Szent ​Város 10 csillagozás

Guillermo Orsi: Szent Város

Egy ​politikust fényes nappal végeznek ki Buenos Aires külvárosában. Egy szépségkirálynő segítségért siet egy kétszer megözvegyült ügyvédnőhöz, akinek mindkét férje golyó általi halált halt. Egy turistákat szállító óceánjáró zátonyra fut Río de la Plata iszapos vizében, a turisták között egy kolumbiai drogbáró tartózkodik. Mindeközben két rendőrnek álmatlan éjszakákat okoz egy emberi fejeket gyűjtögető pszichopata, és kezdetét veszi köztük a párbaj, amelynek vajmi kevés köze van a jogszerűséghez, és amelyben a saját becsületük és kiábrándultságuk játssza a főszerepet.

Guillermo Orsi regényében Buenos Aires úgy sodródik iránytalanul, mint egy katasztrófa sújtotta területről szabadult, menekültekkel teli tutaj a nyílt tengeren. A Szent Város emlékezetes szereplőket felvonultató, lebilincselő és szédítő olvasmány egy országról, amely hiába próbálja elhallgatni a nyilvánvalót, mert a halottai önmagukért beszélnek.

Guillermo Orsi kortárs argentin író, a krimi műfajának… (tovább)

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2015
326 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155522628 · Fordította: Tóbiás Judit
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2015
336 oldal · ISBN: 9786155522635 · Fordította: Tóbiás Judit

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

>!
kvzs P
Guillermo Orsi: Szent Város

Mocskos történet ez, rátapad az ember bőrére, és mocskossá teszi azt is, aki olvassa.
Kiégett, meghasonlott, korrupt szereplők -akik sokszor önmagukhoz sem tudnak hűségesek lenni-, egy bűnnel és árulással teli városban belekeverednek egy végtelen háború egyik csatájába. Drogok, kurvák, árulások és erőszak mindenhol, a remény a tisztulásra már rég elmenekült.
Ha valaki szereti a szépen végigvezetett, egyértelműen, és megnyugtatóan lezárt történeteket, ahol a rossz megbűnhődik és a jó végül elnyeri a méltó jutalmát, az még véletlenül se vegye a kezébe a kötetet. Ha viszont érdekli Dél-Amerika sötét oldala, és nem fél, hogy összekoszolja magát, vagy nem fél egy olyan könyvtől, amelyik nyíltan semmibe veszi az igazság- és szépérzékét, akkor megtalálta a tökéletes történetet.

>!
Dominik_Blasir
Guillermo Orsi: Szent Város

Talán ez a Szent város legnagyobb erénye: nem hagy nyugodni. Gondolkodnod kell a szövegen, értelmezned, kibogozni a valódi tartalmat, állandóan foglalkozol vele, és mire észbe kapsz, már bekúszott a bőröd alá. Olvasol ezekről az emberekről, akik önmagukat épp annyira könnyen árulják el, mint egymást, akik nem hűségesek semmihez és senkihez (talán csak a pénzhez), akik az erkölcsöt és az igazságot csak hírből ismerik, és egy idő után eljutsz arra a pontra, hogy ha tényleg ilyen a világ, akkor nem biztos, hogy élni akarsz benne. Még reménykedsz egy kicsit, hogy majd a befejezés hagy fellélegezni, de nyilván csalódnod kell. Ez a dél-amerikai alvilág, nem valamiféle habos-babos romantikus leányálom. Itt nincs jó, nincs öröm, nincs boldogság. Csak halál. Ne mondd, hogy nem szóltam.
Bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2015-12-16+…

>!
jaspi
Guillermo Orsi: Szent Város

2015-ben az Agave Könyvek gondozásában Eduardo Sacheri: Szemekbe zárt titkok című regényét követően már a második argentin krimi vált elérhetővé magyar nyelven. Akiknek tetszett Sacheri regénye, a Szent várost is olvassák el! Sok közös van a két regényben. Például a sötét hangulata, politikai háttere, mondanivalója.
A Szent Városban „Jézus Krisztusnak saját vidámparkja van”. A Buenos Airesbe látogató turisták azonban ritkán találkoznak a cukormázas felszín mögött rejtőző, sötétséggel, bűnözéssel, kivéve persze, ha az ember rablók célpontjává válik. Guillermo Orsi regénye a Szent Város árnyoldalára vezet el. Itt nem a fekete és fehér kettősége a jellemző, hanem a sötétség árnyalatai. A korrupció olyan mélyen átjár mindent, hogy a sok mocsok között nincs egyértelmű jó oldal, legfeljebb a többinél jobb.
Azoknak ajánlom ezt a regényt, akik kíváncsiak Dél-Amerika sötét oldalára, egy romlott és korrupt társadalom csapdájába esett ügyvédnő harcára. Nekem nagyon tetszett a különböző szereplők nézőpontjából lassan kirajzolódó történet, a korrupciós korkép, és az, hogy a szerző az olvasóra bízta a mozaikkockák összeillesztését.

>!
Bíí
Guillermo Orsi: Szent Város

Óóó Te Szent Mari!
Nem tudom, hogy akarok-e erről a könyvről bármit is mondani! Az egyetlen dolog, ami miatt végig olvastam, az az a tény volt, hogy nem szívesen hagyok félbe egy könyvet sem. Még akkor sem, ha percek választanak el attól, hogy a tűzre vessem azt a bizonyos könyvet.
Nem áll szándékomban fikázni és nem is szeretek! Minden könyvnek van valami szépsége, függetlenül attól, hogy én megtaláltam-e vagy sem. Úgyhogy nem erőltetjük ezt az értékelést, ha nem muszáj.


Népszerű idézetek

>!
Dominik_Blasir

– Senki sem hal meg örökre, Skót. Nézd csak meg Jézust, hogy meglepte a galileai zsidókat.
– De mi Buenos Airesben vagyunk, Carroza. Inkább feküdj le aludni egy kicsit. Ez itt nem Jeruzsálem.
– Újabb tévedés – mondja Carroza, mintha még ott állna előtte Verónica. – Buenos Aires ma olyannyira szent város, mint soha korábban.

159. oldal, 25. fejezet

>!
Dominik_Blasir

Már felkelt a nap, vasárnap van, „akar esetleg valaki misére menni?” kérdi tőlük, de a foglyok nem értenek spanyolul; nincs köztük senki, akit érdekelne ez a nyelv, amit csak a csóró mexikóiak, a narkós kolumbiaiak, a hencegő argentinok és a nyugat-európai újgazdagok beszélnek, de sehol senki az igazán civilizált nemzetek közül.

160. oldal, 25. fejezet

>!
Dominik_Blasir

– Ebben a városban nincsenek emberek, Verónica. Csak szörnyek – mondja Carroza felügyelőhelyettes, miközben egy ceruza végét rágcsálja, s köröket rajzol egy naptárból kitépett papírfecnire. – Gyilkosok, olyan alakok, akiknek már halottnak kellene lenniük, vagy halottnak kellett volna maradniuk, és gondoskodni kellett volna róla, hogy ne jöhessenek vissza.

143. oldal, 23. fejezet

>!
Dominik_Blasir

Az elraboltak nem bérelhető csecsebecsék, Argentína pedig – hangsúlyozzák – nem a Közel-Kelet, mert az arabokkal lehet tárgyalni, azok komoly emberek, ha gyilkolászást ígérnek, gyilkolnak, és ha öngyilkosságot ígérnek, gondolkodás nélkül kifordítják a saját beleiket, szemben az argentin alvilágbeliekkel, akiket viszont akaratlanul is utolér a honfitársaik rossz híre.

160. oldal, 25. fejezet

>!
Bíí

– Ideje lenne megállnod, kislány. Néha meg kell állni, és körül kell nézni.

33. oldal

>!
Bíí

– A negatív gondolatok jóslattá válnak, gondolkodj pozitívan.

90. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kondor Vilmos: Budapest noir
James Ellroy: Szigorúan bizalmas
Guillermo Martínez: Oxfordi sorozat
Ricardo Piglia: Éjjeli vadászat
Bleeding Bride: A téboly kertje
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Karen Rose: Sikíts értem
John Cure: A gonosz új arca
Donato Carrisi: Démoni suttogás
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: A Karamazov testvérek