Regényélet 605 csillagozás

Guillaume Musso: Regényélet

Hat hónappal ezelőtt, 2010. április 12-én hároméves kislányomat, Carrie Conwayt elrabolták, miközben bújócskáztunk a Williamsburgben található lakásomban.
Így kezdődik a nyilvánosságtól elzárkózó írónő, Flora Conway története. Carrie eltűnésére nincs magyarázat. A lakás összes ajtaja és ablaka zárva volt, a régi New York-i bérház biztonságikamera-felvételein behatolásnak semmi nyoma. A rendőrségi nyomozás eredménytelenül zárul.
Mindeközben az Atlanti-óceán túlpartján, egy pusztulásnak indult házban magányosan gyötrődik a megtört szívű író.A rejtély kulcsa nála van. Flora mindent megtesz, hogy megtalálja.
Ha az ember a nap jó részében egy kitalált világban kalandozik, nem egykönnyen találja meg a visszavezető utat. És szédeleg a két világ közti határvidéken.

Eredeti megjelenés éve: 2020

Tartalomjegyzék

>!
Park, Budapest, 2023
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636331207 · Fordította: Füsi Lídia
>!
Park, Budapest, 2021
218 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633557419 · Fordította: Füsi Lídia
>!
Park, Budapest, 2021
218 oldal · ISBN: 9789633557426 · Fordította: Füsi Lídia

Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Flora Conway


Kedvencelte 15

Most olvassa 19

Várólistára tette 149

Kívánságlistára tette 154

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Guillaume Musso: Regényélet

Musso kiszámíthatósága a kiszámíthatatlansága. Az írok titkos élete nyomvonalán haladva egy másfajta csavarral mutatja be az írói lét minden aspektusát. Hogyan alkot egy szerző? Milyen kapcsolata van az írónak a könyv karaktereivel? Hol és hogyan csúszik össze a valóság és a fikció? Musso egyedi módon tálal egy „könyv a könyvben” történetet, ami a sorozatos csavarokkal egyszerűen letehetetlen. Imádtam, ahogy többször kikacsint az olvasóra és fityiszt mutat a médiának. Vajon ezek a meglátásai a sajátjai vagy más írók gondolatait is belecsempészte?
Hozza a tőle megszokott gördülékenységet, könnyedséget, amivel ezúttal is megvett magának. Bár nem ez lesz a kedvenc Musso-m, de a felépítése miatt egy izgalmas könyvnek tartom.

2 hozzászólás
Málnika P>!
Guillaume Musso: Regényélet

”Mert az írás lázadás a valóság végzetessége ellen.”

Musso hosszabb ideje tartó játéka a valósággal és a fikcióval új, Regényélet című könyvében csúcsosodik ki. Legutóbbi regényeinek állandó, központi témája az írói lét problematikája, a tények és a képzelet összemosódása, a szerzőnek a karaktereihez fűződő intim, sokszor zavaros viszonya. Az új könyv szerzője ars poeticájaként is felfogható, amellett, hogy rendkívüli csemege az irodalom szerelmeseinek, egy igazán lebilincselő, magával ragadó olvasmány.

A friss Kafka-díjas szerző, Flora Conway kislánya nyomtalanul eltűnik, miközben a zárt lakásukban bújócskáznak. Eközben a híres francia író, Romain Ozorski kisfiától szakad el. Míg New York és Párizs helyszínein bolyongunk, a tényleges és a kitalált világok furcsa keverékében találjuk magunkat, a főszereplőkkel együtt. Van, hogy az élet még a regénynél is regényesebb, a valóság túlszárnyalja a képzeletet, de vajon mi a valóság és mi a képzelet? Az irodalmi művekről és a mindentudó írókról szóló regény az első oldaltól egészen az utolsóig beszippant, és nem ereszt, egy újabb bravúros Musso mű.

Katalin_V_Tóth>!
Guillaume Musso: Regényélet

Musso regényeit azért szeretem, mert mindig valami egyedi nézőpontból mutatja meg a történetet. Erre a regényre ez kifejezetten igaz. Nem egy izgalmas krimi, inkább egy elgondolkodtató olvasmány, mely az írói létről, az írásról, az olvasói hozzáállásról szól. Rövid történet egy író lelkivilágáról, magánéletéről, nehézségeiről. Természetesen a történet nem nélkülözi a fordulatokat sem.

Kókuszka>!
Guillaume Musso: Regényélet

Van egy kedves szerzőnő ismerősöm, aki szerint írni nehéz, nem könnyű megélhetési forma.
A Regényélet az írók szerepéről, hitvallásáról szól. Bemutatja a regényírás trükkjeit, nehézségeit, a való világ, a fájdalom elől való menekülés megélését, szereplőin keresztül, ugyanakkor olvasóinak is segít ebben. Az írás ugyanúgy, mint az olvasás egy bizonyos terápia, egy kitalált világban kalandozni, de nem szabad benne ragadni. A könyvekben a karakterek életre kelnek és az alkotójuktól függ merre haladnak, kinyílik a világ egy másik életre, amely lehet jobb vagy rosszabb. Bemutatja a bulvárlapok, a média szerepét, amely vágyik a végzetes kimenetelre, a család fontos szerepét, a gyermekeinkért való aggódást, akikért bármit megteszünk, az alkotói lendület megtorpanását, az írói válságot, egyúttal elismerését fejezi ki a legnagyobb írók iránt. Két fiktív író, az amerikai Flora Conway és a francia Romain Ozorski történetével csapdába ejti az olvasót. Útvesztők labirintusán keresztül jutunk el a megvilágosodáshoz.

csgabi P>!
Guillaume Musso: Regényélet

Nagyon nehéz megszólalni a Regényélet elolvasása után. Nemcsak azért, mert első olvasásom volt Guillaume Musso-tól, hanem azért is, mert egy egészen különleges történetet kaptam. Musso a 2021-es év egyik nagy felfedezése a számomra.

Több szempontból is izgalmas élményt jelentett a regény. Habár a történet más, mégis beugrott nekem Italo Calvino regénye, a Ha egy tél éjszakán egy utazó, és valamiért az az érzésem támadt, hogy Musso is olvasta ezt a Calvino-regényt.
Könnyű volt beleélni magam a történetbe, magával ragadott a cselekmény, és Carrie eltűnése miatt együtt izgultam Florával, mígnem hirtelen olyan érzésem támadt, mint Calvinonál. Összezavarodtam, amikor belépett a történetbe Romain Ozorski, és kezdtem rájönni a könyv szerkezetének sajátosságára. Romain története is felkavaróan szomorú volt, szívből sajnáltam őt, és ahogyan Floraért aggódtam, úgy aggódtam most Ozorskiért is, szívemhez nőtt a két szereplő, majd izgalmas és csavaros módon kapcsolódott össze a két szereplő személyes élete is.
[…]

Még több:
https://gabriellajegyzetei.blogspot.com/2022/01/guillau…

Cukormalac P>!
Guillaume Musso: Regényélet

Ööö… oké. Ami azt illeti, nem mertem volna fogadni arra, hogy az első Musso-könyv, amit olvasok, ennyire bejön majd. Jó, igazából féltem, mint az a bizonyos ördög a tömjéntől, hogy mi lesz, ha esetleg nem tetszik, ugyanis mertem számolni ezzel. Aztán elkezdtem és valósággal pörögtek a lapok, addig nem nyugodtam, amíg a történet végére nem érek. Biztos vagyok benne, hogy ezek után több regényével is próbálkozom majd, ugyanis ez igazán meggyőzött. (Az is totál igaz, hogy eszembe jutott róla a Felforgatókönyv című film, de ez legyen inkább dicséret, mint feddés…) Rövid, de annál eseménydúsabb, igazán karakter- és cselekményközpontú könyv a Regényélet, nagyon sokszor csak kapkodtam a fejemet és pislogtam, hogy akkor most mi van és ez mégis hogyan lehetséges? Kissé paranoid érzések is elkaptak a szövegnek köszönhetően, ugyanis roppant nehéz megfejteni, igazából ki az író és ki az olvasó vagy a szereplő, hol kezdődik a fikció és hol ér véget a valóság, mikor vagyunk a történet kívülálló szemlélői és mikor kezdi el Emma Tomphson egyik pillanatról a másikra narrálni az életünket. Végtelen alapossággal kidolgozott szereplők stabil háttérrel, aprólékosan lefestett események láncolata, feszes tempó, meglepő, húzós csavarok – pontosan erre van itt szükség, kérem!

Akár így is történhetne, de nagyon remélem, hogy csak játék, amit olvasok – végig ez mozgott bennem olvasás közben. Musso remekül érzi az arányokat és nem válik kínossá, izzadságszagúvá, amit csinál, a tényleg túlságosan is valószerű dolgok közé némi kísérteties misztika keveredése pont annyira teszi meseszerűvé az olvasottakat, amennyire hitelessé is, mi pedig valóban az állunkkal focizunk, szinte skizofrén érzésekkel legbelül, mindaddig, amíg a kirakós összes darabja a helyére nem kerül. Nagyon érdekes ez a történet, gyakorlatilag pedig még az utolsó lapok is tartogatnak óriási pofonokkal felérő meglepetésket. Nekem is kellemes csalódás volt az első találkozásunk, a jövőben szeretnék minél többre lehetőséget keríteni. Ezt a regényt akár kétszer ekkora terjedelemben sem untam volna, ez biztos, úgyhogy kifejezetten hajt a kíváncsiság, mit tud még ez az ember, hiszen ez egy remek indítás volt, jobban nem is sülhetett volna el.

>!
Park, Budapest, 2021
218 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633557419 · Fordította: Füsi Lídia
cicus61 P>!
Guillaume Musso: Regényélet

Mindig meg tud lepni az író! Ez a történet nem a tőle megszokott, hanem rendesen mellbevágott. Hogyan ír egy író, mik járnak a fejében, hogy alkot, hogy gondolkodik.
Nem egy egyszerű feladat az biztos, sok démon és rossz, de persze jó érzések is bennük vannak ilyenkor. Ha pedig elkerüli az ihlet, akkor történhetnek nem egészen jó dolgok is.
Ahogy már több könyvnél is, most is éreztem, hogy amennyire a közönségnek írnak az írók, ugyanannyira saját maguknak is.

Jagika P>!
Guillaume Musso: Regényélet

Tényleg jellegzetes írói fogással dolgozik Musso: a nem várt, meglepő csavarral, amiből ebben a regényben több is volt. spoiler
A bonyolult cselekmény olykor logikátlansággal párosul itt is, de sem igazán ez a lényeg. Mi is a lényeg? Mindenképpen az írói alkotás, a regény és természetesen maga az élet… Ezért különösen tetszik a mű címe!

Kovaxka P>!
Guillaume Musso: Regényélet

Musso atombiztos tipp olvasási válságra, vagy valami könnyedebbre, ami gyorsan bevon és nem ereszt. Egyre jobban megkedvelem ezt az embert! Most aztán alaposan megcsavarta: csak kapkodja a fejét az ember, hogy ki akkor a valóságos, ki a fiktív alak. Jó, hogy elgondolkodtat, megcsillantja a műveltségét is, ki-kikacsint saját és mások regényei felé, de sosem veszi túl komolyan magát. Szerintem direkt nem írja 5 csillagosra, hogy a következő könyvével se okozzon csalódást. Biztos vagyok benne, hogy sose fogy ki az ötletekből, és remélhetőleg nem tesz olyan fogadalmat, mint a főhősespoiler.

FVCsilla P>!
Guillaume Musso: Regényélet

Szép lassan haladok Musso magyarul megjelent életművének olvasásával. Ez a története is olvastatta magát, lendületes volt. Abban biztos voltam, hogy az utolsó oldalig nem fog kitisztulni a kép teljesen, mert mindig lehet újabb csavarral mást és mást előhozni. Jelen esetben a vége nekem már túl sok volt.


Népszerű idézetek

Málnika P>!

Élni, de börtönben: abban mi a jó?

212. oldal (Park, 2021)

Kapcsolódó szócikkek: börtön
Málnika P>!

Hát nem érted, hogy a legrosszabbra kell készülni?! Fel kell készíteni rá, hogy itt forradalmak, járványok, háborúk lesznek.

124. oldal (Park, 2021)

Gubbooks>!

Mert az írás lázadás a valóság végzetessége ellen.

Kapcsolódó szócikkek: írás
Boglinc P>!

Ha az írás szórakoztató foglalatosság volna, mindenki azt csinálná.

109. oldal

BertaPalikSzilvi P>!

Egyetlen ellenségem van, saját magam.

Kapcsolódó szócikkek: ellenség
Boglinc P>!

Ha az ember a nap jó részében egy kitalált világban kalandozik, nem egykönnyen találja meg a visszavezető utat. És szédeleg a két világ közötti határvidéken.

96. oldal

2 hozzászólás
Boglinc P>!

A jó regény először is az, amelyik örömet szerez az olvasónak.

93. oldal

Kapcsolódó szócikkek: regény
>!

Szerelmünk üdítő ritmusváltás szabályos rendben hömpölygő életemben.

118

>!

Egyszerre nyugtatod meg és zavarod össze a szívem.

55. oldal lábjegyzet

3 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Megyeri Judit: Csontvázak a szekrényben
Nora Roberts: Örökség
Loreth Anne White: Sötétedik
Gillian Flynn: Holtodiglan
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd
Sienna Cole: Az ígéret szép szó
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
J. D. Robb: Meztelenül a halálba
Carlos Ruiz Zafón: Lelkek labirintusa