Walpurgis-éj 5 csillagozás

Gustav Meyrink: Walpurgis-éj Gustav Meyrink: Walpurgis-éj Gustav Meyrink: Walpurgis-éj Gustav Meyrink: Walpurgis-éj

Meyrink könyve a május elsejét megelőző éjszaka, a „boszorkányok éjszakája” szimbolikáját fejti ki regényes formában. A történet nagyon pontosan jeleníti meg azt az erőt – és egyben lehetőséget –, amely az év bizonyos időszakaiban sokkal könnyebben válik aktuális eseményekké, mint egyébkor. Ezek az időszakok az évszakkezdetek és az évszakközepek. Azt mondják, ilyenkor „a különböző létsíkok közötti átjárás” könnyebb.
Megtudhatjuk – bár csak utalások révén –, hogy egy titokzatos erő hogyan válik életeseményekké az egyének világában, és hogyan válik felforgató eseményekké a társadalom világában. Ha valaki figyel, észreveszi azt az okkult hátteret is, amely az ún. munkásmozgalom ünnepében kifejeződik, és amelyet a legkevésbé sem a „munkásmozgalom” választott a maga számára, hiszen csak egy rejtélyes sugallatnak engedelmeskedett.

Eredeti cím: Walpurgisnacht

Eredeti megjelenés éve: 1917

>!
Hermit, Miskolc, 2022
176 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155984976
>!
Persica, Budapest, 2016
178 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638783363 · Fordította: Szász Menyhért
>!
Kultura, Budapest, 1918
268 oldal

Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

lzoltán IP>!
Gustav Meyrink: Walpurgis-éj

Meyrinknek kifejezetten jó a humora.

>!
Persica, Budapest, 2016
178 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638783363 · Fordította: Szász Menyhért
1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Kollográd>!

Közös egy tulajdonsága a bölcsnek és az állatnak, hogy sohasem bánja meg tettét […]

89. oldal (2016-os kiadás)

Kollográd>!

Polyxenában engesztelhetetlen gyűlölet lép fel a zajongó csőcselék iránt, amely egy lélegzetre tud lelkesülni, fosztogatni és áhítozni.
– Rosszabbak a vadállatoknál és gyávábbak a leggyávább komondor kutyánál – gondolta, és kegyetlen kielégültséggel gondolt mindennek a végére – aminek okvetlenül be kell következnie – , a gépfegyverek kattogására és a holttestek halmára.

169. oldal (2016-os kiadás)

risto>!

Valami felismerés […] villant át hirtelen az agyán, azon nyomasztó és hirtelen elhalványuló érzést keltve benne, hogy az Idő csak egy ördögi komédia, amelyet valami láthatatlan, hatalmas ellenség varázsol az ember elméje elé.

12. oldal

Kollográd>!

Ottokar magához szorítja őt, és ő érzi, hogy annak vérével fogantatik. Hogy anya lesz. Azt is tudja, hogy ezáltal őt a férfi halhatatlanná teszi – hogy a hévből bensőség fog kicsírázni, hogy a múlékonyságból a pusztíthatatlan fog sarjadzani. Az örök élet, amely az egyikből szüli a másikat.

165. oldal (2016-os kiadás)

Kollográd>!

Én a láthatatlan csalogány vagyok, amely kalitkában ül és dalol. De nem minden kalitka szárnyal fel vele. Hányszor zendítettem én tebenned egy dalra, hogy hallgasd meg, de te süket maradtál egész életedben. A világon semmi sem volt hozzád olyan közel és annyira sajátod, mint én. S most azt kérdezed, hogy ki vagyok!?

76. oldal (2016-os kiadás)

Kollográd>!

„ha két mennyiség egyenlő egymással, akkor azok egy és ugyanazok, és csak egyszer létezhetnek, még akkor is, ha idő és tér azok létét szétválasztja”

89. oldal (2016-os kiadás)

Kollográd>!

Lent Prágában a szokásos balga mozgalmak folynak. A csőcselék ismét holmi „tüntetést”, ablakbeverést és hasonló „demokratikus” bolondságot csinál.

98. oldal (2016-os kiadás)

risto>!

…véréből minden mohóság, minden plebejusi szaladásvágy hiányzott már nemzedékek ideje óta, mégis egyszerre olyan ösztönök ébredtek benne, amelyekre csak nemtelen kifejezéseket talált. Ilyen kifejezéseket: kalandvágy, elégedetlenség, kíváncsiság, megmagyarázhatatlan események okainak kutatása utáni vágy… és több ilyen.

23. oldal

Kollográd>!

[…] véréből – bár nem volt nemes, hanem csak polgári származású – minden mohóság, minden plebejusi szaladásvágy hiányzott már nemzedékek ideje óta […]

23. oldal (2016-os kiadás)

Kollográd>!

Minden évben egyszer, április 30-án, Walpurgis éjjele van. A monda szerint akkor szabadul fel a kísértetek birodalma.

82. oldal (2016-os kiadás)


Hasonló könyvek címkék alapján

Selma Lagerlöf: A halál kocsisa
Carlos Ruiz Zafón: Angyali játszma
Izumi Kjóka: Szentek és démonok
Guy de Maupassant: Szörnyszülöttek anyja
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Az arckép
Rudyard Kipling: A fantomriksa
M. R. James: Szellemjárás Angliában
M. R. James: Sötét örökség
Lewis Carroll: Alice Csodaországban
Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!