A ​virágünnep vége 3 csillagozás

Gulácsy Lajos: A virágünnep vége

Összegyűjtött írások Gulácsy-képekkel.

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1989
222 oldal · ISBN: 9639667938

Kedvencelte 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 10


Népszerű idézetek

Szelén>!

A Na'Conxypan-iaknak vallásuk van, de egyházuk nincsen, mindenkinek életfölfogása és életmódja egyszersmind vallása is. Nemesebb, becsületesebb és fennköltebb embereket, mint Na'Conxypanban vannak, képzelni sem lehet.

93. oldal

Lunemorte P>!

A kis Pillipulli bátyó fát vágott a ritkáson, mikor elébe lépett a Nagy Létra, kiről Birgut beszélt, a bőrványoló. Pillipulli bátyó bátor ember volt, mégis inába szállt a bátorsága, és elejtve baltácskáját, szépen sarkon fordult, s úgy nekiiramodott tüskön-bokron keresztül egyenesen a paprikapiros torony irányába, hogy izibe ott is volt és felkiáltott nagy ijedtségében Bucurkának, a harangozónak: végünk van, jön a Létra!

105. oldal (A Nagy Létra és egyebek)

Szelén>!

De most bemutatom a ház legérdekesebb alakját, Huttertonn doktor urat, ki örökké vegytani laboratóriumában van elfoglalva, s ha néha-néha kijön, sötét kabátjába burkolózik, és kopasz fejére mélyen behúzza a kalapot, szürke kénes fényt árasztó szemei ijesztően ragyognak ki a kalap karimája alól; ha jön, már messziről kikerülik, mert erős magnetikus sugarakat lövell magából, mely a hozzá közel menőket megzsibbasztja és tovalöki. -Így tartja távol magától a tolakodókat. Praktikus ember.

89. oldal

Szelén>!

– No mi újság, Keht…? Én eléggé sikeres kísérletezéseket végeztem, képes voltam egy új érzéket fölfedezni, mely a hangot anyagítja és megfoghatóvá teszi. Hangkristályaim íme itt vannak! – Ezzel különböző csodás-könnyűségű kristályokat nyújtott át Kehtnek, ki teljes gyönyörűséggel legeltette szemét a mesebeli köveken, melyek a legjobban csiszolt gyémántnál is fönségesebben ragyogtak.-
– Wajjkolff Elhy hangja, mikor a Ricxolnajj operában énekel anyagítva – szólt Huttertonn –, nem adnám egy vagyonért ezeket a köveket.

91. oldal

Szelén>!

Országunkat veszély fenyegeti, melytől csak egyes-egyedül én tudom megszabadítani. Jön a nagy Másszmeg, egész országunkat agyon fogja taposni hatalmas csizmájával, mely olyan nagy, mint egész Birkabordiánia, még talán valamicskével nagyobb, ami pedig a Holdat illeti, az egy égő szurokkal telt hatalmas bivalybendő, és ha leesik, fölégeti fővárosunkat, Tibikurit.

107. oldal (A Nagy Létra és egyebek)


Hasonló könyvek címkék alapján

Rockenbauer Zoltán: Márffy
Révész Emese: Csók István
Székely András: Szántó Piroska
Csergezán Pál: Csergezán Pál emlékalbum
Wehner Tibor: Szárnyas idő
S. Nagy Katalin: Gábor
Surányi Miklós: Nagy István
Végh János: Németalföld festészete a XV. században
Szabó Júlia: A XIX. század festészete Magyarországon
Sarah Mucha: Alfons Mucha