Minden ​dolgok könyve 95 csillagozás

Guus Kuijer: Minden dolgok könyve

Thomasék szomszédja egy vén boszorkány, akitől mindenki tart. Trópusi halak úsznak a csatornában. Békák hada dörömböl a bejárati ajtón. Legalábbis Thomas így látja. Rajta kívül azonban senki másnak nem tűnnek fel ezek a dolgok. A fiú mindent lejegyez a naplójába, a Minden dolgok könyvébe. Ez nyugtatja meg, amikor az apja elveri, vagy amikor az angyalok sírni kezdenek az édesanyja miatt. Az írás erőt ad Thomasnak, és segít, hogy olyan emberré váljon, amilyen mindig is lenni szeretett volna… boldog.

Eredeti cím: Het boek van alle dingen

Eredeti megjelenés éve: 2004

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Magasfeszültség könyvek

>!
Kolibri, Budapest, 2014
128 oldal · ISBN: 9786155501562 · Fordította: Wekerle Szabolcs
>!
Kolibri, Budapest, 2014
128 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155450112 · Fordította: Wekerle Szabolcs

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Van Amersfoort néni · Thomas


Kedvencelte 12

Most olvassa 1

Várólistára tette 82

Kívánságlistára tette 62


Kiemelt értékelések

>!
ziara P
Guus Kuijer: Minden dolgok könyve

Hát, ez nagyon… Keresem a szavakat, illetve a szót, ami kifejezné, milyen is ez a kicsi, de nagyon sokat mondó könyv. Olyan dolgokról beszél, amikről mindenképpen kell, és szerintem nagyon jó stílust választ hozzá. Imádni való a főszereplő srác, a szomszéd néni, aki boszorkány és minden figura szerethető.

>!
KATARYNA
Guus Kuijer: Minden dolgok könyve

Mi a boldogság?… oly szomjas szivem, hogy fölinna egy záport, s talán egy harmatcsepp sem hull reá soha!

El kell mondanom valamit. Én kétkedve vásároltam meg ezt a könyvet valakinek ajándékba, és attól féltem, hogy mellényúlok. Kívánságlistás… hát jó. Ifjúsági.. ó istenem, add, hogy jó legyen. Soha nem olvasok el egy könyvet sem, amit ajándékba adok. Hozzá se nyúlok, csak akkor, amikor kibontom, majd berakom a dobozba és már mehet is.

Hát most elolvastam… 127. oldal boldogságkeresés. Egy olyan kisfiú életéről olvashattam, akit nem lehet nem szeretni. Majd beleszakadt a szívem. Legszívesebben bemásztam volna a könyvbe, és spoiler

Lenyugodtam.. ez a könyv meglepetés volt így 2018-ra.. Kedvenc lett. 6-tól 100 éves korig is ajánlom. Egy óra alatt ki lehet olvasni.. ha közben nem kapsz egy-két helyen sírógörcsöt.
Thomas.. én kis Thomasom. ♡

Tulajdonképpen mi szeretnél lenni, ha nagy leszel?

Boldog.. boldog szeretnék lenni..

1 hozzászólás
>!
GytAnett P
Guus Kuijer: Minden dolgok könyve

Hihetetlen, hogy mennyire kicsit ez a könyv, mégis milyen tartalom és mélység van benne. Nem számítottam rá, hogy ilyen történetet fogok olvasni, annak ellenére, hogy az értékelések az egekig magasztalják. Tökéletesen megértem, hogy miért, nálam azonban nem ért el teljesen ilyen hatást. Az oka valószínűleg a vallásos része. Semmi problémám a vallással és a hittel, csak tőlem egy kicsit távol áll, tekintve, hogy soha nem játszott semmilyen szerepet az életemben, így nagyon furcsának találtam a spoiler. Egyébként minden más megérintett a maga módján, pozitívan vagy negatívan. A szomszéd nénit nagyon kedveltem. Kimondta, amit gondolt, még ha ez akkoriban nem is volt szokás. Mondjuk ez nem csoda, egy boszorkány bármire képes. :)
Thomas családja nem egyszerű, de sajnos még a mai napig nem egy ilyen családi közösség van. A gyengék nem mernek a lábukra állni és kiállni magukért, vagy csak úgy vannak vele, hogy jobb a békesség. spoiler
A főszereplő kisfiút, Thomast nem lehet nem szeretni. Imádni való a gyermeki ártatlansága, hogy még mindent helyesen lát. Annyira jó lenne, ha mindenki ilyen maradna felnőttkorára is. Jól lát és a boldogságot keresi.
Összességében úgy gondolom, hogy bárkinek oda lehet adni ezt a könyvet. 7-8 éves kortól a felnőttekig. Akár kötelező olvasmánynak is tökéletes lenne, izgalmas vitatémákat adna.

>!
Juci P
Guus Kuijer: Minden dolgok könyve

Kuijer rendelkezik azzal a mágikus képességgel, hogy kevés oldalon nagyon sokat tud mondani, elvarázsol, tanít, megmutatja az élet szép és csúnya oldalát is. Nagyon sok bánat, szeretet és remény fért ebbe a kicsi könyvbe, és nagyon ajánlom mindenkinek kb. tízéves kortól. Amiért fél csillagot levontam, az az, hogy sajnos a bántalmazók spoiler
Szóval univerzálisnak nem tekinthető ez a történet, de mindenképpen érdemes elolvasni, beszélni róla, fiataloknak is ajánlani. A teológiai mondanivalóját is nagyon szerettem, teljesen helyénvaló és (szerintem) nem hívők számára is fogyasztható. A fülszöveg alapján azt gondoltam, ez rendkívül nyomasztó könyv lesz, de nem az lett. Ha szereted például Eric-Emmanuel Schmitt könyveit, akkor szerintem ezt is élvezni fogod.

3 hozzászólás
>!
Gyöngyi69
Guus Kuijer: Minden dolgok könyve

Nagyon kedves történet arról, hogy a dolgok és az emberek nem mindig azok, aminek látszanak; arról, hogy érdemes bátornak lenni, és megtenni dolgokat, még ha félünk is tőle; és arról is, hogy néha onnan, és úgy kapunk segítséget, ahonnan, és ahogy nem is vártuk volna.
Szomorú történet a családi erőszakról, de hatalmas pozitívuma, hogy nem ítélkezik, hanem más megvilágításba helyezi – nem felmenti! – az erőszakos szülőt, és reményt ad, hogy a legkilátástalanabb helyzetre is lehet megoldást találni. Persze, kicsit talán túl van idealizálva mindez, de időnként egy csöppnyi remény is tud segíteni átvészelni egy-egy napot ilyen helyzetben.
Tegnap kölcsönadtam egy fiatal felnőtt betegünknek, remélem megtalálja benne azt, ami a történetből neki szól, és segít megértenie belőle valamit, akár a szüleiről, akár önmagáról!

>!
Ibanez MP
Guus Kuijer: Minden dolgok könyve

"- Tulajdonképpen mi szeretnél lenni, ha nagy leszel? – kérdezte.
– Boldog – felelte Thomas. – Boldog szeretnék lenni."

A sorozat előző kötete (A világ legszebb mosolya) révén figyeltem fel erre a könyvre is, és nem csalódtam! Hasonlóan könnyed stílusú, mégis mély mondanivalókat tartalmazó könyv. Külön pozitívum volt ismét, hogy itt sincs elnyújtva a történet, a mondanivalónak ez a hossz tökéletesen megfelel, így esetlegesen az ifjabb nemzedék sem unja meg, mégis be tudja fogadni a lényeget. Thomas és családjának története szomorú, mégis megjelenik a humor, a barátság, a segítőkészség és a változást is sikerül elérni. A Jézussal folytatott diskurzusok szerintem itt külön feldobják a történetet.

"- Te, Jézus – szólalt meg Thomas.
– Tessék, Thomas.
– Tudsz segíteni apán?
– Attól tartok, nem.
Kár, gondolta Thomas, de megértette, hogy vannak emberek, akiket nehéz megváltani."

>!
ddani P
Guus Kuijer: Minden dolgok könyve

Nagyon okosan, pontosan megszerkesztett könyv ez, minden egyéb erénye mellett talán ez tetszett benne a leginkább. Parabola, mágikus realizmus, pszichológia és elbeszéléstechnika gondos adagolásával olyan építményt hoz létre, ami nagyon erős témákat fog, nem is egyet, de csupa olyat, amiből valami bődületes közhelynek kellene kijönnie: aztán ehelyett valami csoda folytán egy tömör, összefüggő, szinte minimalista történetet kapunk, teljesen hozzáférhetőt, és szépen elvarr minden szálat. Elegáns, ahogyez az egész életrengető dolog megjelenik. Nincs túlírva, és semmi nem hiányzik belőle. Azt hiszem, ez nagyon méltányolható írói teljesítmény. A magyarra fordítást sem szenvedte meg.
Főhőse egy kisfiú, talán valahol az ötvenes években, de lehetne bármikor. És Hollandia, bár nem jellegzetesen az. Van vallási fanatizmus, családon belüli erőszak, feldolgozatlan háborús traumák, boldogtalanság, és kiutak: ahogy szinte mindig mindenhol. Örökérvényű történet tehát, ami alighanem az író saját életéből is merít. Olyan könyv a Minden dolgok könyve, ami úgy mesél, hogy közben meghallgat, és megvigasztal, aztán meg is nevettet.
Nekem nagyon tetszett.

>!
Futóhomok P
Guus Kuijer: Minden dolgok könyve

Kisregény a könyvtár ifjúsági részlegéről. Rekord gyorsasággal lehet haladni vele, hiszen Guus Kuijer minden fölösleges mondat elhagyásával létrehozott egy betonsűrű történetet, ami azoknál is beválhat, akik ritkán vesznek kezükbe könyvet*. De kik azok az azok? Mert bár a főszereplő kilencéves, az érintett tartalmak miatt úgy vélem, hogy a Minden dolgok könyve csakis akkor kerüljön tizenévesek kezébe, ha hozzáértéssel vezetett feldolgozás is jár az olvasás mellé. Főleg a vallási fanatizmus kemény témája miatt gondolom ezt, ami a kifordított keresztény fogalmakat akár a családon belüli erőszak letakarására is felhasználhatja.**
Szülőknek, tanároknak feltétlenül ajánlom.

*Erősen foglalkoztat az „olvasóvá nevelés” témája a saját házam tájékán kívül eső körön is. Ez a kötet a „már nincs türelmem egy könyvhöz” kifogással szemben működhet. Kicsi, de nagyot üt.

** spoiler

>!
gab001 P
Guus Kuijer: Minden dolgok könyve

Elsőre beleszerettem a könyv címébe. Sokat halogattam az olvasását, de csak azért, mert tudtam, hogy gyorsan a végére érek. Így is lett. Számítottam rá, hogy különleges lesz, de nem is sejtettem, hogy mennyire. Az elején az író azt írja róla, hogy tiszteletlen. Valóban az, de ettől csak még érdekesebb lesz. Nagyon fontos szerepet játszik benne a vallás és a Biblia, de nem egészen a szokott módon. A másik nagyon fontos téma a családon belüli erőszak. Mivel egy kilenc éves szavain keresztül ismerhetjük meg a történetet, így sok részlet inkább csak sejthető, ami számomra még hihetőbbé teszi. A vége nagyon tetszett, mert nyújt egyfajta megoldást, reményt. Szerintem fogom még olvasni.

>!
Kolibri, Budapest, 2014
128 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155450112 · Fordította: Wekerle Szabolcs
>!
AniTiger MP
Guus Kuijer: Minden dolgok könyve

Thomastól, ha megkérdezik, hogy mi szeretne lenni, ő egyből és gondolkodás nélkül azt válaszolja, hogy BOLDOG. Ha nagy lesz, boldog szeretne lenni…
A könyv elején nem hittem volna, hogy lehetséges, de a végére meggyőződésemmé vált, hogy a srácnak valóra válhat ez a vágya. Mert szépen és őszintén szeret. Mert okosan és átgondoltan beszél. Mert egy tiszteletlen, pimasz kölyök, akit lehetetlen nem szeretni! Bár kicsit elbizonytalanító a könyvecske előszószerűsége…

Ez egy tiszteletlen, rövid könyv lett, amiben kilencéves kissrác dumál Jézussal, barátkozik boszorkányokkal. Különös hangulata van, de én nagyon bírtam a szerethetően szarkasztikus hangvételét. Egyszer mindenképpen megéri elolvasni! (Illusztrálva még jobb lett volna.)

Egyéb morr: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/06/guus-kuijer…


Népszerű idézetek

>!
schreibm

És tudod, mivel kezdődik a boldogság? Azzal, hogy megtanulsz nem félni.

31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
1 hozzászólás
>!
Netti_10

– Tulajdonképpen mi szeretnél lenni, ha nagy leszel? – kérdezte.
– Boldog – felelte Thomas. – Boldog szeretnék lenni.
(…)
– Ez átkozottul jó ötlet! És tudod, mivel kezdődik a boldogság? Azzal, hogy megtanulsz nem félni.

31. oldal

>!
AniTiger MP

Az angyalok az égben a szemük elé kapták a kezüket, és hangos zokogásban törtek ki, mert mindig ezt csinálják, ha egy férj megveri a feleségét. A földre mélységes szomorúság ereszkedett.

18. oldal, 1. fejezet

>!
zsoltika P

Miután lefeküdt, Thomas megpróbált imádkozni. Épp ott tartott, hogy „Én Uram, Istenem, ne bocsáss meg neki, soha, de soha ne bocsáss meg neki…”, amikor hirtelen megjelent az Úr Jézus. Megint lobogva állt fehér ruhájában, valami pusztaféleségben. Mindenesetre csupa homok volt körülötte minden, meg hatalmas kék ég függött fölötte.
– Á, Thomas! Minden oké?
– Nem éppen – válaszolta Thomas.
– Miért, mi a baj? – kérdezte az Úr.
– Mindenféle – felelte Thomas. – És őszinte leszek, teveled sem érünk valami sokat.

63. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jézus Krisztus · Thomas
>!
AniTiger MP

Apa félt a vidámságtól. De legfőképpen a gúnytól félt. Tartott tőle, hogy valaki kimondja, az ember a majomtól származik. Vagy hogy a föld sokkal öregebb négyezer évesnél. Vagy hogy valaki megkérdi, Noénak honnan sikerült jegesmedvét szereznie. Vagy hogy valaki elkáromkodja magát. Apa halálosan félt.

122. oldal, 10. fejezet

>!
morcos

A vasárnap az egyetlen nap, amelyet úgy tol maga előtt az ember, mint egy kézikocsit – írta Thomas a Minden dolgok könyvébe. – A többi nap magától is gurul.

14. oldal (Kolibri, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: vasárnap
1 hozzászólás
>!
schreibm

Boldogtalan gyermekkorom volt, amitől tiszteletlen lesz az ember.

6. oldal

>!
morcos

– Tiszteletlen? – kérdeztem elhűlve.
– Igen – válaszolta Klopper úr. – Boldogtalan gyermekkorom volt, amitől tiszteletlen lesz az ember.
Bámultam a pattogó tűzbe. A tiszteletlenség nem jó, különösen egy gyerekkönyvben.
– Megnézem – mondtam végül. – Majd jelentkezem.
Kikísértem Klopper urat.
– Mondja, ön még most is tiszteletlen? – kérdeztem tőle az ajtóban.
Klopper úr bólintott.
– A maga korában?
– Az ilyesmi nem múlik el – felelte. Aztán eltűnt a sűrű hóesésben.

6. oldal (Kolibri, 2014)

>!
ddani P

Hazaérve ezt jegyezte fel a Minden dolgok könyvébe: „Leveleket kell írnom az embereknek. Mert örülnek neki. És kedvesnek tartanak.”

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Thomas
>!
Fezla

Ha nagy leszek, boldog leszek.

10. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Thomas

Hasonló könyvek címkék alapján

Anna Woltz: Tess és én – Életem legfurcsább hete
Tonke Dragt: Levél a királynak
Thea Beckman: Keresztes hadjárat farmerban
Leonie Kooiker: A boszorkánykönyv
Anna Woltz: Black Box
Christien Boomsma: Boszorkányvér
Els Beerten: Át a kék levegőn
Marion Van De Coolwijk: Apa kerestetik!
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Theodore Taylor: A homokzátony