Mi ​lesz velem nélküled? 346 csillagozás

Guillaume Musso: Mi lesz velem nélküled? Guillaume Musso: Mi lesz velem nélküled?

Szép ​szőke Gabrielle számára két férfi létezik, illetve létezett. Az egyik első szerelme, Martin, a francia rendőrség műkincsrablásokra szakosodott sikeres nyomozója. A másik az apja, Archibald, a világ talán leghírhedtebb képtolvaja. Mindketten rég eltűntek a lány életéből, fájó űrt hagyva maguk után. Aztán egy napon újra felbukkannak, fenekestül felforgatva Gabrielle ha nem is boldog, de nyugodt életét. A két férfi között különös rabló-pandúr játék veszi kezdetét, amely hamarosan már vérre megy. Gabrielle pedig ott őrlődik köztük, nem tud választani, mindkettőjüket akarja. Ám vannak párviadalok, amelyek csak az egyik vagy mindkét fél halálával végződhetnek. Vagy mégis van más megoldás? Más feloldás? Amelyet talán nem is az életben, hanem azon túl kell keresni? Guillaume Musso Franciaország egyik legsikeresebb kortárs írója. Finom humorú olvasmányos regényeit (És azután, Visszajövök érted, Ott leszel?) több mint húsz nyelvre fordították le. Legújabb, hol szívmelengető komédiába,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Park, Budapest, 2023
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636330415 · Fordította: Domonkos Eszter
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
316 oldal · ISBN: 9789632546452 · Fordította: Domonkos Eszter

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Joseph A. Blackwell (a.k.a. Archibald McLean) · Martin Beaumont · Gabrielle

Helyszínek népszerűség szerint

San Francisco


Kedvencelte 10

Most olvassa 17

Várólistára tette 182

Kívánságlistára tette 200

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Pati28>!
Guillaume Musso: Mi lesz velem nélküled?

”Előfordul, hogy az ember megijed attól, hogy szeretik. Az élet bonyolult, és gyakran tréfál meg azzal, hogy a megfelelő személyt rossz pillanatban sodorja utadba.”

Az első Musso-könyvem, ami nem igazán nyerte el a tetszésem. :/
Még szerencse, hogy nem ezzel a kötettel indult az író iránti rajongásom.

A fülszövegből már sok mindent megtudhatunk az eseményekkel kapcsolatban, és sok újdonságra már nem is kell számítani.
Adott három főszereplő: Gabrielle, Martin és Archibald. Mindhármuk élete összefonódik, mégsem lelhetik meg a boldogságot teljes egészében. Szenvedés, fiatalkori csalódás és egy múltbéli titok, mely mindenki jelenére hatással van.
Martin és Archibald macska-egér játéka igazán érdekfeszítő, már-már betegesen ragaszkodnak ehhez a helyzethez. Közöttük Gabrielle, akinek viselkedését egészen a könyv végéig nem értettem. Aztán minden értelmet nyert.
Mégis azt kell mondjam, hogy nekem ez a kötet nem hozta azt az érzést, azt az izgalmat, amit eddig megszoktam már Musso-tól. off
A végén ez a terminálbeli jelenet tetszett, igaz kicsit elrugaszkodott volt a valóságtól.

Jagika P>!
Guillaume Musso: Mi lesz velem nélküled?

Musso szórakoztatóan ír – ebben a regényben is keverednek a romantikus regény jellemzői a krimiével, még a lélektani elemeket is próbálta belecsempészni. Az arányok sajnos a romantika off irányába tolódtak el. spoiler ötletnek jó, de nem igazán eredeti. A mű szerkesztése viszont izgalmas. A múlt történéseinek felbukkanása felfrissíti a történetet; ez kissé kárpótol a hiányosságokért…

FVCsilla P>!
Guillaume Musso: Mi lesz velem nélküled?

Ha új Musso könyv jelenik meg, akkor azt biztos, hogy elolvasom, sajnos ebben az esetben a fülszöveg pontosan leírja, hogy mire kell számítani. Szerettem a történetet mindaddig, amíg be nem került a természetfeletti spoiler, ezt annyira nem kellett volna, a lezárást már nem így kellett volna megoldani, már csak azért sem, mivel a történet szépen ki van dolgozva, mindenre kiterjed, néha túl sok is szerintem. Martin karaktere koravén a meglátásom szerint, a harmincas éveiben járhat, de már olyan, mint mások hatvanévesen. Gabrielle kicsit olyan, mint aki mellett elmegy az élet, az apja, Archibald viszont nagyon érdekes szereplő.

Kovaxka P>!
Guillaume Musso: Mi lesz velem nélküled?

Azt hiszem sikerült megtalálnom azt a könyvet az életműben, ami a legkevésbé tetszett. Oké, korai darab ez még, látszik, hogy miből lesz a cserebogár. Az írói fantázia már érezhető, jó a sztori és a kezdés, de nem tudta végigvinni megfelelő módon, belefulladt a nyálba és a közhelyekbe. A felénél eluntam, a vége már kifejezetten idegesített. Még jó, hogy nem ezzel a kötettel kezdtem az ismerkedést!

Gyöngyi0309>!
Guillaume Musso: Mi lesz velem nélküled?

Két olvasás után sem tudom még hová tenni az írót, ami nem baj, mert fogok még olvasni tőle.
Bizonyos értelemben ez jobban tetszett, mint a Holna, bizonyos értelemben pedig nem.
Az eleje nekem borzasztó vontatott volt, unalmas, noha az volt az akciódúsabb fele. Nem tudtam hova tenni a fiatal szerelmeseket, nem volt senki szimpatikus, viszont ahogy haladt a könyv, egyre jobb lett. Szép gondoatok voltak benne, illetve nagyon tetszett a sok zene, és a sok a művészet.
Archobaldot nagyon megszerettem, ő elég vonzó karakter lett, annak ellenére, hogy nem értettem, miért volt ennyire gyáva.
A vége felé volt szerintem a regény csúcspontja, a terminálos fejezetek, aztán megint zuhanórepülés a túl szirupos vég miatt.
Nem volt rossz, tény, hogy Musso elég egyedi, kevesen tudják ilyen gördülékenyen összemosni a műfajokat, mint ő, de nekem még nem jött meg az igazi áttörés vele kapcsolatban.

Books_of_Peter P>!
Guillaume Musso: Mi lesz velem nélküled?

Az első Musso olvasásom a Guillaume Musso: Most! c. kötet volt. Akkor elhatároztam, hogy a szerző összes megjelent könyvét el akarom olvasni, mert egyedi írásmódja nagyon kedvemre való volt. Aki velem együtt olvasta az író életművét, biztosan egyetért velem abban, hogy a korai szakaszban írt könyvek sokkal eredetibbek, mint az elmúlt években írtak.
Ez a 2009-es kötet is nagy bizakodásra adott okot, hiszen ezután következett a “Central Park” vagy a “Holnap”, amik méltán a legjobbak a franciától.
A kötet cselekménye mentes eredetiségtől. Van egy rendőr, akinek élete szerelmének édesapját üldözi, aki éppen a világ leghíresebb képtolvaja. Kissé lassú, túlírt mű, de itt már bontogatta szárnyait a “kis” Musso, apró részleteiben már tartalmaz olyan elemeket, amiket később jobban kibontott és méltán lett korunk (egyik) legolvasottabb francia szerzője.

brigi11 P>!
Guillaume Musso: Mi lesz velem nélküled?

Tipikus iskola példája annak, hogyan lehet egy nagyon jó karakterekből álló, hihetetlenül jó könyvet borzasztóan túlírni és elrontani.
Az első rész után biztos voltam benne, hogy új kedvencet avatok és beszerzem a szerző összes könyvet, és egyáltalán nem értettem a százalékot.
A második rész olvasása közben, úgy gondoltam elég lesz Musso majd a könyvtárból és kedvencet se avatok.
A harmadik résznél pedig………, nos, hiba volt a fákat kivágni.

1 hozzászólás
BertaPalikSzilvi P>!
Guillaume Musso: Mi lesz velem nélküled?

„Az ember nem fordulhat nyugodt szívvel a jövő felé anélkül, hogy megértené és vállalná a múltat.”

Ez a Musso kötet inkább érdekes volt, mint jó. Nehezen tudtam megszerezni, boltban nem kapható, így nagyon megörültem amikor kölcsönkaptam olvasásra. A fülszöveg szinte mindent elmond ami történik a történetben, ez miatt van amin meg sem lepődünk olvasás közben.
A későbbi kötetekhez képest ez kevésbé misztikus és elbűvölő, a romantikus szál viszont túl sziruposra sikerült.
Azért itt is olvashatunk a család fontosságáról, a szeretetet és a szerelem mindent elsöprő erejéről, izgalmas volt a szereplők közötti rabló -pandúr párharc, a könyv végén a terminálos rész pedig igazán eredeti.
Összességében nem volt rossz, de lehet, hogy ha ezzel a kötettel kezdem a szerzővel való ismerkedést, kevésbé fogott volna meg. A Park kiadós borítókhoz képest pedig ez a borító kevésbé illik a szerző stílusához, bár ez a történet szempontjából kevésbé fontos.

Vikiberry>!
Guillaume Musso: Mi lesz velem nélküled?

Sokkal kevésbé fogott meg, mint bármelyik Musso kötet. Szinte az egész tartalmát le lehet írni a fülszöveggel, ezen nincs sok magyarázni való. Annak nagyon örülök, hogy csak most olvastam ezt a regényt, mert ahogyan @BertaPalikSzilvi is írta, nem biztos, hogy ennyire megkedveltem volna különben az írót.
A szereplők közül szimpatizálni egyikkel sem igazán tudtam, nem fogott meg egyik karakter sem.
Erre a regényre is kíváncsi voltam, és természetesen nem maradhatott ki, de ez egyáltalán nem lett egy hatalmas élmény.
Kevesebb rejtélyes dolog, kevesebb olyan vonás, amit ma már mondhatni megszoktunk Musso irányából.

Első Musso olvasmánynak semmiképp nem ajánlom, de a maga nemében ez is érdekes volt.

>!
Park, Budapest, 2023
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636330415 · Fordította: Domonkos Eszter
Mindian >!
Guillaume Musso: Mi lesz velem nélküled?

Már augusztusban járunk és csak most kaptam észbe, hogy idén még nem is olvastam Musso-tól. Talán a Szajnai ismeretlen lehet az oka, hogy egy időre elszakadtam az Írótól és sajnálatos módon ez a kötet sem segített, hogy visszataláljak hozzá. Bár sokszor elfogult vagyok Musso iránt, szereplői most oly mértékben maradtak távol, hogy a közvetített mély érzelmek, a mondanivaló számomra az émelyítő giccs kategóriával vált egyenértékűvé. A könyv első kétharmada unalmas volt, a krimi szál semmitmondó és bár az utolsó harmadban a terminál felkeltette az érdeklődésemet, de a fentebb említett okokból kifolyólag ezt a részt inkább túl sok(k)nak, nagyon sziruposnak éreztem. Közepes regény, de a Musso skálán mérve elég gyengécske. Sajnálom.


Népszerű idézetek

Chöpp >!

Előfordul, hogy az ember megijed attól, hogy szeretik. Az élet bonyolult, és gyakran tréfál meg azzal, hogy a megfelelő személyt rossz pillanatban sodorja utadba.

211. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
Aquarius>!

A szerelem olyan, mintha tüzet raknál egy esős napon. Folyamatosan védelmezni kell, táplálni, gondját viselni, különben elalszik.

212. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
Chöpp >!

Fiatalok vagyunk, de már tudjuk, hogy az élet nagy játszmájában azok a legboldogtalanabbak, akik nem vállalják a kockázatot, hogy boldogok legyenek.
Nem akarok közéjük tartozni.

220. oldal

Pati28>!

[…] az ember mindig többet ígér, mint amennyit be tud tartani.

164. oldal

Chöpp >!

… néha bünteti magát az ember valamiért, aminek maga sincs tudatában…

216. oldal

Chöpp >!

Minden megsemmisül, elmúlik, szétesik. Csak a pillanat örök.
Archibald levágta a szivar végét, és szárazon beleszippantott. Gabrielle vitába szállt:
– Azért vannak tartós dolgok, amik képesek ellenállni.
– Mint például?
– A szerelem? – kockáztatta meg a lány.
– A szerelem! Nincs annál törékenyebb, múlandóbb. A szerelem olyan, mintha tüzet raknál egy esős napon. Folyamatosan védelmezni kell, táplálni, gondját viselni, különben elalszik…
– Vannak tartós szerelmek.
– Nem igaz. Ami tartós, az a szerelem után maradó fájdalom.

212. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
Nalina>!

– Nem a fájdalommal van a baj. A fájdalom kínoz, de nem pusztít el. A gond a magány, melyet a fájdalom szül. A magány végez veled lassanként, a magány, amely elvág másoktól, a világtól. És felébreszti a legrosszabb énedet.

197. oldal, 19.fejezet - Látod, semmit nem felejtettem...

Aquarius>!

A szerelem mindig veszélyes… Amikor szeretsz, azt reméled, hogy mindent megnyersz, miközben a szerelem azzal a kockázattal jár, hogy mindent elveszíthetsz, és néha azt a kockázatot is vállalni kell, hogy kevésbé szeretnek, mint ahogy te szeretsz.

198. oldal

Aquarius>!

Akkor ismerjük fel a nagy szerelmet, amikor rádöbbenünk, hogy az egyetlen ember a világon, aki vigaszt nyújthatna, épp az a személy, aki a fájdalmat okozta.

223. oldal

Lovas_könyvmoly>!

-Amikor egy nő nemet mond, az gyakran azt jelenti, hogy igen , de félek
-Ühüm. Folytassa!
-Ha azt mondja, talán, az többnyire azt jelenti, hogy nem
-És ha igent mond?
-Ha igent mondd, az azt jelenti, hogy igen, talán
-És ha egyszerűen igen, azt hogy mondja?
-A női nyelvben olyan nem létezik.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
J. D. Robb: Meztelenül a halálba
Anita Boza: Édes borzongás
Loreth Anne White: Sötétedik
Nora Roberts: Fekete-hegység
Karen Rose: Sikíts értem
Jud Meyrin: Boldogságra kényszerítve
Diana Hunt: Őrület határán
Kopácsi Krisztina: Fagypont
Lakatos Levente: Bomlás