Az ​éjszaka és a lányka 465 csillagozás

Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

Felkavaró. Fájdalmas. Ördögi történet

1992 tele, francia Riviéra

Egy fagyos téli éjszakán látszólag mindent megbénít a Riviérára váratlanul lecsapó hóvihar. A humán előkészítő osztály egyik legígéretesebb diákja, a 19 éves Vinca Rockwell titkos szeretőjével megszökik a hó fogságába került kollégiumból.
Soha többé nem látja senki.

2017 tavasza, francia Riviéra

Fanny, Thomas és Maxime, a hajdan elválaszthatatlan barátok a gimi óta nem beszéltek egymással. Az osztálytalálkozójuk most újra összehozza őket. Huszonöt évvel korábban a három jóbarát gyilkosságot követett el, a hullát pedig eltüntették: befalazták a gimnázium épülő tornacsarnokába. A régi tornacsarnokot most lebontják, hogy új épületet emeljenek a helyébe.

Semmi nem állhat az igazság útjába

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Park, Budapest, 2022
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633559949 · Fordította: Füsi Lidia
>!
Park, Budapest, 2019
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633555187 · Fordította: Füsi Lídia
>!
Park, Budapest, 2019
336 oldal · ISBN: 9789633555996 · Fordította: Füsi Lídia

Enciklopédia 51

Helyszínek népszerűség szerint

Antibes


Kedvencelte 24

Most olvassa 24

Várólistára tette 205

Kívánságlistára tette 194

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Csilla‿ P>!
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

Azért nem véletlen, hogy Guillaume Musso az egyik legkedveltebb mai francia író! Minden szerzeménye izgalmas, tele van rejtélyes történetekkel. Ebben a könyvében senki nem az, akinek látszik! Őszintén megmondom, hogy az elejét egy kicsit furcsáltam, mert ugyan azonnal megtudtam, hogy itt gyilkosság történt a cselekmény mégis egy kicsit lassan indult be. De aztán jöttek egymás után a meghökkentő csavarok és folyamatos késztetést éreztem, hogy olvassam tovább. A végeredménynek egy szuper thrillert kaptam.
A történet az elejétől a végéig olvasmányos és érdekfeszítő. A cselekménye rafináltan szőtt. Egyszerűen letehetetlen pszicho-thriller. Tele van megdöbbentő csavarral és még az utolsó oldalakra is tartogat meglepő fordulatokat. Hogy mást ne áruljak el : nem megszokott módon a könyvnek két befejezése is van.
Spoiler nélkül nem mondhatok többet, mint azt, hogy nekem ez a könyv nagyon tetszett Mussotól. Fel is faltam egy nap alatt!
Ajánlom mindenki figyelmébe, aki fordulatos, izgalmas, rejtélyekben bővelkedő pszicho-thrillerre vágyik.

2 hozzászólás
Málnika>!
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

”A félelmeim és a jelenem elől menekülve azt tettem, amit mindig is: regényeket olvastam.”

Musso új könyvében ismét egy izgalmas rejtély felderítésére vállalkozik, miközben a meseszerű cím és az írás az írásban szerkezet a fikcióra reflektál. A helyszín ezúttal a francia Riviéra lett, a megrendezésre kerülő osztálytalálkozó pedig egy 25 évvel korábbi titokzatos, ármányokban és áldozatokban is bővelkedő, szerelmi bonyodalomra irányítja a figyelmet. Thomas, a főszereplő nyomozásba kezd, hogy megpróbálja rekonstruálni a nyomasztó múltat. Miközben igyekszik kibogozni a bonyolult szálakat, és rájönni, mi is történt valójában régi, plátói szerelmével, Vincával, önmagát is keresi, azt a fiút, aki más volt, mint a többiek. Én pedig ezt a könyvmoly fiút, annak ellenére, hogy már rögtön a történet elején világossá válik, mit követett el, egyszerűen imádtam, a maga érzékenységével és egyediségével. A „házi” tényfeltárás során egyre több rejtély derül ki, és természetesen nem mindenki az, akinek látszik. A regény érdekessége, hogy pont a vége felé, amikor a mesteri Musso-csavar szokott következni, vesztette el számomra a varázsát. Nem a legerősebb Musso könyv, mégis nagyon örülök, hogy a Central Park után ismét egy sokkal izgalmasabb történetet kaptunk a francia írótól.

2 hozzászólás
mate55 P>!
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

Amikor a sötétség tökéletes ellentétben áll a környezet szépségével. Az intenzív nosztalgia és a szomorú bűntudat történetében a rég eltemetett titkok, utat engednek az igazságnak a jelenben. A tornacsarnok újjáépítése nem csak az áldozatot tárná fel, hanem azokat a titkokat is, amelyeket 25 éve eltemettek. Guillaume ügyesen használja az 1992-es év visszacsatolását a feszültség felépítéséhez, és minden egyes visszajátszással új emlékezetet és nézetet kínál a tragikus eseményekről. Az időugrás segítségével demonstrálja, hogy az erőszakos múlt hogyan befolyásolhatja az egyre veszélyesebb jelent, vagy pontosítja a ma történetét, új perspektívát adva a múlt történéseinek. A gyakran túl rohanó, sok hihetetlen csavarást egymás után tartalmazó sztorit nehéz elhinni, de legalább szórakoztatott a Côte d’Azur tökéletes hátterének megjelenítésével.

6 hozzászólás
Navi P>!
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

Első könyvem Musso tollából, de biztosan nem az utolsó.
A cím alapján az ember egy mesét képzelne el. Ez minden volt, csak nem mese.
Hullottak a szereplők, néha szó szerint is.
A nevek, milyen hatalmas szerepe van a neveknek.
Mit meg nem teszünk azokért az emberekért, akiket szeretünk, akik a legfontosabbak az életben. A titkok, a félreértések.
Azt viszont valaki levezethetné nekem, hogy pontosan mi is történt Vincával és mikor. Most akkor ki volt? Hova lett a tea?

1 hozzászólás
Suba_Csaba P>!
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

Hogy én mennyire vágytam már egy jó Musso regényre!!! Tavaly nyáron fedeztem fel őt magamnak és azóta próbálok havi egy könyvet elolvasni tőle. Mára csak két könyvét nem olvastam az írónak, úgyhogy lassan kifogyok a történeteiből…
Elképesztően jó kis krimit hozott össze Musso és ezúttal nem bántam, hogy a természetfeletti vonal kimaradt az írásából, sőt! A nyomozás a múltban nekem mindig nagy kedvencem volt, úgyhogy ez a történet lényegében teljesen az én ízlésemnek megfelelő volt. Faltam a könyvet, képtelen voltam letenni. Annyira jól mesél Musso, annyira könnyed és gördülékeny az egész. Nincs olyan fejezet a könyvben, ami ne okozott volna WTF-élményt. Néha még a hideg is kirázott. Egyszerűen számomra tökéletes olvasmány volt. Kikapcsolt, elgondolkodtatott, meghökkentett, lenyűgözött. Az alternatív befejezés nekem ugyan kicsit sok volt, de annyira zseniálisan ötletgazdag író ő, hogy szerintem nem bírta ki, hogy ne csavarjon még egyet a történet legvégén. ;) Még sok ilyen könyvet szeretnék olvasni tőle!!!

>!
Park, Budapest, 2019
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633555187 · Fordította: Füsi Lídia
Bea_Könyvutca P>!
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

Egy kivétellel Musso összes könyvét olvastam, és az egyik kedvenc szerzőmként tartom számon, mert szeretem a történetvezetését, a stílusát, és engem mindig meg tud lepni egy-egy csavarral a könyveiben. Könnyed, olvasmányos, rejtélyes, általában letehetetlen.

Természetesen vannak jobb és gyengébb könyvei, de egy rajongó, az mindig rajongó marad, és nagy várakozással néz elébe kedvelt írója minden új megjelenésének. Mint ahogyan én is ennek a könyvnek, annál is inkább, mert előttem a férjem olvasta és neki nagyon tetszett, bár ő is jelezte, hogy más, mint a többi. De szerintem az nem baj, ha egy író nem csak egy kaptafára ír, mert akkor meg azt hányhatják a szemére.

Lehet, hogy írt már ettől Musso jobb könyvet, de ez is a teljesen jók közé sorolható, remekül szórakoztam, alig tudtam letenni, és többször is leesett az állam, mire a történet végére értem.
Amikor már azt gondolod, hogy lassan tisztába jössz az eseményekkel, akkor jön még egy újabb csavar és arra még egy. Lehet, kicsit néha soknak találod, de én nagyon élveztem.
Bővebben: https://konyvutca.blogspot.com/2020/07/guillaume-musso-…

robinson >!
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

Meglehetősen vegyes érzéseket hagyott a regény bennem.
A végén talán a csavar lendített rajta. Tényfeltáró, dokumentum-szerű nyomozás önmagunk és barátaink titkos életében. Inkább mondanám a regényt krimielemekkel vegyített, romantikus, lélektani drámának, megspékelve rengeteg lelkizéssel, a szereplők pszichológiai elemzésével.

https://gaboolvas.blogspot.com/2019/10/az-ejszaka-es-la…

maya75>!
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

Annyira imádtam ennek a könyvnek a hangulatát!
off
Az van, hogy én alapból is eléggé kedvelem Musso írásait, még ha nem is mind jött be 100%-ban, de ezek a fejezet eleji idézetek valami döbbenet jók mindig, itt meg egyszerűen vitt magával a sztori, le se tudtam tenni.
off

Kókuszka>!
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

Oldalakon át kerülgeti a témát, mint macska a forró kását, aztán a végén ránk borítja csavaros kis eszével az egész katyvaszt. Drága Musso írj nekem légyszi egy másik „Holnap”-ot!

Niki_Salamon>!
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

Nehéz összeszedni a gondolataim. Tetszett is meg nem is. Volt pár lapos rész, amelyet követett egy csavar, amikor is már fellendültem, hogy na végre valami elindult, aztán megint csak érkezett egy számomra kissé unalmas leírás. Körülbelül így váltakozott a végéig az egész. Ez a harmadik Musso könyv, amit olvastam, de eddig egyre lejjebb megyek csillagozás szempontjából. Nálam még mindig a Central Park a befutó.


Népszerű idézetek

Málnika>!

A félelmeim és a jelenem elől menekülve azt tettem, amit mindig is: regényeket olvastam.

106. oldal

Málnika>!

A legrégebbi emlékeim szerint is mindig magányosnak éreztem magam, mintha idegen lennék ebben a világban, a lármájában, a ragályosan fertőző középszerűségében.

70. oldal

Málnika>!

[…] de jól válassza meg, milyen harcokat vív meg! Nem mindegyik érdemli meg, hogy megvívják.

313. oldal

Málnika>!

De a lány nem törődött a holnappal. A szerelem minden, és minden más semmi.
Csak a pillanat számított.

19. oldal

Málnika>!

[…] meggyőződésem, hogy a legnagyobb erőnk a gyengeségeink.

314. oldal

Málnika>!

Írtam. Kettős, ám ellentmondásos cél vezérelt: az írás falakat emel, ugyanakkor kapukat nyit. A falak arra jók, hogy gátat vessenek a valóság pusztító kegyetlensége elé, a kapuk pedig arra, hogy utat nyissanak egy párhuzamos világba – ahol a valóság nem olyan, amilyen, hanem amilyennek lennie kellene.

325-326. oldal

mate55 P>!

Semmi nem képes teljesebbé feleleveníteni a múltat, mint a hozzá kapcsolódó illatok.

54. oldal

1 hozzászólás
mate55 P>!

A halál azonban különleges ellenfél. A végén mindig ő nyer.

56. oldal

2 hozzászólás
Kókuszka>!

Eszembe jutott a skorpió és a béka tanmeséje.
„Miért csíptél meg? – kérdezi a béka, amikor már a folyó közepén járnak.. – Hiszen most mindketten meghalunk.!
– Nem tehetek róla, ilyen a természetem – válaszolja a skorpió.”

311. oldal

Bea_Könyvutca P>!

És tartsa távol magát az ostobáktól. A sztoikus gondolkodókkal együtt én is azt vallom, hogy a legjobb módja a védekezésnek az, ha nem leszünk hozzájuk hasonlóak.

313. oldal

3 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer L. Armentrout: Míg a halál…
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
J. D. Robb: Meztelenül a halálba
Becca Fitzpatrick: Black Ice – Tükörjég
Lakatos Levente: Bomlás
Karen Rose: Sikíts értem
J.D. Barker: Szíve helyén sötétség
Gillian Flynn: Holtodiglan
Karen M. McManus: Lehull a lepel