Szent ​Város 21 csillagozás

Guillermo Orsi: Szent Város

Egy ​politikust fényes nappal végeznek ki Buenos Aires külvárosában. Egy szépségkirálynő segítségért siet egy kétszer megözvegyült ügyvédnőhöz, akinek mindkét férje golyó általi halált halt. Egy turistákat szállító óceánjáró zátonyra fut Río de la Plata iszapos vizében, a turisták között egy kolumbiai drogbáró tartózkodik. Mindeközben két rendőrnek álmatlan éjszakákat okoz egy emberi fejeket gyűjtögető pszichopata, és kezdetét veszi köztük a párbaj, amelynek vajmi kevés köze van a jogszerűséghez, és amelyben a saját becsületük és kiábrándultságuk játssza a főszerepet.

Guillermo Orsi regényében Buenos Aires úgy sodródik iránytalanul, mint egy katasztrófa sújtotta területről szabadult, menekültekkel teli tutaj a nyílt tengeren. A Szent Város emlékezetes szereplőket felvonultató, lebilincselő és szédítő olvasmány egy országról, amely hiába próbálja elhallgatni a nyilvánvalót, mert a halottai önmagukért beszélnek.

Guillermo Orsi kortárs argentin író, a krimi műfajának… (tovább)

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2015
326 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155522628 · Fordította: Tóbiás Judit
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2015
336 oldal · ISBN: 9786155522635 · Fordította: Tóbiás Judit

Enciklopédia 1


Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

ViraMors P>!
Guillermo Orsi: Szent Város

Buenos Aires – akárcsak Jeruzsálem – szent város.

– Whiskyt kértem, nem utasításokat.

Ne kérdezősködj ennyit; minél kevesebbet tudsz, annál kevesebb gondod lesz az életben.

* * *

Már sokan leírták előttem: ez nem egy szép történet. Realitástól, kiábrándultságtól karcos, mocskos és kegyetlen. off
Előnye – már ha valaki kedveli az ilyesmit – a folyamatosan vibráló nyugtalanság, a város és a hangulat átható ábrázolása. Hátránya, a sok – számomra – hasonló név és az, hogy néha nagyon körülményes, és meghökkentően nyakatekert utakat tud bejárni – már-már filozófia eszmefuttatásokkal és személyes múltjárásokkal tarkítva – mire egy-egy lépést megtesz.
A végén – szintén megírták előttem is – nincs katarzis, de ez nem hátrány, ez előny, ezt a történetet bármi ilyesmi csak elrontaná.
Elvégre a pokoljárás végén sem a megváltás vár, hanem a következő bugyor.

2 hozzászólás
kvzs P>!
Guillermo Orsi: Szent Város

Mocskos történet ez, rátapad az ember bőrére, és mocskossá teszi azt is, aki olvassa.
Kiégett, meghasonlott, korrupt szereplők -akik sokszor önmagukhoz sem tudnak hűségesek lenni-, egy bűnnel és árulással teli városban belekeverednek egy végtelen háború egyik csatájába. Drogok, kurvák, árulások és erőszak mindenhol, a remény a tisztulásra már rég elmenekült.
Ha valaki szereti a szépen végigvezetett, egyértelműen, és megnyugtatóan lezárt történeteket, ahol a rossz megbűnhődik és a jó végül elnyeri a méltó jutalmát, az még véletlenül se vegye a kezébe a kötetet. Ha viszont érdekli Dél-Amerika sötét oldala, és nem fél, hogy összekoszolja magát, vagy nem fél egy olyan könyvtől, amelyik nyíltan semmibe veszi az igazság- és szépérzékét, akkor megtalálta a tökéletes történetet.

Dominik_Blasir>!
Guillermo Orsi: Szent Város

Talán ez a Szent város legnagyobb erénye: nem hagy nyugodni. Gondolkodnod kell a szövegen, értelmezned, kibogozni a valódi tartalmat, állandóan foglalkozol vele, és mire észbe kapsz, már bekúszott a bőröd alá. Olvasol ezekről az emberekről, akik önmagukat épp annyira könnyen árulják el, mint egymást, akik nem hűségesek semmihez és senkihez (talán csak a pénzhez), akik az erkölcsöt és az igazságot csak hírből ismerik, és egy idő után eljutsz arra a pontra, hogy ha tényleg ilyen a világ, akkor nem biztos, hogy élni akarsz benne. Még reménykedsz egy kicsit, hogy majd a befejezés hagy fellélegezni, de nyilván csalódnod kell. Ez a dél-amerikai alvilág, nem valamiféle habos-babos romantikus leányálom. Itt nincs jó, nincs öröm, nincs boldogság. Csak halál. Ne mondd, hogy nem szóltam.
Bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2015-12-16+…

jaspi>!
Guillermo Orsi: Szent Város

2015-ben az Agave Könyvek gondozásában Eduardo Sacheri: Szemekbe zárt titkok című regényét követően már a második argentin krimi vált elérhetővé magyar nyelven. Akiknek tetszett Sacheri regénye, a Szent várost is olvassák el! Sok közös van a két regényben. Például a sötét hangulata, politikai háttere, mondanivalója.
A Szent Városban „Jézus Krisztusnak saját vidámparkja van”. A Buenos Airesbe látogató turisták azonban ritkán találkoznak a cukormázas felszín mögött rejtőző, sötétséggel, bűnözéssel, kivéve persze, ha az ember rablók célpontjává válik. Guillermo Orsi regénye a Szent Város árnyoldalára vezet el. Itt nem a fekete és fehér kettősége a jellemző, hanem a sötétség árnyalatai. A korrupció olyan mélyen átjár mindent, hogy a sok mocsok között nincs egyértelmű jó oldal, legfeljebb a többinél jobb.
Azoknak ajánlom ezt a regényt, akik kíváncsiak Dél-Amerika sötét oldalára, egy romlott és korrupt társadalom csapdájába esett ügyvédnő harcára. Nekem nagyon tetszett a különböző szereplők nézőpontjából lassan kirajzolódó történet, a korrupciós korkép, és az, hogy a szerző az olvasóra bízta a mozaikkockák összeillesztését.


Népszerű idézetek

Dominik_Blasir>!

– Senki sem hal meg örökre, Skót. Nézd csak meg Jézust, hogy meglepte a galileai zsidókat.
– De mi Buenos Airesben vagyunk, Carroza. Inkább feküdj le aludni egy kicsit. Ez itt nem Jeruzsálem.
– Újabb tévedés – mondja Carroza, mintha még ott állna előtte Verónica. – Buenos Aires ma olyannyira szent város, mint soha korábban.

159. oldal, 25. fejezet

Dominik_Blasir>!

– Ebben a városban nincsenek emberek, Verónica. Csak szörnyek – mondja Carroza felügyelőhelyettes, miközben egy ceruza végét rágcsálja, s köröket rajzol egy naptárból kitépett papírfecnire. – Gyilkosok, olyan alakok, akiknek már halottnak kellene lenniük, vagy halottnak kellett volna maradniuk, és gondoskodni kellett volna róla, hogy ne jöhessenek vissza.

143. oldal, 23. fejezet

Dominik_Blasir>!

Már felkelt a nap, vasárnap van, „akar esetleg valaki misére menni?” kérdi tőlük, de a foglyok nem értenek spanyolul; nincs köztük senki, akit érdekelne ez a nyelv, amit csak a csóró mexikóiak, a narkós kolumbiaiak, a hencegő argentinok és a nyugat-európai újgazdagok beszélnek, de sehol senki az igazán civilizált nemzetek közül.

160. oldal, 25. fejezet

SchizoVampire P>!

    – Zárva az irattár, uram, vasárnap van.
    – És vasárnap mi történik? A halottak feltámadnak, és kimennek a placcra piknikezni?

174. oldal

Dominik_Blasir>!

Az elraboltak nem bérelhető csecsebecsék, Argentína pedig – hangsúlyozzák – nem a Közel-Kelet, mert az arabokkal lehet tárgyalni, azok komoly emberek, ha gyilkolászást ígérnek, gyilkolnak, és ha öngyilkosságot ígérnek, gondolkodás nélkül kifordítják a saját beleiket, szemben az argentin alvilágbeliekkel, akiket viszont akaratlanul is utolér a honfitársaik rossz híre.

160. oldal, 25. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Argentína
SchizoVampire P>!

    – Azt ígérted, gondoskodsz erről a vadállatról – mondja Carroza.
    – De a tetőn át jutott be.
    – Te meg az autóban ülve dohányoztál, és hallgattad a Tango FM-et, arra várva, hogy egy őrült bűnöző csengetve bekéredzkedjen a lakásomba, mint valami bibliaárus.

297. oldal

Bíí>!

– Ideje lenne megállnod, kislány. Néha meg kell állni, és körül kell nézni.

33. oldal

Bíí>!

– A negatív gondolatok jóslattá válnak, gondolkodj pozitívan.

90. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Baráth Katalin: A türkizkék hegedű
Graham Greene: Merénylet
Federico Axat: Öld meg őt is!
James Ellroy: Amerikai tabló
Kondor Vilmos: Budapest novemberben
James M. Cain: Dupla vagy semmi
Anthony O'Neill: A sötét oldal
Tomori Gábor: Szívcsakra
Daniel Silva: A Moszad ügynöke és a Rembrandt ügy
Qiu Xiaolong: Egy vörös hősnő halála