razor P>!
Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

Tudtam, hogy nem a sorozat hangulatát adja majd teljesen vissza, elvégre 13 évvel játszódik az első évad eseményei előtt, ergo a csipet csapat java még tervben se volt, nem is beszélve a Tótágasba nyíló kapuról. Viszont abban reménykedtem, hogy több minden kiderül a laboratóriumban zajló kísérletekről, a másik kilenc tesztalanyról nem is beszélve. Hát nem… Persze jó volt megismerni alaposabban Jane/Tizenegy szüleit ill. az ő „keletkezését”, de ezzel kifújt. Oké, ott volt még Nyolcas/Kali, de azt a 2. évadból tudni, hogy illúziókat tud kelteni, márpedig ennél több itt se derült ki róla. Terryn és a barátain végzett kísérletek is eléggé semmitmondóak voltak, lényegében újrahasznosították azt, amit az első évadban Tizenegy visszaemlékezéseiben már láthattunk.
Pozitívumként azt elismerem, hogy az időszakot többé-kevésbé sikerült megidézni – Woodstock, Vietnám, Beattles, stb –, bár a 70-es években kevésbé vagyok otthon, mint a 80-as évek popkultúrájában.

>!
Cartaphilus, Budapest, 2019
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632666723 · Fordította: Stier Ágnes
Marcus>!
Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

A Strange Things regények sorában ez volt az első, és alapvetően a második évad egyik elemét – Tizenegy anyjának történetét – bontja ki részletesen.
1969-ben járunk, amikor néhány egyetemistát beszerveznek egy titkos állami kísérletbe, melynek során LSD-vel próbálják meg kitágítani a tudatukat és rábírni őket, hogy használják különleges pszionikus képességeiket. A kísérletek változó sikerrel zajlanak, de ekkor a kísérlet vezetőjének, Dr. Brennernek jobb ötlete támad: az egyik ígéretes jelölt születendő gyermekét már születésekor megszerzi magának, így teljes egészében ráállíthatja az ügyre.
A regény szépen csordogál a végkifejletig (a sorozatban látható jelenetekig nem teljesen jutunk el), egymás után jönnek a kísérletek, ami először érdekes, de később érdekesebb lesz a négy főszereplő kapcsolata. Én úgy éreztem, hogy az írónak nagyon óvatosan kellett hozzányúlnia az alapanyaghoz, így a sorozat mitológiáját csak nagyon mérsékelten bővítette a kötet, jóval inkább karakterdráma ez, egy kis korképpel megfűszerezve.
Egynek jó volt.

BarbyMalik0112 P>!
Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

A Gyanakvó elmék betekintést enged a Stranger Things világának előzményeibe. Mikor még nem a demogorgon volt a legfőbb ellenség, hanem egy őrült, emberkísérleteket végző tudós, aki nem tudja, hol a határ, csak a siker vezérli. Bemutatja a ’70-es évekbeli Amerikát, négy egyetemista életét, miként fognak össze, és szállnak szembe a hatalmi ágakkal.

Izgalmas, néhol rémisztő, de abszolút szerethető történet!

Azoknak ajánlanám, akik kíváncsiak a Netflix sikersorozatának előzményeire, Tizenegy valódi kilétére, vagy csupán egy kalandra vágynak, amit a Gyanakvó elmékben biztosan megtalálnak.

Bővebb értékelés » https://barbyesakonyvek.blogspot.com/2019/07/gwenda-bon…

Viviana97>!
Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

Nem is volt ez olyan rossz könyv. A százaléka és sokak értékelése alapján nem indultam neki nagy elvárásokkal. Ezért kellemes csalódás volt.
Az már a fülszövegből kiderült, hogy ez a sorozat előtt játszódik, de mindenképp el szerettem volna olvasni. Nekem tetszett, annak ellenére, hogy sok új dolgot nem tudtam meg a sorozatról. A hangulata olyan volt, mint a sorozatnak.

fenybenuszokonyvek>!
Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

Kedves Te , aki azért olvasod ezt , mert nem tudod eldönteni ,hogy elolvasd-e ezt a regényt !

Én is így voltam, mint Te . A rossz értékelések miatt nehezen jutottam dűlőre , de győzött a Stranger Things ( és a történelem ) iránti rajongásom és beszereztem a könyvet .
És milyen jól tettem ..
Bár akik a sorozatot ismerik , tudják hogy mi lesz a végkifejlet a főhősnő történetében , de élvezetes volt megismerni őt és a barátait is .

Tizenegynek igazán csodálatos szülei vannak .

Spoiler : Nyomokban Gyűrűk Urát tartalmazhat . :))
(Amihez még jobban megjött a kedvem miattuk )

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

BarbyMalik0112 P>!

Senkinek nem kellene bűntudatot éreznie, mert él. Mert boldog.

242. oldal

BBetti86 >!

A gyerekek kimerítőek. De azon kívül csodálatosak is.

194. oldal

>!

Úgy lehet remek munkát végezni, ha az ember a saját munkáját végzi. Amint az ember elkezdi valaki más szeszélyeit követni és végrehajtani, felüti a fejét a rothadás.

>!

A bűntudat ott járt a nyomában, de Terry elnyomta. Senkinek nem kellene bűntudatot éreznie, mert él. Mert boldog. Legyen egy pillanat, amikor úgy teszünk, hogy az összes szar dolog a világban, ami nem velünk történt meg, az meg sem történt.

>!

Kiderült, hogy a képregényeknek egy dologban igazuk volt. Ha vannak képességeid, veszélybe sodornak. Még az is veszélybe sodor, ha olyanok közelében vagy, akiknek vannak képességei.

BarbyMalik0112 P>!

– A „miért” az a kérdés, ami előreviszi a tudományt.

15. oldal

>!

Férfiak. Még a jók is megnehezítik az életünket.

>!

Ezért az egyetlen módon harcoltak a külvilággal, ahogy tudtak: úgy tettek, mintha nem létezne.És azon az éjszakán mintha nem is létezett volna.


A sorozat következő kötete

Stranger Things sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Justin Cronin: A szabadulás
Stephen King: Végítélet
Dean R. Koontz: A rossz hely
Stephen King: Titkos ablak, titkos kert
Alan Dean Foster: A végső megoldás: Halál
Dean R. Koontz: Az ősellenség
Paul Monette: A Ragadozó
Dean R. Koontz: A túlélő
Michael Crichton: Kongó
Dean R. Koontz: Az éjszaka foglya