Ott ​leszel? 218 csillagozás

Guillaume Musso: Ott leszel?

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Kezedben ​a lehetőség, hogy változtass a múlton…

Elliott Cooper, a neves San Franciscó-i sebész harminc éve nem tudja elfelejteni élete szerelmét. A bájos Ilenát baleset érte, de Elliott azóta is önmagát vádolja a haláláért. Aztán egy napon, amikor a Vöröskereszt önkénteseként éppen Kambodzsában dolgozik, különös ajándékot kap egy hálás öregtől: egy fiolát, tele kicsi, sárga pirulákkal, és egy mágikus ígéretet: ha sorra beszedi őket, újra láthatja Ilenát.

Elliott élete új értelmet nyer: egy-egy napra visszatérhet a múltba és találkozhat szerelmével, sőt, egykori énjével, az akkor harmincéves, forrófejű és forróvérű fiatal orvossal. Vajon jóváteheti-e a hibát, amit annak idején elkövetett, megakadályozhatja-e Ilena halálát, újraírhatja-e kettejük közös történetét?

Guillaume Musso Franciaország egyik legsikeresebb kortárs írója. Fordulatos, finom humorú és az élet szépségébe vetett hittel teli regényeit huszonnégy nyelvre fordítják. Az Ott leszel?… (tovább)

Eredeti mű: Guillaume Musso: Seras-tu là ?

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2010
358 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632542829 · Fordította: Domonkos Eszter

Enciklopédia 10


Kedvencelte 45

Most olvassa 10

Várólistára tette 118

Kívánságlistára tette 72

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Droci P
Guillaume Musso: Ott leszel?

Első olvasásom Mussotól és remek választás volt. Tele volt a könyv izgalommal, nem várt fordulatokkal. Sokszor el is gondolkoztam olvasás közben, hogy vajon ha én is kaphatnék ilyen csodakapszulát mit csinálnék másként vagy esetleg ki lenne az a szeretett személy akit viszontlátnék? Egyértelműen mindig anyai nagypapám jutott eszembe és már ezért megérte számomra a könyvet elolvasni. A fejezetek elején lévő idézetek többé – kevésbé tetszettek, jól illeszkedtek a történet magjába. A fél csillag levonást azért adtam, mert a vége túlságosan egyszerű lett, nem kimondottan happy-endet vártam.
A könyv végén lévő bepillantások a másik regényekbe meggyőztek, hogy nem szabad itt abbahagyni a „Mussozásomat” és legközelebb remélem, hogy gazdagíthatom majd magam egy újabb gyöngyszemével.

Végig döntések sorozata vonul fel előttünk az olvasás közben, hiszen mindig adott a lehetőség, a kétkedés, hogy helyes utat választunk-e. Az életünk apró döntések sorozata (akár kisebb – nagyobb) és nagyon sokszor már utólag nem változtathatunk. Ez a könyv pont azt taglalja, hogy ha adott volna még az életünkben egy utolsó lehetőség, hogy megmásítsunk egyik nagy kihatású döntésünket vajon élnénk a lehetőséggel? És akkor ott abban a pillanatban lenne erőnk másként dönteni?

3 hozzászólás
>!
Böngyör6
Guillaume Musso: Ott leszel?

Nagyon régen vettem ki a könyvtárból és előtte jó ideig a várólistán volt, de valahogy nem tudtam rávenni magam, hogy elkezdjem, elolvassam. Nem volt annyira szimpatikus meg kedvem se volt hozzá, mindig volt fontosabb, sürgősebb, érdekesebbnek tűnő könyv. Így, hogy befejeztem, már nem is értem, miért tartottam tőle, illetve sajnálom, hogy nem olvastam el hamarabb.
Mégis azt mondom: nehéz erről a könyvről írni..magával ragadó, ugyanakkor nem lehet „büntetlenül” átszaladni rajta, mert annyira sok háttérüzenete van és gondolkodnivalóval szolgál, hogy hiába fejezi be hamar az ember a könyvet, még sokáig ott motoszkál az agyában a tartalom, a mély mondanivaló és az érzések, amiket kiváltott..
Humoros és mégis teli van komoly életbölcsességekkel, sodor magával ez az egyébként nem túl pörgős, de annál inkább érdekes történet.
Kicsit szerelmes, kicsit komoly, kicsit humoros, könnyed és mégis időt kell hagyni a megemésztésére… Csak ajánlani tudom. Mindenkinek. Legalább egyszer….

2 hozzászólás
>!
clarisssa MP
Guillaume Musso: Ott leszel?

Az időutazós történetek mindig izgalmasak, hiszen ki az, aki nem vágyik valami jövőből érkező megnyugtató infóra, vagy nem menne szívesen vissza a múltba, hogy kijavíthassa egykori hibáját? Mindennek ellenére azonban én mégsem rajongok értük, ugyanis egy ponton mindig elérnek egy olyan logikai bukfenchez, ami számomra már zavaró. Most sem volt ez másképp, de szerencsére sikerült szemet hunynom felette – ami nem is volt nehéz feladat, hiszen pörögtek az események és szinte faltam az oldalakat!
Pedig az a könyv, amit Mussotól tavaly olvastam, nem sok jót engedett remélni a szerző más köteteitől sem… (http://moly.hu/ertekelesek/1374217) Hatalmas szerencse, hogy mégis újra bizalmat szavaztam neki, mert az Ott leszel? nagyságrendekkel jobb az És azután -hoz képest, amit anno olvasás közben legszívesebben ötpercenként földhöz vágtam volna. Nemcsak a történet izgalmas és a karakterek szerethetőbbek, hanem valami magával ragadó báj és finom humor is átlengi az egész könyvet. Nagyon jó ötlet volt a köztes, a történet szempontjából látszólag eseménytelen évek áttekintése is, mert talán ott kerülnek igazán közel hozzánk a szereplők. Ezeket az oldalakat hol mosolyogva, hol pityeregve olvastam, sőt, olyan is volt, hogy a kettőt egyszerre sikerült véghezvinnem.
Nem hibátlan könyv és nem világrengető jelentőségű, de saját kategóriájában mindenképpen ötcsillagos. Igazi kikapcsolódást nyújt, de nem üres vagy idegesítően gagyi, és nem nélkülözi a mondanivalót sem, ugyanakkor mégsem akar hatalmas életigazságokat az olvasó szájába rágni és nem puffogtatja tonnaszámra a közhelyeket. Kellemes könyv, azt hiszem ez rá a legjobb, legtömörebb kifejezés.

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2010
358 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632542829 · Fordította: Domonkos Eszter
3 hozzászólás
>!
Shanara
Guillaume Musso: Ott leszel?

Kíváncsian kezdtem neki a könyv olvasásának. A fülszöveg nagyon tetszett, a könyvtárban elő kellett jegyeztetnem, mert állandóan elkapkodták előlem. Ebből már gondolhattam, hogy egész jó könyv lehet. Az eleje számomra egy kicsit döcögős volt. Találtam benne néhány logikai bakit is. Addig váltogatta az idősíkokat az író, hogy már ő maga is belekeveredett a történésekbe, részletekbe egyszer-kétszer. Néha szívesen felpofoztam volna a szereplőket. Máskor megdöbbentett a könyv a fordulataival. Az utolsó 20-30 oldal történésein pedig – töredelmesen bevallom – elsírtam magam, zokogtam, potyogtak a könnyeim, mint a záporeső.
Még egy dolog lepett meg: olvasom a könyvet, lapozok és vége, pedig még 50 oldal hátra volt. Ja persze, ajánlók. A kiadó saját magát és a könyveit reklámozza. Inkább a történetet olvastam volna még. Elromlott az élmény, csökkent a hatás. De ez nem az író és nem a könyv hibája.
Ha romantikus hangulatú könyvre lesz szükségem, amely mégis cselekményes és van mondanivalója is, akkor biztos, hogy előveszem az író következő könyvét is.

2 hozzászólás
>!
esztie
Guillaume Musso: Ott leszel?

Megadnám neki az öt csillagot is, ha egy kicsit jobban össze lennének fésülve az idősíkok. Akad benne egy-két logikai bukfenc, ami nem lett figyelembe véve, ez picit böki a csőröm, de összességében olyan jól esett olvasni, hogy ezen nem állok le szőrszálakat hasogatni. :) Különösen tetszett, amikor a fiatalabbik énje életét évről évre követhettem, a ’90-es évek kifejezetten nosztalgikusan hatottak rám, és picit elméláztam, hogy milyen jó lett volna akkor is kipróbálni, hogy milyen lehet felnőttnek lenni. :) Szerettem a sorsszerűséget, szerettem, hogy hagyta magát sodorni az áramlattal, szeretnék én is így élni minden fájdalom és aggodalom ellenére.

4 hozzászólás
>!
matraimelinda
Guillaume Musso: Ott leszel?

Őszintén szólva: nem olvastam még időutazásról, avagy a múltba történő visszatérésről szóló regényt. Közvetlen nyelvezetével, az idősíkok egymás mellé helyezésével, a lendületes cselekményvezetéssel, és nem utolsó sorban magával a story-val elkápráztatott Guillaume Musso. Első olvasott regényem Tőle. Keresni fogom a másik kettőt is. Ez már biztos!:)

>!
Aquarius
Guillaume Musso: Ott leszel?

Mi lenne, ha visszamehetnénk a múltba és megváltoztathatnánk az eseményeket, élet-halál felett dönthetnénk?
Tényleg olyan egyszerű, mint ahogy gondoljuk? Vajon a döntéseink biztos helytállóak, vagy esetleg egy másfajta lavinát indíthatunk el?
A választ Elliott, Ilena és Matt története rejti. Zseniális regény. Szerettem az alapötletet – még akkor is, ha nem túl egyedi –, azon belül maga a cselekmény magával ragadt és sodort. Fifikás, izgalmas és tanulságos.
A karakterek megnyerőek, kidolgozottak. Szerelem, barátság és a hivatás a főbb vonalak. Amikor pedig azt gondolnánk, már mindent tudunk: jön a meglepetés!
Nem írok róla többet, ezt olvasni kell! Öt csillag és kedvenccé avanzsáltam.

>!
Lobo P
Guillaume Musso: Ott leszel?

Nem Coelho, inkább romantikus regény. Ebből a szempontból kellemes csalódás, amúgy semmi különös.
http://olvasonaplo.freeblog.hu/archives/2010/06/23/Guil…

1 hozzászólás
>!
Nushi P
Guillaume Musso: Ott leszel?

Általában nem szeretem az ilyen időutazós valóságtól masszívan elrugaszkodott könyveket főleg azért, mert az időutazás mint olyan egy nagyon complex filozófiai probléma is amit a legtöbb író számomra ( az én filozófiám szerint) nem kezel helyesen és ez bosszant. Itt az író nagyon rátalált az én gondolatmenetemre és egy gyönyörű szerelmi történetet írt, telve önfeláldozással színtiszta igazi érzelmekkel. Nagyon tetszett.

>!
Melia
Guillaume Musso: Ott leszel?

Bár ebben a regényben is volt egy olyan dolog, ami hihetetlennek tűnik (időutazás) de mégis teljesen elfogadhatóvá válik a történetben. Musso megint nagyszerűt alkotott. Felvetett kérdéseket, amiken fontos lenne elgondolkozni. Ha vissza mehetnénk az időben meg tudnánk változtatni azt? És ha megváltoztatjuk, az milyen hatással lesz a jövőbeli életünkre? Volt jó pár olyan rész, amin sírtam, de mégis a történet vége megnyugtatott. Minden hibát rendbe lehet még hozni.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Papírtigris

„Nem az a baj, hogy kevés idő áll a rendelkezésünkre, hanem főképp az, hogy sokat elfecsérelünk abból, ami adatik.”
Seneca

277. oldal

>!
Aquarius

Barátból és könyvből keveset gyűjts, de az mind jó legyen.

(Népi Bölcsesség)

121. oldal

>!
psn

A boldogsággal csak az a bökkenő, hogy hamar hozzászokik az ember…

268. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
>!
agisajt

… ha az ember szeret, nincs szükség beszédre. A lelke mélyén tudja, érzi. Egyszerű. És ha egy nő azt kéri egy férfitól, hogy legyen a gyerekei apja, az elég világos, nem?

49. oldal

4 hozzászólás
>!
painperduu

Olykor egy semmiségen múlik az élet. Súrol egy tekintet. Szempilla rebben. Karhoz ér egy vállpánt…

209. oldal

>!
ancika

Tudod, ha valaki egyszer belopja magát a szívedbe, az örökre ottmarad..

>!
fszilvi

Az életben nemcsak szerelem, de barátság is születhet első látásra.

3 hozzászólás
>!
painperduu

Íme az álmok funkciója! Nem a természettudomány, hanem a pszichoanalízis berkeiben kell keresgélnie. Az álmok az elfojtott vágyak megnyilvánulásai. Egyfajta biztonsági szelepként működnek, és elősegítik, hogy a tudattalan tartalmak a felszínre jussanak anélkül, hogy megbillenne a pszichés egyensúly. Elliott Albert Einsteinnél kopogtatott, és Sigmund Freud nyitott ajtót!

100. oldal

Kapcsolódó szócikkek: álom · Sigmund Freud
2 hozzászólás
>!
fszilvi

Bizonyos értelemben véve a sorsban hitt. Szerinte a dolgok akkor történnek meg, amikor meg kell történniük, s az embernek csak az a dolga, hogy átélje azokat.

>!
thia

A szabad akarat, a képesség, hogy magunk alakítjuk a sorsunkat, illúzió csupán. Létünk előre elrendeltetett, s ez ellen felesleges küzdeni. Bizonyos események kivédhetetlenek és megmásíthatatlanok, mint például a halál órája. A jövő nem fokozatosan rajzolódik ki. A lényeget illetően a fő csapásirány már ki van jelölve, és nincs más választás, követni kell. A múlt, a jelen, a jövő egy egységes egészet alkot, amely arra a szörnyű névre hallgat, hogy végzet.

232. oldal

7 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Italo Svevo: Zeno tudata
Benoît Duteurtre: A kislány és a cigaretta
Berkesi András: Játék a tisztességgel
Richard Paul Evans: Hol lehet Noel?
Jane Resnick: Nemzetközi szivarkalauz
Dieter H. Wirtz: Szivarok kézikönyve
Tóth Gábor: Kis szivarkalauz
Alfred Dunhill: Pipák könyve
Schirilla György: A legnagyobb hazugság
Rüdiger Dahlke – Margit Dahlke: A dohányfüst pszichológiája