La ​vie est un roman 6 csillagozás

Guillaume Musso: La vie est un roman

POUR LUI, TOUT EST ÉCRIT D'AVANCE
POUR ELLE TOUT RESTE À ÉCRIRE

« Un jour d’avril, ma fille de trois ans, Carrie, a disparu alors que nous jouions toutes les deux à cache-cache dans mon appartement de Brooklyn. »

Ainsi débute le récit de Flora Conway, romancière renommée à la discrétion légendaire. La disparition de Carrie n’a aucune explication. La porte et les fenêtres de l’appartement étaient closes, les caméras de ce vieil immeuble new-yorkais ne montrent pas d’intrusion. L’enquête de police n’a rien donné.

Au même moment, de l’autre côté de l’Atlantique, un écrivain au cœur broyé se terre dans une maison délabrée.
Lui seul détient la clé du mystère. Et Flora va le débusquer.

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
Hachette, 2020
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9782702165546

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

NyZita P>!
Guillaume Musso: La vie est un roman

Kicsit elfogult vagyok ezzel a könyvvel, mert sajnos Magyarországnak a közelében sem jártam, mióta megjelent odahaza, így most első ízben olvastam Musso-regényt eredeti nyelven. Egyrészt fenemód büszke voltam magamra, mert nem hittem volna, hogy a képregényeken edzett franciatudásom elég lesz ide, másrészt nekem nagyon sokat adott az író műveinek eleve jellemzően „franciás” hangulatához, hogy maga a szöveg is ezen a nyelven feküdt előttem. Imádtam.

A szerző szokás szerint ide-oda csavargatja a dimenziókat, ember legyen a talpán, aki nem kezd el szédülni a gondolattól, hogy itt egy író ír egy íróról, aki úgyszintén az előbbi íróról ír. Ráadásul a borító (a magyar is…? valószínűleg) megegyezik a történetben megemlített egyik könyv borítójával. Szóval egy jóleső káosz az egész, hogy ki is az alkotó, ki a szereplő, ki él valójában, és ki az, aki csupán a könyvben.

Eleve egy eltűnt kislánnyal indul a történet, jól át is lettem verve, mert persze, hogy vártam a krimi-vonalat, a bűntény felderítését, de Flora, Romain és Fantine sztorija egész más irányt vesz…. Úgy nézem, Monsieur Musso az utóbbi időben nagyon rákapott a regényírókról, kvázi saját magáról szóló könyvek írogatásába, egyértelmű a rokon vonás Az írók titkos életével, vagy a Most! —tal, fú, és itt van a huszonnégy szél világítótornya már megint! mi a csuda!!??

Kíváncsi is vagyok, a L'Inconnue de la Seine ezt a vonalat folytatja-e, vagy másféle mese lesz. És mivel otthon talán januárban (?) jelenik majd meg, lehet, hogy ebből szintén francia változat lesz…

havaska P>!
Guillaume Musso: La vie est un roman

Hm, ez nem a legjobb Musso-könyv szerintem, a könyv a könyvben megoldás se tetszett annyira. Nagyon rámegy az írói lét elemzésére , részletes bemutatására.

Könyvekillata P>!
Guillaume Musso: La vie est un roman

Nem volt rossz, de a végére sajnos kicsit leült nekem a sztori. Musso gördülékeny stílusban ír, és nagyon érdekes volt eredetiben olvasni, mert számomra sokkal jobban átjött minden, mint a magyar fordításban. Az alaptörténet szokás szerint nagyon érdekes, a formátumváltások pedig (interjú, újságcikk) külön tetszettek, mert megbontották kicsit a szöveget. Összességében jó élmény volt, és örülök, hogy ezt is elolvastam.


Hasonló könyvek címkék alapján

Carlos Ruiz Zafón: Marina (francia)
Gillian Flynn: Les Apparences
Karen M. McManus: Qui ment ?
Manon Fargetton: La nuit des fugitifs
Becca Fitzpatrick: Black Ice (francia)
Carlos Ruiz Zafón: Le Labyrinthe des esprits
Joël Dicker: Le Livre des Baltimore
Pepper Winters: Pennies (francia)
Jodi Picoult: La pure vérité
Gaston Leroux: Le Fantôme de l'Opéra