Vízcseppmesék 21 csillagozás

Gryllus Vilmos: Vízcseppmesék

„Szerettem esténként mesélni a gyerekeimnek. Legjobban fejből, csak mondani, ahogy jön. Ezek a mesék aztán többször is előkerültek, alakultak, véglegesedtek. Itt van most közülük kettő. Az elsőt a fiamnak mesélgettem, a másodikat a lányomnak. De rég volt! Örömmel idézem fel őket, hátha nektek is tetszenek majd. És persze hogy a természetről szólnak, mi másról? Az egyik egy vízcsepp, a másik egy felhő története. Fogadjátok szeretettel!” Gryllus Vilmos

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Teknős könyvek Central Könyvek

>!
Central Könyvek, Budapest, 2020
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633247907 · Illusztrálta: Megyeri Annamária

Most olvassa 2

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Gryllus Vilmos: Vízcseppmesék

Férjem kérdésére, hogy mit olvasok ilyen elmélyülten, azt feleltem, hogy egy kiscsoportosoknak szóló képeskönyvet egy vízcseppről, akiből eső lesz, és egyéb izgalmas dolgok, mire mondta, hogy ez nekem való könyv, biztosan nem fogok rosszat álmodni tőle. És tényleg. :)

A víz körforgásáról szól, két mesét tartalmaz a témához kapcsolódóan, és minden szempontból tökéletes. (Pedig nem, nem könnyű igazán jó gyermekkönyvet alkotni.) A rajzok szelídek és kedvesek, a szöveg a korosztálynak megfelelő szinten adja át a témával kapcsolatos ismereteket, az egész nagyon gyerekbarát, és nincs is túlbonyolítva.

Egy dolgot „hiányolok”, illetve egyféleképpen lehetne még ennél is jobb: ha lenne hozzá CD, vízcsobogással, esőhanggal és hasonlókkal. De így is abszolút kerek könyv, el fogom olvasni a gyerekekkel is. :)

pveronika>!
Gryllus Vilmos: Vízcseppmesék

Gyermekkorom egyik meghatározó emléke, ahogy a nővéremmel a TV előtt izgatottan vártuk az Égből pottyant meséket. Nagypapám egyszer még egy neki készített rajzomat is beküldte a műsorba, amiért kaptam egy dedikált lapot Gryllus Vilmostól és Levente Pétertől. Talán azért szerettem annyira ezt a műsort, mert volt benne valami bájos, kreatív és nagyon szerethető, és ugyanez a Vízcseppmesékről is elmondható.

A kötet két mesét tartalmaz. Az első mese során egy apró vízcsepp kalandos útját követhetjük végig, ahogy egy kis barlangból elindulva forrás, patak, folyó, tenger és felhő válik belőle, majd végül esőként visszaszivárog a talajba, hogy újra megtalálja a barlangot, ahonnan útja elindult. A második mese kicsit hasonló, ott egy felhő van a főszerepben, aki útja során önmagát feláldozva esőt ad annak, aki kéri: a száraz búzamezőn sírdogáló gazdáknak, a szomjas teheneknek és végül egy pancsolni vágyó kislánynak.

Mindkét mese a természet és az élet körforgását dolgozza fel, így amellett, hogy aranyos történetek, a gyerekek sokat is tanulhatnak belőlük. A vízcsepp meséje, amit a szerző a fiának ajánlott, egy kicsit kalandosabb és vidámabb, míg a kislányának írt Felhőmese egy kicsit szomorkásabb és elgondolkodtatóbb, hiszen valahol ott van benne az elmúlás és az önfeláldozás is.

A kötet nagyon szépen illusztrált, Megyeri Annamária rajzai tökéletesen eltalálták a könyv hangulatát. Bár sok rajz van a kötetben, a szöveg és a képek aránya nagyjából azonos, így azoknak a gyerkőcöknek ajánlanám ezt a könyvet, akik már végig tudnak hallgatni egy-egy oldalon hosszabb terjedelmű szöveget is. Az én 2 éves kisfiam még egyértelműen kicsi volt ehhez a könyvhöz, annak ellenére, hogy nagy mesehallgató, de én úgy is nagyon élveztem a meséket, hogy ő közben az autóit tologatta. Bár korosztálymegjelölés nincs a köteten, érzésem szerint én 4-5 éves kortól ajánlanám.

Összességében ez egy nagyon szép és igényes mesekönyv, és tényleg egy élmény forgatni. Egyedül abban nem vagyok biztos, hogy ezek olyan mesék-e, amit újra és újra szeretnének meghallgatni a gyerekek, bár Gryllus Vilmos gyermekei úgy tűnik, kedvencre találtak bennük. Mindenesetre kíváncsian várom, hogy erre a kérdésre fényt deríthessek majd.

http://veronikasreaderfeeder.com/gryllus-vilmos-vizcsep…
https://www.instagram.com/p/CFzjlz_B7Gc/

3 hozzászólás
icu79 P>!
Gryllus Vilmos: Vízcseppmesék

Ez egy gyönyörű, fontos és hasznos mesekönyv. Egyszerre tanít és elvarázsol, mindezt egy tökéletes illusztrációval teszi. Amíg olvastuk, az egyik kedvenc Gryllus dalom szólt a fejemben, ami abszolút idevág.
https://www.youtube.com/watch…

3 hozzászólás
Honey_Fly P>!
Gryllus Vilmos: Vízcseppmesék

Gryllus Vilmos a szívünk egyik igen fontos csücske, családilag. Mindenre van egy éneke, egy verse, egy meséje. A hangja elboronálja a feszültséget, segít a reggeli kelésben, kisimítja a szülői ráncokat, kirándulni hív és még meg is mosolyogtat spoiler. Kilencszázadszor is. A könyvben olvasható két rövid mese is ilyen visszatérő lesz nálunk, ebben biztos vagyok. Az élet, a természet körforgását írja le mindkettő. Kicsiknek és nagyoknak is szólnak, minden korosztálynak mást és mást jelentve. Nekem szomorkásak picit, a hétévesnek fantasztikus felfedezések. Közös bennünk, hogy mindketten a szívünkbe zártuk a vízcsepp és a felhő meséjét is.

1 hozzászólás
krlany IP>!
Gryllus Vilmos: Vízcseppmesék

Két mese a kicsiknek a vízkörforgásról kedvesen, bájosan, megmutatva, hogy mennyire fontos az nekünk, beleszőve a környezetvédelem fontosságát is. Ennél nem is kell több.

wzsuzsanna P>!
Gryllus Vilmos: Vízcseppmesék

(…) A kicsi kötetben összesen két rövid történetet találunk, melyeket a szerző saját gyermekeinek ajánl, hiszen annak idején nekik találta ki és mesélte őket. A mesékben közös elem, hogy mindkettőben központi szerepet tölt be a víz, illetve az is, hogy nagyon gyerekbarát és játékos stílusban, de rendelkeznek ismeretterjesztő funkcióval is. Az első, hosszabb mese A vízcsepp meséje címet viseli, bevallom, az én szívemhez ez áll közelebb. A történet egy vízcsepp kalandjait meséli el, akit otthonos kis barlangjából kimos az áradás, hogy aztán patakká, folyóvá, tengerré, végül felhővé és esővé váljon, és a talajba visszakerülve újra hazatérjen a barlangjába. A kedves történetből indirekt módon egy csomó mindent megtudhatunk a víz (és az élet) körforgásáról, sőt, olyan elemek is bekerültek a mesébe, amelyek a környezetvédelem fontosságára hívják fel a figyelmet. A második mese kicsivel rövidebb, ennek címe Felhőmese, melynek lényege, hogy a kis esőfelhő mennyi szomjazó teremtmény számára biztosítja az éltető vizet. A meséket Megyeri Annamária csodás illusztrációi teszik színesekké, szerintem nagyszerűen sikerült eltalálni a témához passzoló stílust, ami egyszerre letisztult, szép és aranyos.(…)
(…) Az az igazság, hogy szerintem Gryllus Vilmos tud valamit, amit csak kevesen. Évtizedeken keresztül mesélt, muzsikált a gyermekeknek, és a mai napig képes arra, hogy az aktuális generációk igényeinek megfelelően újuljon meg és közvetítsen értékeket. Ha őt hallgatom vagy olvasom, én is újra gyermekké változom, aki várja, hogy a szájába cukorkák repüljenek és a hangya holdra szálljon. Nagyon örülök, hogy megismerhettem ezt a kedves kis kötetet, és ahogy már írtam, biztos vagyok benne, hogy sokszor elő fog még kerülni a családi meseolvasások során.
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2020/10/vizcseppmesek-e…

Ancsúr P>!
Gryllus Vilmos: Vízcseppmesék

Ez egy olyan cuki kis könyvecske, amit még óvodai tevékenységek alkalmával is szívesen használnék. Mondjuk most, 2021.ben március 22-ére, a víz világnapjára.
Nagyon tetszett a víz körforgásának a feldolgozása, és mintegy az első mesére épülő történet, a felhő mesés cselekménye is magával ragadt. A vízcsepp meséje kap tőlem 10 pontból 15-öt, a felhőcske története viszont „csak" 12-őt kap a 10 pontból. :D

Rita_Galló P>!
Gryllus Vilmos: Vízcseppmesék

Nekem ilyen a tökéletes mese. Bele van szőve sok fontos téma a természetről, az élet körforgásáról sőt, még a környezetvédelemről is. Mindez hihetetlen könnyedséggel. A rajzok is nagyon kedvesek.
Egy nagyon régi mesekönyvre emlékeztet, amit a Dédim olvasott, szóval mondanám, hogy biztos elfogult vagyok, de nem erről van szó:)

Rózsabogár78 P>!
Gryllus Vilmos: Vízcseppmesék

A természet körforgása, ahogy a kis vízcsepp utat tör magának és megy megy tovább, felfedezve a világot, találkozik mindennel és mindenkivel, akikkel találkoznia kell. Gyönyörű rajzok, elvarázsoló nyelvezet. Ajánlom mindenkinek, aki egy kis szépre, megnyugtatóra vágyik.


Népszerű idézetek

Ancsúr P>!

– Nahát, mennyi vízcsepp! Azt hittem, ennyi nincs is a világon!- tátotta el a száját. De mikor becsukta…- Jé! Hiszen én sós vagyok! Mi történt velem? Beteg lettem?
– Nem tudtad, hogy a tenger sós, te kis buta?- kérdezte a szomszédja.
– De tudtam!- dünnyögte a kis vízcsepp, magában meg azt gondolta: „Pukkadj meg, te felfuvalkodott hólyag!"


Hasonló könyvek címkék alapján

Zelk Zoltán: A három nyúl
Bálint Ágnes: Mazsola
József Attila: Altató
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
Csukás István: Pom Pom meséi – Festéktüsszentő Hapci Benő
Móricz Zsigmond: A török és a tehenek
Bodor Attila: A tél menyasszonya
Zelk Zoltán: Mese a legokosabb nyúlról
Benedek Elek: Többsincs királyfi
Harcos Bálint: A boszorkánycica