Ott ​leszel? 545 csillagozás

Guillaume Musso: Ott leszel? Guillaume Musso: Ott leszel?

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Kezedben ​a lehetőség, hogy változtass a múlton…

Elliott Cooper, a neves San Franciscó-i sebész harminc éve nem tudja elfelejteni élete szerelmét. A bájos Ilenát baleset érte, de Elliott azóta is önmagát vádolja a haláláért. Aztán egy napon, amikor a Vöröskereszt önkénteseként éppen Kambodzsában dolgozik, különös ajándékot kap egy hálás öregtől: egy fiolát, tele kicsi, sárga pirulákkal, és egy mágikus ígéretet: ha sorra beszedi őket, újra láthatja Ilenát.

Elliott élete új értelmet nyer: egy-egy napra visszatérhet a múltba és találkozhat szerelmével, sőt, egykori énjével, az akkor harmincéves, forrófejű és forróvérű fiatal orvossal. Vajon jóváteheti-e a hibát, amit annak idején elkövetett, megakadályozhatja-e Ilena halálát, újraírhatja-e kettejük közös történetét?

Guillaume Musso Franciaország egyik legsikeresebb kortárs írója. Fordulatos, finom humorú és az élet szépségébe vetett hittel teli regényeit huszonnégy nyelvre fordítják. Az Ott leszel?… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Park, Budapest, 2022
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633558508 · Fordította: Domonkos Eszter
>!
Park, Budapest, 2022
304 oldal · ISBN: 9789633558515 · Fordította: Domonkos Eszter
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2010
358 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632542829 · Fordította: Domonkos Eszter

Enciklopédia 34

Szereplők népszerűség szerint

Dr. Elliott Cooper · Ilena Cruz

Helyszínek népszerűség szerint

San Francisco


Kedvencelte 64

Most olvassa 28

Várólistára tette 234

Kívánságlistára tette 213

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Guillaume Musso: Ott leszel?

Nem ez volt a legjobb Musso, amit olvastam. De tagadhatatlan, hogy az író úgy tud mesélni és úgy visz magával, hogy az elképesztő. Egyszerűen nem érdekelnek a logikai bakik, nem kezdek el hibákat keresni a műben, egyszerűen csak sodródom a történettel. Elvarázsol, kiszakít a hétköznapokból, elgondolkodtat, és ad valami olyan pluszt, amit nem tudok megmagyarázni. Megint egy keserédes történetet kaptam tőle, egy valódi mesét, ami sok olyan dologra világított rá, amin a saját életemben is nap mint nap elgondolkozom. Kellenek az ilyen történetek, amik lelassítanak, magamba nézésre késztetnek.
Már csak két olyan magyar nyelven megjelent könyve van, amit nem olvastam el. A tavaszi új könyve megjelenéséig azokat is biztos befalom majd.

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2010
358 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632542829 · Fordította: Domonkos Eszter
3 hozzászólás
Málnika >!
Guillaume Musso: Ott leszel?

”A nappali ablaküvegének tükröződésében legnagyobb ellensége nézett vele farkasszemet: önmaga.”

Musso legújabb, a szerzőség és a fikció témája köré szerveződő regényei után frissítő fuvallatként hat a magyarul most új köntösben megjelent 2006-os Ott leszel?. A sodró lendületű olvasmány a sorsról és a személyes döntésekről szól, egy különleges időutazásként tálalva.

Elliott a híres gyereksebész egy kambodzsai öregtől pirulákat kap hálája jeléül, melyek segítségével visszatérhet a múltba és viszontláthatja egyetlen szerelmét, a tragikus balesetben meghalt Ilenát. Egy nagy szerelem és egy igaz barátság története bontakozik ki a lapokból, miközben kereken 30 évet ugrál a történet, a 60 éves Elliott visszamegy a múltba és találkozik 30 éves önmagával. De vajon újraírhatóak-e a múlt döntései, vagy sorsunk eleve elrendeltetett, és hiába adódna a lehetőség, hogy változtathatunk rajtuk, ugyanoda lyukadnánk-e ki? A furcsa harc a sorssal a mindenkit érdeklő kérdéseket feszegeti, majd a végső Musso-csavar ezúttal is újraírja a történetet, bár nem a megszokott, rafinált módon.

2 hozzászólás
cicus61 P>!
Guillaume Musso: Ott leszel?

Megint elvarázsolt az író. Ilyen szerelem csak a könyvekben létezik, de jó egy kicsit elbutulni ebben a történetben. Nem tudom, hogy én beszedtem volna a tablettákat, valószínűleg igen, azért hogy megmenthessem, akit szeretek. Sok könyvet olvastam már az írótól, volt ami kevésbé tetszett, volt ami nagyon. Ez a történet az egyik kedvencem tőle. Olvasás közben nem gondoltam a miérteken és hogyanokon, csak haladtam. A vége is nagyon tetszett. A szereplőket pedig nagyon imádtam, Elliott, Ilena és persze Matt nagy kedvencem, szívesen találkoznék velük, ha tényleg élnének :)

2 hozzászólás
Iloonka>!
Guillaume Musso: Ott leszel?

Ez volt az első Musso könyvem, kíváncsi voltam mitől is annyira népszerű, és bár az alapötlet nagyon jó, a kivételezésével akadtak problémák.

Elliottnak minden vágya, hogy újra láthassa rég elhunyt szerelmét, Ilenát és egy kambodzsai ember megadja a lehetőséget, hogy így történjen. Elliott visszautazik az időbe, 1977-be, mikor még szerelme élt és újra láthatja őt. Azonban ez nemelég. Ha már utazni tud az időbe, akkor képes arra is, hogy megmentse a biztos haláltól a lányt…

El kell ,hogy mondjam, nagyon szórakoztató volt a könyv. Mindig történtek események, nem éreztem úgy, hogy feleslegesen lenne kitöltve egy oldal. Ezért mindenképp elismerés jár. De van egy-két kivetni valóm is.
Ha a tetoválás meg mi egyéb megjelent a múltba, akkor az emlékek miért nem? Mármint, az idős Elliottnak más emlékekkel kellett volna rendelkeznie, hisz ha tetoválás megjelenik, akkor nem törvényszerű, hogy az emlékek is? Szóval ezt nem nagyon értettem, ezért is vittem le a csillagozást, mert nem tűnt logikus elgondolásnak.
A karakterek nem álltak olyan közel hozzám, valahogy nem tudtak kiteljesedni. Azt viszont értékeltem, hogy ez a hármas fogat mindent megtett volna annak érdekében, hogy megmentse a másikat. Ez igazán szívmelengető.

Nem zárkózom el a Musso könyvektől, de elsőnek nem úgy sikerült a kapcsolatunk, ahogy vártam. Nem gond, van még elég könyve, amivel javíthat.

Cukormalac>!
Guillaume Musso: Ott leszel?

Több, ugyanattól a szerzőtől olvasott mű után önkéntelenül is saját magához mérem az alkotót és mivel sikerült jól indítanunk a francia bestsellerszerzővel (Regényélet, Az írók titkos élete), majd ezt követően jött egy kisebb csalódás a Holnap képében, mind pozitív, mind negatív oldalról van tapasztalatom – ezért hát most a hármas, hiszen számomra előbbi regények minőségét nem sikerült elérnie az Ott leszel? háromszáz oldalának, utóbbiét meg egy kicsit feljebbről súrolta, de még mindig nem annyira, hogy rátoljak egy felest. Az alapötlet tetszett, ahogy a műfajok fúziója és a jól bejáratott Musso-féle hozzávalók is (melankolikus hangulatú, romantikus sci-fi a megszokott, könnyen fogyasztható stílusban), de a kivitelezés már felvetett pár kérdést, amik nem hagytak nyugodni. Nem kezdem el fejtegetni őket és igazából azt is tudom, hogy egy ilyen jellegű, szórakoztató irodalmi műben nem a nagy megfejtéseket kell keresni, csak éppen a logikai bukfencek, azok tudnak zavarni, valamelyest csorbítanak az élményen.) A szülőparadoxonnal és időutazással foglalkozó, illetve az apa-lánya kapcsolatot boncolgató részek tetszettek legjobban, de amúgy tényleg nem volt ez annyira rossz: lehet pörgetni az oldalakat, laza és jó a stílus, visz magával rendesen – ebből a szempontból irtó tehetséges és kivételesnek tekinthető alkotó –, a svéd mintájára bevezethető francia csavarok is teljesen rendben vannak, de a vége felé kezdtem egy kicsit elnagyoltnak érezni és spoiler Összességében egy kellemes kikapcsoló olvasmány, amit nem bántam meg, hogy sorra kerítettem, próbálom továbbra is lelkesen olvasni a polcomon sorakozó könyveit és persze lelkesen várom a legfrissebb őszi megjelenést is.

>!
Park, Budapest, 2022
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633558508 · Fordította: Domonkos Eszter
IrodalMacska P>!
Guillaume Musso: Ott leszel?

Musso két könyvét olvastam eddig és a második után meg is fogadtam, hogy többet nem olvasok tőle, valahogy mégis bele-belefutottam az általa írt kötetekbe, mondhatni ösztönösen vonzott ez a francia fickó. Beadtam hát a derekam és az 'Ott leszel?' kérdésre igennel feleltem… Istenem, hát mennyire jól tettem?!

Vonatkoztassunk el a logikai bukfencektől, a valószerűtlen eseményektől és a mondanivalót önmagát vizsgáljuk meg a maga lecsupaszított valójában: sírig tartó szerelem (tudom, nem látszik, de javíthatatlan romantikus vagyok), életeken átívelő barátság és az elszakíthatatlan, minden szerelmet felülíró apa-lánya kapcsolat. Ezt a három komoly kapcsolatrendszert csomagolja be Musso egy végtelenül könnyen fogyasztható, letehetetlen történetbe, ami nagyon olvastatta magát és a maga kis hibáival, de a szerethető karakterekkel és – végre! – kevesebb csavarral kis híján a kedvenceim közé írta be magát.

Azt kell, hogy mondjam, hogy kezdem érteni Musso rajongóit! :)

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2010
358 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632542829 · Fordította: Domonkos Eszter
Noémi_Zsófi_Tóvári P>!
Guillaume Musso: Ott leszel?

Az élet olykor, amikor már egyáltalán nem számítunk rá, különleges ajándékokkal lep meg bennünket.

Az időutazás gondolata mindig is foglalkoztatott. Mi lenne ha… Érdekes témának tartom, szeretem az ilyen jellegű könyveket. Nem könnyű jól megírni őket, minden egyes részletre figyelni kell. A könyv elején egyáltalán nem voltam elégedett. Valahogy nem kapott el, nem hittem el, nem fogott meg. Aztán a könyv felétől valami megváltozott, a szerző beavatott az Elliott körül lebegő titkokba, és onnantól kezdve le sem tudtam rakni! Olvastam már jobb időutazós könyvet a szerzőtől, a Guillaume Musso: Holnap című könyv engem valahogy jobban beszippantott, ott jobban érvényesült a „pillangóhatás” is.

A karakterek nagyon különbözőek voltak, ez tetszett bennük. Érdekes döntések elé állt a főszereplő, szerintem hozta a „papírformát”. Kellemes, kalandos időtöltés volt, nagyon jó stílussal ír a szerző.

FVCsilla P>!
Guillaume Musso: Ott leszel?

Nem ez volt a legjobb olvasmányélményem az írótól, de nem is nevezhetem időpocsékolásnak. Musso úgy tud mesélni, hogy észre sem veszed és a végére értél a történetének. Már az elején kitalálható volt, hogy mi fog kikerekedni a végére, de ilyen laza és könnyed olvasmány is kell néha. Észrevehető, hogy az írót eléggé foglalkoztatja az időutazás kérdése, de ebben a témában van jobb könyve is.

Kovaxka P>!
Guillaume Musso: Ott leszel?

Szerencsére nem ezzel a regénnyel kezdtem az ismerkedést a szerzővel, mert mindegyik később írt könyve jobban tetszett. Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy van ez a becsípődése az időutazással, de egye fene. Az ötletekből már látszik, miből lesz a cserebogár, de a stílus még kiforratlan, és nagyon sok a következetlenség a történetben. A szereplők bántóan egysíkúak és banális dolgokat mondanak, míg egy-egy jelenetben megcsillan az érzés és a mélység is. Persze azért gyorsan elolvastam és haladok az életműben tovább, mert sokkal jobb írások is várnak még rám.

3 hozzászólás
Pandalány P>!
Guillaume Musso: Ott leszel?

Második olvasmányom Mussotól egy rendkívül izgalmas, szó szerinti időutazás volt 1976 és 2006 között. Nemrég, pár hete olvastam el első könyvemet tőle Holnap címmel, amiben szintén az időutazás a témája a történetnek, többek között emiatt vártam főleg, hogy vajon ebben a regényben hogyan fog ez megvalósulni. Szerencsére nem kellett csalódnom, mert egy letehetetlen olvasmányt kaptam és igazi élmény volt az Ott leszel? is.
Az különösen tetszett, ahogy az 1976-os szálba beletette az író a világ eseményeit, legalábbis részben és ezáltal még jobban valós történetnek hatott a regény. És ha még ez sem lenne nekünk elég, a leírásai által minden túlzás nélkül Amerikában, San Francsiscóban éreztem magam.
Lenyűgöző és izgalmas kaland volt egymás mellett látni egy idősebb úriembert és az ő fiatalabb énjét. Őszintén mondom, hogy valószínűleg én is kipróbálnám és bizonyos helyekre, pillanatokra visszarepülnék az időben, hogy beszélgessek egy kicsit önmagammal és megnyugtassam dolgokról, amiket én már tudok, de ő még nem.
Az egész könyv annyira filmszerű, annyira megérdemelne egy adaptációt, mert szerintem szenzációs alapötlet és a megvalósítása pazar lett. Szerettem olvasni, belemerülni és nagyon vitt magával a történet folyamatosan.

Bővebben: https://pandalanyolvas.blogspot.com/2022/03/blogturne-g…


Népszerű idézetek

Papírtigris>!

„Nem az a baj, hogy kevés idő áll a rendelkezésünkre, hanem főképp az, hogy sokat elfecsérelünk abból, ami adatik.”
Seneca

277. oldal

Aquarius P>!

Barátból és könyvből keveset gyűjts, de az mind jó legyen.

(Népi Bölcsesség)

121. oldal

psn>!

A boldogsággal csak az a bökkenő, hogy hamar hozzászokik az ember…

268. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
ancika>!

– Tudom, ha valaki egyszer belopja magát a szívedbe, az örökre ott marad […]

85. oldal

Málnika >!

Elég, ha felcserél egy mondatot, és máris más irányt vesz a sors?

185. oldal (Park, 2022)

Bagneso>!

A szerelmen és a barátságon kívül az ember eddig még nemigen talált mást, amivel elviselhetővé tehető az élet, de adódnak helyzetek, melyekből csak egyedül képes kilábalni.

87. oldal

fszilvi>!

Az életben nemcsak szerelem, de barátság is születhet első látásra.

31. oldal

3 hozzászólás
painperduu>!

Olykor egy semmiségen múlik az élet. Súrol egy tekintet. Szempilla rebben. Karhoz ér egy vállpánt…

209. oldal

agisajt>!

… ha az ember szeret, nincs szükség beszédre. A lelke mélyén tudja, érzi. Egyszerű. És ha egy nő azt kéri egy férfitól, hogy legyen a gyerekei apja, az elég világos, nem?

49. oldal

4 hozzászólás
painperduu>!

Íme az álmok funkciója! Nem a természettudomány, hanem a pszichoanalízis berkeiben kell keresgélnie. Az álmok az elfojtott vágyak megnyilvánulásai. Egyfajta biztonsági szelepként működnek, és elősegítik, hogy a tudattalan tartalmak a felszínre jussanak anélkül, hogy megbillenne a pszichés egyensúly. Elliott Albert Einsteinnél kopogtatott, és Sigmund Freud nyitott ajtót!

100. oldal

Kapcsolódó szócikkek: álom · Sigmund Freud
2 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

L. J. Shen: Az ördög feketét visel
Abby Jimenez: Barátnak tartalak
Penelope Ward: Gentleman Nine – Kilences Gavallér
J. L. Perry: Tizenkilenc levél
Monica McCarty: Az Őrszem
Tracy Chevalier: Az utolsó szökevény
Denise Hunter: Könyvesbolt a tengerparton
Czirják Eszter: A nő, aki jobban szerette a kutyáját, mint az embereket
Vi Keeland: Érzéki játék
Bakó Liza: Csíííz!