Most! 442 csillagozás

Guillaume Musso: Most!

Sose feledd, hogy két életed van. A második akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egyszer élsz.

Lisa és Arthur évente egyszer találkoznak. Arthur mégis egész életében őt keresi. Lisa pedig csak őrá vár.Lisa álma, hogy színésznő legyen. Egy manhattani bárban dolgozik, hogy fizetni tudja művészeti tanulmányait. Egy este megismerkedik Arthur Costellóval, a fiatal orvossal. Azonnal érzik, hogy egy nyelvet beszélnek. Lisa bármire kész, hogy lenyűgözze a férfit. A város könyörtelen útvesztőjében mindent kockára tesz érte. Arthur azonban más, mint a többiek. Hamarosan felfedi Lisa előtt a szörnyű titkot, ami szerelmük útjába áll:"Ami történik velem, felfoghatatlan, mégis igaz…"
Egy újabb felkavaró pszichológiai thriller elképesztő csattanóval: mesteri feszültségadagolás, rendkívüli karakterábrázolás, szenzációs fordulatok, a történet egy pillanatra sem áll meg. Hitchcockot, a szokatlan találkozások mesterét juttatja eszünkbe.

Eredeti cím: L'Instant Present

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Park, Budapest, 2021
280 oldal · ISBN: 9789633557204 · Fordította: Sárközy Éva
>!
Park, Budapest, 2021
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633557198 · Fordította: Sárközy Éva

Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Arthur Costello · Sullivan Costello

Helyszínek népszerűség szerint

Párizs · New York · World Trade Center


Kedvencelte 37

Most olvassa 26

Várólistára tette 215

Kívánságlistára tette 250

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Guillaume Musso: Most!

Musso ezúttal is hozza a kötelezőt: izgalmas felütés, pergő cselekmény, meglepő fordulatok, csattanós befejezés. Mindezek mellé megkapjuk az olvasmányos stílust, a remek idézeteket, a popkulturális utalásokat, és azokat az életigazságokat, amiket hajlamosak vagyunk elfelejteni.
Főhősünk, Arthur Costello apjától örököl egy világítótornyot, ami különleges titkot rejt. Megismerjük nagyapját, Sullivant és egy bájos hölgyet, Lisát. Hármójuk izgalmas és változatos életútját követhetjük végig a 90-es és a 2000-es éveken át, egész napjainkig. Egy perc pihenő nélkül jutunk el a meglepő végkifejletig, ami tipikus Mussosra sikerült, így annyira nem is lepett meg. Imádtam!

Olvasó vlog (spoilermentes)
https://youtu.be/1Oev0p2KV3I

Málnika >!
Guillaume Musso: Most!

”Muszáj tűrni a csapásokat, kitartani, fittyet hányni a nehézségeknek. Megvárni, míg elül a vihar. Túlélni az özönvizet. Mert az élet előbb-utóbb kárpótol.”

Musso új regényében egy párkapcsolat történetét olvashatjuk, igen szokatlan köntösben tálalva. A főszereplő, Arthur különös időutazó, évente csak egyszer találkozhat élete szerelmével, Lisával. Miközben a férfi folyamatosan harcban áll az idővel, a cselekmény során fontos szerepet kap a 24-es szám és a világítótorony is. Az izgalmas, sodró lendületű történet sorsról, végzetről és bizalomról tanít. A legendás Musso-csavar, amely teljesen újraértelmezi az olvasottakat, természetesen ezúttal sem maradhatott el. Az értékelő molyoknak pedig rendesen fel lett adva a lecke, hiszen elég nehéz spoilermentesen nyilatkozni a könyvről. A francia író kedvelői garantáltan nem fognak csalódni benne, lebilincselő, kikapcsoló olvasmány, amely végig fenntartja az érdeklődést.

Maminti9 P>!
Guillaume Musso: Most!

„Mind azt hisszük, hogy van időnk. Azzal vigasztaljuk magunkat, hogy lesz mód pótolni az elmulasztott pillanatokat, de nem így van.”

Talán ez a regény fő mondanivalója, mellyel teljes mértékben egyetértek, hiszen ha ezt a gondolatot több ember látná be, mindannyian boldogabbak lehetnénk, és nem csak vágyakoznánk álmaink iránt, hanem sorozatban valósítanánk meg őket. Ha túl sokat koncentrálunk például a munkánkra, felesleges időtöltésekre, akkor egy ponton – amikor már lehet, hogy túl késő – azt vesszük észre, hogy felnőttek a gyerekeink, elvesztettünk számunkra fontos embereket, vagy nem utaztunk el álmaink helyére, mert sosem volt elég pénzünk, alkalmas az időpont. Az élet elszállt mellettünk, mi pedig úgy léteztünk csak, mint egy „köddé vált férfi”.
Személy szerint hozzám nagyon közel áll ez a gondolat, az egyik legfontosabb életigazságnak tartom.
A regény elolvasása után ennek ellenére megint csalódást éreztem, ahogy az Egy párizsi apartman után is. A Most! előnyére írva azt, hogy Musso ebben a könyvében legalább saját maga húzza keresztbe az utolsó 20-30 oldalon a megelőző kétszáz X oldalt, míg az Egy párizsi apartmanban végigviszi a gondolatmenetét és egy hatalmas bullshit kerekedik a végére megoldásként. A Most!-ban ez elmaradt, így nem éreztem annyira kínosnak a befejezést.
Ebből az írásból azonban hiányzik a koherencia. Elindít egy misztikus – rejtélyes vonalon magányos világítótoronnyal, sejtelmes szobával, ahova tilos a belépés, a 24-es szám bűvkörével, meghökkentő időutazással, mely folyamatos gondolkodásra készteti az olvasót, hogy vajon mi lehet ennek a feladványnak a megoldása. Az utolsó oldalakon kapjuk meg a választ, mely olyan, mintha önálló életet élne a regény megelőző részéhez képest, az addigi kíváncsiságunk egy pillanat alatt omlik össze, és rá kell jöjjünk, hogy néhány tollvonással át lett húzva mindaz, ami vitt előre az olvasásban. Mert persze, ez is egyféle magyarázat, viszont ha én a Star Warst kezdem el nézni, akkor annak a végén nem arra számítok, hogy Doktor Szöszi oldja meg a klónok háborúját a dauerolás vagy a Prada cipőkkel kapcsolatos ismeretei alapján. Mert mindkét műfaj rendben van a maga nemében, de ha én egy titkokkal átszőtt, misztikus regényt olvasok 200 oldalon keresztül, akkor nem akarok elcsépelt közhelyekkel teletűzdelt romantikus – filozofikus végkifejletet.
Azt hiszem, mást nem lehet kiemelni a regényből, mert végülis nem arról szólt, ami, így felesleges boncolgatni az első kétszáz oldalát. A borítón szereplő, unalomig ismételt frázis már gyanút ébreszthetett volna bennem, hogy ne számítsak bravúros megoldásokra.
A megfogalmazott fő mondanivaló remek, és a könyv 90%-os értékelése alapján remélem, sokaknál eléri a célját.

5 hozzászólás
Katalin_V_Tóth P>!
Guillaume Musso: Most!

Első könyvem a szerzőtől, de úgy érzem, minden könyvét szeretném elolvasni.

Arthur élete teljesen megváltozik, amikor megörököl egy világítótornyot az apjától, aki szigorúan a lelkére köti, hogy egy bizonyos ajtót ne nyisson ki.
Később Arthur és egy fiatal művésznő egymásba szeretnek, de a férfi egyetlen napot tölthet szíve szerelmével, ami sok boldog pillanatot és sok keserűséget is okoz. A főszereplők mellet nagyon tetszett a történetben a nagypapa karaktere, akit szintén nagyon megkedveltem.
Kitűnő történetvezetés jellemzi a kötetet és természetesen nem hiányozhatnak a fordulatok sem.
Musso nagy rajongója lettem.

2 hozzászólás
Réka0128 P>!
Guillaume Musso: Most!

„Néhány dolog azért történik, mert meg kell történnie, és nincs más választásunk, mint elfogadni és megszokni.”

Pár hónappal ezelőtt olvastam először az írótól, és a Holnap című könyvével annyira meggyőzött, hogy egyszerre több kötetet is beszereztem tőle. A Most érdekelt mind közül a legjobban, mert a Holnaphoz hasonlóan ebben a könyvben is megjelenik az időutazás. A molyos adatlapon feltüntetett fülszöveg azonban elég megtévesztő, mert ez a kötet nagyon messze van a thrillertől, sokkal inkább mondanám romantikus regénynek. :) Rendkívül pörgős és izgalmas történet az elejétől a végéig, a befejezés pedig egy olyan váratlan fordulatot tartogat, ami garantáltan ledöbbent minden olvasót. Musso olvasmányos stílusának és a sok rövid fejezetnek köszönhetően kifejezetten gyorsan lehet vele haladni, úgyhogy pár óra alatt simán el lehet olvasni. Nagyon nehéz erről a könyvről spoilermentesen írni, úgyhogy nem is árulnék el többet róla. :)
A Most egy igazán különleges és lebilincselő olvasmány, amit bárkinek meleg szívvel merek ajánlani. ♥

2 hozzászólás
Kókuszka >!
Guillaume Musso: Most!

Bár nem mondtuk ki, eldöntöttük, hogy a jelennek élünk. Nem hagyjuk, hogy a pillanat szépségét elrontsa a nyomasztó múlt vagy a bizonytalan jövő.

Arthur időutazásával, az író a jelen pillanat megélésének fontosságát emeli ki. Egy bizonyos ajtó átlépésével folytatja ősei körforgását az ördög labirintusában. Örökösen úton van, rémálom az egész élete. Közben elszalad mellette minden, de a fontos dolgokat nem tudja megélni, gyermekei úgy nőnek fel, hogy szinte nem is ismerik.
Musso az ő sajátos stílusában, a misztikum világát is bevonva, majd fejtetőre állítva mindent, fejtegeti mondanivalóját.

EssentialHencsi P>!
Guillaume Musso: Most!

Ez a harmadik könyv, amit Musso-tól olvastam, az első kettő klasszikus thriller volt. Azok után ez a könyv előhozta a vattafakk élményt. Mondjuk Az írók titkos élete már adott egy kis ízelítőt abból, hogyan kell egy roppantul nem várt csavarral lezárni egy könyvet, és itt lényegében ugyanazzal a fordulattal élt. De ez már inkább az általam eddig nem ismert romantikus Musso volt. Ha a sokak által favorizált Holnap is csak ennyire romantikus, akkor lehet, hogy mégis elolvasom azt is.

Mariann_ P>!
Guillaume Musso: Most!

Hogy miért szeretem Musso -t ?
Mert az első könyve olvasásakor ( már nem emlékszem melyik volt az ) elvitt egy olyan világba, amit körülölelt egy kis misztikum.
Azóta minden könyvében ezt keresem.
Most is megkaptam, ezzel az időutazással bepillantást nyerhetünk egy-egy évbe, szépen sorban. Az év aktuális eseménye szinte akkor történik.
Ez a különleges örökség évi egy napot engedélyez emberként, és eszembe sem jut a MIÉRT ? Elfogadom, hogy így van, benne vagyok a játékban.
És én ezért szeretem Musso- t.

3 hozzászólás
maya75>!
Guillaume Musso: Most!

Bár márciusban azt mondtam, egy ideig hanyagolom Mussot, erről a könyvről olvastam egy olyan érdekes értékelést, hogy végül nem tudtam ellenállni neki. És milyen jól tettem!
Ez a misztikus vonal nekem sokkal jobban bejön, mint az, amikor az író enélkül megy el szürreális irányba. Hangulatában nagyon hozta a könyv a kezdeti mussokat, amiket szintén nagyon szerettem. A végével viszont nem vagyok kibékülve, azért a levonás. spoiler
Ja, és a fejezetek elején lévő idézetek nagyon jól passzoltak, az külön tetszett, hogy minden fejezet így indult.

5 hozzászólás
Gubbooks P>!
Guillaume Musso: Most!

Ó te jó ég…
Őszintén mondom, levett a lábamról. De azt is be kell ismernem, hogy az elején azt gondoltam, hogy ez nem olyan Musso-színvonal, mint amit megszoktunk. Bárki, akinek majd olvasás közben megfordul ez a fejében, vesse el ezt a gondolatot, mert olyan zseniális történetmesélő ez az író, hogy leesett az állam.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Málnika >!

Az a legnagyobb baj, hogy az ember egyetlen valódi ellensége: önmaga.

248. oldal (Park, 2021)

4 hozzászólás
Málnika >!

Nem hagyjuk, hogy a pillanat szépségét elrontsa a nyomasztó múlt vagy a bizonytalan jövő.

159. oldal (Park, 2021)

Maminti9 P>!

Bár nem mondtuk ki, eldöntöttük, hogy a jelennek élünk. Nem hagyjuk, hogy a pillanat szépségét elrontsa a nyomasztó múlt vagy a bizonytalan jövő. Minden más elfoglaltság időpocsékolás; az egész napot azzal töltöttük hát, amivel érdemes: a szűkre szabott időben szerettük egymást.

159. oldal

Kókuszka >!

Nem hiszek abban, hogy az életünk előre meg van írva. Túl könnyű volna: nincs egyéni felelősség, nincs bűn, nincs cselekvéskényszer…

.oldal

konyvkritika >!

Mind azt hisszük, hogy van időnk. Azzal vigasztaljuk magunkat, hogy lesz mód pótolni az elmulasztott pillanatokat, de nem így van.

Papírszárnyak>!

– Gyerünk, ne hozz szégyent ír felmenőidre! Ismered a mondást: Egy ír csak két esetben iszik: amikor szomjas, meg amikor nem.

227

Gubbooks P>!

– Egy régi kínai bölcsesség: két életed van, és a második akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egyszer élsz.

Papírszárnyak>!

„A kitalált történet mögött mindig rejtőzik valamennyi igazság. Minden regény önéletrajz, hiszen a szerző a saját érzéseinek és érzékenységének prizmáján keresztül mesélni el a történetet. (…) Mindegyik szereplőm egy kicsit én vagyok. Ahogyan a napfény megtörik az üvegen, úgy szóródom szét én is a hőseimbe.”

268

Papírszárnyak>!

Mindenki talál valamilyen okot, amiért érdemes harcolni; kitűz egy határidőt, ameddig ki kell tartania: szeretné látni, hogy megszületik az unokája, szeretné tavasszal még egyszer megcsodálni a virágzó cseresznyefákat, az utolsó pillanatban kibékülni valakiel, akit szeret, de akit megbántott.

121

Kapcsolódó szócikkek: élet · életcél

Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover: November 9.
Megyeri Judit: Csontvázak a szekrényben
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok
Graeme Simsion: A Rosie projekt
J. L. Armentrout: Origin
Kelly Oram: Cinder és Ella
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 10. – Mindörökké hercegnő
Brittainy C. Cherry: A szív ritmusa
Colleen Hoover: Verity
Joss Stirling: Lélektársak – Crystal