Tigana 2 csillagozás

Guy Gavriel Kay: Tigana Guy Gavriel Kay: Tigana

Eight ​of the nine provinces of the Peninsula of the Palm, on a world with two moons, have fallen to the warrior sorcerers Brandin of Ygrath and Alberico of Barbadior. Brandin's younger son is slain in a battle with the principality of Tigana, which the grief-stricken sorcerer then destroys. After sweeping down and destroying the remnants of their army, burning their books and destroying their architecture and statuary, he makes it so that no one not born in that province can even hear its name. Years later, a small band of survivors, led by Alessan, last prince of Tigana's royal house, wages psychological warfare, planting seeds for the overthrow of the two tyrants. At the center of these activities are Devin, a gifted young singer; Catriana, a young woman pursued by suspicions of her family's guilt; and Duke Sandre d'Astibar, a wily resistance leader thought dead. Meanwhile, at Brandin's court, Dianora, his favorite concubine and--unknown to anyone, another survivor of… (tovább)

>!
Berkley Books, New York, 2020
676 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780451457769
>!
HarperCollins, London, 2011
794 oldal · ISBN: 9780007342044

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Zyphia>!
Guy Gavriel Kay: Tigana

Egy országok sorsát befolyásoló karakterekről szóló, fantasy világban játszódó történet ez, amit az író a különböző karakterek közeli nyomonkövetésével mond el.
A négy csillag nálam most erősen átlagolás eredménye. Az első felét olyan 4,5-re a másodikat inkább 3-ra pontoznám. Az elején nem szabad feladni, az első 20 oldalig nehezen érthető, mi folyik, de egyszercsak a darabok a helyükre kerülnek, és aktuálisan érdekessé válik a könyv. A karakterek viszonylag részletesek, és különbözőek. Az „ellenség” is be lett mutatva, ezek nálam mindig pozitív irányba billentik a mérleget.
Igen jellegzetesen rétegenként bomlik ki a történet. Amikor először találkozol valamivel a könyvben, nem érted meg teljesen. Bizonyos jelenségek, témák feljönnek, és minden alkalommal többet tudsz meg róluk. Olyan mint egy mutáns hagyma, aminek sok-sok közepe van. Gyakran a sejtéseim amik támadtak a következő eseményeket illetően, főleg el nem mondott részletekből, túl rövidre zárt magyarázatokból adódtak. Egy idő után automatikusan kattog rajta a szürkeállományod, mert megszokod, hogy az író ritkán mesél el valamit elnagyolva. Rájössz, a lukak szándékosan vannak otthagyva.
Az elején szembe jön velünk néhány nem feltétlenül váratlan, de érdekes fordulat. Ezek ténylegesen befolyásolták a szereplők életét. Behozták gyakorlatba az „ember tervez isten végez” mondást. Viszont anélkül, hogy lelki szemeink előtt láttuk volna az írót, ahogy a „deus ex machina” gombot nyomogatja. A karakterek csinálták maguknak a bonyodalmat, ahogy azt nekik illik.
Talán ez az amiért, kissé kiábrándultam a második feléből, hiányoltam ezeket a sorsfordító lépéseket. Ráadásul sokkal jobban megtanultam kitalálni, hogy mi következik, és nem volt sajnos nehéz dolgom.
Alapvetően azért nem bántam meg az olvasást. Érdekes a történet elmesélésének stílusa, a sokrétegűségével, és kis lukaival, amik gondolkodásra késztetnek. Először döcögősen indult, de nem szabad feladni az első oldalakon. A hátránya viszont, hogy most már ki vannak töltve a lukak, így valahogy a varázsát is elveszti.


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
George R. R. Martin: A Storm of Swords
Karen Marie Moning: Shadowfever
J. R. R. Tolkien: The Lord of the Rings
Jennifer L. Armentrout: Origin (angol)
Richelle Mead: The Golden Lily
Sherrilyn Kenyon: Seize the night
Marissa Meyer: Cress (angol)
Christopher Paolini: Inheritance
Madeline Miller: The Song of Achilles