A ​víz érintése 157 csillagozás

Guillermo del Toro – Daniel Kraus: A víz érintése

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Richard ​Strickland egy küldetéssel van megbízva, a Dél-Amerikai esőerdők sűrűjében kell megtalálni egy titokzatos „Lényt”, amiről a helyi törzsek legendái és mondái is rettegéssel beszélnek. Strickland missziója nem egyszerű és nem veszélytelen. Kitartó erőfeszítések árán rátalálnak a dzsungel mélyén a „Teremtményre”, amit korábban még elképzelni sem tudtak.
A kétéltű lényt a baltimore-i Occam Űrkutató Központba szállítják, ahol kísérleteknek vetik alá. Ekkor a történet nem várt fordulatot vesz. A lény és az intézet egyik női alkalmazottja között romantikus szerelem bontakozik ki. Furcsa kettősük románcát még inkább megnehezíti, hogy Elisa némasága miatt jelnyelven tudnak kommunikálni.
Számtalan akció követi egymást, és ahogy a nem mindennapi történet szálai bonyolódnak, azt vesszük észre, hogy annyira szívünkbe zártuk az Amazonas mélyéről származó földöntúli élőlényt, hogy az ő sorsáért izgulunk.

„Az utolsó percig káprázatos.” – The Daily Beast
„Egy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
366 oldal · ISBN: 9789635298051 · Fordította: Hadarics Piroska
>!
Bluemoon Könyvek, Budapest, 2018
362 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635298044 · Fordította: Hadarics Piroska

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

A lény/Ő · Elisa Esposito · Zelda D. Fuller · Giles Gunderson · Hoffstetler · Laini Strickland · Richard Strickland


Kedvencelte 15

Most olvassa 3

Várólistára tette 160

Kívánságlistára tette 150

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Guillermo del Toro – Daniel Kraus: A víz érintése

Mivel nem láttam a filmet, egy kicsit másra számítottam. Több interakcióra a laborban Elisa és a Lény között. A másik meglepetést az okozta, hogy mindez a ’60-as évek végén játszódik.
Számomra ez a történet inkább tanmese, mint romantikus mű. Strickland megtestesít minden emberi aljasságot. Mert hát persze, pusztítsunk el mindent, ami nem olyan, mint mi. Az emberi gyűlölet határtalan. Nem véletlen, hogy a néma lány, a meleg festő és a fekete takarítónő mutat empátiát a lény iránt. Sokkal tragikusabb befejezésre számítottam, jobban illett volna a könyv hangulatához.

Tóth_Orsolya_3 P>!
Guillermo del Toro – Daniel Kraus: A víz érintése

„…és mi egyek vagyunk…”

Nem is tudom, mi fogott meg először. A borító vagy a fülszöveg. Mindkettő azt sugallta, hogy ez nem egy mindennapi könyv lesz.
És ez valóban egy gyönyörű, lélekemelő történet volt. Barátságról, elfogadásról, őrületről, újrakezdésről, és egy minden határt és korlátot átlépő szerelemről.

Örök szerelem lett!
A borító pedig maga a csoda. Annyira kifejező és olyan csodálatosan visszaadja a könyv hangulatát.

20 hozzászólás
mate55>!
Guillermo del Toro – Daniel Kraus: A víz érintése

„A víz érintése”, a mesemondás ereje. Olyan könyv, amiben igazából minden a helyén van, de azért kell egy kis nyitottság hozzá. Nem hasonlít semmihez, amit valaha olvastam. A vázára, valóban jellemző, sötétebb, felnőttesebb „Szépség és a szörnyeteg” mese, de közben nem rest olyan politikai, társadalmi kérdésekkel is foglalkozni, amelyek sajnálatos módon, még ha nem is annyira, mint azokban az időkben, de még mindig a mai életünk velejárói. Egy csodálatos, ízig-vérig szerelmi történet, de korántsem egy idealizált tündérmese, hogy aztán valami egészen más, egyszerre csodálatos és nyugtalanító dolog bontakozzon ki belőle. Könyv arról, miként gyúlnak forró érzelmek a hidegháború kellős közepén egy gyanús katonai támaszponton, egy néma, naiv takarítólány és egy meglehetősen szokatlan küllemű amazonasi „halember” között. A történet hőse a magányos, egy gyerekkori balesetnek köszönhetően némaságban élő Elisa, aki takarítónőként dolgozik a szigorúan őrzött Occham kormányzati létesítményben. Legjobb barátja az egyik kolléganője, az afroamerikai, szószátyár Zelda, illetve szomszédja, a meleg festőművész Giles. Hármuk hétköznapjai teljesen átlagosnak tűnnek, de fogyatékosságuk, bőrszínük és szexuális beállítottságuk miatt a társadalom akkori normái szerint mindhárman annak peremére taszítottként kénytelenek boldogulni egy olyan Amerikában, ahol nem vár rájuk más, csak megvetés és magány. Igazi műfaji hullámvasút. Az elbeszélés során, az írók rendkívül sűrűn váltogatják a műfaj elemeit, ugyanakkor gondoskodnak arról, hogy könyvük legkevésbé se tűnjön csapongónak, hanem hasson egységes egésznek és ne csak megugorja azt a bizonyos lécet, hanem játszi könnyedséggel alkossanak valami csodálatosat. Bizonyították, mennyire értenek a valóság és a mesevilág közötti határok elmosásához, hogy aztán saját szabályrendszert felállítva ütköztessék a két világot jellemző problémákat, majd keressenek azokra megoldást és válaszokat. Ebben a fajta varázslatban pedig, mindig szeretek elmerülni.

1 hozzászólás
Krisztina_Németh_2 P>!
Guillermo del Toro – Daniel Kraus: A víz érintése

Nekem nem tetszett a takarito és az ürlény története. Lehet csak nincs meg hozzá a hangulatom, de én untam. Vagy az is lehet, hogy nem kellett volna elötte megnézni a filmet, mert nekem az sem tetszett. Ugy vagyok vele, könyvben minden jobb mint a film, de most nem igy volt. Szerintem nem probálkozom többet ezzel a könyvel.

6 hozzászólás
Bajnoczianna>!
Guillermo del Toro – Daniel Kraus: A víz érintése

Mint egy makett, amelyen valaki hosszú napokon keresztül dolgozott. Az elejétől kezdve részletesen kidolgozott Fantasy könyv, amely igazán elgondolkodtató. Számomra igazán meghatározó volt, mivel a két különböző faj találkozását írta le. Az ember és a lény, igy nevezték el a tengermélyén lakó élölényt.
Bár első ránézésre ilyestő ez a lény, mégis a néma Elisával szépen lassan romantikus kapcsolat alakul ki kettejük között. Ahogy lány mindent kockára tett csak hogy megismerje ezt a lényt, nagyon bátor jellemre vall. Az ö karaktere kedvenc lett az első perctől fogva, hisz némaként dolgozik a laborban. Az emberek jó része pedig pont ezért becsüli alá, pedig ö igazán okos teremtés. Imádtam ezt a könyvet az elejétől a végéig, különleges kaland volt.
http://ujkv.blogspot.hu/2018/03/a-viz-erintese-daniel-k…

tonks>!
Guillermo del Toro – Daniel Kraus: A víz érintése

NE FÁJJON TÖBBÉ A SZÍVED – mondja az utolsó rész címe, de hát könnyű azt mondani, csordultig van a szívem.
A film is tetszett, de ez így ezerszer jobban átjött, sokkal jobban ki vannak bontva a szereplők és voltaképpen minden benne volt, amit a filmből hiányoltam. Imádom az efféle történetvezetést (különböző szemszögek), és remekül meg volt írva. Gyönyörű mese magányról, barátságról, bátorságról és egy szerelemről, amit egyszer mindenki szeretne átélni.
A borító telitalálat, nem tudtam eleget nézegetni, menjetek és legalább tapogassátok meg a könyvesboltban, mert a képek se adják teljesen vissza, hogy mennyire gyönyörű.

u.i.: remek a fordítás is, és nem csak azért mondom, mert a fordítónak köszönhetően épült be a tudatomba már a kezdetektől, hogy ezt a filmet és könyvet meg kell néznem magamnak. :))

7 hozzászólás
sarahangel P>!
Guillermo del Toro – Daniel Kraus: A víz érintése

Voltak kétségeim a könyv olvasása előtt, de magával ragadott a történet.*-*
Milyen jó, hogy olvastam korábban Orsi @Tóth_Orsolya_3 kedvcsináló értékelését. ;)<3

Féltem, hogy bizarr lesz spoiler, de sikerült úgy megírni, hogy egy percig sem érezzem annak. Ehelyett egy megindítóan szép, gyönyörű gondolatokkal és érzésekkel teli történetet kaptam. <3 Na meg ez végülis egy mese, csak éppen felnőtteknek. ;) Találó a cím, mert a víz és annak jelentése, összes szimbolikája átszövi a történetet.

Nagyon szép a befejezés. *-* És milyen ötletes volt, hogy ’ A lény’ gondolatait is megismerhettük egy-két fejezetben. ;)

Túl sokat nem is tudok írni róla, ezt inkább olvasni kell. Ajánlom. :)

21 hozzászólás
Hanna IP>!
Guillermo del Toro – Daniel Kraus: A víz érintése

Az idegen lény és a nő szerelme több évezredes toposz, amit számos formában láttunk már, és a kifordított A kis hableány történet is azt mutatja, hogy az alkotók értik és ismerik a mítoszok erejét és építenek is rájuk. Lehetett volna persze több – stilárisan a regény megmarad a könnyű befogadhatóság szintjén, nem ás mélyre, nem erősít a szövegben szimbólumokat, a jelenetekbe elrejtett párhuzamok meg a dísztelen prózába öntve talán még kevesebbet is adnak, mint filmbeli párjaik. Ez a tündérmese arra épít, hogy láttunk már más tündérmeséket, tudjuk, mit várhatunk. A szerelem kibontakozásán nem vezet végig kézenfogva, hanem ránk hagyja, higgyük el, hogy az érzelmek beteljesülnek, mert hiszen így szokott történni. Sajnáltam ezt, azt vártam volna, hogy a könyv többen adjon, mint amennyit én a közös kulturális örökségből merítve hozzá tudok képzelni.

Bővebben:
http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2018-05…

+1 kifogás: Nekem őszintén szólva sem a filmben, sem a könyvben nem megy le a torkomon a lény és a lány testi kapcsolata, egész egyszerűen, mert teljesen nélkülözi az egyenlőséget mind a helyzetük, mind az intelligenciájuk terén. A lény szellemi szintje megrekedt a „tojás” szó ismételgetésénél, és emiatt a viszonyuknak van egy rosszízű kihasználás- és erőszakjellege. Bevallom, számomra bőven elég lett volna, ha csak összebarátkoznak, a főbb üzenet alig-alig változott volna tőle.

1 hozzászólás
Chöpp >!
Guillermo del Toro – Daniel Kraus: A víz érintése

Pengevékony mezsgyén egyensúlyozott. Először barátságtalanul szemléltem. Egy fikarcnyi bizalmam volt csak hozzá, de azt is aláásta a megismerkedés a negatív szereplővel, a történet elmeroggyant, sötét főgonoszával. Gondoltam hamarosan változnia kell valaminek, vagy megszököm. Rágós volt a történet és híján a szépirodalmi stílnek, ami emészthetővé tesz és tovább olvasásra késztet. Végül elnyammogtam magam addig, hogy szépen kiviláglott a fősodor, kedvessé váltak a szereplők és izgalmassá a sztori. Most, hogy befejeztem, olyan, mintha egy filmet láttam volna. Lehet jobb lett volna, ha csak megnézem a filmet?

12 hozzászólás
Trice29 P>!
Guillermo del Toro – Daniel Kraus: A víz érintése

Különleges történet, egy különleges szerelemről.
Vettek az írók sok különlegesen értékes, de hátrányos helyzetű embert (nemre, színre, nemi hovatartozásra, családi erőszakra, …), beleültették egy nehéz társadalmi időszakba, ahol még az átlagosoknak is nehéz a lavírozás. Kaptunk egy elég rút világot, amelyben feltűnik egy különleges lény, aki katalizátorként hat sokak életére. Valakiből az állatot hozza elő, másokból a tudományos érdeklődést, egy különleges lányból pedig szimpátiát. Az érdeklődés a kedvezőtlen körülmények miatt hamar mély érzelmekké válik.
Annyi szép gondolatot, mély érzelmeket ad a könyv, hogy még a fele is elég lenne, de nem érzem soknak. Nagyon hamar beszippantott, gyomorgörcs mellett a végéig nem engedett.
A vége pedig egy csodálatos mese, ami valahogy nem illeszkedik a történethez, mégis ott kell lennie.
A borítóra nincsenek szavaim, tökéletes választás!
Határozottan olyan könyv, ami még sokáig elgondolkodtat. MARADANDÓ ♥

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

tonks>!

„Miatta érzem úgy, hogy vagyok valaki.” Elisa hónapokig gondolkodott ezen. Milyen érzés lehet, ha az ember valakinek érzi magát? Milyen, ha nemcsak a saját világában létezik, hanem valaki másénak is a része?

79. oldal

Leliana>!

– Általában a legintelligensebb lények adják ki a legkevesebb hangot – mondta lágyan.

Tóth_Orsolya_3 P>!

Isten, a csintalan kis kobold ott rejtőzik, ahol a legkevésbé számítunk rá. Nem a templomban, nem a ravatalnál, hanem bennünk, a szívünkben.

331. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hoffstetler
tonks>!

Volt egy tükör a hálószobájában is, de inkább nem nézett bele, mert attól tartott, hátha helyes a megérzése, és valóban láthatatlan.

13. oldal

mate55 >!

A láb az, ami összeköti az embert a földdel, ám ha valaki szegény, a föld egyetlen része sem az övé.

19. oldal

mate55 >!

Egy lovat is fel tudnékfalni. Két lovat. Meg a hintót, amit húznak.

243. oldal

1 hozzászólás
mate55 >!

Egy nő csábításának engedni olyan, mint bekapni az ellenség csaliját.

167. oldal

1 hozzászólás
Tóth_Orsolya_3 P>!

A helyzet nevetségesen elkeserítő volt, de arra gondolt, amit a diákjainak szokott mondani. Képzeljék magukat egy bolygónak. Ne nevessenek, szokta mondani nekik, csak próbálják meg elképzelni. Több eónnyi magány. Aztán egy napon a keringési pályájuk eléri egy másik bolygóét, és közel kerülnek egymáshoz. Nem próbálnák kihozni ebből a legtöbbet? Nem kockáztatnák meg akár azt is, hogy lángba borulnak vagy felrobbannak, ha muszáj?

248. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hoffstetler
sarahangel P>!

Az ember azért küzd, amit helyesnek tart, és utána örül, hogy megtette.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Vanessa Rubio-Barreau: A Szépség és a Szörnyeteg
Sarah Blakley-Cartwright: A lány és a farkas
Christie Golden: Warcraft – A kezdetek
Paige McKenzie: Sunshine – Megkísértés
Alexandra Bracken: Világok utazói
Karen Marie Moning: A Felföld ködén túl
Jennifer L. Armentrout: White Hot Kiss – Perzselő csók
Cassandra Clare: Éjfél kisasszony