Regényélet 140 csillagozás

Guillaume Musso: Regényélet

Hat hónappal ezelőtt, 2010. április 12-én hároméves kislányomat, Carrie Conwayt elrabolták, miközben bújócskáztunk a Williamsburgben található lakásomban.
Így kezdődik a nyilvánosságtól elzárkózó írónő, Flora Conway története. Carrie eltűnésére nincs magyarázat. A lakás összes ajtaja és ablaka zárva volt, a régi New York-i bérház biztonságikamera-felvételein behatolásnak semmi nyoma. A rendőrségi nyomozás eredménytelenül zárul.
Mindeközben az Atlanti-óceán túlpartján, egy pusztulásnak indult házban magányosan gyötrődik a megtört szívű író.A rejtély kulcsa nála van. Flora mindent megtesz, hogy megtalálja.
Ha az ember a nap jó részében egy kitalált világban kalandozik, nem egykönnyen találja meg a visszavezető utat. És szédeleg a két világ közti határvidéken.

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
Park, Budapest, 2021
218 oldal · ISBN: 9789633557426 · Fordította: Füsi Lídia
>!
Park, Budapest, 2021
218 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633557419 · Fordította: Füsi Lídia

Enciklopédia 1


Kedvencelte 6

Most olvassa 12

Várólistára tette 109

Kívánságlistára tette 173

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Guillaume Musso: Regényélet

Musso kiszámíthatósága a kiszámíthatatlansága. Az írok titkos élete nyomvonalán haladva egy másfajta csavarral mutatja be az írói lét minden aspektusát. Hogyan alkot egy szerző? Milyen kapcsolata van az írónak a könyv karaktereivel? Hol és hogyan csúszik össze a valóság és a fikció? Musso egyedi módon tálal egy „könyv a könyvben” történetet, ami a sorozatos csavarokkal egyszerűen letehetetlen. Imádtam, ahogy többször kikacsint az olvasóra és fityiszt mutat a médiának. Vajon ezek a meglátásai a sajátjai vagy más írók gondolatait is belecsempészte?
Hozza a tőle megszokott gördülékenységet, könnyedséget, amivel ezúttal is megvett magának. Bár nem ez lesz a kedvenc Musso-m, de a felépítése miatt egy izgalmas könyvnek tartom.

2 hozzászólás
Málnika>!
Guillaume Musso: Regényélet

”Mert az írás lázadás a valóság végzetessége ellen.”

Musso hosszabb ideje tartó játéka a valósággal és a fikcióval új, Regényélet című könyvében csúcsosodik ki. Legutóbbi regényeinek állandó, központi témája az írói lét problematikája, a tények és a képzelet összemosódása, a szerzőnek a karaktereihez fűződő intim, sokszor zavaros viszonya. Az új könyv szerzője ars poeticájaként is felfogható, amellett, hogy rendkívüli csemege az irodalom szerelmeseinek, egy igazán lebilincselő, magával ragadó olvasmány.

A friss Kafka-díjas szerző, Flora Conway kislánya nyomtalanul eltűnik, miközben a zárt lakásukban bújócskáznak. Eközben a híres francia író, Romain Ozorski kisfiától szakad el. Míg New York és Párizs helyszínein bolyongunk, a tényleges és a kitalált világok furcsa keverékében találjuk magunkat, a főszereplőkkel együtt. Van, hogy az élet még a regénynél is regényesebb, a valóság túlszárnyalja a képzeletet, de vajon mi a valóság és mi a képzelet? Az irodalmi művekről és a mindentudó írókról szóló regény az első oldaltól egészen az utolsóig beszippant, és nem ereszt, egy újabb bravúros Musso mű.

Kókuszka>!
Guillaume Musso: Regényélet

Van egy kedves szerzőnő ismerősöm, aki szerint írni nehéz, nem könnyű megélhetési forma.
A Regényélet az írók szerepéről, hitvallásáról szól. Bemutatja a regényírás trükkjeit, nehézségeit, a való világ, a fájdalom elől való menekülés megélését, szereplőin keresztül, ugyanakkor olvasóinak is segít ebben. Az írás ugyanúgy, mint az olvasás egy bizonyos terápia, egy kitalált világban kalandozni, de nem szabad benne ragadni. A könyvekben a karakterek életre kelnek és az alkotójuktól függ merre haladnak, kinyílik a világ egy másik életre, amely lehet jobb vagy rosszabb. Bemutatja a bulvárlapok, a média szerepét, amely vágyik a végzetes kimenetelre, a család fontos szerepét, a gyermekeinkért való aggódást, akikért bármit megteszünk, az alkotói lendület megtorpanását, az írói válságot, egyúttal elismerését fejezi ki a legnagyobb írók iránt. Két fiktív író, az amerikai Flora Conway és a francia Romain Ozorski történetével csapdába ejti az olvasót. Útvesztők labirintusán keresztül jutunk el a megvilágosodáshoz.

cintiatekla P>!
Guillaume Musso: Regényélet

„Tipikus” Musso, szóval nagyon tetszett, a folyamatos csavarokat sehogy sem lehet kiszámítani, végig pörög, és képtelenség letenni a regényt. Könyv a könyvben, a karakterek furcsa táncot járnak, viszont a legvége nekem too much volt, ezért az egy csillag levonás.

Bővebben: http://www.gyorgytekla.hu/2021/09/guillaume-musso-regenyelet/

maya75>!
Guillaume Musso: Regényélet

Ez nekem most nagyon tetszett. Igazán újszerű* ötlet, kiváló megvalósítás. A cím pedig tökéletes, pedig emlékszem, amikor még csak tervben volt, hogy megjelenik magyarul, valamelyik könyves csoportban valaki kifogásolta a fordítását. Szerintem telitalálat. :)
Cselekményleírást nem szeretnék róla adni, meg nem is egyszerű, de annyira jól összeérnek ezek a trükkös szálak, hogy mindenképp érdemes elolvasni.
*egyébként lehet, hogy az ötlet csak számomra tűnik újszerűnek, ugyanis épp tegnap olvastam valahol, hogy Musso 'The girl on paper' c. könyvének is hasonló a koncepciója, és talán azt írta korábban.

Boglinc P>!
Guillaume Musso: Regényélet

Mussonak szerintem két kedvenc fogása van: egyfelől a sztori végletekig való csavarása, olyan helyzetek teremtése, amire az olvasó aztán tényleg egyáltalán nem számít, másfelől pedig a regény a regényben motívuma. Jelen esetben is az a helyzet, hogy spoiler. :D Egyszerűen őrült ez a fazon, de imádom!!! :D

A Regényélet nem egy egyszerű regény, oda kell rá figyelni, és lehet, hogy bonyolultnak és nyakatekertnek fog tűnni, de én végtelenül élveztem a szálak bontogatását, a szereplők viselkedésének elemzését, a megjelenő motívumok lélektani vizsgálatát. Remekül bemutatja a média keselyűsködését, annak hatását, hogy nem feltétlenül minden az, aminek látszik, vagy hogy ne legyünk előítéletesek, és főleg ne gondoljuk, hogy egy nőt mindig meg kell mentenünk, mert biztosan csak ő lehet az áldozat.

Imádtam a korábbi regényekből megjelenő apróságokat, hogy egy ponton az eredeti borítóra is utal a szövegben, csodásak voltak a benne található rajzok, és úgy összességében jó volt megint azonnal felfalni. Alig várom a következő írását!

Itt írtam róla bővebben:
https://booktasticboglinc.blogspot.com/2021/09/guillaum…

>!
Park, Budapest, 2021
218 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633557419 · Fordította: Füsi Lídia
Papírszárnyak>!
Guillaume Musso: Regényélet

Regény a regényben, fordulatok, írók és szerkesztők, néhány magyar vonatkozású említés, és több utalás a korábbi könyveire (ez utóbbi nagyon tetszett :)). Könnyű olvasni, viszont az olvasó agya folyamatosan kattogni fog, hogy minden puzzle-darabot a helyére tudjon tenni.

(egyébként ez a könyv talán egy kicsit hasonlít az Írók titkos életéhez)

Csőrike009 P>!
Guillaume Musso: Regényélet

Nem a kedvenc Mussom, de mindent hoz ami Musso, tehát kötelező. Szerintem több személyes vonulata van a regénynek mint gondolnánk, ezért külön örülök, hogy olvastam. Ott a helye a polcomon, és ezt bátran javasolom mindenkinek :)

Kriszta9>!
Guillaume Musso: Regényélet

Tetszett, nem olvastam még hasonlót, ami regény a regényben íródott volna! Érdekes megoldásokat használt az író, viszont valami mégis hiányzott nekem belőle! Az eleje nagyon vitt magával, a közepétől kezdett kicsit laposodni! Azért örülök, hogy elolvastam!

BertaPalikSzilvi P>!
Guillaume Musso: Regényélet

Az idei évben ezt a könyvet vártam leginkább,így amikor megláttam, hogy a kiírthoz kèpest már előbb megvásárolható, lecsaptam.
Azt kell, hogy mondjam
Musso egy illuzionista,a megtèvesztès nagymestere.
Úgy vezeti az orránál fogva az olvasót az utolsó oldalig,hogy nem győzi kapkodni a fejèt.
Már az első oldalon egy izgalmas helyzettel kezdünk,Flora Conway írónő 3 èves kislánya eltűnik a zárt lakásból bújócska közben.
Az eltűnèsre nincs magyarázat,az ügyet le is zárják.
Mire feleszmèlünk már egy másik szemszögből olvashatjuk a törtènetet,mègpedig maga az író Romain Ozorski szemszögéből,aki a saját èlete tragèdiáit írja meg a regènyben ahol regènye hőse fellázad ellene.
Sokszor Nagyon a valóság ès a kèpzelet határán lavírozunk,összemosódik a kèt törtènet.
Az újabb sokk után , amikor már azt gondolnánk , hogy sikerült felvenni a törtènet fonalát jön egy újabb csavar,ami ugyan megmagyaráz ès helyretesz mindent de az egèsz addigi elkèpzelèsünket a törtènetről átírja.
Volt ebben a könyvben nèmi hasonlóság az író előző könyveivel,de engem nem zavart.

„Valóság.. Fikció ..Számomra mindig is elmosódott a határvonal a kettő között.Igaz ès hamis alig különbözik.Ès nincs nagyobb emberi tèvedès,mint azt állítani , hogy csak a valóságban èlünk, hiszen ha az ember valóságosnak gondol bizonyos helyzeteket,azok a helyzetek menthetetlenül valóságos következmènyekkel járnak majd.”


Népszerű idézetek

Málnika>!

Élni, de börtönben: abban mi a jó?

212. oldal (Park, 2021)

Málnika>!

Hát nem érted, hogy a legrosszabbra kell készülni?! Fel kell készíteni rá, hogy itt forradalmak, járványok, háborúk lesznek.

124. oldal (Park, 2021)

Gubbooks P>!

“Hát ez így van, nincs énnekem időm olvasni, Mrs. Conway.” – állította. “Talán inkább sajnálja az időt az olvasásra, Trevor.”

Boglinc P>!

A jó regény először is az, amelyik örömet szerez az olvasónak.

93. oldal

maya75>!

Régóta tudom, különösen mióta Albert Cohennél olvastam, hogy „minden ember egyedül van, mind fütyül a másikra, és a fájdalmunk egy lakatlan sziget”.

160. oldal

BertaPalikSzilvi P>!

Az ember természete szerint arra ítéltetett, hogy tudatlanságban, önnön téves elképzeléseinek foglyaként, mintegy barlangba zárva éljen, ahol az ármányos őrök által a barlang falára vetített káprázatot gondoljuk a valóságnak.

BertaPalikSzilvi P>!

Mert az írás lázadás a valóság végzetessége ellen.

BertaPalikSzilvi P>!

– Ha az írás szórakoztató foglalatosság volna, mindenki azt csinálná.


Hasonló könyvek címkék alapján

Megyeri Judit: Csontvázak a szekrényben
Colleen Hoover: Verity
Colleen Hoover – Tarryn Fisher: Never never – Soha, de soha 2.
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala
Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd
Karen M. McManus: Lehull a lepel
Kevin Brooks: Lucas
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna