Rózsaregény 2 csillagozás

Guillaume de Lorris – Jean de Meun: Rózsaregény

A ​két 13. századi szerző olyan szerelmi kézikönyvet hozott létre, amely nemcsak a következő századok Franciaországában, hanem szerte Európában a legnépszerűbb olvasmányok egyikének számított. Betekintést ad e korszak szellemi életébe, és ismerete nélkül a középkorról alkotott elképzelésünk nem lehet teljes.

Szerb Antal így ír róla a Világirodalom történetében: "Guillaume de Lorris még tiszteletben tartja az udvari szerelem konvencióit, de mint intellectuelhez illik, nem lírában vagy epikában ábrázolja, hanem meg akarja írni a szerelem tankönyvét, allegóriába öltöztetve …
Jean de Meun a szerelmi allegóriát arra használta fel, hogy keretei közt kifejtse életfilozófiáját, amely sarkalatos ellentéte annak, amit általában középkorinak szoktunk tartani: Jean de Meun a természetes élet híve; a gazdagok, a fényűzésben élők éppúgy vétenek a természet ellen, mint a szűzies szerelmesek, a szerzetesek és a szentéletű asszonyok, mindazok, akik az egyetemes mulandóság ellen nem… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Eötvös Klasszikusok Eötvös

>!
Eötvös József, Budapest, 2008
516 oldal · ISBN: 9789637338823 · Fordította: Rajnavölgyi Géza

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

Aurora_Michaelis P>!
Guillaume de Lorris – Jean de Meun: Rózsaregény

A „regény” első fele, amelyet még Guillaume de Lorris írt tetszett, mert jópofa és vicces, a másik fele viszont vontatott és nagyon filozofikus. Tartalmilag sok igazságot rejt a mű, és rájöttem, nincs új a nap alatt, a 13. században éppolyan szerelmi gondokkal küzdöttek az emberek, mint manapság, és ugyanúgy meg is vitatták vagy épp dalba öntötték ezeket, csak nem a hétköznapi, hanem virágnyelven. Szerintem a fordítás jó, gördülékeny és jól olvasható a szöveg. A könyv első felét mindenképpen ajánlom.


Hasonló könyvek címkék alapján

Alisír Nevái: Ferhád és Sirin
George Orwell: Állatfarm
Sun-Mi Hwang: Rügy
Michael Ende: A Végtelen Történet
George Orwell: Állati gazdaság
Johann Valentin Andreä – Jan van Rijckenborgh: Rózsakereszt Krisztián Alkémiai Menyegzője I-II.
Johann Valentin Andreae – Rudolf Steiner: Christian Rosenkreutz kémiai-menyegzője, 1459. év / Christian Rosenkreutz kémiai menyegzője / A rózsakeresztes kereszténység
Daniel Defoe: A teljes nagy Robinson
Karl Gjellerup: A zarándok Kámanita
Richard Bach: Jonathan, a sirály / Jonathan Livingstone Seagull