Vízcseppmesék 62 csillagozás

Gryllus Vilmos: Vízcseppmesék

„Szerettem esténként mesélni a gyerekeimnek. Legjobban fejből, csak mondani, ahogy jön. Ezek a mesék aztán többször is előkerültek, alakultak, véglegesedtek. Itt van most közülük kettő. Az elsőt a fiamnak mesélgettem, a másodikat a lányomnak. De rég volt! Örömmel idézem fel őket, hátha nektek is tetszenek majd. És persze hogy a természetről szólnak, mi másról? Az egyik egy vízcsepp, a másik egy felhő története. Fogadjátok szeretettel!” Gryllus Vilmos

Tagok ajánlása: 4 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Teknős könyvek Central Könyvek

>!
Central Könyvek, Budapest, 2020
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633247907 · Illusztrálta: Megyeri Annamária

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Gryllus Vilmos: Vízcseppmesék

Férjem kérdésére, hogy mit olvasok ilyen elmélyülten, azt feleltem, hogy egy kiscsoportosoknak szóló képeskönyvet egy vízcseppről, akiből eső lesz, és egyéb izgalmas dolgok, mire mondta, hogy ez nekem való könyv, biztosan nem fogok rosszat álmodni tőle. És tényleg. :)

A víz körforgásáról szól, két mesét tartalmaz a témához kapcsolódóan, és minden szempontból tökéletes. (Pedig nem, nem könnyű igazán jó gyermekkönyvet alkotni.) A rajzok szelídek és kedvesek, a szöveg a korosztálynak megfelelő szinten adja át a témával kapcsolatos ismereteket, az egész nagyon gyerekbarát, és nincs is túlbonyolítva.

Egy dolgot „hiányolok”, illetve egyféleképpen lehetne még ennél is jobb: ha lenne hozzá CD, vízcsobogással, esőhanggal és hasonlókkal. De így is abszolút kerek könyv, el fogom olvasni a gyerekekkel is. :)

pannik>!
Gryllus Vilmos: Vízcseppmesék

Szép, kerek történet a víz körforgásáról. Aranyos, egyszerű, érthető nyelven megfogalmazva. Egy parányi vízcsepp életébe csöppenünk és utazunk vele halmazállapotaiban ahogy körbe jár földtől az égig, majd ismét a földig.
Nagyon szép az illusztráció is.

Nikolett0907 P>!
Gryllus Vilmos: Vízcseppmesék

„Mélyen a föld alatt, ahová már semmi fény el nem ér, ott élt a kis vízcsepp.”

Ez a mesekönyv a számomra nagyon fontos Merítés – lista miatt került a kezembe, melyért ismételten nagyon hálás vagyok.

Gryllus Vilmos neve már valószínű többeknek ismerősen fog hangzani, hiszen 1991-től Levente Péterrel közösen készítették a Magyar Televízióban bemutatott Égbőlpottyant mesék sorozatot, valamint a Kaláka együttes megalapítója is egyben.

Vízcseppmesék című könyve 2020-ban jelent meg a Central Kiadó gondozásában.

A kis kötet két történetet foglal magában. Az első egy vízcsepp kalandos napjáról, míg a második egy felhő jószívűségének következményeit meséli el.

Bővebben:
https://konyvelvono.blogspot.com/2021/09/gryllus-vilmos…

>!
Central Könyvek, Budapest, 2020
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633247907 · Illusztrálta: Megyeri Annamária
pveronika>!
Gryllus Vilmos: Vízcseppmesék

Gyermekkorom egyik meghatározó emléke, ahogy a nővéremmel a TV előtt izgatottan vártuk az Égből pottyant meséket. Nagypapám egyszer még egy neki készített rajzomat is beküldte a műsorba, amiért kaptam egy dedikált lapot Gryllus Vilmostól és Levente Pétertől. Talán azért szerettem annyira ezt a műsort, mert volt benne valami bájos, kreatív és nagyon szerethető, és ugyanez a Vízcseppmesékről is elmondható.

A kötet két mesét tartalmaz. Az első mese során egy apró vízcsepp kalandos útját követhetjük végig, ahogy egy kis barlangból elindulva forrás, patak, folyó, tenger és felhő válik belőle, majd végül esőként visszaszivárog a talajba, hogy újra megtalálja a barlangot, ahonnan útja elindult. A második mese kicsit hasonló, ott egy felhő van a főszerepben, aki útja során önmagát feláldozva esőt ad annak, aki kéri: a száraz búzamezőn sírdogáló gazdáknak, a szomjas teheneknek és végül egy pancsolni vágyó kislánynak.

Mindkét mese a természet és az élet körforgását dolgozza fel, így amellett, hogy aranyos történetek, a gyerekek sokat is tanulhatnak belőlük. A vízcsepp meséje, amit a szerző a fiának ajánlott, egy kicsit kalandosabb és vidámabb, míg a kislányának írt Felhőmese egy kicsit szomorkásabb és elgondolkodtatóbb, hiszen valahol ott van benne az elmúlás és az önfeláldozás is.

A kötet nagyon szépen illusztrált, Megyeri Annamária rajzai tökéletesen eltalálták a könyv hangulatát. Bár sok rajz van a kötetben, a szöveg és a képek aránya nagyjából azonos, így azoknak a gyerkőcöknek ajánlanám ezt a könyvet, akik már végig tudnak hallgatni egy-egy oldalon hosszabb terjedelmű szöveget is. Az én 2 éves kisfiam még egyértelműen kicsi volt ehhez a könyvhöz, annak ellenére, hogy nagy mesehallgató, de én úgy is nagyon élveztem a meséket, hogy ő közben az autóit tologatta. Bár korosztálymegjelölés nincs a köteten, érzésem szerint én 4-5 éves kortól ajánlanám.

Összességében ez egy nagyon szép és igényes mesekönyv, és tényleg egy élmény forgatni. Egyedül abban nem vagyok biztos, hogy ezek olyan mesék-e, amit újra és újra szeretnének meghallgatni a gyerekek, bár Gryllus Vilmos gyermekei úgy tűnik, kedvencre találtak bennük. Mindenesetre kíváncsian várom, hogy erre a kérdésre fényt deríthessek majd.

http://veronikasreaderfeeder.com/gryllus-vilmos-vizcsep…
https://www.instagram.com/p/CFzjlz_B7Gc/

3 hozzászólás
icu79>!
Gryllus Vilmos: Vízcseppmesék

Ez egy gyönyörű, fontos és hasznos mesekönyv. Egyszerre tanít és elvarázsol, mindezt egy tökéletes illusztrációval teszi. Amíg olvastuk, az egyik kedvenc Gryllus dalom szólt a fejemben, ami abszolút idevág.
https://www.youtube.com/watch…

7 hozzászólás
meseanyu P>!
Gryllus Vilmos: Vízcseppmesék

Igényes, szép mesekönyv, értelmes, helyes történettel és nagyon kedves rajzokkal. Én valahogy mégis kívül maradtam, nem bűvölt el úgy igazán, nem jelentett rácsodálkozást, újdonságot. Ettől még egy teljesen jó könyv, csak nekem nem volt kiemelkedő.

gab001>!
Gryllus Vilmos: Vízcseppmesék

Az egyik legjobb mesekönyv, amit az utóbbi években olvastam, ami azért nem kevés könyvet jelent. Bevallom őszintén, hogy kicsit előítéletes voltam, arra számítottam, hogy egy újabb bőrt húz le a víz körforgása témáról. Azt kell mondjam, hogy ha mindenki így húzná le a bőrt egy témáról, akkor a gyerekeknek nem lenne szüksége tankönyvekre. Úgy tanít, hogy közben elvarázsol. Egyszerű a nyelvezete, mégis szép. A mese olyan kedves, hogy kedvünk lenne megsimogatni a kis vízcseppet, aki a barlangból elindulva az égig jut, majd vissza. A másikban pedig egy jólelkű felhőt szeretünk meg. Az illusztráció tökéletesen kiegészíti, igazi összhangban van a kettő. Csak ajánlani tudom!

>!
Central Könyvek, Budapest, 2020
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633247907 · Illusztrálta: Megyeri Annamária
Honey_Fly P>!
Gryllus Vilmos: Vízcseppmesék

Gryllus Vilmos a szívünk egyik igen fontos csücske, családilag. Mindenre van egy éneke, egy verse, egy meséje. A hangja elboronálja a feszültséget, segít a reggeli kelésben, kisimítja a szülői ráncokat, kirándulni hív és még meg is mosolyogtat spoiler. Kilencszázadszor is. A könyvben olvasható két rövid mese is ilyen visszatérő lesz nálunk, ebben biztos vagyok. Az élet, a természet körforgását írja le mindkettő. Kicsiknek és nagyoknak is szólnak, minden korosztálynak mást és mást jelentve. Nekem szomorkásak picit, a hétévesnek fantasztikus felfedezések. Közös bennünk, hogy mindketten a szívünkbe zártuk a vízcsepp és a felhő meséjét is.

1 hozzászólás
krlany I>!
Gryllus Vilmos: Vízcseppmesék

Két mese a kicsiknek a vízkörforgásról kedvesen, bájosan, megmutatva, hogy mennyire fontos az nekünk, beleszőve a környezetvédelem fontosságát is. Ennél nem is kell több.

Boglárka_Madar>!
Gryllus Vilmos: Vízcseppmesék

A zsűrizés kapcsán már olvastam a könyvet, és annyira megtetszett, hogy beszereztem Dórinak is. Persze rögtön el is olvastuk, és neki is nagyon tetszett, főleg A vízcsepp meséje, „az olyan kis cuki volt”. Meg is beszéltük, hogy bevisszük majd az oviba is a víz világnapján.
Nagyon aranyos kis könyvecske, óvodásoknak ideális, kedvesen és érthetően mesél a víz körforgásaról, fontosságáról. Nagyon jó alapot ad, sokmindenről lehet beszélgetni a történetekhez kapcsolódóan. Az illusztrációk is bájosak, gyerekbarátak. Biztos sokszor elő fog még kerülni nálunk.


Népszerű idézetek

Nikolett0907 P>!

Mélyen a föld alatt, ahová már semmi fény el nem ér, ott élt a kis vízcsepp.

(első mondat)

tilia_tomentosa >!

A folyóban már halakkal is találkozott. Pérek, domolykók, pisztrángok úsztak el mellette, s egy falu határában kacsák, libák fürödtek a vízben. Ám egyszer csak abbamaradt a folyó sebes rohanása: egy gát állta az útját.

11. oldal (Central, 2020)

Trudiz>!

A folyóban már halakkal is találkozott. Pérekkel, domolykók, pisztrángok úsztak el mellette…

Trudiz>!

Úgy vacogott, hogy már kapaszkodni sem bírt. Kicsúszott dermedt kezéből a felhő széle, s ő zuhant, zuhant, zuhant lefelé.

Trudiz>!

Álmában újra végigélte kalandos utazását: volt forrás, patak, folyó, tenger, felhő és eső.

Ancsúr>!

– Nahát, mennyi vízcsepp! Azt hittem, ennyi nincs is a világon! – tátotta el a száját. De mikor becsukta… – Jé! Hiszen én sós vagyok! Mi történt velem? Beteg lettem?
– Nem tudtad, hogy a tenger sós, te kis buta? – kérdezte a szomszédja.
– De tudtam! – dünnyögte a kis vízcsepp, magában meg azt gondolta: „Pukkadj meg, te felfuvalkodott hólyag!"


Hasonló könyvek címkék alapján

Zelk Zoltán: A három nyúl
József Attila: Altató
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
Bálint Ágnes: Mazsola
Csukás István: Pom Pom meséi – Szegény Gombóc Artúr
Móricz Zsigmond: A török és a tehenek
Bodor Attila: A tél menyasszonya
Harcos Bálint: A boszorkánycica
Benedek Elek: Többsincs királyfi
Zelk Zoltán: Mese a legokosabb nyúlról