Festetics ​Mária grófnő naplója 10 csillagozás

Erzsébet királyné bizalmas barátnője
Gudula Walterskirchen – Beatrix Meyer: Festetics Mária grófnő naplója

Festetics ​Mária grófnő Sisinek, azaz Erzsébetnek, Ausztria császárnéjának és Magyarország királynéjának volt hosszú ideig udvarhölgye, s mint ilyen – mondhatni –, bizalmasa. A grófnő udvari szolgálata alatt bizalmas naplót vezetett, mely soha nem jelent meg teljes terjedelmében. A ránk maradt feljegyzések 1871–1884, 1904–1906 és 1917–1918 között születtek. A bensőséges, vallomásos jellegű naplóbejegyzéseket a kötet válogatói és szerkesztői tematikus sorrendbe állították, kommentárokkal és jegyzetekkel látták el, megkönnyítvén ezzel a szöveg megértését. A válogatásból az olvasó megismerheti a hűséges udvarhölgy származását, ifjúkorát, jellemét, a császári udvar életét, az intrikákat, a grófnő és a császárné meghitt viszonyát, utazásaikat Európa-szerte, Festetics Mária kapcsolatait a magyar, az osztrák és a nemzetközi politikai élet mérvadó politikusaival: Deák Ferenccel, az atyai baráttal vagy Andrássy Gyula gróffal, a Monarchia külügyminiszterével, továbbá a kor jelentős… (tovább)

>!
Helikon, Budapest, 2021
292 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634791072 · Fordította: Nádori Lídia

Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 46


Kiemelt értékelések

nowheregirl>!
Gudula Walterskirchen – Beatrix Meyer: Festetics Mária grófnő naplója

annyira szerettem volna ezt elolvasni, de aki ezt a könyvet összeszerkesztette valami borzalmas munkát végzett. össze-vissza vannak benne a naplóbejegyzések, nem is értem mi mit követ… lehet ehhez a könyvhöz én vagyok buta, de egyszerűen nem tudok rá figyelni. majd valamikor a későbbiekben biztos elolvasom, de nem most

Pusztai_Eszter P>!
Gudula Walterskirchen – Beatrix Meyer: Festetics Mária grófnő naplója

Alíg volt benne szól Sisiről,ezért annyira nekem nem tetszett.

SzBee>!
Gudula Walterskirchen – Beatrix Meyer: Festetics Mária grófnő naplója

Két kiadás van Festetics Mária naplójából, örülök, hogy nem ugyanazt kapjuk a két kötettől. A másikban a magyarországi bejegyzéseket olvashatjuk, míg ebben tematikusan vannak összeállítva a fejezetek. Ebben megértettem néhány részletet, amit az Egy udvarhölgy naplójában nem teljesen láthattunk át. Itt jó volt, hogy a Festetics család történetét is végig követhettük, illetve az 1900-as években íródott feljegyzésekből is olvashattunk. A fejezeteken belül kronológiai sorrend van, külön álló egységenként kell kezelni a témákat. Úgy teljes, ha mindkét kiadást kézbe vesszük, hiánypótlóak, csak ajánlani tudom minden érdeklődőnek.

Jana1984>!
Gudula Walterskirchen – Beatrix Meyer: Festetics Mária grófnő naplója

Csalódott vagyok a könyv elolvasása után. A Tolnayné Kiss Mária által szerkesztett Egy udvarhölgy naplójából (2009) komplexebb információt, és képet ad a császári ház, az udvar, Erzsébet királyné és Festetics Mária, illetve kortársaik életéről.
Valószínűleg ebben nagyban közrejátszik az is, hogy számomra a naplórészletek tematikus felosztása elvette annak az olvasási sodrásnak az élményét, amit egy kronológiai sorrendben olvasott napló okoz.

Érdekes összevetni azon naplórészletek fordítását, amelyek mindkét könyvben megtalálhatók.

Solitaire>!
Gudula Walterskirchen – Beatrix Meyer: Festetics Mária grófnő naplója

Festetics Mária naplói minden valamirevaló Sisiről írt könyvben forrásmunkaként vannak feltüntetve. Érdekes volt a napló olyan részeit is olvasni, amik nem a császárnéról szóltak. Nagyon jó könyv. Hogy miért vontam le mégis egy egész csillagot. Hát azért, mert a könyv jó, de nem hibátlan. És hogy miket találok én hibának?
1. Szerintem elbírt volna több képet is…példának okáért magáról a naplóíróról, akiről a források egybehangzóan állítják, hogy alacsony, kövérkés, szívproblémákkal küzdő hölgy volt. (Mondjuk, Sisinél nem volt nehéz alacsonyabbnak és dundibbnak lenni.) Viszont a kor fogalmai szerint szép volt…de ebből az olvasó nem vesz észre semmit, mert az egyetlen kép a főszereplőről egy retusált fotó, ami a hatvanéves Máriáról készült.
2. A naplók bejegyzéseit tematikusan szerkesztették. Engem zavart, hogy emiatt oda-vissza ugrálunk az időben. Úgy tűnik ez Gudula Walterskirchen mániája lehet, mert a másik könyve (A Franci kissé illetlen volt) is ugyanígy van összerakva és számomra ugyanilyen zavaró.
3. Akadnak benne idegesítő személyi tévedések, de ez inkább a fordító vagy a nyomda hibája lehet. Picit bosszantott, hogy összekeverték a császár két öccsét, Károly Lajost és Lajos Viktort…utóbbi volt Sisi pletykás ellensége, de a könyv az előbbire utal…Illetve Lipótot és Miksa Emánuelt. Mindegyik úr Szász Coburg Amáliát akarta elvenni, de Sisi ebbe egy picit belepiszkált…
Sisi iránt rajongóknak, érdeklődőknek kötelező olvasmány.


Hasonló könyvek címkék alapján

Brigitte Hamann: Erzsébet királyné
Antonia Fraser: Marie-Antoinette
Friedrich Weissensteiner: Nők a Habsburgok trónján
Középkori Történelem
Falvai Róbert: Habsburg-feleségek
Steve Nording: Erzsébet királyné magánélete
Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő
Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima
Dee Brown: Wounded Knee-nél temessétek el a szívem
Dee Brown: A Vadnyugat története indián szemmel