Gyanakvó ​elmék (Stranger Things 1.) 23 csillagozás

Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egyesült Államok, 1969. Az álmos kisvárosi főiskolán tanuló Terry Ives úgy érzi, kimarad az egész országot megrengető háborúellenes mozgalomból és ellenkulturális forradalomból, így kapva kap az alkalmon, amikor egy szupertitkos kormányzati kutatáshoz keresnek önkénteseket. Terry elszántan próbál a végére járni a világtól elzárt hawkinsi laborban zajló bizarr kísérleteknek, miközben egyre mélyebbre merül a laboratórium kifürkészhetetlen ura, dr. Martin Brenner világában. Mi folyik ebben az idilli kisvárosban, és mi a 008-as alany – Kali – emberfeletti képességeinek titka? Az első Stranger Things-regény, a Gyanakvó elmék a sorozat mitológiájának alapjaihoz visz el minket, ahol minden elkezdődött.

Eredeti mű: Gwenda Bond: Suspicious Minds

>!
Cartaphilus, Budapest, 2019
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632666723 · Fordította: Stier Ágnes

Kedvencelte 2

Most olvassa 20

Várólistára tette 101

Kívánságlistára tette 147

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Klodette
Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

Azt már tudjátok, hogy imádom a Stranger Things sorozatot, így örültem amikor megláttam, hogy hamarosan megjelenik magyarul az első előzménykötet.
Az az igazság, hogy Steve-ről szívesebben olvastam volna, igazából bármit, csak Steve Harrington legyen, de ez ugyebár még nem valósult meg sajnos. :(
Az új évad véget ért, a sorozat megint szünetre ment, tehát addig húztam-halasztottam a kötet olvasását, amíg csak bírtam és nem szégyelltem.
Páran kérdezték Molyon, hogy érdemes-e elolvasni ha valaki nem látta eddig a Netflix saját gyártású szériáját? Ezen erősen elgondolkodtam, mert vannak utalások, előretekintések a sorozat első két évadára, ráadásul sok-sok olyan karakter itt főszereplő, akik ott mellékszereplőként funkcionáltak.
Feltűnik Tizi anyukája, Terry Ives, a nagynénje, Becky Ives és megismerhetjük a kislány igazi apukáját is.
Ha eddig bárki számára kérdéses volt, hogy valójában ki lehet Jane/Tizi apja, akkor az ne aggódjon, mert ebben a kötetben minden kiderül.
Egyébként sok olyan dologra választ kapunk, amik mindig tisztázatlanok maradtak a sorozatban. Kellően kiegészíti a Duffer testvérek alkotta világot.
Valamint főszereplő a kétes jellemű és kegyetlen Dr. Brenner és Kali, azaz Nyolc, aki itt még fiatal gyermek.
Aztán persze ott van a rengeteg Tótágas leírás, amik nekem a kedvenc részeim voltak. Sajnos itt sem tudtunk meg sok mindent erről a kifordított, ijesztő világról, de mindenképpen értékeltem, hogy az írónő megpróbálta érzékeltetni a szörnyek nyomasztó jelenlétét.
Abszolút hozta a retro hangulatot. Azt a különös, megmagyarázhatatlan és ködös hawkinsi atmoszférát.
Ugyanakkor néha kicsit leült a sztori, de összességében szerettem. Jó volt így is belelátni ebbe a nagyszerű történetbe. Bátran ajánlom hard core fanoknak, de olyanoknak is, akik még csak most ismerkednek ezzel az egésszel.

Bővebben: https://klodettevilaga.blogspot.com/2019/07/konyvkritik…

>!
Razor SMP
Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

Tudtam, hogy nem a sorozat hangulatát adja majd teljesen vissza, elvégre 13 évvel játszódik az első évad eseményei előtt, ergo a csipet csapat java még tervben se volt, nem is beszélve a Tótágasba nyíló kapuról. Viszont abban reménykedtem, hogy több minden kiderül a laboratóriumban zajló kísérletekről, a másik kilenc tesztalanyról nem is beszélve. Hát nem… Persze jó volt megismerni alaposabban Jane/Tizenegy szüleit ill. az ő „keletkezését”, de ezzel kifújt. Oké, ott volt még Nyolcas/Kali, de azt a 2. évadból tudni, hogy illúziókat tud kelteni, márpedig ennél több itt se derült ki róla. Terryn és a barátain végzett kísérletek is eléggé semmitmondóak voltak, lényegében újrahasznosították azt, amit az első évadban Tizenegy visszaemlékezéseiben már láthattunk.
Pozitívumként azt elismerem, hogy az időszakot többé-kevésbé sikerült megidézni – Woodstock, Vietnám, Beattles, stb –, bár a 70-es években kevésbé vagyok otthon, mint a 80-as évek popkultúrájában.

>!
Cartaphilus, Budapest, 2019
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632666723 · Fordította: Stier Ágnes
>!
BarbyMalik0112 P
Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

A Gyanakvó elmék betekintést enged a Stranger Things világának előzményeibe. Mikor még nem a demogorgon volt a legfőbb ellenség, hanem egy őrült, emberkísérleteket végző tudós, aki nem tudja, hol a határ, csak a siker vezérli. Bemutatja a ’70-es évekbeli Amerikát, négy egyetemista életét, miként fognak össze, és szállnak szembe a hatalmi ágakkal.

Izgalmas, néhol rémisztő, de abszolút szerethető történet!

Azoknak ajánlanám, akik kíváncsiak a Netflix sikersorozatának előzményeire, Tizenegy valódi kilétére, vagy csupán egy kalandra vágynak, amit a Gyanakvó elmékben biztosan megtalálnak.

Bővebb értékelés » https://barbyesakonyvek.blogspot.com/2019/07/gwenda-bon…

>!
Saille P
Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

Jó is volt, meg idegesítő is a sztori. Igaz én csak a Stranger Things 1.évadát láttam, itt pedig infókat kapunk annak előzményeiről. A könyv hozta ugyanazt a nyomasztó, néhol félelmetes atmoszférát, mint a sorozat, bár egy kicsit több szörnyet vártam volna, meg hogy hogyan is nyitnak utat abba a másik dimenzióba? De itt még csak tapogatózás folyik ezügyben sajna.
Tessa, bár az elején naivnak de okosnak tűnt, a vége felé egyre kevésbé praktikusan viselkedett spoiler.
Szóval végül mindenki megúszta a kompániából, csak az ő élete ment tönkre – hát tényleg szuper!
spoiler
Szóval, nem is tudom, mit vártam, de valahogy maradt valami nyomasztó hiányérzetem a könyv olvasása után – egyébként a sorival is így voltam kicsit…

>!
Benedek_Eszti
Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

Igazság szerint elképesztően nagy reményeket fűztem a könyvhöz, és azt kell mondjam tetszett, de mégis többet vártam. Bár számos dolgot megtudtunk, de számtalan kérdésre közel sem kaptam választ. Kíváncsi lettem volna, hogy pontosan hogyan működtek ezek a kezelések, Ken és Gloria vajon mitől volt olyan ígéretes, nekik hogyan működtek a képességeik vagy egyáltalán voltak-e pontosan, milyen kérdéseket tesznek fel négyüknek, miért volt fontos velük kísérletezni, sőt, miért akartak velük egyáltalán foglalkozni? Ezek nekem mind hiányoztak, és bár örültem Brenner, Terry, Becky és Nyolc jelenlétének, szívesen olvastam volna még másokról, akik a sorozatban szerepelnek felnőttként, például Joyce Byersről vagy Hopperről. Azonban ez még csak a könyvsorozat első része, lehetséges – és remélem –, hogy a későbbiekben bőven lesz ezekről információnk.
Azonban, ha eltekintünk ezektől, kétségkívül elérte a kötet, hogy belecsöppenjek a sorozat teremtette atmoszférába, ugyanis tudtam, hogy mi fog történni abban a laborban, így minden egyes alkalommal, mikor Hawkinsba csöppentünk, kirázott a hideg. Izgultam a kísérleti alanyokért, Terry-ért, hiába tudtam, mi lesz a végkimenetel, attól még reménykedtem, hátha.
Bővebben: http://www.ahmagazin.com/konyvek/kiadok/c/cartaphilus/g…

>!
AMacska
Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

Nagy reményeket fűztem hozzá. Sokat ígért a hangzatos fülszöveg. Aztàn szinte semmit nem tudtunk meg fontosabb dolgokról mint a demogorgonok, vagy a Tótàgas világa. Nagy csalódás, többet vàrtam.

>!
anniefayce
Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

Mivel láttam a sorozatot nehéz írni a könyvről. Sok dologra fény derült, viszont számomra nem nyújtotta azt a nyomasztó hangulatot és élményeket amit a film adott. Néha kissé unalmas és vontatott volt, az izgalmasabb eseményeket pedig nem kellett volna összecsapni. A 4,5 csillagot inkább azért kapja mert Stranger Things, de ebből a könyvből sokkal többet ki lehetett volna hozni, nem éreztem azt a borzongást amit a könyv beígért.

>!
Dóriღ
Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

Kicsit bajban vagyok ennek a könyvnek az értékelésével.
Alig vártam, hogy olvashassam, és sajnos csalódnom kellett. Nem tudom pontosan mi az oka, vagy az író stílusa, vagy a fordítás, vagy a hangulat nem jött át, és ezért nehezen rázódtam bele. A cselekményt a könyv első felében unalmasnak találtam, aztán beindult, és gyorsabban is haladtam az olvasással.
A szereplők voltak a kedvenceim a történetben, mindegyiküket megkedveltem, és tetszett a jellemük.
Remek kezdő kötete lehet egy remek sorozatnak, de így magában ennél több csillagot nem tudok adni rá.

>!
Rori87
Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

A Stranger Things sorozat nagyon magasra tette a lécet, teljesen magába szippantott, így egyértelmű volt, hogy el kell olvasnom a könyvet is. Jó volt kicsit többet megtudni, hogy is kezdődött minden. Viszont bennem is maradtak kérdőjelek, kicsi hiányérzet. A kísérletek nem voltak rendesen kifejtve, sem a céljuk, sem a pontos metódus. Bőven lehetett volna részletesebben írni erről is. Nagyon kiváncsi vagyok mi lesz a következő két kötetben…

>!
Melinda85
Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

Rajongója vagyok a sorozatnak, alapvetően tetszett a könyv, de vegyes érzéseket váltott ki belőlem. Az regény első felével lassan haladtam, unalmasnak tűnt a sztori, kidolgozatlannak tartottam a karaktereket, a labor leírását, a kísérletek értelmét. Hiányoltam Brenner háttérsztoriját, azt, hogy miért lett ilyen megszállott és kegyetlen. Nem tudtam elképzelni, hogy lesz ebből izgalmas cselekmény. Aztán a második felében pörögtek az események, megkedveltem a szereplőket és végül megkaptam az igazi Stranger Things hangulatot.


Népszerű idézetek

>!
BarbyMalik0112 P

Senkinek nem kellene bűntudatot éreznie, mert él. Mert boldog.

242. oldal

>!
BarbyMalik0112 P

– A „miért” az a kérdés, ami előreviszi a tudományt.

15. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephani Perry: Labirintus
William Kotzwinkle: E. T., a földönkívüli kalandjai a Földön
Stephani Perry: Resident Evil – A borzalmak kastélya
Stephen King: Végítélet
Ray Bradbury: Gonosz lélek közeleg
Stephen King: A tűzgyújtó
Dean R. Koontz: Az ősellenség
Stephen King (Richard Bachman): A rendcsinálók
Stephen King: Rémautó
Neal Shusterman: Unwind – Bontásra ítélve