A ​céltalan szépség 32 csillagozás

Guy de Maupassant: A céltalan szépség Guy de Maupassant: A céltalan szépség Guy de Maupassant: A céltalan szépség

Nők, ​akik arra születtek, hogy szépek legyenek, hogy csodálják, ünnepeljék, imádják őket. Nők, akik merész hazugságokba bonyolódnak annak érdekében, hogy szeretőjüktől kicsikarják szerelme csalhatatlan bizonyítékát. Nők, akik tudományos szakszerűséggel tanulmányozzák a kiválasztott férfit, mielőtt szorosabbra fűznék vele kapcsolatukat, minden szokását, minden tulajdonságát meg akarják ismerni, hogy elkerüljék a csalódást. Nők, akik fondorlatos ügyességgel hálózzák be kiszemelt áldozatukat, aki mit sem sejt arról, hogy csapdába esett. Nők, akik már nem is emlékeznek rá, hogyan kezdődött a mára megszokássá kopott viszony, a szerelem vagy csupán az újdonság izgalma hajtotta őket egykor. Nők, akiket vonz a bűn, akik emésztő vágyat éreznek, hogy megismerjék az ismeretlent, megtapasztalják azt, amiről éjszakánként ábrándozni szoktak.
A kötet Guy de Maupassant női témájú novelláiból válogat egy csokorra valót. Az író a női nem avatott ismerőjeként úgy véli, legyen akár egyszerű… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1890

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Lazi Könyvkiadó klasszikusai

>!
Lazi, Szeged, 2008
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632670263 · Fordította: Benyhe János, Dániel Anna, Illés Endre, Lányi Viktor, Pór Judit, Rónay György, Somogyi Pál László, Szabó Lőrinc
>!
Magyar Helikon, Budapest, 1969
86 oldal · Fordította: Benyhe János, Illés Endre, Pór Judit · Illusztrálta: Reich Károly

Kedvencelte 2

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

>!
Boglarina
Guy de Maupassant: A céltalan szépség

Ismervén Maupassant stílusát, már nem lepett meg annyira, milyen sokat és szókimondóan ír a testi szerelemről. Azért egy picit mégis. Úgy hiszem, abban a korban nagy bátorság kellett hozzá.
Nagyon hasonló novellák voltak, témája a szerelem, hűtlenség, női-férfi játszmák. Egészen könnyed volt, de azért akadt benne jó pár nagyon súlyos rész is, a Komornyikné őnagysága kifejezetten sokkoló volt nekem, sokat megtudhatunk, mit is tartanak a női nemről abban a korban (aki vissza akar térni a 19. századba, mert ott szép és jó volt minden, az légyszi olvassa el ezt!).

>!
byBB
Guy de Maupassant: A céltalan szépség

Van egy olyan érzésem, hogy Maupassant nagy ismerője volt a női nemnek!
Novelláskötete remekül bemutatja a nőket, csalárd, fondorlatos természetüket épp úgy, mint szépségüket, csábító erejüket és hatalmukat a szerelemben.
Egyszerre volt humoros, tényszerű, eltúlzott és szívszorító!
Imádtam!!!

>!
roganedina 
Guy de Maupassant: A céltalan szépség

Nagyon szeretem Maupassant stílusát. Az apró, kedves, humoros párbeszédeket, a szép leírásokat, az érzelmek bemutatását.
Novellát eddig még nem olvastam tőle, de mind kellemes kikapcsolódást nyújtott. Nem is tudnám megmondani, melyik tetszett a legjobban. Hitelesen mutatta be az egyszerű szolgálót és a nagybecsű dámát. Úgy írt a szerelemről, hogy közben nem volt felszínes és közönséges. Igazi felüdülés a ma „romantikus” irodalmának irományai után.

>!
sheni I
Guy de Maupassant: A céltalan szépség

Szórakoztató történetek mellett klasszikus példa arra, hogyan kell novellát írni.

>!
шaри
Guy de Maupassant: A céltalan szépség

Nagyon tetszett! Vidám volt és szellemes egy-két komorabbat kivéve, jól parodizálja az akkori erkölcsöket.

>!
Volk P
Guy de Maupassant: A céltalan szépség

Voltak olyan novellák benne, amik nem tetszettek annyira. Van ilyen…

>!
vera313
Guy de Maupassant: A céltalan szépség

Kellemes, szórakoztató olvasmány! Keverednek benne a könnyedebb és a komolyabb témájúak, nekem szinte az összes tetszett. Fogok még tőle olvasni, nagyon jól ír az Úr! :)

>!
Szédültnapraforgó
Guy de Maupassant: A céltalan szépség

Elment. Nem vagyok egy novellarajongó, egy lebilincselő regény jobban vonz:)

>!
Amadea
Guy de Maupassant: A céltalan szépség

Kedélyes hangulatú „gyengéd” szépirodalom, megkönnyítette a hajnali reggeli óra előtti kínlódásomat. A pár oldalas novellák többsége – egy férfi szemszögéből – a nők csodálatos mivoltát mutatja be, de néhány írás a női lét árnyoldaláról szól.
http://amadea.freeblog.hu/archives/2010/11/25/A_no_25x/

5 hozzászólás
>!
Sivatagirózsa
Guy de Maupassant: A céltalan szépség

Mindegyik novella tetszett egytől-egyig. Örülök, hogy végre sikerült elszánnom magam, hogy megismerkedjek e műfaj világával, zseniális alkotásokat olvashattam.
Tökéletesek, ha az embernek épp egy kis ideje akad csak olvasásra, körülbelül 10-15 perc alatt végig is olvasható egy-egy darab.
Bővebben:
http://sivatagirozsakonyv.blogspot.com/2012/01/guy-de-m…


Népszerű idézetek

>!
Lillás

Mivel tehát a csók hatása pusztán a szokásoktól függ, vigyázni kell, nehogy elkoptassuk.

A csók

>!
Francesco

A finom vidéki nő viselkedésében van valami különleges; tartózkodóbb, mint a párizsiak, szerényebb, semmit sem ígér, de sokat nyújt, míg a párizsi nő legtöbbször sokat ígér, de semmit se nyújt, ha levetkőzik.

1 hozzászólás
>!
Francesco

Egyik reggel látom, ott ül egy padon, a kezében nyitott könyv. Tüstént leültem mellé. Öt perc alatt összebarátkoztunk.

>!
Francesco

Negyvenéves lehetett. Magas durva vonású nő, de jó formájú, egészséges – igazi vaskos parasztasszony, amolyan nőstény állat.

>!
Szédültnapraforgó

…a száj, mely a testet táplálja, ugyanez a száj közvetíti a szót és a gondolatot is! Testünket, húsunkat a száj újítja meg, de emberi száj terjeszti az ember gondolatait is. A szaglás szerve tüdőnkbe juttatja az éltető levegőt, míg agyunkba a világ minden illatát, a virágok, az erdők, a fák, a tenger szagát. A fül összeköt minket embertársainkkal, de ugyanakkor hozzásegített, hogy megteremtsük a zenét; hogy a hangokkal álmot, boldogságot, a végtelent, s még a testi gyönyörűséget is ajándékozzuk magunknak…

3 hozzászólás
>!
Amadea

(…) Pedig a csók nem több, mint előszó. De bűbájos előszó, sokkal érdekesebb, mint akár maga a mű, az ember mindegyre újraolvassa, míg azért mégse lehet szüntelenül… újraolvasni a könyvet.

29. oldal (Lazi, 2008)

1 hozzászólás
>!
vera313

Szívében nagy és mély szeretetet talált, mely gyöngédségből, hálából fakadt, és ezer apró vonzalomból, melyekből a hosszú és szoros kapcsolatok születnek.

13. oldal

>!
vera313

Ha egy férfi szeret egy nőt, küzd érte, hogy meghódítsa, el is nyeri, és magáévá teszi, szent kötelezettséget vállal önmagával és a hölggyel szemben.

17. oldal

>!
GSzabina

Bocsánat, tévedés, úgy akartam mondani: az első társaságbeli nővel, aki elcsábított engem. Mert kezdő korunkban mi megyünk lépre, később pedig… később szintén.

97. oldal (A retesz)

>!
Lillás

A szerelem története a kezdetektől fogva magának az embernek a története. Minden innen ered: a művészetek, a nagy események, a szokások, az erkölcsök, a háborúk, a birodalmak romlása.

A csók


Hasonló könyvek címkék alapján

Maár Judit – Ádám Anikó (szerk.): A bűvös kéz
Anatole France: Le Miracle de la Pie / A szarka csodája
Franz Fabian – Bárány György (szerk.): Fantasztikus történetek I-II.
Borbás Mária (szerk.): Halhatatlan szerelmesek I-II.
Ruttkay Kálmán – Budai Katalin (szerk.): A három idegen
Bárány György (szerk.): Fantasztikus történetek
Raymond Queneau: Stílusgyakorlatok
Kovács Nemere (szerk.): Áldozati báránycomb
Kormos István (szerk.): Nyári szerelem
Jókai Mór: A huszti beteglátogatók