Az ​éjszaka és a lányka 33 csillagozás

Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

Felkavaró. Fájdalmas. Ördögi történet

1992 tele, francia Riviéra

Egy fagyos téli éjszakán látszólag mindent megbénít a Riviérára váratlanul lecsapó hóvihar. A humán előkészítő osztály egyik legígéretesebb diákja, a 19 éves Vinca Rockwell titkos szeretőjével megszökik a hó fogságába került kollégiumból.
Soha többé nem látja senki.

2017 tavasza, francia Riviéra

Fanny, Thomas és Maxime, a hajdan elválaszthatatlan barátok a gimi óta nem beszéltek egymással. Az osztálytalálkozójuk most újra összehozza őket. Huszonöt évvel korábban a három jóbarát gyilkosságot követett el, a hullát pedig eltüntették: befalazták a gimnázium épülő tornacsarnokába. A régi tornacsarnokot most lebontják, hogy új épületet emeljenek a helyébe.

Semmi nem állhat az igazság útjába

>!
Park, Budapest, 2019
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633555187 · Fordította: Füsi Lídia
>!
Park, Budapest, 2019
336 oldal · ISBN: 9789633555996 · Fordította: Füsi Lídia

Kedvencelte 2

Most olvassa 8

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 68


Kiemelt értékelések

>!
Málnika 
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

”A félelmeim és a jelenem elől menekülve azt tettem, amit mindig is: regényeket olvastam.”

Musso új könyvében ismét egy izgalmas rejtély felderítésére vállalkozik, miközben a meseszerű cím és az írás az írásban szerkezet a fikcióra reflektál. A helyszín ezúttal a francia Riviéra lett, a megrendezésre kerülő osztálytalálkozó pedig egy 25 évvel korábbi titokzatos, ármányokban és áldozatokban is bővelkedő, szerelmi bonyodalomra irányítja a figyelmet. Thomas, a főszereplő nyomozásba kezd, hogy megpróbálja rekonstruálni a nyomasztó múltat. Miközben igyekszik kibogozni a bonyolult szálakat, és rájönni, mi is történt valójában régi, plátói szerelmével, Vincával, önmagát is keresi, azt a fiút, aki más volt, mint a többiek. Én pedig ezt a könyvmoly fiút, annak ellenére, hogy már rögtön a történet elején világossá válik, mit követett el, egyszerűen imádtam, a maga érzékenységével és egyediségével. A „házi” tényfeltárás során egyre több rejtély derül ki, és természetesen nem mindenki az, akinek látszik. A regény érdekessége, hogy pont a vége felé, amikor a mesteri Musso-csavar szokott következni, vesztette el számomra a varázsát. Nem a legerősebb Musso könyv, mégis nagyon örülök, hogy a Central Park után ismét egy sokkal izgalmasabb történetet kaptunk a francia írótól.

2 hozzászólás
>!
robinson P
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

Meglehetősen vegyes érzéseket hagyott a regény bennem.
A végén talán a csavar lendített rajta. Tényfeltáró, dokumentum-szerű nyomozás önmagunk és barátaink titkos életében. Inkább mondanám a regényt krimielemekkel vegyített, romantikus, lélektani drámának, megspékelve rengeteg lelkizéssel, a szereplők pszichológiai elemzésével.

https://gaboolvas.blogspot.com/2019/10/az-ejszaka-es-la…

>!
Kókuszka
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

Oldalakon át kerülgeti a témát, mint macska a forró kását, aztán a végén ránk borítja csavaros kis eszével az egész katyvaszt. Drága Musso írj nekem légyszi egy másik „Holnap”-ot!

>!
Mariann_ P
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

Ha jól számolom ez a hatodik Musso könyvem.
Szerintem mind tetszett , bár ebben nem találtam semmi olyant, ami a valóságban nem történhetett volna meg. Egy régi ügy kapcsán visszaemlékezések, rettegés a lebukástól, jó darabig ez jellemezte a történetet.
Aztán a szokásos Musso csavar, amikor sok mindenről kiderült, hogy nem is úgy volt, ahogy huszonegynéhány évig gondolták a főszereplők.
Ez inkább nyomozós, tényfeltárós történet.
Utazós könyvem volt, faltam a sorokat. Nekem tetszett.

>!
cintiatekla P
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

Az éjszaka és a lányka teljes mértékben földhözragadt történet, nincsenek benne természetfeletti elemek, és szerintem ha a krimi és a pszichothriller címkéket kellene valahová felragasztani, akkor erre a könyvre illenének a legjobban. Ezt a könyvet is viszonylag gyorsan olvastam ki, mert egyszerűen olvastatja magát, és képtelenség letenni: mindig akkor jött egy újabb csavar, amikor például szerettem volna elmenni enni, de ugyebár ilyenkor muszáj tovább olvasni :D

Az őszi-téli szezonban tökéletes olvasmány, az 1992-es események miatt inkább kuckózós, téliesebb hangulata volt, hiába olvastam akkor, amikor még tombolt az őszi tavasz. Akik szeretik Musso-t azoknak azért, akik pedig nem ismerik, azért kötelező olvasmány Az éjszaka és a lányka!

Bővebben: http://www.teklakonyvei.hu/2019/10/guillaume-musso-az-e…

>!
szofisztikáltmacska
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

Azt kell mondanom, hogy kellemes meglepetést okozott ez a könyv.
A kiindulásnál még fogalmam sem volt, hogy hová fogunk kilyukadni, hiszen már az elejétől fogva tudjuk, hogy ki követett el gyilkosságot. A miértekre és a hogyanra csak később kerül sor, de ahogy lassan egymásba kapcsolódnak a puzzle darabkák, annál inkább nyilvánvaló lesz, hogy ez nem csak egy szimpla kis gyilkosság. Sőt, az is kiderül, hogy senki nem olyan, amilyennek a könyv elején hittük, vagy mutatta magát és a kapcsolódási pontok sokkal szorosabbak, összefüggőbbek, mint azt a főszereplőnk sejthetné. A főszereplő Thomas is kap néhány gyomrost a végére, amikor 25 év távlatából fény derül a történtek igazi menetére.
A helyzet az, hogy remekül szórakoztam az első Musso könyvemen, teljesen lekötött és alig vártam, hogy folytathassam, szóval pozitívan csalódtam. Nem szabad vérkomoly szépirodalomra számítani, az írásmódja egyszerű, könnyen fogasztható és emészthető, itt-ott néhány elejtett bölcselkedő gondolattal. Nagyon bírtam, ahogy az időben ide-oda ugrálva szépen összeálltak a szálak és azt is, hogy tényleg fogggalmam sem volt a befejezésig, hogy mi lesz a csattanó.
Bővebben: https://szofisztikaltmacska.blog.hu/2019/10/22/guillaum…

>!
Barbár
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

Ebben a két idősíkban játszódó történetben annyi a csavar, mint egy barkácsáruházban. Jóból is megárt a sok.

>!
Utószó_blogger
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

Bár Az éjszaka és a lányka alapvetően egy nyomozást mesél el, de nem egy átlagos krimi, hiszen már az első oldalaktól fogva tudjuk, hogy ki a gyilkos, és kit ölt meg. Persze a helyzet folyamatosan bonyolódik, újabb és újabb titkok derülnek ki, egyre többen keverednek bele a dologba, és kiderül, hogy senki sem ismeri a teljes történtet. Tehát egy nagyon kalandos regényről van szó, amiben együtt nyomozhatunk, és így együtt is gondolkodhatunk a főszereplővel, aki próbálja kitalálni, hogy mi is történet azon a 25 évvel ezelőtti éjszakán.

Az biztos, hogy ezen a könyvön nem lehet unatkozni: szinte minden fejezetben kiderült valami újdonság, fény derült egy újabb nyomra, vagy bevallott valaki egy ősrégi titkot. Természetesen ezek nem mindegyike azonos súlyú, néhány fordulatot egészen könnyen ki lehetett számítani, de azért ért néhány meglepetés, még ha sok titokra rá is jöttem a nyomozás közben. Ez azonban nem nagy baj, mert a főszereplővel való közös gondolkozás önmagában is nagyon érdekes volt.
Bővebb értékelés a blogomon: https://utoszo.wordpress.com/2019/10/24/guillaume-musso…

>!
Nikolett_Cseri
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

Nem ez lesz a kedvenc Musso könyvem….az első két rész után is azt éreztem, hogy becsületből olvasom, mert hát Musso, őt meg szeretem. Az utolsó rész visszahozott valamit, ott már volt kis hűha élmény, de őszintén? Nem szerettem meg a karaktereket, nem haltam bele a kíváncsiságba, hogy vajon mi történhetett….lehet, hogy ez nem az író és a könyv hibája, lehet csak engem talált meg rosszkor. De ez nálam most csak 3,5 csillag. Viszont nagyon várom a következő Mussot, ettől függetlenül.

>!
Enikő_Kiss_3
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

A Holnap szamomra az idei olvasmanyelmenyem fenypontja. Izgalmas, fordulatos, kicsit misztikus, erdekes, romantikus. De ez? Ez meg olyan kusza…hihetetlen, krimibe illo, tul zavaros, kicsit ossze-vissza, bonyolult. Erdekes volt a sok apro kis darabka helyre pakolasa es konnyu nyelvezete miatt gyorsan haladtam vele. Kivancsi voltam, mi sul ki ebbol? De ugy igazan semmi. A Holnap utan csalodas. Sajnos.


Népszerű idézetek

>!
Málnika 

A félelmeim és a jelenem elől menekülve azt tettem, amit mindig is: regényeket olvastam.

106. oldal

>!
Málnika 

A legrégebbi emlékeim szerint is mindig magányosnak éreztem magam, mintha idegen lennék ebben a világban, a lármájában, a ragályosan fertőző középszerűségében.

70. oldal

>!
Málnika 

(…) de jól válassza meg, milyen harcokat vív meg! Nem mindegyik érdemli meg, hogy megvívják.

313. oldal

>!
Málnika 

(…) meggyőződésem, hogy a legnagyobb erőnk a gyengeségeink.

314. oldal

>!
Málnika 

De a lány nem törődött a holnappal. A szerelem minden, és minden más semmi.
Csak a pillanat számított.

19. oldal

>!
Málnika 

Írtam. Kettős, ám ellentmondásos cél vezérelt: az írás falakat emel, ugyanakkor kapukat nyit. A falak arra jók, hogy gátat vessenek a valóság pusztító kegyetlensége elé, a kapuk pedig arra, hogy utat nyissanak egy párhuzamos világba – ahol a valóság nem olyan, amilyen, hanem amilyennek lennie kellene.

325-326. oldal

>!
Kókuszka

Eszembe jutott a skorpió és a béka tanmeséje.
"Miért csíptél meg? – kérdezi a béka, amikor már a folyó közepén járnak.. – Hiszen most mindketten meghalunk.!
– Nem tehetek róla, ilyen a természetem – válaszolja a skorpió."

311. oldal

>!
Kókuszka

Vinca eltűnése olyan, mint egy gombolyag fonal. Egyszer majd valakinek sikerül meghúznia a megfelelő szálat, és akkor az egész gombolyag kibomlik.

54. oldal

>!
Krisztina_Paulheim

A lelkem nyugalomra lelt, mint mindig, ha könyvek vettek körül, és elmerültem a könyvmolyokra jellemző hangulatban. Éreztem, hogy a szorongásom oldódik. Ugyanolyan hatásos gyógymód, mint a Xanax, csak nem fér el a zsebemben.


Hasonló könyvek címkék alapján

Paula Hawkins: A víz mélyén
Pierre Lemaitre: Téboly
Allen Eskens: Temetni jöttünk…
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Karin Slaughter: Az eltűnt lány
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból
Kathryn Croft: A lány akit elvesztettél
Clare Mackintosh: I Let You Go – Az igazság pillanata
Helena Silence: Ezüsthíd
Paula Hawkins: A lány a vonaton