Angélique 385 csillagozás

Guillaume Musso: Angélique

Elmulasztott ​lehetőségek és talán még beteljesülő remények.

Mathias Taillefer egy kórházi szobában tér magához. Ágya mellett ismeretlen fiatal csellista. Louise Collange önkéntesként zenél a gyógyulóknak.
Amikor megtudja, hogy Mathias rendőr, különös megbízással áll elő. A férfi először húzódozik, de lassanként felkelti érdeklődését az ügy, és egymást követik a bonyodalmak.
Így kezdődik a nyomozás, amelynek szálai leginkább befelé vezetnek, tétje pedig a megálmodott élet, a másik szívében és a világban betöltött biztos hely megtalálása.

Guillaume Musso regényről regényre különleges kapcsolatot alakít ki olvasóival. Az 1974-ben Antibes-ban született szerző diákévei alatt kezdett írni. A közönség először 2004-ben, az És azután… megjelenésekor találkozhatott vele. Majd egymást érték a regények. Mára ő a legnagyobb példányszámban eladott kortárs francia író, aki tizenkét éve megszakítás nélkül vezeti a francia sikerlistát, és népszerűsége a világ minden… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2022

>!
Park, Budapest, 2023
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633559970 · Fordította: Molnár Zsófia
>!
Park, Budapest, 2023
272 oldal · ISBN: 9789633559987 · Fordította: Molnár Zsófia

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Louise Collange · Mathias Taillefer


Kedvencelte 8

Most olvassa 23

Várólistára tette 147

Kívánságlistára tette 166

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Guillaume Musso: Angélique

”[…] a többségnek igazából nincs véleménye, sem semmilyen meggyőződése. Csak mennek a falka után, üvöltik a holdat a farkasokkal, együtt fordulnak a széljárással, utánozzák a többieket, nehogy kitaszítsák őket. Olyanok, mint a birkák, nincs személyiségük, nem akarnak döntéseket hozni, inkább alámennek, és belesimulnak a középszerűségbe.”

Musso legutóbbi megjelenése ezúttal a covid idején játszódik, és egy leszerelt rendőr különleges megbízatásával kezdődik, karácsonykor egy kórházban. Az önkéntesként zenélő Louise ugyanis felkéri a lábadozó Taillefert, hogy segítsen neki nyomozni anyja, a híres balerina halálának ügyében, amit a rendőrség gyorsan lezárt. Hogy lehet érdekes egy olyan krimi, ahol már a történet első harmadában kiderül, ki a gyilkos? Minderre a francia szerző neve a válasz és a garancia, ugyanis a szokásos Musso-csavarok ezúttal sem hiányoznak a történetből. A végére pedig szépen összeáll, hogy ki miért is keresztezte a másik útját. Amit még e bravúron kívül mindenképp érdemes megemlíteni, az a világjárvány és a veszélyhelyzet ábrázolása, a 2021-ben játszódó regény ugyanis sokkal komplexebben, néhol kellő iróniával mutatja be az elmúlt éveket, mint a korábban általam olvasott könyvek. Musso még mindig zseniális, egyszerűen nem tud kifogyni a lendületből, az ötletekből és a csavarokból.

2 hozzászólás
Suba_Csaba P>!
Guillaume Musso: Angélique

A 47 éves Mathias Taillefer a párizsi Pompidou Kórházban tér magához, miután az előző nap rosszul lett a Montsouris parkban. Az öt és fél éve új szívvel élő férfit egy Louise Collange nevű 17 éves lány cselló játéka ébreszti fel, aki a „Zenével a gyógyulásért” nevű egyesület önkénteseként muzsikál a betegeknek. Miután a lány megtudja, hogy a mogorva férfi valaha rendőr volt, megkéri, hogy nyomozzon a három hónappal ezelőtt elhunyt édesanyja, Stella Petrenko kapcsán. Lousie szerint ugyanis az opera népszerű szólótáncosát meggyilkolták. De vajon ki lesz hajlandó karácsony és szilveszter között segíteni a már leszerelt rendőrnek egy hobbinyomozásban?
Musso legutóbbi kötete a Covid tomboló időszakában játszódik Párizsban, és ahogy már megszokhattuk tőle, a fordulatos nyomozás során újabbnál újabb csavarokkal szolgál olvasóinak. Bár a képlet ugyanaz, Musso mégis mindig képes meglepetést szerezni. Ha lehet ezt mondani az ő kiszámíthatósága a kiszámíthatatlanság. Az idő előrehaladtával viszont úgy érzem egyszerűsödnek a történetei, kevesebb ötletet és mondanivalót hordoznak magukban, mint a korai időszakában. Mindazonáltal még mindig hozza számomra azt a szintet, ami miatt örömmel forgatom a könyveit.

>!
Park, Budapest, 2023
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633559970 · Fordította: Molnár Zsófia
mate55 >!
Guillaume Musso: Angélique

Musso ismét egy meghitt krimit tett le az asztalra, amelyet a szétzúzott életek ütközéséből meríti, ami a végére egy igazi romantikus forgószélbe vonz bennünket. Három részben meséli el, sorban adva hangot egy nagyon furcsa ügy főszereplőinek, (olyan karakterek galériája, akik egy kicsit megvilágítják a kortárs Franciaországot is, és annak különböző aspektusait) ami olyan kirakós, mint amilyen ördögien hatásos. A túlzottan használt formákba öntött karakterek ellenére egy döbbenetes folyamatot figyelhetünk meg: elég gyorsan megtudhatjuk a tettes nevét, indítékát, teljes ellentétben a műfaji mechanizmusokkal. A gyilkosság tehát már nem a történet „felzárkóztatásának” lényege, hanem a szereplők valódi arcának és törekvéseinek feltárása. A regény könnyen olvasható, a stílusa kellemes, ritmusos a visszaemlékezéseknek köszönhetően, amelyek a történetbe beleszórva magyarázatot adnak vagy nyomokat vetnek a 2021 decemberi történésekre. „Önkéntes fogolyként” bekerülhetünk egy igencsak izgalmas útvesztőbe, ahol a cselekmények jelen időben összefonódnak, majd egy drámai végkifejletté olvadnak össze. Magával „cipeli” a hibáit: bizonyos karikatúra hajlamot (a karakterekkel kapcsolatban), a véletlenszerű manipulációkat, a túlzottan erős drámai és érzelmi rugókat, de a kacskaringós és kiszámíthatatlan utakat is, amelyek rendkívül szórakoztatóvá teszik.

maya75>!
Guillaume Musso: Angélique

Annyira kellett most nekem ez a könnyed Musso a sok félbehagyott, nyögvenyelősen haladós, komoly könyv után.
Egyébként ezúttal nem egy mussosan agyonbonyolított történetről van szó, sőt az elején még azt gondoltam, túl szimpla is lesz, de végül beindultak a szálak, a végére meg minden szépen összeállt.
Olyan volt ez most nekem, mint az Éjszaka és a lányka. Pont jókor talált rám. :)

Kókuszka>!
Guillaume Musso: Angélique

”Az élet túlságosan kiszámíthatatlan, az egyik napról a másikra könnyedén elfújhatja azt a kártyavárat, amelyet az ember lassanként felépít magának.

Pörgős, könnyen olvasható, egyedi történet, érdekes karakterekkel, fordulatos nyomozással, Mussora jellemző ügyesen adagolt váratlan fordulatokkal, a végén pedig minden a helyére kerül.

cicus61 P>!
Guillaume Musso: Angélique

Azt hiszem én is úgy vagyok Mussoval, hogy amikor nagyon jó könyveket olvastam tőle, akkor ugyanazt vártam minden könyvénél. Persze ez nyilván nem lehetséges. Most viszont sikerült az, ami miatt imádom az írót. Az elején elkábít, hogy persze, ez csak egy egyszerű történet, újra és újra, aztán bummmmm, jön a fejbe vágás, hogy nana, azért jön itt még valami :) és aztán a végén durva csavarok és rejtélyek után a végkifejlet, ami teljesen letaglóz, na ez Musso. Az elején én is néztem, hogy most akkor mi van, a főhős nyomozza ki a lány anyjának a halálát, csak ennyi?????? :) Hát persze, hogy nem!!!!!
Volt már pár könyve, ami olyan mintha nem is ő írta volna és voltak, mint pl. ez, ami teljesen magával rántott és megrágott és kiköpött :) Na ezért szeretem Mussot :) :)

Mariann_ P>!
Guillaume Musso: Angélique

Mussoval a kapcsolatom érdekes. Vannak olyan művei, amelyek nem fognak meg, mások pedig nagyon tetszenek.
Lehet, hogy az az oka, hogy elsőként olyant olvastam tőle, amiben volt a híres „mussoi csavar”.Azóta mindben ezt keresem.
Nos ebben is megtaláltam, így a jók közé sorolhatom.
Mathias, a szolgálaton kívüli rendőr egy kórházi ágyon ébred, mellette egy önkéntes , Louise csellózik, rendkívül barátságtalanul elküldi.
A lány viszont nem hagyja magát , utólag kiderül, hogy miért, tervei vannak Mathiassal.
Anyja rejtélyes halála ügyében szeretne kideríteni valamit.
Ezután lassan , de nem veszélyektől mentesen jutnak mindig egy kicsit előbbre.
Csavar is volt, tetszett.

Mocori_>!
Guillaume Musso: Angélique

Vártam már egy Musso könyv olvasásást, de nekem ez most egy csalódás. Nem mondhatom, hogy volt benne izgalom. Egy-egy várataln fordulat igen, de langyos víz…

7 hozzászólás
P_Jucus>!
Guillaume Musso: Angélique

Mussot mindig úgy teszem le, hogy eeeez igen! Ilyen a jó könyv! Ami fogva tart és felvillanyoz!

S máris egy újdonság: egy grafika minden fejezethez! Tetszik!

Imádom Musso stílusát! Krimi, de mindig szerepel egy-egy művészeti ág. Most a balett és a festészet. Mindig fontos szerepet kap a közélet is, amit ha egy olvasó száz év múlva olvas (azért én bízom benne!), értékelni fog.
Ebben a történetben a COVID-helyzet, a klímaválság is szerepet kap, Stella Petrenko pedig ukrán … véletlen lehet? De olyan örök érvényű téma, mint a kapitalizmus, szintén szóba kerül. S ha egy magyar vonatkozással találkozom, az engem mindig elvarázsol!
Ráadásul Párizsban, majd Velencében játszódik a történet, melyek mintha kicsit még őriznék a múlt hangulatát.

A történet szokás szerint beszippant, több csavarjával csak úgy sodor magával! Minden szereplő esélyt kap a megszólalásra, amit szintén nagyon szeretek! Aztán ahogy a kirakós minden egyes eleme a helyére kerül, az meg aztán bravúros! Igen, elfogult vagyok! :)
Még Musso-t!

2 hozzászólás
IrodalMacska P>!
Guillaume Musso: Angélique

Meglehetősen nyögvenyelősen indult a kapcsolatom Mussoval, most mégis azt mondom, hogy érdemes volt kitartani és tovább olvasni az életművét.
Musso történeteit akkor olvasom, amikor csordultig telek a „fajsúlyos irodalommal”. Kikapcsol, szórakoztat, elvarázsol; olyan mintha egy izgalmas filmet néznék, mégsem a tv előtt ülök, hanem olvasok, tehát azt csinálom, amit igazán szeretek.

Az Angélique mind felépítésében, mind helyszíneiben igazán különleges. A krimi szál attól különleges, hogy az elkövető személyére viszonylag hamar fény derül és az ok-okozat, az össze-összefutó szálak kibontása kerül a nyomozás középpontjába, a helyszínválasztás pedig számomra telitalálat: a Covid sújtotta Párizsból Velencébe kalauzol minket a szerző.
Tetszettek a karakterek, a háttérben meghúzódó kapcsolatrendszerek, az összefonódó titkok és a Musso hatás: letetethetetlen volt a könyv és minden fejezet vége egy újabb kaland lehetőségével kecsegtetett.

>!
Park, Budapest, 2023
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633559970 · Fordította: Molnár Zsófia

Népszerű idézetek

Málnika P>!

Bár az is lehet, hogy csak nem akarja látni a tényeket, mert neki így kényelmesebb.

90. oldal (Park, 2023)

maya75>!

Amíg van visszaút, el sem mentél igazán.
Roger Munier

Málnika P>!

A bevetés hevében a látszat legalább annyit számít, mint maga a valóság.

165. oldal (Park, 2023)

mate55>!

Az égbolton gomolygó felhőkön áttör a fény.

(első mondat)

mate55 >!

Várakozás közben leül az egyik narancssárga műanyag székre, a dzsekije zsebéből előveszi a könyvét: épp a Szerelem kolera idejént olvassa Gabriel García Márqueztől.

Nachtkrapp>!

Elvégre az élet túlságosan kiszámíthatatlan, egyik napról a másikra könnyedén elfújhatja azt a kártyavárat, amelyet az ember lassanként felépített magának.

265. oldal

Nachtkrapp >!

Nem vagyok normális.
Valahogy mindig ugyanide lyukadok ki, ugyanehhez a mondathoz.

95. oldal

Nachtkrapp>!

A felgyorsult világ már régóta eszeveszett tempót diktált. Az emberek időnként azzal áltatták magukat, hogy még meg lehet állítani ezt a rohanást, de a lelke mélyén mindenki tudta, hogy csupán hiú reményeket kerget. Ez a csata elveszett.

171. oldal

Nachtkrapp>!

Úgy éreztem, megint kapok levegőt, mintha teleültették volna az egész lényemet virágokkal meg mindenféle zöld növénnyel.

189. oldal

P_Jucus>!

Sem a jó, sem a rossz pillanatok nem tartanak örökké.

105. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Janice Hallett: Karácsonyi színjáték
J. D. Robb: Halálos ünnep
Alice Feeney: Időnként hazudok
Vavyan Fable: Szennyből az angyal
Patricia Gibney: A hiányzók
Joe Hill: NOS4A2
John Banville: Hó
Agatha Christie: Karácsonyi krimik
Arnaldur Indriðason: Távoli hangok
Mary Higgins Clark – Carol Higgins Clark: A gonosztól megmentettél