Egy ​párizsi apartman 90 csillagozás

Guillaume Musso: Egy párizsi apartman

Párizs, ​egy zöldellő fasor végén megbúvó műteremlakás.
Madeline azért bérelte ki, hogy félrevonuljon, és kipihenje magát. Egy félreértés miatt azonban a fiatal londoni rendőrnő mellé betoppan Gaspard, az emberkerülő író az Egyesült Államokból, aki magányt keres az íráshoz. Nincs más választásuk, mint néhány napig osztozni a lakáson.
A műhelyt még mindig áthatja korábbi tulajdonosa, a híres festő, Sean Lorenz színek és fények iránti szenvedélye. A művész, aki képtelen volt talpra állni, miután a kisfiát meggyilkolták, egy éve halt meg, három festményt hagyva maga után, amelyeknek nyoma veszett. A festő páratlan tehetsége és tragikus sorsa nem hagyja nyugodni Madeline-t és Gaspard-t, akik közösen erednek a remekművek nyomába.
Ahhoz azonban, hogy megfejtsék Sean Lorenz valódi titkát, saját démonaikkal kell megküzdeniük egy drámai nyomozás során, amely örökre megváltoztatja az életüket.

Guillaume Musso Franciaország első számú kedvence, regényeit több mint 40… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Park, Budapest, 2020
356 oldal · ISBN: 9789633556863 · Fordította: Sárközy Éva
>!
Park, Budapest, 2020
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633556856

Enciklopédia 18

Helyszínek népszerűség szerint

Párizs · New York


Kedvencelte 7

Most olvassa 14

Várólistára tette 107

Kívánságlistára tette 106

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman

Musso nem tud csalódást okozni. Hozza a kötelezőt: olvasmányos stílus, lendületes történetmesélés, kalandos nyomozás, szerethető és utálható szereplők, meglepő csavarok. Mindehhez hozzájön az a Musso-féle fűszer, amit nem tudok megfogalmazni. Mindig izgulok és kíváncsi vagyok, mi sül ki a történeteiből. Egyszerűen elvisz magával és feltétel nélkül elhiszem, amit ír.
Ezúttal egy festő múltjának felfedezése került könyve középpontjába. A főhősök, Az angyal hív című Musso-kötetből már megismert, egykori rendőr, Madeline és a színműíró, Gaspard egy adminisztrációs hiba folytán egyszerre foglalják le Sean Lorenz párizsi apartmanját. Mindketten súlyos terheket hordoznak magukban, de az elhunyt művész élete is olyan titkokkal teli, mely magától értetődően felfedezésre vár. Belemerülünk a múlt eseményeibe és mint már Agatha Christie-től megtanultuk: „régi bűnnek hosszú az árnyéka”, tehát a múltban elkövetett tettek hatással vannak a jelenre. Így van miért és kiért izgulni az egész könyv során.
A könyv első fele igen lassú, alapozó jellegű, de a közepétől fogva számomra letehetetlen lett. Leginkább Az éjszaka és a lányka című Musso-kötethez tudnám hasonlítani. Nincs benne természetfeletti vonal, színtiszta krimi az egész.

>!
Park, Budapest, 2020
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633556856
6 hozzászólás
Málnika>!
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman

”Egy olyan kegyetlen korban, amelyben mindent a technológia, az emberi butaság és a gazdasági érdekek mozgatnak, mi másunk marad, mint a művészet, a szépség és a szerelem?”

Musso zseniális történetvezetése, egy nő és egy férfi sorszerű találkozása, egy izgalmas nyomozás a többi nagyszerű regénye mellett az Egy párizsi apartmant is tökéletesen jellemzi. A francia írózseni ezúttal is kiváló érzékkel szövi és keveri a szálakat, a legendás Musso-csavar pedig ismét a meglepetés erejével éri az olvasót.

Madeline, a visszavonult rendőrnő és Gaspard, az élet értelmetlenségét műveiben megragadó drámaíró egy informatikai hiba folytán ugyanazt a párizsi lakást béreli ki karácsonyra. Bár mindketten kizárólag magányra és nyugalomra vágynak, a korábbi tulajdonos, Sean Lorenz művészete és izgalmas élettörténete elemi erővel ragadja őket magával, így végül egy különös nyomozópárosként működnek együtt. Eltűnt festmények és egy korábbi gyilkossági ügy után nyomoznak, miközben önmagukat is keresik. Az izgalmas rejtély mellett ugyanis jelentős szerepet kap a múlt feldolgozása, a lezáratlan traumák, a kisiklott életutak. A szerző rajongóinak igazi csemegéül szolgálnak cinkos kikacsintásként a korábbi regényeire tett utalások. Ami pedig még egyetlen könyvben sem fogott meg ennyire, így bármennyire is apróság, külön ki kell emelnem, az a tökéletesen kiválasztott idézetek, már a regényt nyitó Camus-től származó mondat is teljesen elvarázsolt. A feszültségkeltés nagymestere ezúttal sem hazudtolta meg önmagát, egy újabb lebilincselő és szórakoztató történetet kaptunk.

9 hozzászólás
Kókuszka>!
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman

Mindig nehéz megtalálni egy tragédia gyökerét, és meghatározni azt a pillanatot, amikor egy élet félrecsúszik.

Musso neve számomra garancia arra, hogy nagyon mellé nem foghatok. Történeteiben mindig van izgalom, romantika, egymásra találás, lelki trauma, meglepő csavarok. A jelenlegi nyomozópáros női tagja már feltűnt Az angyal hív kötetben, ahol szintén egy véletlenszerű találkozás vezet egy közös nyomozásba.
A cselekmény lassan indul, ráérősen építkezik, időt hagyva a karakterek bemutatásának, a graffiti, a festészet érzékletes szemléltetésének. Aztán hirtelen magával ránt, egyre több részlet, egyre több felfűtöttség telíti. Voltak benne furcsaságok: a híres festő személyes dolgaival kiadott apartman, a drámaíró mobilt, laptopot nem használ, kezelni sem tudja, aztán ripsz-ropsz száguldozik az interneten. Ezeket leszámítva egy érdekes, jól felépített, könnyen olvasható regény.

cicus61 P>!
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman

Hát nem tudom, Nekem a mostanában írt könyvei nem jönnek be annyira. Nem mondom, hogy rossz volt ez a könyve, de annyira nyögvenyelősen indul a történet és annyira el van nyújtva az egész. Közepe táján indul be igazából, de ott is olyan lassú és sok az érdektelen részlet is. A szereplők sem szimpatikusak, értem Én, hogy sok mindent hordoznak magukkal, de akkor is. A vége viszont nagyon jó volt és nagyon ütős.

dagikám>!
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman

Először is szeretném megköszönni @Suba_Csaba-nak az ajánlást,nélküle szegènyebb lettem volna egy ilyen olvasás èlmènnyel. Nem találok szavakat ennek a történetnek a befejezèse után. Kicsit döcögősen indult be a számomra,lehet azért,mert nem egy hètköznapi nyomozás volt a központi tèma. De ahogy kezdett a kèt főhős belemèlyedni a szálak kibogozásába,úgy szippantott magába a könyv,mintha èn is ott róttam volna velük Párizs ès New York utcáit. Nagyon drukkoltam,hogy sikerrel járjanak ès külön örültem,hogy nem egy sablonos befejezéssel vègződött a törtènet. Biztos,hogy fogok mèg olvasni az írótól. Mèg egyszer köszi Csabi az ajánlást :)

3 hozzászólás
Mariann_ P>!
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman

Szeretem olvasni Musso könyveit .
Szívem szerint a hangulata miatt ott maradtam volna a párizsi apartmanban, de ő nem így gondolta. Nincsen benne misztikus szál ,így teljesen hihető ,átélhető, benne lehetünk a történetben olvasása közben.
Nekem a rendőrnő saját problémái, kimerült, hullafáradt énje , küzdelme a vágyaiért- sokszor erőn felül- nagyon ismerős volt. Sokszor láttam / át is éltem ilyent.
Becsültem érte.
A vége meglepett , nem biztos, hogy ezt szerettem volna.

Andee_Sis>!
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman

Ó, Musso! :)
Megint elvarázsolt!
Igaz, még csak a második könyve, amit olvastam, de már tudtam, hogy mire számíthatok. Aztán nem azt kaptam, amit vártam. Vagyis mégis. Mert tudtam, hogy kiszámíthatatlan lesz, magával ragadó lesz és nagyon-nagyon sajnálni fogom, hogy vége.
Nem azt mutatja meg Párizsból, amit megszoktunk. Nem a szokásos ragyogó, „mindenteljesentökéletesazéletemben” főszereplőkről olvashatunk. Ráadásul ha úgy éreztem volna, hogy észrevettem egy elrejtett utalást, nyomot, kiderül, hogy természetesen erről szó sincs!
És a végén újra katarzis, olyan igazi libabőrözős fajta, spoiler.
Hatalmas élmény volt. Folytatom tovább, mert sosem elég. :)

Cs_N_Kinga>!
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman

Hűha! Hát ez….. A másfél csillag levonást az első fele kapja. Az egy csöppet unalmas és nyögvenyelős volt. De a második fele. Ha igazságos akarnék lenni az ilyen könyvek két és fél csillagot érnének, hiszen az egyik fele nagyon rossz, a másik fele pedig zseniális. Bár itt csöppet lassúcska az is. Mégis megfogadtam hogy az érzéseim alapján csillagozok és mivel a vége volt jobb így felfele lendült a kezem a csillagok osztásakor. A történetet már a többi értékelésben leírták igazából nem nagyon tudok mit hozzátenni. De én jobban szeretem ha már az elején elkap a történet és egy krimi ne chick lit-ként induljon el… na hát végül is ez az én véleményem, mert látom sokaknak még így is öt csillag lett, hiába írták hogy a közepétől jó. Hogy nehogy bárki azt higgye mismásolok spoilerben leírom a dolgokat spoiler. Hozzáteszem az első részt a képkeresést ez nem spoiler mert a fülszövegben is megvan, könnyen kitalálható, itt azt nem értettem miért vekengünk ennyit rajta. A második részben már voltak olyan fordulatok, amik meg tudtak lepni. Az igazán „izgalmas” vagy inkább nagyon kíváncsivá tévő az utolsó 50 oldal volt. Ha a könyv feleekkora és kicsit tömörítettebb tuti az öt csillag. Sajnos már egyre többször tapasztalom ezt, ami nem feltétlenül baj, csak szerintem sokan akik most lépnek be mondjuk az olvasás és könyvek csodás világába, feladják, leteszik. Ezt a könyvet azoknak tudnám ajánlani, akik szeretik a hosszan elnyújtott történeteket. Talán bár nem egy a műfaj, mégis King-hez tudnám hasonlítani, aki könyvei ha mondjuk 500 oldalasak, akkor van benne kb. 50 oldal izgalom a többi elnyújtott sallang, bemutatás, környezeti leírás. Nem vagyunk egyformák én nem igazán szeretem, de van aki meg imádja. Szóval ha azt szereted és a krimit is ez is tetszeni fog.

Boglinc P>!
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman

Ez a második kötetem Mussotól, de ki merem jelenteni, hogy én imádom ezt a pasast. Izgalmas, és fordulatos regényeket kapok tőle, amiket nagyon nehéz letenni.

Ezúttal ráadásul meg is vezetett, mert azt hittem, a kezdetben felvázolt, festmények utáni nyomozás a kötet végéig kitart majd, ennek ellenére nagyjából a könyv első harmadában lezárjuk, sokkal komolyabb irányt vesz a történet, és felpörögnek az események.

Néhol ugyan elgondolkodtam, mennyire lehet reális az adott szituáció, de ezt leszámítva jól szórakoztam rajta.
Ide nekem az összes Mussot!

Bővebben itt írtam róla:
https://booktasticboglinc.blogspot.com/2020/12/guillaum…

>!
Park, Budapest, 2020
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633556856
Hollóhát>!
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman

Lassan kezdem érteni Musso receptjét. Adott a nő és a férfi (mindketten jókora, múltból cipelt emocionális teherrel), a sorsszerű találkozás, és a rejtély, melynek megoldása közben természetesen átértékelik addigi életüket és sorsfordító döntéseket hoznak. Epilógus, függöny, the end. De tulajdonképpen minden alkalommal működik. Fordulatos, pimaszul rájátszik az érzelmekre, és végig fenntartja az érdeklődést a megfelelően adagolt információmorzsákkal.
És hiába vagyok úgy, hogy leginkább sajnálni tudom a szereplőket, megkedvelni nem, mégis az utolsó oldalig hajt a kíváncsiság.


Népszerű idézetek

Suba_Csaba P>!

Hemingway szavai jutottak eszébe: Az okos embernek néha be kell rúgnia, hogy kibírja a hülyék közt.

39. oldal

7 hozzászólás
Suba_Csaba P>!

Az ember a legádázabb ragadozó. Egy féreg, amely a civilizáció palástja alatt csak az uralkodásban és az elnyomásban leli örömét. Egy megalomániás és öngyilkos hajlamú faj, amely gyűlöli a társait, mert utálja önmagát is.

83. oldal

1 hozzászólás
Suba_Csaba P>!

Ha gyereked van, fényesebben ragyognak a csillagok az égen. Minden hibádat, tévedésedet és baklövésedet helyrehozza a hála, amit a gyermek tekintetében látsz.

344. oldal

1 hozzászólás
Suba_Csaba P>!

Azt kérdezte, miért nem akarok gyereket. A válaszom az, hogy nem örülnék, ha káoszban és őrületben kellene felnőnie. Sosem kényszerítenék egy gyereket egy ilyen kegyetlen világra.

83. oldal

Suba_Csaba P>!

Ha gyermeked lesz, nem látod annyira sötéten a világot, mint korábban. Tompul a világ abszurditása és rútsága, az emberek többségének határtalan ostobasága, és azok gyávasága, akik falkában támadnak.

344. oldal

Suba_Csaba P>!

A bolygónk sodródik a semmibe, és a kilátásaink borzalmasak: még több erőszak, rosszabb levegő és aggasztóbb jövő.

82. oldal

Suba_Csaba P>!

Az alkohol nem oldja meg a problémákat, de átmenetileg segít elviselni a középszerűséget, ami szinte megfertőzi az emberiséget.

39. oldal

Málnika>!

A legnagyobb télben jöttem rá, hogy legyőzhetetlen bennem a nyár.
Albert Camus

7. oldal (Park, 2020)

Málnika>!

Mi értelme az életnek, ha másról sem szól, mint nap nap után végezni az utálatos feladatokat?

313. oldal (Park, 2020)

Andee_Sis >!

A magánynak dupla haszna van: részint magában van az ember, részint nincs másokkal.

193. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Arnaldur Indriðason: Távoli hangok
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Mary Higgins Clark – Carol Higgins Clark: A gonosztól megmentettél
J. D. Robb: Halálos ünnep
Lois Duncan: Stranger with my Face – A másik ÉN
Tess Gerritsen: A bűnös
Salla Simukka: Ébenfekete
Stephen King: A remény rabjai
Holden Rose: Az ellopott karácsony
Joe Hill: NOS4A2