Geiger 38 csillagozás

Gustaf Skördeman: Geiger

Geiger. Elég egyetlen telefonba suttogott szó ahhoz, hogy az épp unokáitól búcsúzó Agneta elővegye rejtekhelyéről pisztolyát, szeretett férje halántékához nyomja a csövet, majd meghúzza a ravaszt. Évtizedek óta tudja, hogy eljön ez a pillanat.

A gyilkossághoz hivatalosan semmi köze sincs az erkölcsrendészeten dolgozó Sara Nowak nyomozónak, ám miután szinte egész gyerekkorát az áldozat otthonában töltötte, kollégája a segítségét kéri. Ekkor még nem tudja, hogy a nyomozás következtében minden megváltozik, amit eddig a gyerekkoráról tudott, a titokzatos szó pedig csak az első eleme egy bonyolult, fél évszázada zajló játszmának, ami az egész világot tűzbe boríthatja.

Gustaf Skördeman a skandináv krimik és a klasszikus kémtörténetek legjobb hagyományait ötvöző első könyve elképesztő tempójú thriller, amely egészen az utolsó oldalakig bizonytalanságban tart.

>!
Alexandra, Pécs, 2021
528 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635821754 · Fordította: Haris Ildikó
>!
Alexandra, Budapest, 2021
528 oldal · ISBN: 9789635821761 · Fordította: Haris Ildikó

Enciklopédia 5


Most olvassa 3

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Gustaf Skördeman: Geiger

A politikai krimik minősége általában két dolgon múlik: egyrészt azon, hogy az író, az ilyen, és hasonló szövevényes történetet mennyire képes érthetően tálalni a politikában járatlan olvasónak, másrészt a megfelelő módon árnyalt karaktereken. Szerintem, jelen esetünkben mindkét dolog rendben van. De az is biztos, hogy Skördeman egészen más módon vizsgálja a hidegháború hosszan tartó hatásait, mivel olyan korszakába repíti vissza az olvasót, amikor a világ nukleáris fegyverekkel való kiirtásával fenyegetett. Nemcsak egy „lenyűgöző” időszakot élesztett újjá, hanem megmutatta azt is, hogy a hidegháború csápjai sokkal hosszabbra nyúlnak, mint azt talán sokan feltételeztük. Miközben egy európai politikába visszanyúló mesében szabadjára engedi filmes képzeletét, bemutatja Svédország hidegháborús (és nem mellesleg a második világháborús) semlegességének háttér-ambivalenciáját, ami némileg mélyebbé teszi a cselekményét egy hagyományos krimi vagy kémtörténetnél. Hozzáértő, kontrollált módszer, ahogyan lassan felfedi a rejtett titkokat, (a Stasi világában, valamint Svédország és az NDK kapcsolatában) amelyek megmutatták, hogyan keresztezik a múlt és a jelen metszéspontját. Feleleveníti a kelet-nyugati konfliktust, miközben azt szemlélteti, hogy a nagyhatalmak hogyan készültek már stratégiailag a háborúra. Belecsöppenünk a nemzetközi terrorizmus, az állami és emberi korrupció belső működésébe, valamint az európai történelem néhány sötét szegletébe is. Skördeman megnevezi a katonai akció indítékait, valamint a fenyegetés következményeit mindkét oldalon, anélkül azonban, hogy felesleges információval árasztaná el az olvasót. Ugyanakkor sikerül érthető ugrást tennie a jelenbe – azzal a kérdéssel összefüggésben, hogy a hidegháború mennyire élénk és aktuális. A történetmesélés egyetlen aspektusa, amelyet zavarónak találtam, az a részletgazdagság volt, amelyet a kiskorú lányok szexuális zaklatásáról írt. Jóllehet elismerem, hogy ez egy összekötő téma volt a történetben, de úgy gondolom, hogy az olvasók többsége képes elképzelni ennek az undorító bűnténynek a mélyen felkavaró és traumatikus természetét anélkül, hogy ilyen grafikusan ábrázolná. A vége egy izgalmas fináléba tetőzik, amely több meglepetést tartogat, és kíváncsiságot ébreszt a folytatás iránt.

3 hozzászólás
PRicsmond>!
Gustaf Skördeman: Geiger

Egy szép nyári napon Agneta Broman éppen el köszönt gyermekeitől és unokáitól, amikor is csörög a telefonja, felveszi, csupán egyetlen szót hall a készülékben, aminek hatására addigi életét elfeledi „úgyis mondhatnánk öntudatára ébred”, pisztolyt vesz a kezébe és golyót röpít férje fejébe. Ezt követően útnak indul, hogy teljesítse utolsó küldetését. Ám számításaiba hiba csúszik, amikor is egyik lánya még aznap visszamegy a családi házba és megtalálja apja holtestét. A nyomozásba hamar becsatlakozik Sara Nowak nyomozó, aki bár az erkölcsrendészeten dolgozik, de egész gyerekkorát a Broman házban töltötte, aminek következtében nem tudja elengedni a rejtélyt, hogy vajon ki is ölhette meg Svédország kedvenc televíziós személyiségét Stellan Bromant.
Azonban Sara nyomozása gyökeres fordulatokhoz vezet, a közkedvelt Stellan múltja bizony olyan titkokat rejteget, amiről nem is álmodtak. Mialatt Sara egyre jobban belebonyolódik az ügy részleteibe, Németországban bomba támadás történik, Sara útja pedig két rejtélyes alakkal keresztezi útját, akik új részletekkel gazdagítják a kirakós darabjait. Egyszerre világosság válik, hogy az ez ügy túl mutat egy szimpla gyilkosságon, és egyetlen szó elég lehet egy háború kirobbanásához.
Őszintén az olvasás kezdetekor én nem számítottam rá, hogy ennyire jó lesz ez a könyv, nagyon kellemes meglepetés lett. Érdekes ez a kémtörténet része a történetnek, ugyanakkor a skandináv krimi elemei is vannak, igazából nekem az az egy bajom van, hogy ezek között a megfelelő egyensúlyt nem sikerült megtalálnia Skördeman-nak, de első könyv ritkán sikerül tökéletesen. Mindenesetre, úgy ahogy le lett zárva ez a történet és az események eléggé felgyorsultak a könyv végére, a záró jelent meg különösen erősre sikeredett, kíváncsian várom a folytatást, mert van fantázia ebben a sztoriban.

BBianca>!
Gustaf Skördeman: Geiger

Nem igazán szoktak bejönni könyvként a kémtörténetek, és ezt se olvastam volna el, ha találtam volna más G betűvel kezdődő könyvet az egyik kihívásra, de nem találtam. És végső soron nem is bánom.

Egyrészt azért nem, mert ezek szerint vannak a kémtörténetek között olyanok, amiket én is tudok szeretni. Másrészt pedig azért nem bánom, mert hihetetlenül érdekes és izgalmas volt a történet. Nagyon tetszett, hogy Svédország volt a helyszín, nem olvastam még olyan kémtörténetet, ami ebben az országban játszódott. (És itt játszódó filmet sem láttam, ha már itt tartunk.) Az egyetlen problémám az volt – ami miatt végül csak 4 csillagot kapott – hogy a sztori elején rettentően idegesített Sara, de ahogy haladt a cselekmény, az ő karaktere is sokkal szimpatikusabb lett.

Szóval, szerintem ez egy remek könyv, bátran ajánlom mindenkinek!

Barbár>!
Gustaf Skördeman: Geiger

A skandináv krimi és a kémtörténet ötvözése, ahogy az a hátsó borítón is olvasható. A tempóval nincs baj, de a végén annyira felgyorsul, hogy az olvasó belezavarodik, már lassan nem tudni, hogy ki kire lő, és miért. Sara Nowak nyomozó és a küldetéses szupernagyi küzdelme kissé vicces. Sarát igyekszik az író minden oldaláról bemutatni, de ettől nem lesz igazán szerethető. A túlkapásai rendben vannak, de a jóemberkedése olyan tankönyvízű.

Baran_Anna>!
Gustaf Skördeman: Geiger

Nagyon szerettem ezt a könyvet. Letehetetlen volt. Mozgalmas. A fogalmazás nagyon nagyon tetszett. Ez a szerző első könyve és szerintem nagyon jól sikerült.
Két szálon futó cselekmény, amik idő közben összerakódnak. Nem gondoltam volna, hogy tetszeni fog, mert számomra kicsit bonyolultnak tűnt a svédországi Szovjet- NDK-s alvóügynökök vonal, de mégis letehetetlen volt. Nagyon tudtam azonosulni a rendőrnővel, Sarah-val, noha elég kilátástalanul mutatja be gondolatait a könyv. Ha filmre vinném, biztos, hogy ennek a szálnak egy szürkés, színek nélküli világot adnék, ahol csak néha egy-egy pillanatra csillanna meg egy-egy szín, mikor meghittebb, feloldozóbb pillanatba kerülünk (anya-Sarah, Sarah-lánya, Sarah-férj vagy nagymama-unoka Kapcsolatok). Nagyon kézzelfogható emberi kapcsolatokat és problémákat tár elénk. A gazdagság nem jár együtt a felszínességgel és mégis. Számomra ennek a kettősségnek az érzését is bemutatja picit. Sarah egy rendőr, aki a prostitúció ellen küzd az utcákon és torolja meg a kuncsaftokon fű alatt a gaztettüket Ezt a küzdelmet is egy kicsit fölösleges mókuskeréknek írja le és talán emiatt is olyan kilátástalan a könyv hangvétele néhol. Ez a munkája rányomja bélyegét az összes emberi kapcsolatára, amit nagyon nehéz nem bírálni vagy nem elfogadni.
Nekem kicsit sok volt a kiskorúak szexuális zaklatását bemutató részek. Lehet másnak nem tűnne annyira részletesnek és lehet kellett is a könyvbe, de nekem kicsit mégis az volt
Tetszett a végére hagyott „csavar”. Bár ezekre időközben rájön az olvasó. Az utolsó fejezet nagyon mozgalmas volt, nem győztem „kapkodni a fejem”, de nekem még ez is tetszett. Nagyon részletesen ír a helyszínekről (ezeket meg is néztem GoogleEarth-ön).
Nagyon tetszett és szerintem újra fogom olvasni.

nyolcadikutas>!
Gustaf Skördeman: Geiger

Ahogy haladtam vele, egyre jobban tetszett.
Először két és fél csillagot akartam adni neki – nagyi terminátor –, aztán hármat. Aztán három és felet, de a végére négyet kapott.
Úgy éreztem, a cselekmény másodlagos ahhoz képest, amit az író elénk akar tárni az észak-európai szexiparról és annak minden gusztustalan velejárójáról.
Joga mindenkinek van mindenhez az érinthetetlenség pedig már-már kultusz státusz. De azt hiszem, olykor egy jól elhelyezett nyakleves többet érne egy ejnye-bejnyénél.
(Ha egyszer eltörik a kezed, talán nem lopsz legközelebb.)
Ezen a szálon túl kapjuk meg a hidegháborús, alvóügynökös vetületet az egy személyben kommandózó nagyival. Ami feszültség van a regény ezen részeiben azt Ő generálja, bár inkább kötőtűt és pogácsa szaggatót képzelünk a kezébe, mint sem Kalasnyikovot.
A már megszokott szisztéma szerint, trilógia lesz ez is, de bevallom, a folytatásokra nem tartok igényt.

Chris_K_Taylor IP>!
Gustaf Skördeman: Geiger

Nekem egy kicsit túl sok volt benne a politika és a történelem, amik hátráltatták egy kicsit a történet haladását.

Ennek ellenére ajánlani tudom :)

Alma2>!
Gustaf Skördeman: Geiger

Valószínű inkább 4*ot kellene adnom rá, de mivel érthetetlen az a két értékelés nélküli 0,5 ami miatt viszonylag alacsony százalékon áll, gondoltam inkább felfelé kerekítek :)
Olvasmányos, fordulatos, hús-vér karakterekkel, van bennük jó és rossz egyaránt. Nekem összességében tetszett a skandináv krimi nyakonöntése egy klasszikus kémsztorival. Az író stílusa pedig kifejezetten kellemes


Népszerű idézetek

mate55 P>!

Fiatalon arra gondolunk, milyen lesz az élet, öregen arra, hogy milyen volt, és a kettő közé eső hosszú időszakban csak élünk anélkül, hogy gondolkodnánk rajta.

Kapcsolódó szócikkek: az élet értelme · élet · életszínvonal
mate55 P>!

– Nézz körül, milyen a világ. A társadalmi szakadékok, az igazságtalanság. Mindent a pénz irányít. Magyarországon, Törökországban, Lengyelországban, az USA-ban gonosz emberek kerülnek hatalomra, és diktátorokká válnak.

mate55 P>!

Amikor fiatal az ember, semmi sem fontosabb, mint hogy tartozzon valahova.

mate55 P>!

Az előkelő Royal Copenhagen porceláncsészék még az asztalon álltak, aljukon egy kis maradék kávéval, a süteményestálakat lerabolták, a limonádéspoharakat kiitták.

(első mondat)

mate55 P>!

Ha az embert a saját anyja rajtakapja valami szexszel kapcsolatos dolgon, annál nem igazán van cikisebb.

Kapcsolódó szócikkek: anya · szex
PRicsmond>!

A hiúság csak annál nyilvánvalóbb, minél jobban igyekszik elrejteni az ember.

SzaDani012>!

Már egy kevés tévés hírnév is a fejébe szállhat még a legjózanabb embernek is, és Stellan Broman évtizedeken át a svéd televízió szinonimája volt. Újságokban szerepelt, rádióriportokat készítettek vele, minden munkahelyen és iskolában beszédtéma volt. Úgy imádták, mint egy huszonhat colos félistent.

12. fejezet (Alexandra, 2021)

SzaDani012>!

Egész Svédország Stellan bácsit nézte, és egész Svédország úgy érezte, hogy ő figyelemmel kíséri a sorsukat.

12. fejezet (Alexandra, 2021)


Hasonló könyvek címkék alapján

Lars Kepler: A bosszúálló
Anders de la Motte: Halálos ősz
Niklas Natt och Dag: 1793
Stefan Ahnhem: A fantom
Tom Rob Smith: A tanya
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!
David Lagercrantz: A lány, aki kétszer élt
Mari Jungstedt: Észrevétlen
Åsa Schwarz: Nefilim
Søren Sveistrup: A gesztenyeember