Gyanakvó ​elmék (Stranger Things 1.) 80 csillagozás

Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egyesült Államok, 1969. Az álmos kisvárosi főiskolán tanuló Terry Ives úgy érzi, kimarad az egész országot megrengető háborúellenes mozgalomból és ellenkulturális forradalomból, így kapva kap az alkalmon, amikor egy szupertitkos kormányzati kutatáshoz keresnek önkénteseket. Terry elszántan próbál a végére járni a világtól elzárt hawkinsi laborban zajló bizarr kísérleteknek, miközben egyre mélyebbre merül a laboratórium kifürkészhetetlen ura, dr. Martin Brenner világában. Mi folyik ebben az idilli kisvárosban, és mi a 008-as alany – Kali – emberfeletti képességeinek titka? Az első Stranger Things-regény, a Gyanakvó elmék a sorozat mitológiájának alapjaihoz visz el minket, ahol minden elkezdődött.

>!
Cartaphilus, Budapest, 2019
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632666723 · Fordította: Stier Ágnes
>!
Cartaphilus, Budapest, 2019
368 oldal · ISBN: 9789632666884 · Fordította: Stier Ágnes

Kedvencelte 5

Most olvassa 19

Várólistára tette 123

Kívánságlistára tette 148

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Klodette>!
Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

Azt már tudjátok, hogy imádom a Stranger Things sorozatot, így örültem amikor megláttam, hogy hamarosan megjelenik magyarul az első előzménykötet.
Az az igazság, hogy Steve-ről szívesebben olvastam volna, igazából bármit, csak Steve Harrington legyen, de ez ugyebár még nem valósult meg sajnos. :(
Az új évad véget ért, a sorozat megint szünetre ment, tehát addig húztam-halasztottam a kötet olvasását, amíg csak bírtam és nem szégyelltem.
Páran kérdezték Molyon, hogy érdemes-e elolvasni ha valaki nem látta eddig a Netflix saját gyártású szériáját? Ezen erősen elgondolkodtam, mert vannak utalások, előretekintések a sorozat első két évadára, ráadásul sok-sok olyan karakter itt főszereplő, akik ott mellékszereplőként funkcionáltak.
Feltűnik Tizi anyukája, Terry Ives, a nagynénje, Becky Ives és megismerhetjük a kislány igazi apukáját is.
Ha eddig bárki számára kérdéses volt, hogy valójában ki lehet Jane/Tizi apja, akkor az ne aggódjon, mert ebben a kötetben minden kiderül.
Egyébként sok olyan dologra választ kapunk, amik mindig tisztázatlanok maradtak a sorozatban. Kellően kiegészíti a Duffer testvérek alkotta világot.
Valamint főszereplő a kétes jellemű és kegyetlen Dr. Brenner és Kali, azaz Nyolc, aki itt még fiatal gyermek.
Aztán persze ott van a rengeteg Tótágas leírás, amik nekem a kedvenc részeim voltak. Sajnos itt sem tudtunk meg sok mindent erről a kifordított, ijesztő világról, de mindenképpen értékeltem, hogy az írónő megpróbálta érzékeltetni a szörnyek nyomasztó jelenlétét.
Abszolút hozta a retro hangulatot. Azt a különös, megmagyarázhatatlan és ködös hawkinsi atmoszférát.
Ugyanakkor néha kicsit leült a sztori, de összességében szerettem. Jó volt így is belelátni ebbe a nagyszerű történetbe. Bátran ajánlom hard core fanoknak, de olyanoknak is, akik még csak most ismerkednek ezzel az egésszel.

Bővebben: https://klodettevilaga.blogspot.com/2019/07/konyvkritik…

KöfférTzitzah P>!
Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

Bevallom, a Netflixes sorozattól személy szerint nem vagyok elájulva, viszont ettől függetlenül megnéztem az eddigi évadokat, és egynek elment. off

Ez a könyv ezzel szemben rokonszenves és talpraesett karaktereket sorakoztat fel, akiket összeboronál egy furcsa tudományos kísérlet, amit annyi homály fed, hogy a szereplőknek képtelenség a boldog tudatlanság állapotában maradniuk. Eleinte elég szokatlan volt, hogy egy tudatos társadalomban, ahol már képben vagyunk a droghasználat következményeivel és tudjuk, hogy mennyire károsak, olyan fiatalokról olvashattam, akiknek ez szinte teljesen normális, és nem minősul hatalmas devianciának. Az emberek akkor még az LSD aranykorát élték, élvezték az elmét megnyitó előnyeit, a szokatlan élményt nyújtó tripeket. Ennek fényében a csapat a könyvben egy halom pénzért drogozó kamasz, akik bizonyos időközönként megkapják az adagjukat és ebben nem sok kivetnivalót találnak. Magában a kísérlet „szentesített eszközeiben” viszont már igen, és nagy lendülettel hozzá is fognak, hogy útjába álljanak az egész borzasztó akciónak, és megmentsék a jövő generációját további hasonló kegyetlenségek elszenvedésétől.

A történet jól indul, érdekes a kísérleti alanyok összeismerkedése és gyanakvásuk felébredése is a háttérben húzódó sötét természetű dolgokat illetően. Az érdekfeszítő kezdet után viszont érezhetően lelassulnak az események, a fiatalok a drogmámorban feszegetik elméik határait, tapogatóznak, meddig mehetnek el mind szellemileg, mind fizikailag a laboratórium folyosóin és „Odalentben”, ahogy ők mondják. Az igazi adrenalin a könyv 3/4-énél jelenik meg, ahol már végre mernek cselekedni is.

Azért az utazásokon kívül tartogat még néhány részletet a könyv, ami a sorozatból nem derül ki, és amit nem hátrány tudni, így mindenképpen kitágítja a Stranger Things fantáziaviálágát, értékes ajándékul szolgálva a vérbeli fanoknak. Azonban aki még nem látta a sorozatot, az ne ezzel a könyvvel kezdje, mert önmagában nem lesz számára annyira izgalmas, mint amennyire az egy évtizeddel későbbi események ismeretében lehetne. Ha pedig mégis, akkor ne egy hű de izgalmas adrenalinfröccsre számítson, mert inkább kiegészítésként funkcionál, mint tényleges felvezetőként a sorozathoz.

Összességében nem bántam meg, hogy elolvastam, általa kicsit közelebb kerültem ehhez a világhoz, a kedvelhető szereplők belopták magukat a szívembe, és a stílus is tetszett. Szívesen olvastam volna még a ’60-as, 70'-es évek időszakáról, mert nekem valahogy nem érződött elégnek, nem jött át úgy a feeling, persze itt nem is ez volt az elsődleges cél. Valamint Terry és a többiek kísérleti tapasztalatairól is előnyös lett volna többet megtudni, mert ez a vonal is idővel ellaposodott, de ezek nélkül is adott eleget a sorozat mellé. Úgyhogy aki kíváncsi, hogyan kezdődött minden, az bátran vágjon bele és élje át ezt a kalandot is. (Természetesen a teljes titoktartás ígérete kötelező, és nem árt, ha az olvasó alany tartogat A, B és C tervet is a felszívódásra, ha a trip esetleg visszaütne.)

smetalin>!
Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

Hmmm. Most én is írhatom azt amit az előttem levők, először is, senki ne higgye hogy ez horror. Másodszor, mint előzmény a sorozatnak nem olyan rossz, de több izgalmat belevihetett volna az írónő. Az egész könyv arról szól, hogy a négy kísérleti alany, hogy jár csütörtökönként a laborba, ott bevesznek valamit és milyen tripjeik vannak. Ez egy fejezetnek elmegy, de mondom az egész könyv erről szól, igen unalmas egy idő után. Sok kérdés nyitott marad, nem is értem hogyan lettek pont ezek a fiatalok kiválasztva, hisz nem is különlegesek, és ott a srác is a negyedik alany, aki nem is csinál semmit, minek járt még ő is oda? Na, mondom, sok a kérdés. Másik író biztos többet és jobb sztorit kitudott volna hozni ebből.

Razor SMP>!
Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

Tudtam, hogy nem a sorozat hangulatát adja majd teljesen vissza, elvégre 13 évvel játszódik az első évad eseményei előtt, ergo a csipet csapat java még tervben se volt, nem is beszélve a Tótágasba nyíló kapuról. Viszont abban reménykedtem, hogy több minden kiderül a laboratóriumban zajló kísérletekről, a másik kilenc tesztalanyról nem is beszélve. Hát nem… Persze jó volt megismerni alaposabban Jane/Tizenegy szüleit ill. az ő „keletkezését”, de ezzel kifújt. Oké, ott volt még Nyolcas/Kali, de azt a 2. évadból tudni, hogy illúziókat tud kelteni, márpedig ennél több itt se derült ki róla. Terryn és a barátain végzett kísérletek is eléggé semmitmondóak voltak, lényegében újrahasznosították azt, amit az első évadban Tizenegy visszaemlékezéseiben már láthattunk.
Pozitívumként azt elismerem, hogy az időszakot többé-kevésbé sikerült megidézni – Woodstock, Vietnám, Beattles, stb –, bár a 70-es években kevésbé vagyok otthon, mint a 80-as évek popkultúrájában.

>!
Cartaphilus, Budapest, 2019
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632666723 · Fordította: Stier Ágnes
BarbyMalik0112 P>!
Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

A Gyanakvó elmék betekintést enged a Stranger Things világának előzményeibe. Mikor még nem a demogorgon volt a legfőbb ellenség, hanem egy őrült, emberkísérleteket végző tudós, aki nem tudja, hol a határ, csak a siker vezérli. Bemutatja a ’70-es évekbeli Amerikát, négy egyetemista életét, miként fognak össze, és szállnak szembe a hatalmi ágakkal.

Izgalmas, néhol rémisztő, de abszolút szerethető történet!

Azoknak ajánlanám, akik kíváncsiak a Netflix sikersorozatának előzményeire, Tizenegy valódi kilétére, vagy csupán egy kalandra vágynak, amit a Gyanakvó elmékben biztosan megtalálnak.

Bővebb értékelés » https://barbyesakonyvek.blogspot.com/2019/07/gwenda-bon…

Calliope P>!
Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

Nem volt ez olyan rossz, mint amilyennek az értékelések mutatják.
A szereplők szerethetőek voltak, a történet, bár nem volt túl csavaros, de érdekes volt, egy előzmény regénynek, egy felvezetőnek teljesen megfelelt. Szeretem a természetfelettit és ebben akadt szép számmal. Igaz, a sorozatot még nem láttam, de kedvet csinált hozzá, most már biztos, hogy meg fogom nézni. Eddig a túlzott népszerűsége okán kicsit viszolyogtam tőle, de most hogy kaptam egy kis ízelítőt, már érdeklődőbb lettem.
Az továbbra is homályos, hogy a kísérletet vezető orvos hogyan, mi alapján választja ki a pácienseket, de tény, hogy jó munkát végzett. Innen-onnan származik egy kis információmorzsa, hogy állami megbízatásról beszélünk és egy látogatás során a befektetők elégedettek is voltak, ám nem tudjuk meg, pontosan mit és miért is keresünk. 011-esről suttognak a környezetemben, így talán nem is volt lényeges, hogy a fenti információk kidolgozásra kerültek, lehet, hogy csak 011 alany történetének kezdete volt a lényeges. Nem árultak el sokat, de ahhoz épp eleget, hogy többet akarjak tudni.
A könyv alapvetően nem visel horror elemeket, simán thrillernek mondanám inkább, még csak nem is sci-fi-nek.
Egynek jó volt.

Viviana97>!
Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

Nem is volt ez olyan rossz könyv. A százaléka és sokak értékelése alapján nem indultam neki nagy elvárásokkal. Ezért kellemes csalódás volt.
Az már a fülszövegből kiderült, hogy ez a sorozat előtt játszódik, de mindenképp el szerettem volna olvasni. Nekem tetszett, annak ellenére, hogy sok új dolgot nem tudtam meg a sorozatról. A hangulata olyan volt, mint a sorozatnak.

Saileach P>!
Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

Jó is volt, meg idegesítő is a sztori. Igaz én csak a Stranger Things 1.évadát láttam, itt pedig infókat kapunk annak előzményeiről. A könyv hozta ugyanazt a nyomasztó, néhol félelmetes atmoszférát, mint a sorozat, bár egy kicsit több szörnyet vártam volna, meg hogy hogyan is nyitnak utat abba a másik dimenzióba? De itt még csak tapogatózás folyik ezügyben sajna.
Tessa, bár az elején naivnak de okosnak tűnt, a vége felé egyre kevésbé praktikusan viselkedett spoiler.
Szóval végül mindenki megúszta a kompániából, csak az ő élete ment tönkre – hát tényleg szuper!
spoiler
Szóval, nem is tudom, mit vártam, de valahogy maradt valami nyomasztó hiányérzetem a könyv olvasása után – egyébként a sorival is így voltam kicsit…

Oláh_Zita P>!
Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

A sorozat ismerete nélkül biztos nem fejeztem volna be, mert egy lassan felpörgő vontatott előtörténete a sorozatnak. Majd meglátom, adok-e esélyt a második résznek.

ppuummukli>!
Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

Nem tudtam mire számítsak, mivel nagyon sokféle véleményt hallottam, többnyire kevésbé jót. Nekem tetszett, egy olvasmánynak jó volt. Lassú haladású, csordogálnak az események. Számomra kitöltött pár kérdőjelet, ami a sorozat közben felmerült bennem.


Népszerű idézetek

BarbyMalik0112 P>!

Senkinek nem kellene bűntudatot éreznie, mert él. Mert boldog.

242. oldal

BarbyMalik0112 P>!

– A „miért” az a kérdés, ami előreviszi a tudományt.

15. oldal

BBetti86>!

A gyerekek kimerítőek. De azon kívül csodálatosak is.

194. oldal

Melinda_Kléri >!

Valamire most jött rá: a szuperhősök őrültek.

341. oldal

Melinda_Kléri >!

– Eddig nem tudtam, hogy Hawkinsban van egy labor. Odamegyünk, igaz? – kérdezte. – Hawkinsba?

48. oldal

Oláh_Zita P>!

Brenner jobb válla felett egy ponthoz beszélt. Ez a trükk a legtöbb emberben a szemkontaktus hatását kelti.

190. oldal

Melinda_Kléri >!

Volt egy papírlap az aktában, és Terry átfutotta a tartalmát… INDIGÓ PROJEKT. 011-es alany… Felvétel: Csecsemőkorban. Gondviselő…Dr. Martin Brenner. Képességek: Rendkívüli.

363. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jody Houser: Stranger Things 2. – Hat
Paul Monette: A Ragadozó
Justin Cronin: A szabadulás
Stephani Perry: Labirintus
Alan Dean Foster: A bolygó neve: Halál
Christopher Golden – Mark Morris: The Predator – A Ragadozó
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg
Michael Crichton: Az elveszett világ
Stephen King – Peter Straub: A talizmán
Stephen King: Éjszakai műszak