A ​kór (A Kór-trilógia 1.) 194 csillagozás

Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór

Mindig ​köztünk éltek.

A vámpírok.

Csöndben lapultak a sötétben.

Várakoztak.

Most eljött az ő idejük.

Egy hét, és Manhattannek vége.

Egy hónap, és az egész országnak.

Két hónap – és az egész világnak.

Egy Boeing 777-es száll le a JFK repülőtéren, de hirtelen lefékez az aszfaltcsík kellős közepén. A sötétítők lehúzva. Az áram elment. A kommunikációs összeköttetés megszakadt. A földi személyzet tanácstalan, ám ekkor segélykérő üzenet érkezik. Dr. Eph Goodweather, a Kanári projekt névre keresztelt, biológiai fenyegetéseket vizsgáló gyorsreagálású csoport vezetője fogadja a hívást, és azonnal a géphez siet. Amikor körülnéz a fedélzeten, megfagy benne a vér.

Spanyol Harlem egyik zálogházában az egykori egyetemi tanár és holokauszt-túlélő, Abraham Setrakian érzi, hogy történt valami. És tudja, hogy elérkezett az idő, hogy háború készülődik.

Amikor a vámpírvírus, amely már New Yorkot is megfertőzte,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2009

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sötét örvény Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2010
592 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632452920 · Fordította: Molnár Edit
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2010
592 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632453767 · Fordította: Molnár Edit

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Augustin Elizalde (Gus) · Eldritch Palmer · Zack Goodweather

Helyszínek népszerűség szerint

koncentrációs tábor


Kedvencelte 15

Most olvassa 12

Várólistára tette 119

Kívánságlistára tette 88

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Regina_Elek>!
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór

Egy modern és hátborzongató vámpírhistória, ahol a vérszívók fejlettebbek elődeiknél és kimondottan rémisztőek. A történet egy mesével kezdődik, ami folytatódik, a rettenetes valósággal. Egy kórokozó, ami az embereket megfertőzi és rövid időn belül átváltozatja őket vámpírrá, akik éjszaka lemészárolják a lakosságot ezzel őket is megfertőzve.

A cselekmény mindvégig kíméletlen az olvasóval és számos szemszögből bemutatja mind a fő mind a mellékszereplők helyzetét és sorsát. Klasszikus elemeket hordoz magában, mégis eltér a hagyományos vámpírtörténetektől. Az elejétől a végéig izgalmas és borzongató volt a történet.

A Drakula és a Z világháború ötvözetéből megalkotva jön létre A kór, melyben mindvégig megmarad a horrorisztikus hangulat, és melynek elolvasása után csak ezüsttel a kezünkben fogunk elaludni.

Lisie87>!
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór

Aki valami újdonságra, eredetire, egyedire vágyik, az ne olvassa el a könyvet! :D
Annak ellenére, hogy több ismert történet (egy kis Dracula, egy kis Penge) összegyúrása én tudtam élvezni! :)
Kellőképpen undorító, véres, kegyetlen, néha még egy kicsit borzongató is. Ha túlrágtad magad az első 100 oldalon, ami a felvezetés, akkor utána jobban fogod élvezni, mert beindulnak a dolgok.
Kíváncsi vagyok a folytatásra, és mivel meg is van, így valamikor majd sort kerítek rá! :)

Kyrana P>!
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór

Mindig félve veszem a kezembe azokat a féltégla méretű könyveket, amelyeknek még nem ismerem az íróját/íróit, hátha kínszenvedés lesz végigolvasni, mert félbehagyni nem szeretek semmit. Ezt a kötetet is halogattam már egy ideje, de bebizonyosodott, hogy felesleges volt az aggodalmam.

Sokaknak már kicsit elcsépeltnek tűnhet a vámpírtéma, és sokszor én is így érzek az ilyen tartalmú könyveket olvasva, de most szerencsére nem kellett emiatt aggódnom. Az írópáros egy számomra eddig ismeretlen metodika alapján építette fel a kötetet, kicsit új megközelítést, indokot alkalmaztak arra, miért is bukkantak fel a vérszívók New Yorkban, és valójában mit is jelent maga a vámpírság. Üdítően hatott rám ez a fajta tematika.

A regény 90%-a mondhatni tökéletes, az utolsó 10% volt az, ami miatt levontam a fél csillagot. Az első 500 oldal végig izgalmas volt, fordulatos, meghökkentő, és sokszor kellőképp undorító is (ami teljesen rendben is van, hiszen egy horror regényről van szó). A főbb karakterek is tetszettek, a kedvencem egy nagydarab, orosz származású patkányirtó lett, igazán belevaló fickó, akit nem lehet könnyen megijeszteni. Az utolsó oldalakon valamiért átfordult a kötet egyfajta forgatókönyszerűségbe, amikor sokszor úgy éreztem, mintha egy film jelenetei lennének leírva… spoiler

Összességében tetszett a könyv, és biztos vagyok benne, hogy olvasni fogom a sorozat többi részét is. off

Mrs_Mila>!
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór

Nyugodtan megkövezhet bárki, de nekem ez teljes 5 csillag.
Lehet hogy csak a pillanatnyi lelkiállapotom ilyen, hogy én ezt a könyvet teljes értékűen tudtam élvezni, mert azért látom hogy sokan lehúzták, de mégis.
Nem igazán figyeltem mit koppintott miről Guillermo del Toro, hanem csak átadtam magam a történetnek.
Sajnos sokára sikerült elolvasni, de én teljes parában voltam ettől a könyvtől. Sötétedés után képtelen voltam olvasni, már az első száz oldalt is pedig akkor még szinte semmi nem is történt. Bár talán pont amiatt a bizonytalanság miatt, amiben voltam egész addig. Pár álmatlan éjszakám még biztos lesz az olvasása miatt, de teljesen megérte! Na ez nekem tényleg hard selection kategória! Nagyon is! Sajnos biztos hogy csak emiatt nem fogom elolvasni a további részeket, mert nekem iszonyúan félelmetes volt az egész.
Egy cseppnyi romantika jutott azért ebbe is, de hát csak kihozza az emberből ezt a halálfélelem.
Talán néhány rész össze lett ollózva innen-onnan, de én egy jó kis történetet kaptam, nagyon látványos leírásokkal, amik filmkockaszerűen peregtek a fejemben olvasás közben. Kaptam pár emlékezetes szereplőt, némi misztikát, háttérsztorit, dühöt, csalódottságot, rengeteg félelmet és egy nagyon minimális öröm érzetet. Teljesen áthatott a rettegés és nézegettem ki az ablakon, hogy mikor jelennek meg itt is. Az érzés hogy a szereplők szeretteit is megfertőzték, hogy egy-egy ártatlan és gyanútlan ember hogy sétál be a csapdába… Szörnyű volt az egész.
Mivel az egyébként teljesen harmatgyenge kislelkem találkozott egy ilyen traumával, most egy darabig száműzöm a folytatásait magamtól…

Criala P>!
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór

Vegyünk két epidemiológust, egy zálogkereskedőt és egy patkányirtót, és máris kész a világmegmentő, vámpírvadász csapatunk! :D
2017 óta őrizgetem ezt a trilógiát. Emlékszem, milyen nagy lelkesedéssel vásároltam meg, de mindig találtam valami más, valami érdekesebb könyvet, ami miatt elnapolásra került, majd szép lassan alább is hagyott a lelkesedés. Amikor pedig a filmsorozatba is beletekintettem, a maradék kedvem is elment tőle.
Néhány hete ismét szemezgetni kezdtem vele, és most hirtelen felindulásból ki is nyitottam, majd igen csak gyorsan meg is bántam, hogy hagytam magam megfosztani ettől az élménytől.
A könyv szó szerint olvastatja magát, és megdöbbentően hamar magába tudott rántani. Zseniálisan építkezik a történet, nincsenek benne unalmas részek, kellően feszültséggel teli egész végig. Abszolút elképzelhetőnek is tartom a megvalósulását, annyira hihetően van leírva.
A szereplők kidolgozottak, élettel teliek. A kedvencem Vaszilij lett, akit egyből szimpatikusnak találtamspoiler

zdorka P>!
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór

Imádtam ezt a könyvet, az egyik legjobb vámpíros könyv, amit valaha olvastam. Négy nap alatt játszódik New Yorkban, miután egy repülőgép leszállt, és négy túlélő kivételével mindenki meghalt.
A könyv akkor válik igazán hátborzongatóvá, amikor az emberek elkezdenek megváltozni.
Csak egy ember tudja, hogy mi történik valójában és ő az egyik kedvenc szereplőm, az öreg Setrakian professzor. Ebben a könyvben megismerjük történetének egy részét, holokauszt túlélőként és a Mester üldözőjeként. Tetszett, hogy lassan épül fel, és időt szakított a különböző karakterek bemutatására. És elég sok van belőlük.
Örültem annak, ahogy a könyvben volt néhány felvillanó jelenet Setrakianról a háború alatt, és Sarduval való találkozásáról, ami hozzátett a történethez, amire úgy éreztem, szükség van.
Határozottan tudom ajánlani ezt a könyvet.
Az egész atmoszféra és a hangulat nagyszerűvé teszi, imádom a karaktereket és a történet felépítését. Lassan kezdődik, és egy nagyszerű befejezés felé halad.

Dorka50 P>!
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór

Tetszik, hogy nem egy szokványos vámpír sztori. Semmi romantika csak a kegyetlen zabálás és szaporodás. Nagyon tetszett ahogy bemutatja Setrakian történetét is a régmúltból. Hogy hogyan is kezdődött az ő vadászata. Az eleje kifejezetten érdekes volt. Aztán szép lassan kibontakozik, hogy mivel is van dolgunk. A sorozatnak csak az első két évadát láttam eddig és szerintem az is nagyon jól bemutatja ezeket a vámpírokat. És egész jól követi a könyvet. A Mester ábrázolása pedig zseniális. Igazán félelmetes.

kolika>!
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór

Érdekes vámpíros könyv, ahol a vámpírt nem szokványos módon jelenik meg. Nem a Stoker-féle vámpírt látjuk, de nem is az elmúlt évek divatos csillogó vámpírját. Ebben a könyvben a nők nem bomolnak a vérrel táplálkozó egyed után, sőt a fertőzöttek, átalakulók eléggé taszítóra sikerülnek. Újfajta tulajdonságokkal rendelkeznek , így a régi bevált eszközök némelyike (pl. szenteltvíz) nem sokat ér esetükben. Éppen ezért teljes lenne a tanácstalanság, ha a zálogos nem kapcsolódna be a történetbe.
A vámpírok ellen összefogók magánéleti szálai is érdekes foltjai a kötetnek.
Érdekes, pörgős, nem szokványos események sorozata a könyv. Kíváncsi vagyok, hogy a többi részben hogyan fejlődik tovább a történet.

mrsp>!
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór

A kór című filmsorozatra merő véletlenségből találtam rá, és a párommal le is daráltuk két hét alatt az első két évadot, szóval ebből kiderül, hogy mennyire tetszett. És akkor megtudtam, hogy hát ebből van könyv is! És most először, az általános szokásommal szemben előbb néztem meg a filmet, mint hogy elolvastam a könyvet. Örülök is, hogy így történt, meg nem is.

Azért örülök, mert néha egy kicsit zagyvának, megmagyarázatlannak éreztem, és biztos nem értettem volna, hogy mi történik, ha nincs egy kis háttérinformációm. Viszont tekintve, hogy egy trilógiáról beszélünk, szerintem ezeket a dolgokat később meg fogják magyarázni.

És azért nem örülök, mert így elveszítette ez a történet az újdonság varázsát számomra. Nincs miért izgulni, mert már tudom, mi történik benne, bár egy-két változtatás azért esett a könyv és a sorozat között. De az első két sorozatévad nagyjából az első kötetet fedi le, szóval mostantól váratlan fordulatok jöhetnek. :D

De összességében ez a könyv és ez az egész történet óriási kedvenc. Vámpírokról szól, de nem klisé, és az egész mítosz- és legendavilág, a strigoi-ok legendája olyan jól felépített! És azért Vaszilij Fet is sokat nyom a latba, mert ő a legvagányabb, legkeményebb férfi szereplő, akit valaha láttam, mind filmben, mind könyvben. :)

_Katie_ P>!
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór

Az egyszer biztos, hogy ez nem egy szokásos vámpír történet. Megvannak benne a kalsszikus elemek, de kicsit át lett szabva olyan dolgokban, amik máshonnan már ismerősök voltak. Semmi szenteltvíz, de az UV fény tuti, és persze felejtsük el a hegyes vámpírfogakat is, mert van helyettük egy kicsapódó nyelv. :)
Magát, a sorozatot nem láttam, így számomra minden újdonság volt.
A karakterek nem igazán lopták be magukat a szívembe, viszont különösebb bajom sem volt velük.


Népszerű idézetek

Natasha>!

A napfogyatkozás égi perverzió, a természet rendjének felforgatása. Egy hideg, halott kő kiiktat egy tüzes, eleven csillagot.

138. oldal

Kapcsolódó szócikkek: napfogyatkozás
arsenal0522>!

Az éjszaka komoly dolog. Az éjszaka nem egyenlő a fény hiányával – valójában a nappal az, ami rövid időre megtöri az örök sötétséget…

383. oldal

_Katie_ P>!

[…] ha fel akarod hívni magadra az emberek figyelmét, vigyél nekik egy zsák patkányt.

arsenal0522>!

-Fogadjunk, hogy még azt sem tudjátok, mi a két legfontosabb dolog, ha túl akartok élni egy zombiinváziót.
Kelly válaszra sem méltatta a fiút.
– Szabad a gazda -mondta Matt.
– Bozótvágó kés és helikopter.
– Bozótvágó kés? – csóválta meg a fejét Matt. – Inkább vadászpuska, nem?
– Tévedés! A bozótvágó kést nem kell újratölteni.

460. oldal

_Katie_ P>!

Az orvosi hivatás első számú szabálya: „ne árts!” A politikusi hivatás első számú szabálya pedig: „minél hamarabb jelenj meg a televízióban!”

_Katie_ P>!

Abból, hogy értjük valaminek a működését, még nem következik szükségszerűen, hogy a lényegét is átlátjuk…

_Katie_ P>!

A baseballszurkolók mindig találtak valami ürügyet a ricsajozásra.

Kapcsolódó szócikkek: baseballrajongó, -szurkoló
_Katie_ P>!

Csak egy választott tisztségviselő meri teljes biztonsággal kijelenteni, hogy valami el van intézve, miközben azt sem tudja, miről beszél.


A sorozat következő kötete

A Kór-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Justin Cronin: A tükrök városa
M. R. Carey: Kiéhezettek
Agustina Bazterrica: Pecsenyehús
Peter Clines: 14
Veres Attila: Odakint sötétebb
T. B. Byrt: A néma csillag dala
Benjamin Percy: Vörös hold
Sarah Lotz: A Hármak
Stephen King: Végítélet
Stephen King (Richard Bachman): A menekülő ember