Mindörökké ​együtt (Polli 1.) 42 csillagozás

Guus Kuijer: Mindörökké együtt

Polli költő szeretne lenni. Mert az apukája is az. De költőnek lenni nem egyszerű. Mimún szerint, aki Polli szerelme, egy lánynak nem is való egyáltalán. Micsoda hülyeség! Apa pedig hiába költő, egy verset se írt még. Az meg mindennek a teteje, hogy Polli szuper anyukája, aki mindenen tud nevetni és mindig megvédi a lányát, épp Polli osztályfőnökével jön össze.
Még szerencse, hogy hétvégén el lehet utazni a nagyszülőkhöz, ahol Pollinak saját kis bocija van, és ahol nyugodtan merenghet az élet dolgain egy tizenkét éves költő.

Guus Kuijer regénye nem meg­oldani akarja a problémákat, hanem megmutatni, hogy mit lát és mit érez Polli, miközben küzd a körülötte lévő
világgal. Egy nem átlagos lány magával ra­ga­dó, gyönyörűen megírt, kivételes
története.

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Pagony, Budapest, 2016
212 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634101468 · Fordította: Kemény Zsófi, Wekerle Szabolcs · Illusztrálta: Alice Hoogstad

Enciklopédia 4


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 27

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
ziara P
Guus Kuijer: Mindörökké együtt

Mostanában elég csont nélküli gyerekkönyvek is a kezembe kerültek. Imádom ezt a könyvet. Nagyon tetszik ez a kicsit néha talán túl felnőttes, de legtöbbször nagyon gyerek Polli. Megjegyzem, ha egy kis embernek 12 évesen ilyen problémákkal kell szembenéznie, hamarabb felnő, így nekem ez teljesen érthető. Annyira kedves volt a Mimún iránti szerelem leírása, imádni való! El sem tudom hinni, hogy ez egy viszonylag idősebb szerző munkája, annyira mai a történet, mai módon megfogalmazva. A borítója és az illusztrációk pedig…, igazán illenek a könyvhöz. Köszönöm az élményt, várom a folytatást!

3 hozzászólás
>!
Zsófi_és_Bea P
Guus Kuijer: Mindörökké együtt

Imádnivaló könyv, ilyenkor szoktam mondani, hogy kincsre bukkantam, és bár cseppet sem hasonlít a történet, de nekem mégis Montgomery Anne-je jutott eszembe Polliról, aki éppen annyira szeretetreméltó és elmélkedő kislány.

Polli szemén keresztül látjuk a világot, milyen szerelmesnek lenni, milyen elvált szülők gyerekének lenni, milyen költőnek lenni, milyen olyan kislánynak lenni, aki feltétel nélkül imádja az apukáját, még akkor is, ha az nem találja önmagát és lassan el is tűnik a problémákban.

Polli hite és szeretete megtölti a könyvet napfénnyel és vidámsággal, gyönyörű stílusban megírt történet, kiskamaszoknak kivételesen jó olvasmány.
Bővebben: https://konyvutca.blogspot.hu/2017/11/kalozok-es-polli.html

2 hozzászólás
>!
bagie P
Guus Kuijer: Mindörökké együtt

Egy újabb könyv, amit nem célközönségként olvastam… és egy újabb könyv, amely nem-szülőként olyan bizonytalanságot vetít elém, hogy megkérdőjeleződik bennem, hogy alkalmas lennék-e szülőnek, hogy megtalálom-e a jó válaszokat adott helyzetekben… és elgondolkodtat, hogy egy mai gyereknek – mert gondolom valóságalapjai, ismerős élethelyzetekből építkezések – mennyi mindennel kell megküzdenie, hogy mennyire máshogy kell tudniuk kezelni dolgokat, helyzeteket, mint nekem a saját gyerekkoromban.
[Az hogy én tizenéves korom közepéig nem igazán találkoztam elvált szülők gyerekével, vagy a drog-témájával, vagy nem ismertem fel/nem volt tudomásom, hogy bárki (akár az enyém) szülei szenvednek-e bármilyen függőségben… mert ezek nem tartoztak ránk, gyerekekre (jól titkolták)… most meg lassan az lesz egyedi, ha valakinek együtt élnek a szülei, nem mozaikcsaládban, „lízing”-gyerekként… hihetetlen, hogy mennyi minden változott 30+ év alatt… elszomorít…]

1 hozzászólás
>!
Uzsonna 
Guus Kuijer: Mindörökké együtt

Tyűha, Polli, van mit tanulnom tőled!
Miközben szívem megfacsarva verdes.
de most jobb csendben maradnom…

>!
Karcsika
Guus Kuijer: Mindörökké együtt

Jahj-jahj… Ezek a fránya „nem tudom hány csillagot érdemel” könyvek…
Nem volt rossz szerintem, sőt egész aranyoska volt, de látszik, hogy ezt jóval kisebb korosztálynak írták (bár zárójelben megjegyezném, hogy a legtöbb 12 évest nem érik ilyesmi impulzusok pl.: nem kap egy bocit (?) a nagyszüleitől csak úgy…).
Ha ezektől eltekintünk akkor tényleg jó volt, szépek voltak benne a versek amiket Polli írt, érdekes volt a gyerek szerelem, a társadalmi különbségek bemutatàsa és voltak benne igazán szép gondolatok is, amiken még én is elgondolkoztam.
Összegségében azért az egy pont levonás, mert sok mindent kicsit sok(k)nak éreztem egy eredetileg gyerekeknek szóló könyvhöz képest.
Oh és ez a borító *.*

>!
vorosmacska P
Guus Kuijer: Mindörökké együtt

Hiperrealista, ízig-vérig mai regény, ahol a csodáknak nem igazán van helyük. Polli 12 éves, szülei elváltak, és apja, akit mindenki Simlinek hív, igencsak a drog rabja. Környezete már teljesen lemondott róla, egyedül Polli küszködik az elemekkel, hogy segítsen hajléktalanná váló, el-elgyengülő, és bukásra ítélt apján. Szóval, itt van Polli, akinek gyermeki világát a felnőttek eléggé megnehezítik spoiler. Látjuk kétségbeesését, küszködését, ahogyan egyszerre védelmezi, és szégyenli apját (ami miatt lelkiismeret-furdalása van), aggódik érte, és próbál bízni benne.
A könyv nem kíméli a gyermeki olvasót, bevezeti a nyers valóságba. Nincs más, aki segíteni tud, te magad tehetsz azért, ami fontos neked, még akkor is, hacsak egyedül te bízol benne.
Számomra alkalmat adott a könyv, hogy elbeszélgessek a saját 12 évesemmel a drogokról, fajtáikról, hatásukról, veszélyeikről, anélkül, hogy a túl didaktikus és szájbarágós „ős” szerepébe estem volna.
És végül a célcsoport reakciójáról pár szót: azt hiszem, megérintette Polli küzdelme, együtt érzett vele, és szurkolt az apának is, hogy sikerüljön.

>!
Pagony, Budapest, 2016
212 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634101468 · Fordította: Kemény Zsófi, Wekerle Szabolcs · Illusztrálta: Alice Hoogstad
>!
Szimirza P
Guus Kuijer: Mindörökké együtt

Csodálatos kívül belül! Ahogy a fülszövegben is van, kivételes történet! Csak ajánlani tudom!

>!
Sicc
Guus Kuijer: Mindörökké együtt

Olyan szép ez a könyv! Kívül is meg belül is. Nagyon jó a szöveg, jók a kis versek (köszönet Kemény Zsófinak), és olyan torokszorító jelenetek bontakoznak ki benne…a közepénél úgy gondoltam új kedvencet avatok, de aztán a vége felé visszaesett „csak” 5 csillagra!:D
Várom a folytatását!

>!
Veron P
Guus Kuijer: Mindörökké együtt

És most, hogy elkezdem a 2. részt, rájöttem, hogy ezt nem halogathatom tovább, ha még tisztán erről a részről akarom megírni. És muszáj, mert el akarom mondani, hogy olvassátok, mert ez nagyon-nagyon jó. (spoiler csak kicsike, és csak az első fejezetekből)

Én ezt a könyvet nagyon szerettem. A főhősünket, Pollit is, aki egy tök kedves, okos és szerethető 12 éves, aki költő akar lenni (ezért verseket ír), mint az apja (aki nem ír verseket, ellenben velük sem él, mert hát drogos, meg így hajléktalan… és nem a legjobb apuka, na). Ezen felül is nehéz korszakot él át, a tanára az anyukájának udvarol, és a marokkói osztálytársa (holland suli, érted :) ), nem lehet vele, mert szülei szerint marokkói lányt kell elvennie…. de Pollival az élet mégis szép, és valahogy olyan jóleső az egész könyv…
Mert közben olvashatunk a multinacionális életről, menekültekről, rasszizmusról, hajléktalan-meleg-megmindenféle apákról, hitről, barátságról, szerelemről… (és mindezt maximális empátiával – egy idősebb, őszes férfitól, élő cáfolatként az esetleges előítéletre, hogy az idősek esetleg konzervatívok is lennének…)

Szóval csak azt akarom mondani, hogy szerintem valami ilyesmi az igazI ifjúsági regény, a jobb fajta. Szeretnék még sok ilyet, és elolvastatni minden fiatallal. És akkor talán elég lenne egy-két -három generáció, hogy a világ egy jobb hely legyen.
Igen, ezt válotta ki belőlem ^^ :))

1 hozzászólás
>!
Juci P
Guus Kuijer: Mindörökké együtt

Úgy aranyos, hogy nem cukormázas. (Bár a „milyen szép szeme van a fiúmnak, és ő a legcukibb az egész világon” az én ízlésemnek kicsit sokszor volt leírva, de egy 12 éves kislánynak elhiszem.) Bátor kis könyv, mer nehéz témákról szépelgés nélkül szólni. Kár, hogy nem lett kicsit jobban lekerekítve a befejezés, nem szeretem, amikor csak elcsippenti a mondókája végét a szerző, hogy majd úgyis elolvassuk a folytatást.


Népszerű idézetek

>!
Zsófi_és_Bea P

Nagymamát is megkérdeztem a dologról, ő pedig ezt mondta:
– Amikor egy férfi meg egy nő veszekszik, én az egyszerűség kedvéért mindig a férfit hibáztatom.

23. oldal

6 hozzászólás
>!
Sicc

– A világ végére akartam menni – súgja –, de előbb meg kellene találnom az elejét.

90. oldal

>!
Sicc

Talán épp ez viszi rá a költőket,
hogy meghaljanak:
az, hogy elfogynak belőlük a szavak.

48. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szó
>!
Annamarie P

Én is akarok titkokat. Hogy miféléket, azt még nem tudom.

105. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Nagymama otthon marad, azt mondja, van még egy kis tennivalója.
Mi meg sétáltunk. Az olyan, hogy az ember elmegy valameddig, csak úgy, cél nélkül, aztán vissza. Ez a sétálás. Szerintem semmi értelme, de a felnőttek imádják.

34. oldal

Kapcsolódó szócikkek: séta
>!
Sicc

Sose láttam tehetséget még szerintem,
az talán olyasmi lehet, mint az Isten?

152. oldal

>!
Karcsika

Mindennek megvan a helye:
a halé a vízben,
a madáré a az égben,
a kézé a kézben;
az övé az enyémben.

>!
Veron P

Itt nyugszik Polli,
a költő (lelke),
a halál tizenkét éves korában,
egy Fura Anya miatt lelte.

19. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Caronak Nagyon Zűrös Apukája (NZA) van. … Az osztályban csak Caro meg én vagyunk hollandok. Neki NZA-ja van, nekem ZA-m. Szerintem az összes holland gyereknek Zűrös Apukája van. Anyu azt mondja, régebben voltak Átlagos Apukák is. Az olyan, hogy hazamegy, tévét néz és sört iszik. De szerintem ilyen apukák ma már nem léteznek.

21. oldal


A sorozat következő kötete

Polli sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Thea Beckman: Keresztes hadjárat farmerban
Anna Woltz: Tess és én – Életem legfurcsább hete
Leonie Kooiker: A boszorkánykönyv
Anna Woltz: Black Box
Christien Boomsma: Boszorkányvér
Marion Van De Coolwijk: Apa kerestetik!
Els Beerten: Át a kék levegőn
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Timothée de Fombelle: Ágról szakadt Tóbiás – A számkivetett
Soman Chainani: Az én váram