Vérvörös ​hó 1 csillagozás

Egy német katona emlékirata a keleti frontról
Günter K. Koschorrek: Vérvörös hó

HITELES, ​EMBERI HANGÚ BESZÁMOLÓ A II. VILÁGHÁBORÚ FEHÉR POKLÁRÓL EGY FRONTKATONA TOLLÁBÓL…

Günter K. Koschorrek minden keze ügyébe kerülő papírfecnit eltett, és azokra írta titokban naplóját. Mivel a naplóírás szigorúan tiltott volt, az oldalakat vastag télikabátjának a bélésébe varrva őrizte, majd a ritka szabadságok alatti hazautazásakor adta oda édesanyjának megőrzésre. A naplónak nyoma veszett, csak akkor került elő – és született meg a Vérvörös hó –, amikor negyven évvel később Amerikában találkozott a lányával.

A szerző lelkes újoncként vett részt az alapkiképzésen és nyilvánvaló izgatottsággal került sor első találkozására az ellenséggel az orosz sztyeppén. Leírásában életre kell egysége tagjainak küzdelme a becstelenséggel és a halállal a Sztálingrád utcáin folytatott öldöklő harc zűrzavarában. A Romániában és Olaszországban töltött – a keleti front poklához viszonyítva felüdítő időszakot – kimondottan kedvelte.

A könyv emléket kíván állítani… (tovább)

Eredeti cím: Vergiss die Zeit der Dornen nicht

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Hajja és fiai, Debrecen, 2018
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789637054815 · Fordította: Moczok Péter

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

>!
Hanging_Moss_9102
Günter K. Koschorrek: Vérvörös hó

Günter K. Koschorrek: Vérvörös hó Egy német katona emlékirata a keleti frontról

Vérvörös hó… drámai cím, akárcsak Günter K. Koschorrek beszámolója. A szerző, egykori német Landser, aki a keleti fronton, Oroszországban szolgálta végig a háborút. Sztálingrád térségében került először bevetésre, a sztálingrádi hadműveletekről a könyv első 80-100 oldala foglalja magában. Koschorrek az egyszerű német katona megtestesítője, korabeli Landser, előbb egy MG-34-es, majd később a félelmetes MG-42-es automata géppuska kezelője volt. Igazi gyilkos fegyver volt…Günti meg is jegyzi, jó pár orosz katonát nyírt ki vele. De társai is szépen hullottak. A keleti fronton bőven aratott a halál, közhely. Rengeteg közeli bajtársa esett el, csoda, hogy Günti túl élte. Az általam nemrég olvasott Elit alakulat veszteségei nem kifejezetten tűnne ki Koschorrek egységének a veszteségi rátájához viszonyítva. Ezért nem is jár se film, sem sorozat! Szerintem egy hónap veszteséglistája magasan verné az Elit alakulat egységének a veszteségeit, pl. Sztálingrád térségében. De hát Güntiék rúgták be az ajtót és nem fordítva. Azonban az a bizonyos korhadt tákolmány csak nem akart összeomlani.
A könyv jó, olvasmányos, de nem kiemelkedő emlékirat. Ezért vontam le egy fél csillagot. Ez a fajta könyv inkább a fanatikusoknak való. Kategóriákkal jobb Hans von Luck emlékirata.
Egyébként jó, hogy megváltoztatták a címlapot, ez a kép a borítón sokkal ütősebb. Olvasván mindkét új Hajja Books hadtörténeti könyvet, a munka eddig kiváló, remek könyveket ad ki ez a kiadó.

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Hans von Luck: Páncélosparancsnok
Otto Skorzeny: Kommandós vállalkozásaim
Otto Carius: Tigrisek a sárban
Adolf Galland: 104 légigyőzelmem
Stephen E. Ambrose: Az elit alakulat
Will Fowler: Kurszk
Hans-Ulrich Rudel: Stuka pilóta
Kurt Meyer: Gránátosok
Erwin Rommel: Gyalogság előre!
Eugene B. Sledge: Pokol a Csendes-óceánon