Az ​éjszaka és a lányka 151 csillagozás

Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

Felkavaró. Fájdalmas. Ördögi történet

1992 tele, francia Riviéra

Egy fagyos téli éjszakán látszólag mindent megbénít a Riviérára váratlanul lecsapó hóvihar. A humán előkészítő osztály egyik legígéretesebb diákja, a 19 éves Vinca Rockwell titkos szeretőjével megszökik a hó fogságába került kollégiumból.
Soha többé nem látja senki.

2017 tavasza, francia Riviéra

Fanny, Thomas és Maxime, a hajdan elválaszthatatlan barátok a gimi óta nem beszéltek egymással. Az osztálytalálkozójuk most újra összehozza őket. Huszonöt évvel korábban a három jóbarát gyilkosságot követett el, a hullát pedig eltüntették: befalazták a gimnázium épülő tornacsarnokába. A régi tornacsarnokot most lebontják, hogy új épületet emeljenek a helyébe.

Semmi nem állhat az igazság útjába

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Park, Budapest, 2019
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633555187 · Fordította: Füsi Lídia
>!
Park, Budapest, 2019
336 oldal · ISBN: 9789633555996 · Fordította: Füsi Lídia

Enciklopédia 2


Kedvencelte 7

Most olvassa 14

Várólistára tette 98

Kívánságlistára tette 76

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Málnika >!
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

”A félelmeim és a jelenem elől menekülve azt tettem, amit mindig is: regényeket olvastam.”

Musso új könyvében ismét egy izgalmas rejtély felderítésére vállalkozik, miközben a meseszerű cím és az írás az írásban szerkezet a fikcióra reflektál. A helyszín ezúttal a francia Riviéra lett, a megrendezésre kerülő osztálytalálkozó pedig egy 25 évvel korábbi titokzatos, ármányokban és áldozatokban is bővelkedő, szerelmi bonyodalomra irányítja a figyelmet. Thomas, a főszereplő nyomozásba kezd, hogy megpróbálja rekonstruálni a nyomasztó múltat. Miközben igyekszik kibogozni a bonyolult szálakat, és rájönni, mi is történt valójában régi, plátói szerelmével, Vincával, önmagát is keresi, azt a fiút, aki más volt, mint a többiek. Én pedig ezt a könyvmoly fiút, annak ellenére, hogy már rögtön a történet elején világossá válik, mit követett el, egyszerűen imádtam, a maga érzékenységével és egyediségével. A „házi” tényfeltárás során egyre több rejtély derül ki, és természetesen nem mindenki az, akinek látszik. A regény érdekessége, hogy pont a vége felé, amikor a mesteri Musso-csavar szokott következni, vesztette el számomra a varázsát. Nem a legerősebb Musso könyv, mégis nagyon örülök, hogy a Central Park után ismét egy sokkal izgalmasabb történetet kaptunk a francia írótól.

2 hozzászólás
mate55 P>!
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

Amikor a sötétség tökéletes ellentétben áll a környezet szépségével. Az intenzív nosztalgia és a szomorú bűntudat történetében a rég eltemetett titkok, utat engednek az igazságnak a jelenben. A tornacsarnok újjáépítése nem csak az áldozatot tárná fel, hanem azokat a titkokat is, amelyeket 25 éve eltemettek. Guillaume ügyesen használja az 1992-es év visszacsatolását a feszültség felépítéséhez, és minden egyes visszajátszással új emlékezetet és nézetet kínál a tragikus eseményekről. Az időugrás segítségével demonstrálja, hogy az erőszakos múlt hogyan befolyásolhatja az egyre veszélyesebb jelent, vagy pontosítja a ma történetét, új perspektívát adva a múlt történéseinek. A gyakran túl rohanó, sok hihetetlen csavarást egymás után tartalmazó sztorit nehéz elhinni, de legalább szórakoztatott a Côte d’Azur tökéletes hátterének megjelenítésével.

6 hozzászólás
robinson P>!
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

Meglehetősen vegyes érzéseket hagyott a regény bennem.
A végén talán a csavar lendített rajta. Tényfeltáró, dokumentum-szerű nyomozás önmagunk és barátaink titkos életében. Inkább mondanám a regényt krimielemekkel vegyített, romantikus, lélektani drámának, megspékelve rengeteg lelkizéssel, a szereplők pszichológiai elemzésével.

https://gaboolvas.blogspot.com/2019/10/az-ejszaka-es-la…

Bea_Könyvutca P>!
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

Egy kivétellel Musso összes könyvét olvastam, és az egyik kedvenc szerzőmként tartom számon, mert szeretem a történetvezetését, a stílusát, és engem mindig meg tud lepni egy-egy csavarral a könyveiben. Könnyed, olvasmányos, rejtélyes, általában letehetetlen.

Természetesen vannak jobb és gyengébb könyvei, de egy rajongó, az mindig rajongó marad, és nagy várakozással néz elébe kedvelt írója minden új megjelenésének. Mint ahogyan én is ennek a könyvnek, annál is inkább, mert előttem a férjem olvasta és neki nagyon tetszett, bár ő is jelezte, hogy más, mint a többi. De szerintem az nem baj, ha egy író nem csak egy kaptafára ír, mert akkor meg azt hányhatják a szemére.

Lehet, hogy írt már ettől Musso jobb könyvet, de ez is a teljesen jók közé sorolható, remekül szórakoztam, alig tudtam letenni, és többször is leesett az állam, mire a történet végére értem.
Amikor már azt gondolod, hogy lassan tisztába jössz az eseményekkel, akkor jön még egy újabb csavar és arra még egy. Lehet, kicsit néha soknak találod, de én nagyon élveztem.
Bővebben: https://konyvutca.blogspot.com/2020/07/guillaume-musso-…

Navi P>!
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

Első könyvem Musso tollából, de biztosan nem az utolsó.
A cím alapján az ember egy mesét képzelne el. Ez minden volt, csak nem mese.
Hullottak a szereplők, néha szó szerint is.
A nevek, milyen hatalmas szerepe van a neveknek.
Mit meg nem teszünk azokért az emberekért, akiket szeretünk, akik a legfontosabbak az életben. A titkok, a félreértések.
Azt viszont valaki levezethetné nekem, hogy pontosan mi is történt Vincával és mikor. Most akkor ki volt? Hova lett a tea?

EssentialHencsi P>!
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

Még sosem olvastam ettől az írótól, és valamiért azt hittem, ez egy ilyen nyálas francia. Közben meg nem is. Egészen izgalmas thriller, valamiért nekem folyton az Igazság Harry Quebert-ügyben című könyv járt az eszemben, pedig egyáltalán nem hasonlít, valamiért mégis mindig arra asszociáltam.
Na most ebben a könyvben több csavar volt, mint egy Praktikerben, lehet, hogy túlzásba is vitte az írókám, ettől függetlenül én tök jól elszórakoztam rajta, és mi más lényege van egy könyvnek, minthogy kikapcsoljon a mindennapokból?

4 hozzászólás
Kókuszka>!
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

Oldalakon át kerülgeti a témát, mint macska a forró kását, aztán a végén ránk borítja csavaros kis eszével az egész katyvaszt. Drága Musso írj nekem légyszi egy másik „Holnap”-ot!

Suba_Csaba P>!
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

Hogy én mennyire vágytam már egy jó Musso regényre!!! Tavaly nyáron fedeztem fel őt magamnak és azóta próbálok havi egy könyvet elolvasni tőle. Mára csak két könyvét nem olvastam az írónak, úgyhogy lassan kifogyok a történeteiből…
Elképesztően jó kis krimit hozott össze Musso és ezúttal nem bántam, hogy a természetfeletti vonal kimaradt az írásából, sőt! A nyomozás a múltban nekem mindig nagy kedvencem volt, úgyhogy ez a történet lényegében teljesen az én ízlésemnek megfelelő volt. Faltam a könyvet, képtelen voltam letenni. Annyira jól mesél Musso, annyira könnyed és gördülékeny az egész. Nincs olyan fejezet a könyvben, ami ne okozott volna WTF-élményt. Néha még a hideg is kirázott. Egyszerűen számomra tökéletes olvasmány volt. Kikapcsolt, elgondolkodtatott, meghökkentett, lenyűgözött. Az alternatív befejezés nekem ugyan kicsit sok volt, de annyira zseniálisan ötletgazdag író ő, hogy szerintem nem bírta ki, hogy ne csavarjon még egyet a történet legvégén. ;) Még sok ilyen könyvet szeretnék olvasni tőle!!!

smetalin>!
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

Én miért is gondoltam hogy ez a muksó romantikus sztorikat ír?? Jó ez már második könyve, szóval már leesett hogy nem. Szerintem a borítók a hibásak. Na akkor e regénye, szeretem mikor egy író hátulról jön, jól megtekeri a végét, neki ilyen a stílusa. Az viszont annyira nem tetszik, hogy néha akkora vargabetűt tesz, szerintem sok a felesleges szócséplés, tájleírás meg ilyen olyan dolgok megemlítése, amihez semmi köze a sztorinak, csak szaporítja a betűt. A kerek egész amúgy mondom klassz, sose találná ki az ember hogy mikor mi történt és hogyan és ki is csinálta. Mindig adagol egy kis meglepit a sok szócséplés közben, aha ezt a szót már írtam a másikat meg nem szeretem aminek a wc-hez van köze, na ez marad. Ilyen az amiről beszélek, ez is tök felesleges az értékelésben…….:)

2 hozzászólás
showtimee>!
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

Musso-t csak azért nem jelöltem még kedvencnek, mert volt egy-két gyengébb könyve, viszon ennek ellenére állítom, hogy fantasztikus író.
Gördülékenyen ír, és ahogyan fogalmaz, valami elképesztő. Nagyon imádom az írásmódját.
Ez a könyve sem kivétel. Már az elején éreztem, hogy ez a könyv nekem nagyon fog tetszeni, és tényleg.
Olvasás előtt elkövettem azt a hibát, amit mindig is, elolvastam pár értékelést a könyvről, rögtön bele is futottam egy kis spoilerbe. Nem vette el az olvasás élményét, mivel ez csak egy csattanó volt a sok küzöl.
Thomas és barátai nem mindennapi titkot őriznek a múltjukból, feltárásával pedig az eddigi életük romba dőlhet. Sok év múltán főszereplőnk visszatér szülőhazájába, és nyomozásba kezd, mi is történhetett egykori szerelmével, Vincával. A nyomozás során feltárulnak a múlt sötét titkai, mindenkiről kiderül az igazság. Külön tetszett, hogy több érintett szemszögén keresztül is olvashatunk, így még átláthatóbb a történet.
Mikor már azt hinnéd, hogy minden kiderült, jön egy újabb fordulat. Tény, hogy elég sok csattanó van a könyvben, sok az információ, különösen már a vége felé. Voltak vélemények, hogy ez már kissé túlzó, én viszont élveztem az olvasását, és ez a lényeg.
Nagyon tudtam azonosulni Thomas könyvmolyságával, és a könyvekhez fűzödő kapcsolatával.
Egy kis negatívum: Pianelli volt a kedvencem az egész könyvben, a végén viszont nem értem miért kellett negatív hőssé beállítani, az a szál teljesen ki is maradhatott volna, így viszont keserédes lett számomra a lezárás.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Málnika P>!

A félelmeim és a jelenem elől menekülve azt tettem, amit mindig is: regényeket olvastam.

106. oldal

Málnika >!

A legrégebbi emlékeim szerint is mindig magányosnak éreztem magam, mintha idegen lennék ebben a világban, a lármájában, a ragályosan fertőző középszerűségében.

70. oldal

Málnika >!

(…) de jól válassza meg, milyen harcokat vív meg! Nem mindegyik érdemli meg, hogy megvívják.

313. oldal

Málnika >!

(…) meggyőződésem, hogy a legnagyobb erőnk a gyengeségeink.

314. oldal

Málnika >!

De a lány nem törődött a holnappal. A szerelem minden, és minden más semmi.
Csak a pillanat számított.

19. oldal

Málnika >!

Írtam. Kettős, ám ellentmondásos cél vezérelt: az írás falakat emel, ugyanakkor kapukat nyit. A falak arra jók, hogy gátat vessenek a valóság pusztító kegyetlensége elé, a kapuk pedig arra, hogy utat nyissanak egy párhuzamos világba – ahol a valóság nem olyan, amilyen, hanem amilyennek lennie kellene.

325-326. oldal

Kókuszka>!

Eszembe jutott a skorpió és a béka tanmeséje.
"Miért csíptél meg? – kérdezi a béka, amikor már a folyó közepén járnak.. – Hiszen most mindketten meghalunk.!
– Nem tehetek róla, ilyen a természetem – válaszolja a skorpió."

311. oldal

mate55 P>!

Semmi nem képes teljesebbé feleleveníteni a múltat, mint a hozzá kapcsolódó illatok.

54. oldal

1 hozzászólás
mate55 P>!

A halál azonban különleges ellenfél. A végén mindig ő nyer.

56. oldal

2 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

És tartsa távol magát az ostobáktól. A sztoikus gondolkodókkal együtt én is azt vallom, hogy a legjobb módja a védekezésnek az, ha nem leszünk hozzájuk hasonlóak.

313. oldal

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Robert Galbraith: A selyemhernyó
Paula Hawkins: A víz mélyén
Lauren Beukes: Tündöklő lányok
Kondor Vilmos: Budapest noir
Louise Jensen: Az ajándék
Allen Eskens: Temetni jöttünk…
Alafair Burke: Egy feleség dolga
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Chris Carter: A halál szobrásza