A ​kór (Kór-trilógia 1.) 125 csillagozás

Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór

Mindig ​köztünk éltek.
A vámpírok.
Csöndben lapultak a sötétben.
Várakoztak.
Most eljött az ő idejük.
Egy hét, és Manhattannek vége.
Egy hónap, és az egész országnak.
Két hónap – és az egész világnak.
Egy Boeing 777-es száll le a JFK repülőtéren, de hirtelen lefékez az aszfaltcsík kellős közepén. A sötétítők lehúzva. Az áram elment. A kommunikációs összeköttetés megszakadt. A földi személyzet tanácstalan, ám ekkor segélykérő üzenet érkezik. Dr. Eph Goodweather, a Kanári projekt névre keresztelt, biológiai fenyegetéseket vizsgáló gyorsreagálású csoport vezetője fogadja a hívást, és azonnal a géphez siet. Amikor körülnéz a fedélzeten, megfagy benne a vér.
Spanyol Harlem egyik zálogházában az egykori egyetemi tanár és holokauszt-túlélő, Abraham Setrakian érzi, hogy történt valami. És tudja, hogy elérkezett az idő, hogy háború készülődik.
Amikor a vámpírvírus, amely már New Yorkot is megfertőzte, elharapózik az utcákon,… (tovább)

Eredeti mű: Guillermo del Toro – Chuck Hogan: The Strain

Eredeti megjelenés éve: 2009

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sötét örvény

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2010
592 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632452920 · Fordította: Molnár Edit
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2010
592 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632453767 · Fordította: Molnár Edit

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Augustin Elizalde (Gus) · Eldritch Palmer · Zack Goodweather

Helyszínek népszerűség szerint

koncentrációs tábor


Kedvencelte 14

Most olvassa 5

Várólistára tette 72

Kívánságlistára tette 56

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Aigi P
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór

Guillermo del Toro eddigi munkásságával nagyon magasra tette a lécet és most négykézláb mászkál alatta, hogy véletlenül se verje le azt. Nem értem, hogy az az ember, aki megírta, a zseniális Faun labirintusát és a még mindig nagyon jó Ördöggerincet (persze, tudom, hogy ő a fellelős minden idők egyik legbutább, leglogikátlanabb látványfilmjéért, a Pacific Rim-ért amiben az eredetiség szikrája sem volt meg, de akkor is) miért ír ilyen történetet. Ki gondolta volna, hogyha ő veszi kézbe a mostanában eléggé leharcolt vámpírmítoszt, akkor ez lesz belőle.
Leszögezném, szeretem a vámpírokat. Kis pontosítás, a szörnyvilág kékvérű arisztokratáit szeretem. Akik kiszámíthatatlanok, ha kell kegyetlenek, ha kell manipulálnak, hidegek és szenvedélyesek is egyben. Van értelme küzdeni ellenük, mert minden tekintetben az ember felett állnak. Fizikailag és szellemileg is. Ezért is nem értem, kinek kellenek, a csillogóbőrű, százévesként is tiniként gondolkodó (ezért aztán kár volt ennyi évet elpazarolni) nem is tudom mik. És ugyanígy, ki kíváncsi ezen könyv csápos zombi-vámpír hibridjeire, akik hörögnek, morognak, csapkodnak de valós veszélyérzetet, félelmet képtelenek kiváltani. Pont úgy, mint a Walking Dead zombijai. Annyi különbséggel, hogy a WD-ben a zombi csak díszlet és a valódi veszély mindig az ember, akiről sosem tudhatod, hogy túlélése érdekében mire lesz képes.
A kezdés még sok izgalmat ígért, aztán megjelentek a halálosan elcsépelt karakterek, majd a folyamatosan ismétlődő és egyre unalmasabb akciók. Minden pillanatát láttuk, olvastuk már valahol. Azt sem mondhatom el, hogy ügyesen lenne összeválogatva a sok elhasznált elem. Az egyedüli újszerű ötlet, az aszexuális vámpír, is teljesen értelmetlen és csak továbbcsonkolja a régi mítoszt.
Az egyik barátom, szintén irodalom rajongó, azt mondta nekem, egyre kevésbé bízik a hosszú könyvekben és ezt olvasva hajlamos vagyok egyetérteni vele. Ebben a történetben egy rendes könyvre való sincs, nemhogy egy trilógiára. Túlírt és rémesen unalmas. Mintha kimondottan üzleti célokra készült volna és ennél lesújtóbb vélemény most nem is jut az eszembe. Azt hiszem ez a trilógia is egykötetes marad nálam. Majd valakitől megkérdezem mi lett a vége. De nem biztos, hogy félóra múlva még érdekelni fog.

2 hozzászólás
>!
Lisie87 P
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór

Aki valami újdonságra, eredetire, egyedire vágyik, az ne olvassa el a könyvet! :D
Annak ellenére, hogy több ismert történet (egy kis Dracula, egy kis Penge) összegyúrása én tudtam élvezni! :)
Kellőképpen undorító, véres, kegyetlen, néha még egy kicsit borzongató is. Ha túlrágtad magad az első 100 oldalon, ami a felvezetés, akkor utána jobban fogod élvezni, mert beindulnak a dolgok.
Kíváncsi vagyok a folytatásra, és mivel meg is van, így valamikor majd sort kerítek rá! :)

>!
Miss_Mila
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór

Nyugodtan megkövezhet bárki, de nekem ez teljes 5 csillag.
Lehet hogy csak a pillanatnyi lelkiállapotom ilyen, hogy én ezt a könyvet teljes értékűen tudtam élvezni, mert azért látom hogy sokan lehúzták, de mégis.
Nem igazán figyeltem mit koppintott miről Guillermo del Toro, hanem csak átadtam magam a történetnek.
Sajnos sokára sikerült elolvasni, de én teljes parában voltam ettől a könyvtől. Sötétedés után képtelen voltam olvasni, már az első száz oldalt is pedig akkor még szinte semmi nem is történt. Bár talán pont amiatt a bizonytalanság miatt, amiben voltam egész addig. Pár álmatlan éjszakám még biztos lesz az olvasása miatt, de teljesen megérte! Na ez nekem tényleg hard selection kategória! Nagyon is! Sajnos biztos hogy csak emiatt nem fogom elolvasni a további részeket, mert nekem iszonyúan félelmetes volt az egész.
Egy cseppnyi romantika jutott azért ebbe is, de hát csak kihozza az emberből ezt a halálfélelem.
Talán néhány rész össze lett ollózva innen-onnan, de én egy jó kis történetet kaptam, nagyon látványos leírásokkal, amik filmkockaszerűen peregtek a fejemben olvasás közben. Kaptam pár emlékezetes szereplőt, némi misztikát, háttérsztorit, dühöt, csalódottságot, rengeteg félelmet és egy nagyon minimális öröm érzetet. Teljesen áthatott a rettegés és nézegettem ki az ablakon, hogy mikor jelennek meg itt is. Az érzés hogy a szereplők szeretteit is megfertőzték, hogy egy-egy ártatlan és gyanútlan ember hogy sétál be a csapdába… Szörnyű volt az egész.
Mivel az egyébként teljesen harmatgyenge kislelkem találkozott egy ilyen traumával, most egy darabig száműzöm a folytatásait magamtól…

>!
elefes I
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór

Íme egy teljesen fölösleges könyv. Aki látott már X-aktákat, olvasta a Draculát, annak az első fele semmilyen meglepetést nem fog okozni. Aki látta a Penge második részét, annak pedig a második fele lesz ismerős. Aki mindegyiket látta vagy olvasta, nos, az nagyon rábaszott. Viszont ha a kemény fedeles változat van meg, jó szolgálatot tehet, ha kitörne az ágy lába, vagy ha nincs kéznél kalapács.

>!
mrsp
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór

A kór című filmsorozatra merő véletlenségből találtam rá, és a párommal le is daráltuk két hét alatt az első két évadot, szóval ebből kiderül, hogy mennyire tetszett. És akkor megtudtam, hogy hát ebből van könyv is! És most először, az általános szokásommal szemben előbb néztem meg a filmet, mint hogy elolvastam a könyvet. Örülök is, hogy így történt, meg nem is.

Azért örülök, mert néha egy kicsit zagyvának, megmagyarázatlannak éreztem, és biztos nem értettem volna, hogy mi történik, ha nincs egy kis háttérinformációm. Viszont tekintve, hogy egy trilógiáról beszélünk, szerintem ezeket a dolgokat később meg fogják magyarázni.

És azért nem örülök, mert így elveszítette ez a történet az újdonság varázsát számomra. Nincs miért izgulni, mert már tudom, mi történik benne, bár egy-két változtatás azért esett a könyv és a sorozat között. De az első két sorozatévad nagyjából az első kötetet fedi le, szóval mostantól váratlan fordulatok jöhetnek. :D

De összességében ez a könyv és ez az egész történet óriási kedvenc. Vámpírokról szól, de nem klisé, és az egész mítosz- és legendavilág, a strigoi-ok legendája olyan jól felépített! És azért Vaszilij Fet is sokat nyom a latba, mert ő a legvagányabb, legkeményebb férfi szereplő, akit valaha láttam, mind filmben, mind könyvben. :)

>!
smetalin
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór

Tudom, hogy a téma már lerágott csont, oda-vissza, elölről-hátulról már ki lett vesézve, mint a zombik, nekem mégsem volt olyan érzésem, hogy óó, ne már , már megint ezek a lények????
Jelen esetben a szenteltvíz nem ért semmit, de azért megmaradt a jó kis napfény, lefejezés és az újítás az UV fény, na meg az ezüst!!!
Megpróbálta az író páros a jelenbe rakni a vámpírokat, mely mint a vírus terjed el, az emberiségen. Persze azért megmaradt a harapás is, ami ugyebár egy érdekes szívószerv által jön létre, ami kifejlődik az embereknek(vámpíroknak).
A régmúlt hiedelmeit ötvözi a mai korral, és nekem ez tetszett. Olvasni fogom a többi részt is! ( a sorozatot meg már elkezdtem nézni)

21 hozzászólás
>!
Hiranneth
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór

Oké, ez egy elég érdekes elképzelés a vámpírokról. De nekem bejön!
Azon már meg sem lepődök, hogy egyesek ezt is megpróbálják felhasználni, az emberi hülyeség elképesztő…és az én fejemben az illető felbukkanásai alatt csak az járt a fejemben: Istenem, add, hogy csúnyán átverjék, és vámpír kaja legyen belőle! Nos, ezt ugyan nem kaptam még meg, de van további két kötet, szóval a remény él bennem! :D
És, hát egyem a szívét, biológusok és orvosok is fontos szerepet kapnak! Ennyi, így kell levenni a lábamról.
Na jó, persze nem hátrány, ha egy elég komor, és ijesztően hiteles képet kapunk a világvégéről, és mégis, irreális módon reménykedünk abban, hogy mindezt képesek leszünk kezelni. Bár van egy olyan érzésem, hogy nem, az író nem fog minket ebben az álomvilágban hagyni…
Szóval, jöhet a folytatás, és lássuk, hogy ezek a vámpírok mire is jutnak velünk, és egymással.

>!
Évi87
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór

Vessetek meg érte, de én szerettem ezt a könyvet. Izgultam rajta, elkéstem miatta, csak úgy pörögtek a lapok az ujjaim alatt. Számomra ilyen egy tökéletes horror-történet…

1 hozzászólás
>!
Natasha
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór

aki del toro neve miatt érdeklődik a kötet iránt (mint én), ajánlom neki, hogy ne vegye meg.
az egész abból áll, hogy lekoppintották stephen king borzalmak városát és stoker drakuláját, hozzácsaptak bármely katasztrófafilmből származó tipikus vonásokat és a kalandfilmek tipikus szereplőit (pl. a Férfi, aki meg akarja menteni a családját, az idős Professzor, aki mindent tud) és a jelenbe helyezték a történetet – a vámpírok inkább alienszerű teremtmények, mint sötét köpenyes vérszívók.

11 hozzászólás
>!
Leeloominailekatariba_Laminatcha…
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór

Vegyes érzelmek.
Először is itt van Guillermo Del Toro, akinek van egy jól felismerhető stílusa, a Hellboy 1-2 és A faun labirintusa hangulatából egy cseppnyi számomra itt is jelen van, emiatt bár a történet lassan halad előre, mégis valami arra késztetett, hogy rágjam át magam ezen a majd' 600 oldalon és emiatt érdekel a folytatás is, és mert a befejezés végre valami érdekessel kecsegtet. Másrészt viszont szinte semmi sem történik közben, az egész felesleges szócséplés. Bevallom, csalódott vagyok. Az egész eléggé amatőr. Azt gondolnám, hogy egy ilyen kaliberű rendezőnek azért van némi fogalma arról, hogy mi tartja fenn az érdeklődést, hogy mi az ami izgalmas. De nem emiatt fogok elkezdeni szívgyógyszert vagy nyugtatókat szedni, az is biztos.
Szóval érdekel a folytatás, de nem fűzök hozzá nagy reményeket.


Népszerű idézetek

>!
Natasha

A napfogyatkozás égi perverzió, a természet rendjének felforgatása. Egy hideg, halott kő kiiktat egy tüzes, eleven csillagot.

138. oldal

Kapcsolódó szócikkek: napfogyatkozás
>!
arsenal0522

Az éjszaka komoly dolog. Az éjszaka nem egyenlő a fény hiányával – valójában a nappal az, ami rövid időre megtöri az örök sötétséget…

383. oldal

>!
arsenal0522

-Fogadjunk, hogy még azt sem tudjátok, mi a két legfontosabb dolog, ha túl akartok élni egy zombiinváziót.
Kelly válaszra sem méltatta a fiút.
– Szabad a gazda -mondta Matt.
– Bozótvágó kés és helikopter.
– Bozótvágó kés? – csóválta meg a fejét Matt. – Inkább vadászpuska, nem?
– Tévedés! A bozótvágó kést nem kell újratölteni.

460. oldal

>!
Christine_

Mindig mondom, hogy ha fel akarod hívni az emberek figyelmét, vigyél nekik egy zsák patkányt.

>!
mrsp

Zsenihez soha ne menj feleségül! Főleg, ha jóképű.

58. oldal

>!
Lillam

…a kedvezőtlen fordulatok és a buktatók csak még édesebbé teszik a végső győzelmet.

242. oldal

>!
BacchanteBlues

Kémcsövek kocogását lehetett hallani, miközben Eph kivett egy üveg teljes tejet, lecsavarta a kupakot, és nagyot húzott a fehér italból. Kívánta a kalciumot, ugyanúgy, ahogy annak idején az alkoholt. A függőség is kompromisszum kérdése, döbbent rá. Ő például a múlt héten még teljes egészében a természet törvényeire támaszkodott. Most meg ezüstkardokra és UV lámpákra szorul.
Csak amikor elvette a szájától a félig üres üveget, akkor hasított belé a felismerés, hogy ő is egy másik emlős testnedvével csillapította a szomját.

396. oldal

>!
walksdowonders

Zombi égbolt. Nem: A napfogyatkozás zombija. A sötétség zombija. A Hold bolygó sötét zombija! Várjunk csak – A Hold nem is bolygó. Zombi Hold.

124. oldal

Kapcsolódó szócikkek: napfogyatkozás · Zack Goodweather
>!
mrsp

– Az a rúd hasznos kis szerszám lehet.
Fet végignézett az acélrúdon.
– Nyers. Mint én. De elvégzi a piszkos munkát. Mint én.

511. oldal

>!
mrsp

Belekukkantott a borítékba, és legelőször is a fizetségén akadt meg a szeme. Öt ropogós százdolláros, amelynek láttán egyszerre öntötte el az elégedettség meg a harag. Elégedett volna, mert kevesebbre számított, és haragudott, mert tudta, mindenki majrézni fog a százasok miatt, mindenki az égegyadta világon. Még a bankban is rongyosra fogják világítani őket, ha egy tizennyolc éves, agyontetovált mexikói zsebéből kerülnek elő.

157. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Augustin Elizalde (Gus)

A sorozat következő kötete

Kór-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: Végítélet
Stephen King: A mobil
Courtney Summers: This Is Not a Test – Éles helyzet
Max Brooks: World War Z – Zombiháború
Isaac Marion: Eleven testek
Ann Aguirre: Horda
Neal Shusterman: Unwind – Bontásra ítélve
Dan Wells: Ruins – Romok
Josh Malerman: Madarak a dobozban
Dmitry Glukhovsky: Metró 2033