A ​Hal 27 csillagozás

Günter Grass: A Hal Günter Grass: A Hal

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Volt egyszer egy mese A halászról meg a feleségéről. A Nobel-díjas Günter Grass is írt egy mesét, a régi parafrázisát, a Halról, a nagyravágyó asszonyról meg az ő férjéről. De az ő meséje nemcsak egy asszonyról s nemcsak egy férfiról szól, hanem valamennyiünkről. Rólunk mesél és Európa keleti részéről, a zord keleti- és balti-tengeri partvidékről, Gdansk/Danzigról és Gdyniáról, Wismarról és Rostockról, Hamburgról és Kasubiáról, meg Pomerániáról, Mecklenburgról és a lengyel síkságról, poroszokról, pomorsokról, lengyelekről, germánokról és gótokról, fejedelmeikről és királyaikról, szentekről és vértanúkról, kasub szakácsnőkről és német értelmiségiekről, hamburgi szajhákról és berlini emancipált nő-szörnyetegekről. Így hát nem túlzás azt mondani, hogy Grass ebben a könyvében mítoszt is teremt, olyat, amilyet – szemben a Földközi-tenger népeinek mítoszaival – eddig még nem írtak meg: megteremti a Keleti-tenger mentén élő népek mítoszát.

Eredeti cím: Der Butt

Eredeti megjelenés éve: 1977

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2005
746 oldal · ISBN: 9630777509 · Fordította: Bor Ambrus, Kalász Márton
>!
Európa, Budapest, 1988
574 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630745585 · Fordította: Bor Ambrus, Kalász Márton

Kedvencelte 5

Most olvassa 4

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Günter Grass: A Hal

A világ egyik legsikeresebb regénye állítólag, de engem nem ejtett valahogy rabul. Elvesztem a többrétegű meseregény szimbólumai és jelentéstartalmai közt, a kilenhónapos terhesség kilenc asszony, kilenc szakácsnő kilencvenkilenc receptje az ősközösségtől a Gdansk-i lengyel felkelésig tartó mozaikszerű történetekben. Olvastam sokkal ütősebb, tisztább írást Grass-tól, (A bádogdob, Ráklépésben) valahogy azok sokkal logikusabbak voltak, de ez a férfitörténelem és emancipáció közti kötéltánc nem igazán kötött le.

clyme>!
Günter Grass: A Hal

Ahogy az utószóban Almási Miklós is elmagyarázza igazán sokrétű és egymásra épülő a regény. Egy igazán torz tükör nem csak a társadalmunkra, de az egész történelmünkre. A folyamatosan ide-oda billenő szexizmusra, amiben végülis úgy gondolom, hogy nem is igazán lehet az egyik, vagy a másik oldalnak igazságot adni.
Bár féltem, hogy mit fog tartogatni számomra a kötet, de nem csak szórakoztató, komikus, de tanulságos és elgondolkodtató történeteket rejtett magában. Bizonyos szempontból soknak tűnhet, de ahogy halad előre az ember a fejezetekkel, szépen lassan összeáll egy nagy egésszé, ami értelmet ad Mindennek.

Gádorka>!
Günter Grass: A Hal

Az elején nagyon nehezen haladtam a regény olvasásával. Rájöttem, hogy nem lehet egyszerre sokat olvasni. Közben el kell gondolkodni, feldolgozni, érlelni, ami elénk tárult.
Kibontakozik a Keleti tenger mellett élő népek mítosza. A kőkorszaktól a regény megjelenéséig, az 1970-es évek végéig. Tele mitológiai elemekkel.
Középpontban a mese a halászról, a feleségéről és a halról. Halhatatlan az örök nő, a mesélő az örök férfi és az őket tanácsokkal irányítani próbáló örök életű Hal.
A nő nagyravágyása és telhetetlensége, a férfi uralomra törése, az örök harc, és a Hal, aki a Mindenható szerepében tetszeleg.
A meseszövés 9 részre, 9 hónapra tagozódik, a jelen a mesélő felesége terhessége idejére esik, egymásba ágyazó, vissza-vissza térő elemekkel. A tartalomhoz illő versek, minitörténetek teszik érdekesebbé és olvasmányossá az írást.
Felvonul az egész történelem a királyokkal, háborúkkal, éhínséggel, lázadásokkal együtt.
A női emancipáció, a vallásháborúk, pestisjárvány,tífusz, kolera, boszorkányégetés.
A tudás és a technika fejlődése. Az egyes történelmi korokban mindenütt az őrület okoskodik.
Az elveszett hatalom pótléka a nő számára a szerelem .A mesélő a szakácsnők szeretője is volt különböző alakban így a szerelmi kultúra alakulásáról is képet kapunk.
9 vagy 11 szakácsnő történetén keresztül gasztronómiai történelemmel szembesülhetünk. Számtalan recept teszi szemléletessé a történetet. Különösen fontos a krumpli megjelenése, ami forradalmasította az étkezést, és változást hozott a történelemben.
A kerettörténethez kapcsolódik a feminista Ítélőszék, ahol a Halon kérik számon a férfi és a nő életének alakulását a tanácsait illetően, amit vagy megfogadtak, vagy nem. Végül életre ítélik.
1970-ben, a Hal megjelent eg Gdanszkban, egy asszonynak. A történet újra kezdődik vagy folytatódik?
Nagyon elgondolkodtató olvasmány.
,.

A kerettörté

RitaIncognita>!
Günter Grass: A Hal

Lenyűgöző. Ez az igazi művészet. A könyvnek saját univerzuma van.


Népszerű idézetek

judkacag>!

Mi – ezek szerepek.
Te meg én – te a levest tartod melegen,
én a palack szellemét hidegen.

Te vagy – én leszek.
Neked még mindig hiányzik – nekem már újra kell.

47. oldal

judkacag>!

Csak hallgatni tudjál türelmesen. Álljon az idő, ne járjon a szád. Semmire se gondolj, vagy az ellenkezőjére. Csökkenj akárkivé. Vagy mondd ki az igazi csaliszót. Vagy magad legyél horog és csali. Kunkorgó kukac.

50. oldal

gingalló >!

A telepet, ahol lakott, Fontsövénynek hívta a nép, mert fűzágból font kerítés védte prussz rajtaütések ellen. Metswina szakácsnő lévén papnő is volt. Ő fejlesztette naggyá az Aua-kultuszt. És amikor úgy volt, hogy keresztelkedjünk meg, addig főzte-kavargatta össze a pogányat a keresztényivel, amíg katolikussá nem vált.

15. oldal

judkacag>!

De hát mi léteztünk: én, te – mi.
Páros igen a tekintetünkben.
Árnyék, amelyben kimerülve,
széthányt tagokkal mégiscsak álom
voltunk, s fénykép, rajta hűségesek.

190. oldal

judkacag>!

Csak ráfintorítja a fedetlen fazékra az orrát, és máris megsavanyodik a tej. Csak az árnyéka vetődik a polcra, és megrepednek a jó fogású, tömör poharak. Szótlanul megáll a vendégek háta mögött, amikor úgy pattog körbe a jókedvű röhögés, mint egy labda, és máris elapadnak az ugratások, megcsavartan száll a labda, a gyerekeket odafüttyentik, a szedelődzködés apadt hangulatában slusszkulcsot keresnek, nyomott kedvvel búcsúznak:
– Hát akkor a legközelebbi találkozásig.
Vendégeink elmennek. Nem marad más, csak savanyú kedvetlenség. Az ablakot belepi a pára. A falról lehull az utolsó légy, a nyári öröm cseppnyi maradéka. Egy közép-európai migrén társasági eseménnyé válik.

177. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Olga Tokarczuk: Az Őskönyv nyomában
Toni Morrison: A kedves
Isaac Bashevis Singer: A sátán Gorajban
Gabriel García Márquez: A tábornok útvesztője
Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink
Saulius Tomas Kondrotas: A kígyó pillantása
Henryk Sienkiewicz: Quo vadis?
Mario Vargas Llosa: A Kecske ünnepe
Isabel Allende: Kísértetház
Krencz Nóra: Szilánk