Ott ​leszel? 262 csillagozás

Guillaume Musso: Ott leszel?

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Kezedben ​a lehetőség, hogy változtass a múlton…

Elliott Cooper, a neves San Franciscó-i sebész harminc éve nem tudja elfelejteni élete szerelmét. A bájos Ilenát baleset érte, de Elliott azóta is önmagát vádolja a haláláért. Aztán egy napon, amikor a Vöröskereszt önkénteseként éppen Kambodzsában dolgozik, különös ajándékot kap egy hálás öregtől: egy fiolát, tele kicsi, sárga pirulákkal, és egy mágikus ígéretet: ha sorra beszedi őket, újra láthatja Ilenát.

Elliott élete új értelmet nyer: egy-egy napra visszatérhet a múltba és találkozhat szerelmével, sőt, egykori énjével, az akkor harmincéves, forrófejű és forróvérű fiatal orvossal. Vajon jóváteheti-e a hibát, amit annak idején elkövetett, megakadályozhatja-e Ilena halálát, újraírhatja-e kettejük közös történetét?

Guillaume Musso Franciaország egyik legsikeresebb kortárs írója. Fordulatos, finom humorú és az élet szépségébe vetett hittel teli regényeit huszonnégy nyelvre fordítják. Az Ott leszel?… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2010
358 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632542829 · Fordította: Domonkos Eszter

Enciklopédia 12


Kedvencelte 48

Most olvassa 9

Várólistára tette 143

Kívánságlistára tette 94

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Csilla555 P>!
Guillaume Musso: Ott leszel?

Azt hiszem én nem szeretnék ilyen sárga pirulákat kapni!
Kellettek nekem azok a jó, és persze azok a rossz dolgok is, amelyek eddig megtörténtek velem.Mert azt vallom , hogy ezek által lettem olyan amilyen most vagyok. Persze sok mindent kell még tanulnom az Élettől, de tulajdonképpen jól érzem magam a bőrömben, a mostani helyzetemben. Ha bevennék egy sárga pirulát,az megváltoztathatna mindent.Lehet, hogy jó-,de az is lehet,hogy rossz irányba. Én pedig ragaszkodok az eddigi kudarcaimhoz éppen úgy, mint az eddig elért sikereimhez.És nincs bajom azokkal az emberekkel sem, akik jelen vannak az életemben.
Tehát ennyit a sárga csodapirulákról. :-)

Suba_Csaba P>!
Guillaume Musso: Ott leszel?

Nem ez volt a legjobb Musso, amit olvastam. De tagadhatatlan, hogy az író úgy tud mesélni és úgy visz magával, hogy az elképesztő. Egyszerűen nem érdekelnek a logikai bakik, nem kezdek el hibákat keresni a műben, egyszerűen csak sodródom a történettel. Elvarázsol, kiszakít a hétköznapokból, elgondolkodtat, és ad valami olyan pluszt, amit nem tudok megmagyarázni. Megint egy keserédes történetet kaptam tőle, egy valódi mesét, ami sok olyan dologra világított rá, amin a saját életemben is nap mint nap elgondolkozom. Kellenek az ilyen történetek, amik lelassítanak, magamba nézésre késztetnek.
Már csak két olyan magyar nyelven megjelent könyve van, amit nem olvastam el. A tavaszi új könyve megjelenéséig azokat is biztos befalom majd.

Droci P>!
Guillaume Musso: Ott leszel?

Első olvasásom Mussotól és remek választás volt. Tele volt a könyv izgalommal, nem várt fordulatokkal. Sokszor el is gondolkoztam olvasás közben, hogy vajon ha én is kaphatnék ilyen csodakapszulát mit csinálnék másként vagy esetleg ki lenne az a szeretett személy akit viszontlátnék? Egyértelműen mindig anyai nagypapám jutott eszembe és már ezért megérte számomra a könyvet elolvasni. A fejezetek elején lévő idézetek többé – kevésbé tetszettek, jól illeszkedtek a történet magjába. A fél csillag levonást azért adtam, mert a vége túlságosan egyszerű lett, nem kimondottan happy-endet vártam.
A könyv végén lévő bepillantások a másik regényekbe meggyőztek, hogy nem szabad itt abbahagyni a „Mussozásomat” és legközelebb remélem, hogy gazdagíthatom majd magam egy újabb gyöngyszemével.

Végig döntések sorozata vonul fel előttünk az olvasás közben, hiszen mindig adott a lehetőség, a kétkedés, hogy helyes utat választunk-e. Az életünk apró döntések sorozata (akár kisebb – nagyobb) és nagyon sokszor már utólag nem változtathatunk. Ez a könyv pont azt taglalja, hogy ha adott volna még az életünkben egy utolsó lehetőség, hogy megmásítsunk egyik nagy kihatású döntésünket vajon élnénk a lehetőséggel? És akkor ott abban a pillanatban lenne erőnk másként dönteni?

3 hozzászólás
geszti>!
Guillaume Musso: Ott leszel?

Hiába az időutazós téma, hiába Musso olvasmányos stílusa, az első 150 oldal inkább volt lapos és sótlan, mint érdekfeszítő. Gyorsan peregtek az oldalak, és mégsem hagytak semmilyen érzelmet maguk után. Aztán a könyv kb. felénél felgyorsultak az események, és egész kellemes olvasmánnyá vált. Mély nyomott nem hagyott, nem került közel hozzám, de hétvégi kikapcsolódásként tökéletes.

3 hozzászólás
Zsuzska79>!
Guillaume Musso: Ott leszel?

Ez volt az első könyvem az írótól. Szerintem nem az utolsó. Érdekes könyv volt. Olvasmányos volt, de nem volt az az érzésem, hogy alig várom, hogy folytathassam. Miközben a téma kissé misztikus volt, úgy tűnt, mintha egy hétköznapi történetet akarna mesélni. Találtam benne kis logikátlanságot is. Mindezek ellenére tetszett.

FreeAngel>!
Guillaume Musso: Ott leszel?

Nagyon régen vettem ki a könyvtárból és előtte jó ideig a várólistán volt, de valahogy nem tudtam rávenni magam, hogy elkezdjem, elolvassam. Nem volt annyira szimpatikus meg kedvem se volt hozzá, mindig volt fontosabb, sürgősebb, érdekesebbnek tűnő könyv. Így, hogy befejeztem, már nem is értem, miért tartottam tőle, illetve sajnálom, hogy nem olvastam el hamarabb.
Mégis azt mondom: nehéz erről a könyvről írni..magával ragadó, ugyanakkor nem lehet „büntetlenül” átszaladni rajta, mert annyira sok háttérüzenete van és gondolkodnivalóval szolgál, hogy hiába fejezi be hamar az ember a könyvet, még sokáig ott motoszkál az agyában a tartalom, a mély mondanivaló és az érzések, amiket kiváltott..
Humoros és mégis teli van komoly életbölcsességekkel, sodor magával ez az egyébként nem túl pörgős, de annál inkább érdekes történet.
Kicsit szerelmes, kicsit komoly, kicsit humoros, könnyed és mégis időt kell hagyni a megemésztésére… Csak ajánlani tudom. Mindenkinek. Legalább egyszer….

2 hozzászólás
clarisssa P>!
Guillaume Musso: Ott leszel?

Az időutazós történetek mindig izgalmasak, hiszen ki az, aki nem vágyik valami jövőből érkező megnyugtató infóra, vagy nem menne szívesen vissza a múltba, hogy kijavíthassa egykori hibáját? Mindennek ellenére azonban én mégsem rajongok értük, ugyanis egy ponton mindig elérnek egy olyan logikai bukfenchez, ami számomra már zavaró. Most sem volt ez másképp, de szerencsére sikerült szemet hunynom felette – ami nem is volt nehéz feladat, hiszen pörögtek az események és szinte faltam az oldalakat!
Pedig az a könyv, amit Mussotól tavaly olvastam, nem sok jót engedett remélni a szerző más köteteitől sem… (http://moly.hu/ertekelesek/1374217) Hatalmas szerencse, hogy mégis újra bizalmat szavaztam neki, mert az Ott leszel? nagyságrendekkel jobb az És azután -hoz képest, amit anno olvasás közben legszívesebben ötpercenként földhöz vágtam volna. Nemcsak a történet izgalmas és a karakterek szerethetőbbek, hanem valami magával ragadó báj és finom humor is átlengi az egész könyvet. Nagyon jó ötlet volt a köztes, a történet szempontjából látszólag eseménytelen évek áttekintése is, mert talán ott kerülnek igazán közel hozzánk a szereplők. Ezeket az oldalakat hol mosolyogva, hol pityeregve olvastam, sőt, olyan is volt, hogy a kettőt egyszerre sikerült véghezvinnem.
Nem hibátlan könyv és nem világrengető jelentőségű, de saját kategóriájában mindenképpen ötcsillagos. Igazi kikapcsolódást nyújt, de nem üres vagy idegesítően gagyi, és nem nélkülözi a mondanivalót sem, ugyanakkor mégsem akar hatalmas életigazságokat az olvasó szájába rágni és nem puffogtatja tonnaszámra a közhelyeket. Kellemes könyv, azt hiszem ez rá a legjobb, legtömörebb kifejezés.

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2010
358 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632542829 · Fordította: Domonkos Eszter
3 hozzászólás
Shanara>!
Guillaume Musso: Ott leszel?

Kíváncsian kezdtem neki a könyv olvasásának. A fülszöveg nagyon tetszett, a könyvtárban elő kellett jegyeztetnem, mert állandóan elkapkodták előlem. Ebből már gondolhattam, hogy egész jó könyv lehet. Az eleje számomra egy kicsit döcögős volt. Találtam benne néhány logikai bakit is. Addig váltogatta az idősíkokat az író, hogy már ő maga is belekeveredett a történésekbe, részletekbe egyszer-kétszer. Néha szívesen felpofoztam volna a szereplőket. Máskor megdöbbentett a könyv a fordulataival. Az utolsó 20-30 oldal történésein pedig – töredelmesen bevallom – elsírtam magam, zokogtam, potyogtak a könnyeim, mint a záporeső.
Még egy dolog lepett meg: olvasom a könyvet, lapozok és vége, pedig még 50 oldal hátra volt. Ja persze, ajánlók. A kiadó saját magát és a könyveit reklámozza. Inkább a történetet olvastam volna még. Elromlott az élmény, csökkent a hatás. De ez nem az író és nem a könyv hibája.
Ha romantikus hangulatú könyvre lesz szükségem, amely mégis cselekményes és van mondanivalója is, akkor biztos, hogy előveszem az író következő könyvét is.

2 hozzászólás
Mariann_ P>!
Guillaume Musso: Ott leszel?

Az előzőleg olvasott VISSZAJÖVÖK ÉRTED után közvetlenül olvasva ez a sztori nekem nem igazán jött be. Vagy csak a másik történet jobb volt ?
Nem tudom, de kicsit össze-vissza csapongott a 30 éves és a 60 éves énje közt a történet.
Pedig jól indult, a varázspirulák izgalmasnak ígérkeztek.
Így ez most 4 csillag nálam.
Ennek ellenére MUSSO még mindig a kedvenceim közé tartozik.

esztie>!
Guillaume Musso: Ott leszel?

Megadnám neki az öt csillagot is, ha egy kicsit jobban össze lennének fésülve az idősíkok. Akad benne egy-két logikai bukfenc, ami nem lett figyelembe véve, ez picit böki a csőröm, de összességében olyan jól esett olvasni, hogy ezen nem állok le szőrszálakat hasogatni. :) Különösen tetszett, amikor a fiatalabbik énje életét évről évre követhettem, a ’90-es évek kifejezetten nosztalgikusan hatottak rám, és picit elméláztam, hogy milyen jó lett volna akkor is kipróbálni, hogy milyen lehet felnőttnek lenni. :) Szerettem a sorsszerűséget, szerettem, hogy hagyta magát sodorni az áramlattal, szeretnék én is így élni minden fájdalom és aggodalom ellenére.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Papírtigris>!

„Nem az a baj, hogy kevés idő áll a rendelkezésünkre, hanem főképp az, hogy sokat elfecsérelünk abból, ami adatik.”
Seneca

277. oldal

Aquarius>!

Barátból és könyvből keveset gyűjts, de az mind jó legyen.

(Népi Bölcsesség)

121. oldal

psn>!

A boldogsággal csak az a bökkenő, hogy hamar hozzászokik az ember…

268. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
ancika>!

Tudod, ha valaki egyszer belopja magát a szívedbe, az örökre ottmarad..

agisajt>!

… ha az ember szeret, nincs szükség beszédre. A lelke mélyén tudja, érzi. Egyszerű. És ha egy nő azt kéri egy férfitól, hogy legyen a gyerekei apja, az elég világos, nem?

49. oldal

4 hozzászólás
painperduu>!

Olykor egy semmiségen múlik az élet. Súrol egy tekintet. Szempilla rebben. Karhoz ér egy vállpánt…

209. oldal

painperduu>!

Íme az álmok funkciója! Nem a természettudomány, hanem a pszichoanalízis berkeiben kell keresgélnie. Az álmok az elfojtott vágyak megnyilvánulásai. Egyfajta biztonsági szelepként működnek, és elősegítik, hogy a tudattalan tartalmak a felszínre jussanak anélkül, hogy megbillenne a pszichés egyensúly. Elliott Albert Einsteinnél kopogtatott, és Sigmund Freud nyitott ajtót!

100. oldal

Kapcsolódó szócikkek: álom · Sigmund Freud
2 hozzászólás
fszilvi>!

Az életben nemcsak szerelem, de barátság is születhet első látásra.

3 hozzászólás
thia>!

A szabad akarat, a képesség, hogy magunk alakítjuk a sorsunkat, illúzió csupán. Létünk előre elrendeltetett, s ez ellen felesleges küzdeni. Bizonyos események kivédhetetlenek és megmásíthatatlanok, mint például a halál órája. A jövő nem fokozatosan rajzolódik ki. A lényeget illetően a fő csapásirány már ki van jelölve, és nincs más választás, követni kell. A múlt, a jelen, a jövő egy egységes egészet alkot, amely arra a szörnyű névre hallgat, hogy végzet.

232. oldal

5 hozzászólás
Bagneso>!

A szerelmen és a barátságon kívül az ember eddig még nemigen talált mást, amivel elviselhetővé tehető az élet, de adódnak helyzetek, melyekből csak egyedül képes kilábalni.

87. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Anna Gavalda: Együtt lehetnénk
Susan Ee: World After – Túlélők világa
Brittainy C. Cherry: Tűzeső
John Green: Csillagainkban a hiba
Jenny Downham: Amíg élek
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl
David Levithan: Nap nap után
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak
Cecelia Ahern: Utóirat: Szeretlek!
Murakami Haruki: Norvég erdő