A ​nyaralás (Gabi – Csabi kalandjai 1.) 11 csillagozás

Gutási Gábor: A nyaralás

„Gabi ​és Csabi története egy kedves családi mese, ami a szülőknek legalább annyit ad, mint a gyerekeknek. Olvasás közben a gyerekek egy izgalmas nyaralás történetét ismerhetik meg, míg a szülőknek visszaidézi a gyerekkori élményeket. A karakterek végtelenül aranyosak és szimpatikusak, a történet izgalmas, a hangulat családias, vagyis egy olyan könyv, ami nem maradhat ki nyáron a táskából a nyaralás alatt, de a könyves polcról se.” – Kőszegi-Arbeiter Anita, meseíró

„Egy nagyon kedves, múltidéző családi idillt ismerhettem meg a könyvben, mely nagyszerűen bemutatja a legapróbbaknak, milyen volt régen az élet, egy családi nyaralás. A karakterek kedvesek. Könnyű azonosulni velük. A sztori izgalmas minden apróságnak, hiszen folyton történik valami. Észrevétlenül tanít meg apró, ám jelentőségteljes dolgokat a kicsiknek, miközben jól szórakoznak és remek kalandokban vesznek részt. A stílus, a nyelvezet közérthető, könnyen olvasható.” – Mayerné Répási Adrienn,… (tovább)

Kiadói ajánlás: 5 éves kortól · Tagok ajánlása: 3 éves kortól

>!
Magánkiadás, Mórahalom, 2022
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786150150123 · Illusztrálta: Fróna Zsófia

Most olvassa 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

nicosia P>!
Gutási Gábor: A nyaralás

Gutási Gábor saját gyermekkori élményei nyomán írta meg Gabi és Csabi a két fiútestvér történetét. A sorozatnak induló mesefűzér első kötete egy kicsit nosztalgikus , tengerparti kempingezésre hívja az olvasókat. A történetek aranyosak, és ismerősek, de elég mindennapiak. Semmi különös kaland, érdekes fordulat, levonható tanulság nincs a könyvben. Nem is feltétlenül kell persze, de nekem hiányzott némi plusz. A szövegezés néhol elég felnőttesre sikerült, de összességében választékos és gördülékeny. Az illusztrációk nekem annyira nem tetszettek, de a párom szerint a gyerekek biztosan értékelik, hogy nem túl bonyolultak.

julicsenge IP>!
Gutási Gábor: A nyaralás

Kellemes, nosztalgikus hangulatú történetek. A szereplők igazán szerethetők, és az egész könyvet áthatja valami ismerős nyugalom.

Aurora_P_Hill IP>!
Gutási Gábor: A nyaralás

Először is szeretném megköszönni a szerzőnek, hogy még megjelenés előtt olvashattam, olvashattuk a gyerekekkel a könyvet. :)

Egy kedves, retró hangulatú történetet tár elénk ez a kötet, ami sokunkban rég elfeledett emlékeket ébreszt fel.
Gabi és Csabi kalandjai a gyermekeinknek is megmutatják a régi, „kütyümentes” nyaralás boldog, felejthetetlen perceit, és aranyos kérdésekkel motiválják a kicsiket saját élményeik elmesélésére.
A teljes véleményemet a Magyar Szerzők Könyvei Magazin oldalán olvashatjátok.

https://www.magyarszerzokkonyveimagazin.hu/2022/06/guta…

Fróna_Zsófia IP>!
Gutási Gábor: A nyaralás

Volt szerencsém megjelenés előtt olvasni ezt a mesét :)
Szerintem nagyon kedves történet. Mivel az író a saját gyermekkorából merített így még érdekesebb. Kellemesen retró hatása van, amit nem csak a gyerekek élvezhetnek, de egészen biztosan a szülőknek is tetszeni fog :)

Nem_Zárolt_Szekció_Anna P>!
Gutási Gábor: A nyaralás

Természetesen nem én vagyok ennek a kötetnek a célközönsége. Elsősorban óvodás és kisiskolás korú gyermekeknek és szüleiknek tudnám ajánlani; azonban, bár én egyikbe sem tartozom, igazából nekem is tudott adni a történet. Abszolút hozza azt a nosztalgikus hangulatot, amelyet a szerző ígér is az előszóban: azt az időszakot ismerhetik meg belőle a gyerekek, amikor még a szüleik voltak hasonló korúak, és amikor a nyár még nem a telefon, számítógép, Xbox és egyebek nyomogatásából állt, hanem valós élményeket és emlékeket hozott magával.

A történet két főhőse Gabi és Csabi, akik testvérek. A címből is sejthető, hogy a két kisfiú nyaralását ismerhetjük meg; egy tengerpartra utaznak és kempingeznek. A kötet nyolc rövid fejezetet tartalmaz, mindegyikben a testvérpár egy-egy kalandját írja meg a szerző, amelyek életrajzi ihletésűek. A fejezetek viszonylag rövidek és rengeteg dialógust tartalmaznak, így amellett, hogy kisiskolások számára is könnyen olvashatók, azt is lehetővé teszik, hogy a szülők esténként, lefekvés előtt mindig egy-két fejezetet tudjanak felolvasni a gyerkőcöknek. Mivel ezek rövid és könnyen befogadható történetek, a legkisebbeknek is szórakoztatóak lehetnek. A gyerekek bevonódását kifejezetten segítik a fejezetek végén található kérdések (pl.: Nálatok ki hol ül a kocsiban utazáskor?), valamint az, hogy a könyv végén ők maguk is a könyv szerzőivé válhatnak egy kicsit, ugyanis lerajzolhatják a saját nyári emlékeiket. Mindkettőt nagyon jó ötletnek gondolom, amelyeket a folytatásokban is érdemes lehet megőrizni. (A szerző egy interjúban jelezte, hogy még legalább három kötetben gondolkodik: évszakonként tematikusan.)

Amire pedig még mindenképp érdemes lehet kitérni, hogy a kötet gyönyörű illusztrációkat tartalmaz, amelyek nemcsak a kicsik figyelmét tudják lekötni, hanem bizony az enyémet is, ugyanis egy-egy képet volt, hogy percekig nézegettem. :)
Nagyon igényes, szépen kivitelezett munka, ami egyébként a teljes könyvre is igaz. Elég csak a kemény kötésre gondolnunk, ami jóval tartósabbá is teszi a kötetet.

Összességében örülök, hogy elolvastam. Szórakoztató volt; nagyon szerethetőek voltak a karakterek, a történetek pedig aranyosak és tanulságosak, ami a gyerekeknek kifejezetten fontos, nem utolsósorban pedig valóban hozta azt a kellemes nosztalgikus hangulatot, ami miatt a felnőtteknek is érdekes olvasmány lehet. :)

https://www.instagram.com/p/CgMt8OSIIAq/…

Aniko_hu IP>!
Gutási Gábor: A nyaralás

Először is szeretném megköszöni az írónak, hogy névre szólóan dedikálta a könyvét a kisfiam részére. Ez az első szignózott könyve a hatévesemnek, és máris nagy becsben tartja – ezt látja tőlem :)
Amikor megtudtam, hogy Gábor, a valamikor a városomban élő illetve felnövő fiatalember mesekönyvet írt, nagyon megörültem, és vártam, hogy mielőbb hozzájuthassak első művéhez. A családunkban aki érte, az olvasott fel belőle: hol a férjem, máskor a nagylányunk, néha pedig én.
Ám én emellett külön is végigolvastam a könyvet, szépen elejétől a végéig. Gábor remekül ír, kedves kis történetei, melyek az ő gyermekkori emlékei, táncolva elevenedtek meg előttem. Mindent láttam magam előtt, amit ő elmesélt a könyv lapjain.
Nagyon sok mesekönyvet elfogyasztottam az elmúlt tizenegy évben, valamint egynéhány tini regényt is a lányom révén, s ezen könyvek szerzőire mindig nagyon felnézek. Mert leírni egy történetet egy dolog, viszont „gyermeknyelven” a kicsi emberkék elé tárni valamit, már teljesen más. Felelősséggel jár hozzájuk szólni, lekötni a figyelmüket és közben szórakoztatni, valamint a tudtukon kívül okítani is őket bizony nem kis munka.
Gábor mindegyik pontot hibátlanul teljesítette, melynek ékes bizonyítékai legyenek a következők: a két héttel ezelőtti nyaralásunkra a kisfiam bőröndjében egyedüli könyvként ez jött velünk, ma délelőtt pedig, miközben a szobájában ülve limonádét ittunk, ő ránézett a könyvre, majd a két rajzolt gyerekfejre adott egy-egy puszit. „Gabi – Csabi! Imádom ezt a könyvet!” – mondta lelkesen.
A denevértejen azóta is jót kuncog a nővérével, úgyhogy ezt is köszönöm, hogy ilyen vicces és jópofa dolgot mutattál be nekik, kedves Gábor.
Nekem személy szerint különösen jó volt olvasni a fiúk kalandjairól, ugyanis Csabi nyolc éven át volt osztálytársam, így ennek a kis közös múltunknak köszönhetően még inkább a szívemhez nőtt ez a könyv. Bízom abban, hogy Gábor a maradék három évszakban átélt kalandjaikról is beszámol majd idővel. Szívesen olvasék még róluk.

Könyvmoly1958>!
Gutási Gábor: A nyaralás

Aranyos,kedves kis történet,két kis kópéról,akikben sokan magukra ismerhetnek.Ez volt az az igazi világ,ahol még igazán játszottak a gyerekek, önfeledten,a szabadban…retro élmények,kedves kis lurkók, önfeledt szórakozás, amihez a szülők is hozzátéve saját élményeiket,meghosszabbíthatják a mese varázsát.
Szeretettel ajánlom minden családba ezt a csodás mesekönyvet és remélem a folytatására sem kell sokáig várnia a kis csemetéknek…Köszönöm az élményt az írójának:-)

Emese0727_falakmögött>!
Gutási Gábor: A nyaralás

A mesekönyv nagyon szívmelengető volt, mert egy régebbi időbe repít vissza, ahol még nem volt telefon, számítógép és társai. A gyerekek fociztak, úsztak, kígyót nézegettek és felfedezték a part menti területeket. A való élet meséi, mégis egy másik idő, amire nagyon szívesen gondolok vissza felnőttként. És talán a nálam idősebb korosztály még szívesebben teszi ezt.

https://www.xn--falakmgtt-57ab.com/gutasi-gabor-a-nyaralas/

Kajmi>!
Gutási Gábor: A nyaralás

Nagyon kedves, kalandos mesekönyv két kisfiúról. Igazi retro történet még a kütyükkel teli élet előttre visz minket vissza, amikor a gyerekek még önfeledten játszottak.
A könyv érdekessége, hogy az író saját történeteit meséli el, az illusztrációk pedig 1-1 családi fénykép alapján készültek.
Nagyon várjuk a fiúk további történeteit, a könyv folytatását.
Köszönjük, hogy elsők között olvashattuk.

Ella_Rózsa>!
Gutási Gábor: A nyaralás

Egyszerűen fantasztikus a könyv egyaránt gyereknek és felnőttnek is. A gyerekeim konkrétan faltàk az oldalakat, engem pedig visszarepített e gyerekkoromba. Izgatottan várjuk a fiúk további kalandjait.

Köszönöm hogy megjelenés előtt elolvashattam, illetve a lehetőséget, hogy szuper interjút hoztunk össze az íróval.
www.dema.hu


Népszerű idézetek

Emese0727_falakmögött >!

A drámai este után, amikor újra a kemping biztonságát élvezték, az apukájuk a karjukra varázsolta a tetoválásokat egy nedves szivacs és egy törülköző segítségével. Gabi egy sárga kis virágot, Csabi pedig egy vérszomjas, nagy tigrist kért magának első tetoválásként.

– Ez majd megvéd, ha legközelebb is elveszek – magyarázta a döntését a kisfiú.

– Ne aggódj, nem fog többet ilyen előfordulni – nyugtatta meg az anyukája, és újra átölelte szeretett kisfiát.

Nem_Zárolt_Szekció_Anna P>!

A fiúk minden évben – akárhol is nyaraltak éppen – versenyt űztek abból, hogy ki ér bele először a vízbe. Ez alkalommal sem volt másképp. Egymást előzgetve igyekeztek, hogy minél előbb megmártózhassanak a frissítő, sós vízben.

31. oldal

Nem_Zárolt_Szekció_Anna P>!

– Csabi! Amikor elmerültél, láttál halakat?
– Persze, igazából csak ezért merültem le, hogy megnézhessem őket – füllentette kacarászva válaszul a szerencsétlenül járt kistesó.

35. oldal

Nem_Zárolt_Szekció_Anna P>!

– Jövőre is találkozunk? – kérdezte tánc közben kis szerelmét Csilla.
– Persze, és sosem foglak elfelejteni! – nyugtatta meg a kisfiú a kislányt, akinek ettől fülig ért a szája.
A gyerekek fáradtan dőltek az ágyban a nap végén, és bár keserűség költözött egy rövid időre a szívükbe, tudták, ezt a rengeteg szép történetet örökké az emlékeikben fogják őrizni.

59. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Philip Waechter: Hurrá, nyaralunk!
Ivan Osztrikov: Csodálatos nap
Pierre Probst: Karolina a tengeren
Liane Schneider: Bori kempingezik
Melovics Konrád: Meló, a büdibogár
Jill Tomlinson: A cica, aki haza akart menni
Bombicz Judit: Csodák könyve
Miloš Macourek: Matyi és Sári nyaral
Liane Schneider: Bori és az évszakok
Csapody Kinga: Irány a Balaton!