Bovaryné 796 csillagozás

Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné Gustave Flaubert: Bovaryné

„Emma Bovary nyomorúságos kalandjai a tragédia szférájába emelkednek, mégpedig azért, mert egy közömbös, segítségre képtelen, vigaszt nem nyújtó világtól körülvéve, neki magának kellene a hitvány anyagból a gazdag és ritka értéket lepárolnia. És bele is fog a vállalkozásba, tudatlanul, vezető nélkül, nemes szórakozás híján, s kiszolgáltatva a tudatában kavargó természetes és mesterséges ösztönzőknek – hogy szükségszerűen csúfos kudarcot valljon vele; olyan kudarcot azonban, amely a következő fordulatban lehetővé tette, hogy Flaubert a legtalálóbban, a legtökéletesebben előadott történetet kerekítse ki belőle.”
Henry James

Madame Bovary címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1857

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Európa Diákkönyvtár Európa · A Világirodalom Remekei Európa · Horizont könyvek Kriterion · A világirodalom klasszikusai Kossuth · Európa Klasszikus Regények Európa · A világirodalom klasszikusai · A világirodalom klasszikusai · Európa Diákkönyvtár Európa

>!
PairDime, Szeged, 2020
ISBN: 9786156123237
>!
Európa, Budapest, 2018
424 oldal · ISBN: 9789634059233 · Fordította: Pór Judit
>!
Európa, Debrecen, 2018
424 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634059004 · Fordította: Pór Judit

34 további kiadás


Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Emma Bovary · Léon Dupuis · Eugéne Sue · George Sand · Honoré de Balzac · Rodolphe Boulanger


Kedvencelte 64

Most olvassa 65

Várólistára tette 390

Kívánságlistára tette 151

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Ákos_Tóth I>!
Gustave Flaubert: Bovaryné

A regény objektív irodalomtörténeti értékét ugye elég sokan és sokféleképpen leírták már – érezni is, hogy irodalmár szemmel nézve a Bovaryné egy kifogyhatatlan kincsesbánya, olyan dimenziókkal, amiket az átlagolvasó nem is okvetlen fedezne fel, amíg a mű által vetett komolyabb hullámokba nem botlik (lásd például, Flaubert papagája, Az Isten háta mögött). Akkor is milliónyi érzelem és gondolat szűrődik azonban ki belőle, ha az író és a mű társadalmi, filozófiai környezetét ignorálva szigorúan a leírtakra hagyatkozunk – Emma és Charles Bovary ugyanis sokunkban ott van, akkor is, ha nem szeretnénk, meg akkor is, ha ettől halálosan frusztrálva érezzük magunkat.

Bovaryné létállapota ugyanis vélhetően egyáltalán nem idegen a modern embertől, sőt, megkockáztatom, hogy problémáinak különböző vetületei átívelnek a XX. század jellegzetes szenvedő irodalmi hőseire is, már amennyiben elfogadjuk, hogy az emberi természet alapvető része a vágyakozás valamire, ami nekünk nincs, és a meglévővel kapcsolatos folyamatos elégedetlenség. Amennyire tudom, ezt még a közgazdaságtan is tényként kezeli: folyton több kell, más kell, nem nagyon jutunk el abba az állapotba, amikor javaink (szerintem ezek lehetnek fizikai és szellemi javak is) kielégítenek, bármennyire is azt gondoljuk, hogy adott áhított élethelyzetben elégedettek lennénk. Ilyesformán felmerül a kérdés, hogy az élet korlátai által beszorított, de folyton álmodozó-vágyadozó személy tehetetlensége és vajúdása a szürke hétköznapokban felszínre kerülő kétes lehetőségekkel, nem teljesen ideális, sőt veszélyes, de érdekesnek tűnő kalandokkal valóban ostobaság-e?
Avagy, Charles Bovary általunk középszerűségnek vélt, irodalmi keretek között szemlélve félélete, amiben azonban még mindig benne rejlik az elérhető boldogság lehetősége, tényleg megvetendő, lenézendő-e. Félő, hogy ezáltal egy kicsit magunkat is becsapjuk, főleg akkor, ha éreztük már azt, hogy életünk zátonyra futott, stagnáló állapotba került, nem látjuk a változás lehetőségét, nem tudunk már belemenekülni hobbijainkba, nem találunk kiutat egy jobbra-balra kanyargó labirintusból. Az az örvény, amiben Bovaryné vergődik, valójában nagyon emberi, nagyon mai*, és drámai is, noha egészen másfajta szenvedéstörténet, mint a realista regényekben ábrázolt mélyszegénység, vagy a Goncourt testvérek mindenféle megváltástól és feloldozástól megfosztott Germinie Lacerteux-jének rendkívül nyugtalanító sorsa. Az itt ábrázolt sikertelenségek mögött pedig ott van az ember életének irányítottsága, vagy éppen hogy sorsára hagyottsága, a társdalom velünk szemben támasztott elvárásainak nyomasztó terhe, a nemünk és származásunk által részben már előre kijelölt útjaink, és főleg a tény, hogy ezek egyáltalán nincsenek tekintettel egyéni adottságainkra, jellemünk ilyen-olyan előjelű finomságaira. A teljes képhez tegyük talán még ezek mellé a 2020-as év karanténnal súlyosbított problémáit, a mindenen eluralkodó unalmat is. Ha szárnyaló fantáziánk nem fér bele egy vidéki, jómódú, semmiféle kötelezettséggel fel nem ruházott fiatalasszony bőrébe, azt aktuális állapotunktól függően nevezhetjük tragédiának vagy életképtelenségnek is. Hasonlóképpen kettősen ítélhetjük meg Charles Bovaryt, aki csak el akart veszni egy eseménytelen és csendes életben, ám a regényes fordulatok mégis utolérték őt.

A Bovaryné szerintem egy letaglózóan szomorú történet, ami nem véletlenül tűnik fel az irodalomban újabb és újabb manifesztációkban. Tény mindemellett, hogy rendkívül szép és míves szöveg is egyben, aminek a közvetlen esztétikai élményében nagyon jól el lehet merülni, már jóval azelőtt, hogy levettük volna a regény számunkra fontosnak vélt gondolatait, konfliktusait, tanulságait. Nem tudom, az új fordítás ilyen tekintetben hogy muzsikál, de el tudom képzelni, hogy még gördülékenyebb és élvezetesebb lett. Ez a szépség egyébként elég jól feledteti velünk a cselekmény eseménytelenségét, illetve bizonyos értelemben a szereplőink nehezebben megkedvelhető mivoltát – bár mint fent írtam, nem törvényszerű, hogy a hajunkat tépjük döntéseiktől és viselkedésüktől.

Igazán ajánlott mű, jókor olvasva szerintem nagyon sokat lehet meríteni belőle.

*Ha nagyon belehergelnénk magunkat, szerintem el tudnánk vezetni ezt a jelenséget a fogyasztói társadalom által létrehozott pszeudovalóságba, ahol a szárnyaló fantáziát már lehűtötte ugyan a mindenféle ránk tukmált szellemi és tárgyi sallang, de azért még mindig az az első számú cél, hogy tulajdon létünk adott kereteiből kiléphessünk – akár csak az illúzió szintjén.

>!
Európa, Budapest, 1984
488 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630736586 · Fordította: Gyergyai Albert
Bleeding_Bride IP>!
Gustave Flaubert: Bovaryné

Kedves Bovaryné, kedves Emma!
Szegény, szegény buta lánykám. Szívem szakad, ha belegondolok, hogy körülményeid és születésed margóján a lehető legjobb házasságot köttetve a sors mily kegyes volt hozzád, de mégis nagyravágyó szíved és csekély tehetséged elvezetett oda, ahová kerültél. A sírba. Tán életed legokosabb döntése a halál volt.
Megértem dicső asszonyom, hogy becsvágyad és önnönmagad értékének túl magasra tétele okozta, hogy mindenáron kitörni szerettél volna abból a sanyarú hétköznapi létből, hol mindened megvolt, körülrajongtak. Tétlen napjaid csupán a hiúságod táplálására, hobbijaid fejlesztésére és az olvasásra szántad. De ó jaj annak, kinek elméje szárnyalna, szomjazza a tudást és rossz eszközt választ segítségül! Szegény, szegény Bovaryné. Kis vidéki lánykából lett dáma, de sosem tanultad meg értelmezni az igazi drámákat, nem vártad ki a színdarab végét, így csak saját bőrödön tapasztalhattad, hogy a tragédiák vége sosem boldogságos. Emma, sajnálom, hogy nem volt a te idődben moly.hu, hogy sekélyes létezésed határait miután romantikus könyvek lapjaival egybefontad, nem tudva már elválasztani a valóságot a mesétől, igaz társakra találj és fantáziádnak ily módon nem volt táptalaja, miben igazi gyökeret ereszthessen.
Kedves Bovaryné, én megértettelek, szívemből mondom, minden tetted, döntésed oka tiszta számomra, meg sem kérdőjelezném. Mégsem szerettelek, utálatos személyiséged nagyon távol áll mindattól, miről én képzelődöm, közöd nincs neked azokhoz a főhősökhöz, kikkel mind szimpatizálunk és te egyesülni próbáltál.
Nyugodj békében.

6 hozzászólás
NannyOgg>!
Gustave Flaubert: Bovaryné

Nagy kópé ez a Flaubert, pont olyan kegyetlen, vicces és igazságtalan, mint az élet. Elmond mindent, amit a szerelemről tudni kell:
– Túl sok romantikus regény olvasása veszélyezteti az ifjú hölgyek realitásérzékét.
– Hogyha a szőke hercegre vársz, nem veszed észre a kevésbé szőke kevésbé herceget, aki viszont a fele királyság nélkül is hajlandó lenne pont akként a királylányként kezelni életed végéig, aki vagy.
– Meg amúgy is megszívod, mert a szőke herceg egy tahó, aki csak a bugyidba akar bemászni.
– Ugyanakkor egy érzelmileg egyoldalú házasság egyenes út a súlyos depresszióhoz.
– Arról nem is beszélve, hogy ha megfojtod a pasit a szerelmeddel, jól ott fog hagyni a slamasztikában, aztán sírhatsz. Megint.
– Minden pasi disznó. Viszont minden nő ribanc, így, vagy úgy.
– A szerelem vak.
– Amiről nem tudsz, az nem fáj. Csak utólag.
– Nemcsak a szerelem öl, hanem annak hiánya is.
– És a gyerek aztán végképp nem tehet róla, de mindig ő szívja a legnagyobbat.

Csak azt nem tudom, hogy mit kellett volna csinálnia annak szerencsétlen Emmának, hogy mindez ne így legyen. Mennyire volt divatos válni a 19. századi Franciaországban?
Úgy látszik, nekem nagyon bejönnek ezek a 19. századi franciák. Ez a világ pont olyan, mint Zola világa, csak több komikus-szatirikus elemmel (Rudolf széptevése a Gazdagyűléssel párhuzamosan már-már A tanút idézte bennem, jókat rötyögtem közben), de ugyanannyi ki nem fizetett váltóval és alattomos kiskereskedővel, szerencsétlen házasságokkal és ennek megfelelő véggel. Kár, hogy anno nem volt kötelező a suliban, azt hiszem, már akkor is tetszett volna.

6 hozzászólás
Zsuzsi_Marta P>!
Gustave Flaubert: Bovaryné

Mesterien megírt, mélyen megindító, érzelmeket felkavaró regény, mely kitűnően jeleníti meg, miként mérgez meg testet-lelket az örök elégedetlenség, csalódottság, a nagyravágyás, ami Emmát tartotta markában és hatalmában, megkeserítve saját és családja életét. S itt nem a nehéz gyerekkor, neveltetés számlájára róható fel e meghasonlott jellem, nem élt bántalmazott feleségként, nem nélkülözött.
A semmi sem elég és elég jó, a mi lett volna, ha, a mindig, minden viszonylagos uralták gondolatait, érzelmeit.

Emma Bovary története örök aktualitással bír, személye, jelleme nem avult el, története sok esetben ma is visszacseng, ma is sokak élik ezt az életet. Saját boldogságukat, elégedettségüket másoktól teszik függővé, átrakva a felelősség terhét az ő vállukra, s a csalódottságból fakadó mérgük céltáblájává válik.
Ahogy Charles Bovary. Mélységesen sajnáltam őt és a kis Berthe-t! Charles igyekezete, hogy felesége és kislánya számára megteremtsen mindent, ami a kényelmüket, jólétüket szolgálja, megkérdőjelezhetetlen. Érzékenysége, s talán félénksége, s főként felesége iránt érzett szerelme, de leginkább a kommunikáció hiánya akadályozták abban, hogy időben felmérje, mi megy végbe Emmában, s hova vezethet mindez.

Korábbi olvasmányaimból igyekeztem olyan nőalakokat felidézni, mint Emma, de egyet sem találtam, aki ennyire ellenszenves, számomra taszító lett volna, még ha olykor némi hasonlóság fellelhető is köztük. Nem tudtam megérteni Emmát. Bosszantott ostobasága, aljassága, agressziója (kislányával szemben pl)

Kitűnő, magával ragadó regény, melyben Flaubert nem a cselekményre, sokkal inkább a szereplői belső történéseinek ábrázolására tette a hangsúlyt. Kiválóan!

2 hozzászólás
Lunemorte P>!
Gustave Flaubert: Bovaryné

„– Jaj, hát nem tudja, hogy vannak örökké gyötrődő lelkek? Nekik álmok kellenek, aztán a cselekvés, a legtisztább szenvedélyek és a legféktelenebb élvezetek, s ezért mindenféle hóbortba, őrültségekbe vetik bele magukat."

A regény lapjaitól jelenleg egy kifacsart citromnak érzem magam.
Azt eddig is sejtettem, nincs tökéletes férfi (ahogyan nő sem), de most ez még inkább bizonyossá vált számomra.
Hogyan tehetjük izgalmassá megunt életünket? Mit tegyünk, ha nem tudunk felnézni szeretett férjünkre, akit a kezdetekben annyira imádtunk? Tehetünk-e valamit egyáltalán, ha megüresedett az életünk és lassacskán haldoklik a lelkünk? Hihetünk-e szerelmes szavaknak? Kötelességünk-e a másokhoz való hűség vagy inkább magunkhoz maradjunk meg hűek? És ha még saját magunkhoz sem vagyunk azok, elszámolhatunk-e a lelkiismeretünkkel? Békésen belenézhetünk-e a tükörbe? Tudunk-e együtt élni önmagunkkal?

Papír zsebkendőt készíts ki magadnak a könyv mellé, ha érzékeny lelkületű ember vagy!
Bovaryné számomra a francia Anna Karenina. Mindketten rokonlelkek.

2 hozzászólás
sebzek P>!
Gustave Flaubert: Bovaryné

Talán ez a legklasszikregényesebb regény, amit valaha olvastam. Adott egy főhősnő (örök elégtelenségre ítéltetett), akivel történnek hétköznapi dolgog: megházasodik, megismer egy fiatal férfit, aki iránt érzelmeket táplál, bevezetődik, satöbbi. Viszonylag kis térben folynak az események, viszont csak azok, amiknek jelentőségük van. A puska, és annak elsütése.
Mégis az az érzés lengi körbe a könyvet, mintha lenne mindenre idő, miáltal egyre mélyebbre ássa magát az átlagostól a mestermű felé.

Timár_Krisztina I>!
Gustave Flaubert: Bovaryné

Újraolvasás vége.
Töprengés.
Amihez kétség nem fér: ez a könyv gyönyörű. Nem amiről szól, hanem ahogy meg van írva. Hajszálpontos megfogalmazások, néhány mondattal megragadott hangulatok, élénk színekkel kiemelt, apró képek, mint egy japán festményen. A dolgok sokszor önmaguknál többet jelentenek. Szavak patikamérlegen kimérve, szerkesztés körzővel-vonalzóval, mindenre éppen annyi idő és hely jut, amennyi kell. Oldalanként legalább ötször olyan nyelvi gazdagság csap szembe, amelyet csak irigyelni tudok, szerzőtől is, fordítótól is. Mintha nem is regényt olvasnék, hanem verset. Kb. annyi energiát fordíthatott rá Flaubert, mintha majd négyszáz oldalnyi verseskötetet hozott volna össze.
És közben azok a végtelenül nevetséges és mégis sajnálni/utálni való szereplők, egymás mellett elcsúszó gondolatvilágukkal, ahogy mind bezárkózik a saját világába, és a saját korlátoltsága vagy gőgje miatt nem lát ki belőle, nem látja meg még azt sem, aki közvetlenül mellette eszik, alszik, lélegzik. A férj nem ismeri a feleségét, a feleség a férjét, a szülő a gyerekét, a szeretők egymásban csak a saját vágyaik kivetülését látják, és vagy nagyon meglepődnek, vagy meg is sértődnek, vagy éppen észre se veszik, ha nem azt kapják, amit vártak. Balzac elég sötét képet fest a testi-lelki nyomorúságról – Bovarynénak még ez a Balzac-világ is csodavilág, amelytől boldogságot remélne, de amelybe csak kintről, lábujjhegyen kukucskálhat be.
Bár ki tudja? Ha bejutna abba a világba, amelyre vágyik, valószínűleg azzal is csak percekig lenne elégedett. Tényleg „női Don Quijote” – de az ő példáján látszik igazán, mennyi esze volt Don Quijoténak. Esze bizony. Mert ő pontosan tudta, hogy az eszménykép az eszmények világában tartózkodik, és meg sem szabad próbálni elérni.
Emma ezt nem tudja. De nem tudja ám Léon se, Justin se, akik ugyanolyan megrögzött eszmény-kergetők és légvárépítők, mint az asszony, akit szeretnek. Rodolphe túlságosan gyakorlatias(nak hiszi magát) hozzá, hogy ebbe belegondoljon – ő azt nem veszi észre, hogy a gyakorlatiasságával szerzett függetlensége azért olyan könnyű, mert üres –, Charles viszont szerintem legalábbis sejti. Akármilyen buta a szentem. Számára a felesége az eszmény, akit távolról csodál még akkor is, amikor közvetlen közelből látja-hallja. Elfogadja az asszony lelki-szellemi felsőbbrendűségét (bár ezt a férjet aztán igazán nem nehéz felülmúlni), végtelenül tiszteli és imádja, de meg sem próbál közelebb jutni hozzá. Talán nem is akarja észrevenni, hogy csalják.
Persze könnyű kívülről nevetségesnek ítélni Emmát. Könnyű mondani, hogy bolondság volt az amúgy elég rémes ízléssel megválasztott, és gyakorlatilag kábítószerként használt olvasmányaival azonosítani az életét, és azt képzelni, hogy majd Scott-regényhősök jönnek vele szembe az utcán. Így is lehet nézni a sorsát, persze. De úgy is, hogy: íme, egy asszony, aki többet akart, mint amennyit a társadalmi helyzete megengedett neki – az vesse rá az első követ, aki mindennap reggeltől estig maradéktalanul elégedett az életkörülményeivel.

mate55 P>!
Gustave Flaubert: Bovaryné

Azoknak ajánlom Bovaryné történetét, akik szeretnék az alapművekbe sorolt irodalmi alkotásokat elolvasni. Aki nem szereti a leíró részeket, vagy nem szeretné olvasni egy elkényeztetett, örökké elégedetlen, nagyra vágyó nő lelki vívódásait, annak ezt a művet nem ajánlom. Régen sem volt könnyű nőnek lenni. Akkor létezett egy nő, ha férjnél volt. Egy asszony már több mindent megtehetett magának, ám ha valaki vénlány maradt, végleg perifériára szorult. Emma boldogságának hiánya, csupán egy papírmasé figurává lesz, akit csak szánni lehet. Szánalmat éreztem Bovaryné iránt, de szerintem ettől a sajnálattól válik teljessé a „szerepe.” Miért: mert Emma nem más, mint egy szegény fiatal nő, akinek tündérmesékkel tömték tele a fejét gyermekkorában, amikről azt hiszi, majd valóra válnak. Aztán ott találja magát a primitív világban, amelynek köze sincs „Csipkerózsika álmához”, A hazug álmok világából egy olyan életbe csöppen, amit hiteltelennek tart, és menekülni akar belőle. Ám a világ, amelybe visszavonul, ugyancsak megtévesztés. Szeretői ugyanolyan közönségesek, mint férje és egész Vonvillei élete. Emmán keresztül, Flaubert a valódi lázadásra képtelen nőt mutatja be, akit senki sem ért meg igazán. Mint a börtönből szabadulni akaró nő, aki maga sincs tisztában vele, hogy pontosan mire vágyik, de semmiképp sem arra, amit az élettől kapott. De (ne legyek igazságtalan) Charles is csak egy szánalmas figura. Véleményem szerint az író úgy írta meg ezt a nőalakot, hogy azt mindenki a maga szájíze szerint értelmezheti. Persze, én is elgondolkodtam, éltem a kínálkozó lehetőséggel, és „felöltöztettem” a saját gondolataimmal, azokkal a női vágyakkal és dilemmákkal, melyek tőlem sem voltak idegenek. Erre (úgy gondolom) csak a kiemelkedő regények adnak lehetőséget. spoiler spoiler A hétköznapi férj feleség (vagy, akár nő férfi) párkapcsolatban, a nő a kiszolgáló, a férfi a kicsapongó, kalandozó fél. Ám Flaubert-nél ez pont fordítva van, felcserélte a szerepeket. És én ezáltal tudom igazán értelmezni, Flaubert legtöbbet idézett mondatát, hogy „Bovaryné én vagyok!”

11 hozzászólás
Zsuzsanna_Makai>!
Gustave Flaubert: Bovaryné

Engem egyáltalán nem sikerült megragadnia ennek a könyvnek.
Az elején, amikor meg kellett volna fognia engem a szereplőknek, vagy a történetnek, csak úgy elsuhant mellettem Flaubert, érintőlegesen, amikor meghalt Charles felesége, akkor kicsit meg is lepődtem, h akkor mégis az anyjáról lesz szó? Aztán belecsöppent Emma a történetbe, de továbbra sem éreztem semmi féle kötődést senkihez. És így maradt ez a végéig. Amikor a kislány megszületett, azt, hittem, nna, majd most, de Ő még az anyját se tudta megragadni, nem hogy engem.
Emma egy mesevilágban élt, pl amikor kitalálta, h megszöknek, hogy majd utazgatni fognak, teljesen a világtól elrugaszkodott elképzelés volt, tudván, h egyiknek sincs egy vasa se, amikor a faszi megkérdezte, mi lesz a gyerekkel, mintha addig eszébe se jutott volna, h van neki gyereke, megrántotta a vállát, visszük magunkkal. Persze a gyereken kívül mindent meg is szervezett.
Egy dolog tetszett benne, a patkányméreg. Az a rész, a leírás, a körítés, az remek volt, de addigra már késő volt felkelteni a figyelmemet.

>!
Európa, Budapest, 1974
348 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630700735 · Fordította: Gyergyai Albert
entropic P>!
Gustave Flaubert: Bovaryné

Szokás szerint a lényegre koncentrálva: azon gondolkodtam, mennyire járul vajon hozzá a fordítás (én a Gyergyai Albert-félét olvastam), hogy úgy gondolunk Bovarynéra, ahogy gondolunk (persze elég sokféleképpen lehet gondolni rá, de akkor is – ahhoz mindhez hozzájárul a fordítás), és hogy milyen lehet ez újabb fordításban, és hogy milyen lehet eredetiben, és hogy vajon az eredeti a maga korában olvasva és most olvasva tele van-e kis cuki, apró értékítéletekkel, amelyek mintegy finoman terelgetnek, hogy kiről mit gondoljunk.
De Flaubert szerintem marha agyas és érzékeny és kevéssé didaktikus lehetett, úgyhogy azt gyanítom, nem ő terelget itten, hanem a fordítás, de ezt persze szintén nehéz megítélnem, írtam már, hogy nagyon idegenül hangzanak nekem ezek a régi magyar fordítások, és lehet, hogy amit én most olvasva fölösleges és elég utálatos szarkazmusnak és moralizálásnak érzek, az 1960-ban teljesen oké (irodalmi) magyar volt.

Olyasmikre gondolok egyébként, hogy Bovaryt viszonylag gyakran emlegetik úgy, hogy „szegény fiú”, hát igen, jól kiszúrtak vele, nyilván ő itt a feddhetetlen jógyerek, dolgos, hűséges, meg minden, Emma ezzel szemben folyton kusza tekintettel néz, liheg, fulladozik, pityereg, és gyakran emlegetődik „őnagyságaként”, ami kifejezés mögé én nem tudok nem odaképzelni egy gúnyosan vigyorgó fazont, aki igen jól mulat azon, hogy a falusi nőci, aki nagyszabású szerelemről-életről-kalandról-mindenről álmodik, kénytelen beérni azzal, hogy az év legnagyobb eseménye a tenyészvásár. Szokj hozzá, bébi.
Ettől a gonosz gúnytól én meg egyből Emma pártjára állok.

De persze érzem a másik oldalt is (ha Gyergyai tán az is, Flaubert nem tűnik részrehajlónak), hogy tényleg mekkora egy fogalmatlan hülyep*csa ez az Emma, hogy mindig másokban és máshol, valami megfoghatatlan horizonton látja csak az ún. boldogságot lebegni, úgyhogy jóhogy mindig boldogtalan lesz. De nem tudom, az ő korában, asszem, még nem volt feltalálva a feminizmus, meg sok más sem, és olyan opció meg nem is volt, hogy esetleg egy nő megpróbáljon önálló lény lenni, úgyhogy maradt az ábrándozás.
Szóval nekem Emma inkább tragikus, mint nevetséges. Mert a kérdései és kétségei szerintem most is teljesen relevánsak, mert tényleg: mégis miért nem lehet minden színesebb, élőbb, valódibb, tétre-menőbb? (Bovaryné én vagyok.)

16 hozzászólás

Népszerű idézetek

Cheril>!

Egy nap, csak úgy hirtelen, mikor már lemondtunk mindenről. Akkor megnyílik az ég, s mintha egy hang az kiáltaná: „Itt van!” Olyankor úgy érezzük, hogy annak, aki így felénk jön, mindent el kell mondanunk, mindenünket oda kell adnunk, mindent fel kell áldoznunk! Nincs szükség magyarázkodásra, egyszerre kitalálunk mindent. Már láttuk egymást álmainkban. Egyszóval itt ez a kincs, miután annyit kerestük, itt előttünk, itt ragyog, itt szikrázik. S mégis mindig kétkedünk, nem merünk hinni a boldogságban; káprázva nézzük, mint mikor a homályból a fénybe lépünk.

1 hozzászólás
poiuzt>!

A bálványokhoz nem szabad nyúlni: kezünkön marad az aranyozás.

274. oldal

Minka>!

… vidéken az ablak pótolja a szinházat is, a sétát is …

126. oldal

Coffee I>!

Koromsötét folyosó a jövő, s a folyosó végi ajtó bezárva.

69. oldal (2008-as kiadás)

Lunemorte P>!

– Jaj, hát nem tudja, hogy vannak örökké gyötrődő lelkek? Nekik álmok kellenek, aztán a cselekvés, a legtisztább szenvedélyek és a legféktelenebb élvezetek, s ezért mindenféle hóbortba, őrültségekbe vetik bele magukat.

136. oldal

Lunemorte P>!

– Nem háborítja fel ez az ördögűzés? Van-e csak egy érzés is, amit nem kárhoztat a világ? Üldözik, rágalmazzák a legnemesebb ösztönöket, a legtisztább vonzalmakat, s ha végre találkozik két szegény lélek, minden úgy van megszervezve, hogy egymáshoz ne férhessen soha. Azért csak próbálkoznak, vergődnek, hívják egymást. De mindegy, előbb-utóbb, fél év múlva, tíz év múlva majd összekerülnek, majd szeretni fogják egymást, mert ez a sors rendelése, mert egymásnak születtek.

139. oldal

Papírszárnyak>!

De ha kisebbítjük, akit szeretünk, mindig némileg eltávolodunk tőle. Nem kell hozzányúlni a bálványokhoz: a kezünkön marad az aranyfesték.

267. oldal

Blair88>!

Minden mosoly mögött unatkozó ásítás, minden öröm mögött átok, minden gyönyör mögött a csömöre, és a legtökéletesebb csók után is csak a még hevesebb kéj megvalósíthatatlan vágya marad a szánkon.

268. oldal

alaina>!

A szerelemnek, úgy hitte, hirtelen kell érkeznie, villám és mennydörgés között, mint egy égiháborúnak, amely úgy tör az életre, felforgatja, elragadja az ember akaratát, mint a falevelet; és örvénybe sodorja a szívünket mindenestül.

115. oldal

Lunemorte P>!

– Azt hittem, hogy maga nagyon vidám természetű.
– Ó, persze, látszatra, mert ha emberek közt vagyok, felöltöm a tréfamester álcáját; pedig ha holdfényes temetőt látok, hányszor el nem gondolom, hogy nem lenne-e jobb nekem magamnak is azok közt, akik már alszanak…

131. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Charles Dickens: Copperfield Dávid
Charlotte Brontë: Shirley
Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
Émile Zola: Hölgyek öröme
Alexandre Dumas: Gróf Monte Cristo
Charles Dickens: Nagy várakozások
Charlotte Brontë: Villette
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Mikszáth Kálmán: Különös házasság
Dickens Károly: Copperfield Dávid élete és viszontagságai