Minden ​dolgok könyve 62 csillagozás

Guus Kuijer: Minden dolgok könyve

Thomasék szomszédja egy vén boszorkány, akitől mindenki tart. Trópusi halak úsznak a csatornában. Békák hada dörömböl a bejárati ajtón. Legalábbis Thomas így látja. Rajta kívül azonban senki másnak nem tűnnek fel ezek a dolgok. A fiú mindent lejegyez a naplójába, a Minden dolgok könyvébe. Ez nyugtatja meg, amikor az apja elveri, vagy amikor az angyalok sírni kezdenek az édesanyja miatt. Az írás erőt ad Thomasnak, és segít, hogy olyan emberré váljon, amilyen mindig is lenni szeretett volna… boldog.

Eredeti cím: Het boek van alle dingen

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Kolibri, Budapest, 2014
128 oldal · ISBN: 9786155501562 · Fordította: Wekerle Szabolcs
>!
Kolibri, Budapest, 2014
128 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155450112 · Fordította: Wekerle Szabolcs

Kedvencelte 9

Most olvassa 1

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 52

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
ziara P
Guus Kuijer: Minden dolgok könyve

Hát, ez nagyon… Keresem a szavakat, illetve a szót, ami kifejezné, milyen is ez a kicsi, de nagyon sokat mondó könyv. Olyan dolgokról beszél, amikről mindenképpen kell, és szerintem nagyon jó stílust választ hozzá. Imádni való a főszereplő srác, a szomszéd néni, aki boszorkány és minden figura szerethető.

>!
Juci P
Guus Kuijer: Minden dolgok könyve

Kuijer rendelkezik azzal a mágikus képességgel, hogy kevés oldalon nagyon sokat tud mondani, elvarázsol, tanít, megmutatja az élet szép és csúnya oldalát is. Nagyon sok bánat, szeretet és remény fért ebbe a kicsi könyvbe, és nagyon ajánlom mindenkinek kb. tízéves kortól. Amiért fél csillagot levontam, az az, hogy sajnos a bántalmazók spoiler
Szóval univerzálisnak nem tekinthető ez a történet, de mindenképpen érdemes elolvasni, beszélni róla, fiataloknak is ajánlani. A teológiai mondanivalóját is nagyon szerettem, teljesen helyénvaló és (szerintem) nem hívők számára is fogyasztható. A fülszöveg alapján azt gondoltam, ez rendkívül nyomasztó könyv lesz, de nem az lett. Ha szereted például Eric-Emmanuel Schmitt könyveit, akkor szerintem ezt is élvezni fogod.

3 hozzászólás
>!
Gyöngyi69
Guus Kuijer: Minden dolgok könyve

Nagyon kedves történet arról, hogy a dolgok és az emberek nem mindig azok, aminek látszanak; arról, hogy érdemes bátornak lenni, és megtenni dolgokat, még ha félünk is tőle; és arról is, hogy néha onnan, és úgy kapunk segítséget, ahonnan, és ahogy nem is vártuk volna.
Szomorú történet a családi erőszakról, de hatalmas pozitívuma, hogy nem ítélkezik, hanem más megvilágításba helyezi – nem felmenti! – az erőszakos szülőt, és reményt ad, hogy a legkilátástalanabb helyzetre is lehet megoldást találni. Persze, kicsit talán túl van idealizálva mindez, de időnként egy csöppnyi remény is tud segíteni átvészelni egy-egy napot ilyen helyzetben.
Tegnap kölcsönadtam egy fiatal felnőtt betegünknek, remélem megtalálja benne azt, ami a történetből neki szól, és segít megértenie belőle valamit, akár a szüleiről, akár önmagáról!

>!
ddani P
Guus Kuijer: Minden dolgok könyve

Nagyon okosan, pontosan megszerkesztett könyv ez, minden egyéb erénye mellett talán ez tetszett benne a leginkább. Parabola, mágikus realizmus, pszichológia és elbeszéléstechnika gondos adagolásával olyan építményt hoz létre, ami nagyon erős témákat fog, nem is egyet, de csupa olyat, amiből valami bődületes közhelynek kellene kijönnie: aztán ehelyett valami csoda folytán egy tömör, összefüggő, szinte minimalista történetet kapunk, teljesen hozzáférhetőt, és szépen elvarr minden szálat. Elegáns, ahogyez az egész életrengető dolog megjelenik. Nincs túlírva, és semmi nem hiányzik belőle. Azt hiszem, ez nagyon méltányolható írói teljesítmény. A magyarra fordítást sem szenvedte meg.
Főhőse egy kisfiú, talán valahol az ötvenes években, de lehetne bármikor. És Hollandia, bár nem jellegzetesen az. Van vallási fanatizmus, családon belüli erőszak, feldolgozatlan háborús traumák, boldogtalanság, és kiutak: ahogy szinte mindig mindenhol. Örökérvényű történet tehát, ami alighanem az író saját életéből is merít. Olyan könyv a Minden dolgok könyve, ami úgy mesél, hogy közben meghallgat, és megvigasztal, aztán meg is nevettet.
Nekem nagyon tetszett.

>!
Futóhomok P
Guus Kuijer: Minden dolgok könyve

Kisregény a könyvtár ifjúsági részlegéről. Rekord gyorsasággal lehet haladni vele, hiszen Guus Kuijer minden fölösleges mondat elhagyásával létrehozott egy betonsűrű történetet, ami azoknál is beválhat, akik ritkán vesznek kezükbe könyvet*. De kik azok az azok? Mert bár a főszereplő kilencéves, az érintett tartalmak miatt úgy vélem, hogy a Minden dolgok könyve csakis akkor kerüljön tizenévesek kezébe, ha hozzáértéssel vezetett feldolgozás is jár az olvasás mellé. Főleg a vallási fanatizmus kemény témája miatt gondolom ezt, ami a kifordított keresztény fogalmakat akár a családon belüli erőszak letakarására is felhasználhatja.**
Szülőknek, tanároknak feltétlenül ajánlom.

*Erősen foglalkoztat az „olvasóvá nevelés” témája a saját házam tájékán kívül eső körön is. Ez a kötet a „már nincs türelmem egy könyvhöz” kifogással szemben működhet. Kicsi, de nagyot üt.

** spoiler

>!
AniTiger MP
Guus Kuijer: Minden dolgok könyve

Thomastól, ha megkérdezik, hogy mi szeretne lenni, ő egyből és gondolkodás nélkül azt válaszolja, hogy BOLDOG. Ha nagy lesz, boldog szeretne lenni…
A könyv elején nem hittem volna, hogy lehetséges, de a végére meggyőződésemmé vált, hogy a srácnak valóra válhat ez a vágya. Mert szépen és őszintén szeret. Mert okosan és átgondoltan beszél. Mert egy tiszteletlen, pimasz kölyök, akit lehetetlen nem szeretni! Bár kicsit elbizonytalanító a könyvecske előszószerűsége…

Ez egy tiszteletlen, rövid könyv lett, amiben kilencéves kissrác dumál Jézussal, barátkozik boszorkányokkal. Különös hangulata van, de én nagyon bírtam a szerethetően szarkasztikus hangvételét. Egyszer mindenképpen megéri elolvasni! (Illusztrálva még jobb lett volna.)

Egyéb morr: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/06/guus-kuijer…

>!
Gabye
Guus Kuijer: Minden dolgok könyve

Mindig érdekes gyerek szemszögből olvasni egy történetet. Amikor még minden érdekes, és különös jelentőséggel bír. Amikor még nem mindent értünk, ám annál többet és bátrabban érzünk. Ez a könyv nagyszerű példa erre. Az egyszerűségében rejlik a mélysége. Ráadásul eléggé érzékeny témát boncolgat, ami sajnos a mai napig aktuális sok családban. Mégis megcsillan benne az egyedi humor és persze a gyermeki báj.
A fél csillag levonás csak a rövidség miatt lett, szívesen olvastam volna tovább Thomas történetét..

>!
Kovaxka P
Guus Kuijer: Minden dolgok könyve

Szép és pontos könyv, tele szomorúsággal és szeretettel. Remek karakterek, sehol egy felesleges mondat. A hangulatát és szarkazmusát nagyon bírtam. A vallási fanatizmussal nehezen tudtam azonosulni. Jó lenne, ha minden ilyen egyszerűen megoldódna. De míg élünk, remélünk.

>!
dianna76 P
Guus Kuijer: Minden dolgok könyve

Tetszenek ezek a Magasfeszültség! jelzésű könyvek, bár ez nálam most nem érte el az öt csillagot.
Érdekes volt a történet átszövése a bibliai elemekkel, mint a hétcsapás, az angyalok zenéje, vagy éppen a tizenkét vendég, mint az apostolok. Erről egyébként az utolsó vacsora is mindjárt beugrott. Persze említhetném az Urat is, hiszen főhősünk, Thomas vele osztja meg gondolatait. Viszont hatalmas ellentmondás – vagy inkább képmutatás az apa részéről – , hogy aki Istenhívő, és a Biblia tanain élteti gyermekeit, családját, az ütlegeli a feleségét, és gyermekét. Margoton meglepődtem, és le a kalappal előtte. spoiler Talán mégsem olyan sötét, mint amilyennek Thomas tartja.
Ja, és még annyi, hogy nem feltétlenül kell a mendemondáknak hinni. Előbb ismerjük meg az embert, s csak utána ítélkezzünk róla!

>!
Miamona
Guus Kuijer: Minden dolgok könyve

Szeretem az olyan könyveket, amik nem akarnak többek lenni, mint amik. Amelyek megmutatják, hogy a világ legegyszerűbb dolgai a legösszetettebbek. Hogy a hétköznapok és hétköznapi dolgok a legboldogabb és legszomorúbb események otthona. Hogy szeretni kell, és szeretve lenni jó, és hogy ennek az ellentéte okozza a világ minden baját.
A könyvecske, ami úgy fogyott el kezeim közül, mint a pergő homok, „magasfeszültségű” emblémával van ellátva, mely emblémát ezek után szándékosan keresni fogom a Kolibri könyvein. Húsba vágó, szívfacsaró történeteket jelölnek, kényes témákat, amelyekről beszélni szabad, érdemes, sőt kell, már a zsengébb korosztállyal is.
Kedves kedvenc lett ebből a nyúlfarknyi kis történetből, ami nem csak a Minden dolgok, de minden korosztály mindenkori könyve is lehet.
Mindazoknak ajánlom, akik vágynak egy parányi szeretetbonbonra, egy csepp emberségre a rohanó, sokszor nem emberséges arcát mutató világban.
Nyikorgó lábnyit és síró hegedűnyit bővebben: http://miamonakonyveldeje.blogspot.hu/2015/05/guus-kuij…


Népszerű idézetek

>!
schreibm

És tudod, mivel kezdődik a boldogság? Azzal, hogy megtanulsz nem félni.

31. oldal

>!
AniTiger MP

Az angyalok az égben a szemük elé kapták a kezüket, és hangos zokogásban törtek ki, mert mindig ezt csinálják, ha egy férj megveri a feleségét. A földre mélységes szomorúság ereszkedett.

18. oldal, 1. fejezet

>!
AniTiger MP

Apa félt a vidámságtól. De legfőképpen a gúnytól félt. Tartott tőle, hogy valaki kimondja, az ember a majomtól származik. Vagy hogy a föld sokkal öregebb négyezer évesnél. Vagy hogy valaki megkérdi, Noénak honnan sikerült jegesmedvét szereznie. Vagy hogy valaki elkáromkodja magát. Apa halálosan félt.

122. oldal, 10. fejezet

>!
Netti_10

– Tulajdonképpen mi szeretnél lenni, ha nagy leszel? – kérdezte.
– Boldog – felelte Thomas. – Boldog szeretnék lenni.
(…)
– Ez átkozottul jó ötlet! És tudod, mivel kezdődik a boldogság? Azzal, hogy megtanulsz nem félni.

31. oldal

>!
zsoltika P

Miután lefeküdt, Thomas megpróbált imádkozni. Épp ott tartott, hogy „Én Uram, Istenem, ne bocsáss meg neki, soha, de soha ne bocsáss meg neki…”, amikor hirtelen megjelent az Úr Jézus. Megint lobogva állt fehér ruhájában, valami pusztaféleségben. Mindenesetre csupa homok volt körülötte minden, meg hatalmas kék ég függött fölötte.
– Á, Thomas! Minden oké?
– Nem éppen – válaszolta Thomas.
– Miért, mi a baj? – kérdezte az Úr.
– Mindenféle – felelte Thomas. – És őszinte leszek, teveled sem érünk valami sokat.

40. oldal

>!
AniTiger MP

Megremegett a föld, az ég visszatartotta a lélegzetét. A madarak elnémultak a fákon, elcsöndesült a szél. A harangok spontán kongani kezdtek, a villamosok csikorogva lefékeztek. Benno bácsi megverte Pie nénit! Nagy megdöbbenés lett úrrá az országon.

78-79. oldal, 7. fejezet

>!
morcos

– Tiszteletlen? – kérdeztem elhűlve.
– Igen – válaszolta Klopper úr. – Boldogtalan gyermekkorom volt, amitől tiszteletlen lesz az ember.
Bámultam a pattogó tűzbe. A tiszteletlenség nem jó, különösen egy gyerekkönyvben.
– Megnézem – mondtam végül. – Majd jelentkezem.
Kikísértem Klopper urat.
– Mondja, ön még most is tiszteletlen? – kérdeztem tőle az ajtóban.
Klopper úr bólintott.
– A maga korában?
– Az ilyesmi nem múlik el – felelte. Aztán eltűnt a sűrű hóesésben.

6. oldal (Kolibri, 2014)

>!
AniTiger MP

Az istentisztelet jó hosszú volt. (…)
Egy kopasz úr, csupa gomb, fekete ruhában elénekelt egy sort. Erre a híveknek közösen kellett visszaénekelniük egy másikat. Újra meg újra. Felváltva. A fekete ruhás mindig mást énekelt, de a hívek mindig ugyanazt énekelték vissza:
– Szerelmes szent gatyánk, életünk rút feje, add kannádat minekünk!

16. oldal, 1. fejezet

>!
ddani P

Hazaérve ezt jegyezte fel a Minden dolgok könyvébe: „Leveleket kell írnom az embereknek. Mert örülnek neki. És kedvesnek tartanak.”

47. oldal

>!
zsoltika P

Czukor tanár úr

Czukor tanár uram
szombaton piszkosan
mossa a lábát az akváriumban.
És amíg pancsikál,
torkából jódli száll:
hollári, hollári, hollári-plim-plam.

Tán nincsen lavórja,
hogy lábát megmossa?
Nincs nála dézsa vagy zuhanyfülke?
De bizony van neki.
Hát nem érti senki:
miért az akváriumba ül be?

Halacskái nélkül
azonnal bekékül!
Czukor tanár úr a halak híve.
Így aztán a szombat
mindig édesvíz-nap,
ez aztán furcsa! Övék a szíve.

Lehet, hogy tévedek,
de nem túl kellemes
szegény halaknak, kínos cefetül
Czukor tanár uram,
méghozzá piszkosan,
hogy az akváriumukban csücsül.

Mondd neki, ha látnád,
üdvözlöm, ezt add át
ott szombat este az akváriumban.
Amíg ott pancsikál,
amíg a jódli száll,
hogy: hollári, hollári-lári-plim-plam.

(ANNIE M. G. SCHMIDT)

80. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Anna Woltz: Black Box
Leonie Kooiker: A boszorkánykönyv
Christien Boomsma: Boszorkányvér
Thea Beckman: Keresztes hadjárat farmerban
Anna Woltz: Tess és én – Életem legfurcsább hete
Mischa de Vreede: 13 éves lány vagyok
Wil Huygen – Rien Poortvliet: A manók
Fiona van Heemstra – Tingue Dongelmans – Mies Bouhuys: Pim és Pom
Annie M. G. Schmidt: Janó és Janka őszi meséi
Vic Sjouwerman – Alekszandr Szergejevics Puskin: A Hattyúhercegnő