Vízcseppmesék 8 csillagozás

Gryllus Vilmos: Vízcseppmesék

„Szerettem esténként mesélni a gyerekeimnek. Legjobban fejből, csak mondani, ahogy jön. Ezek a mesék aztán többször is előkerültek, alakultak, véglegesedtek. Itt van most közülük kettő. Az elsőt a fiamnak mesélgettem, a másodikat a lányomnak. De rég volt! Örömmel idézem fel őket, hátha nektek is tetszenek majd. És persze hogy a természetről szólnak, mi másról? Az egyik egy vízcsepp, a másik egy felhő története. Fogadjátok szeretettel!” Gryllus Vilmos

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Teknős könyvek

>!
Central Könyvek, Budapest, 2020
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633247907 · Illusztrálta: Megyeri Annamária

Most olvassa 2

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

pveronika>!
Gryllus Vilmos: Vízcseppmesék

Gyermekkorom egyik meghatározó emléke, ahogy a nővéremmel a TV előtt izgatottan vártuk az Égből pottyant meséket. Nagypapám egyszer még egy neki készített rajzomat is beküldte a műsorba, amiért kaptam egy dedikált lapot Gryllus Vilmostól és Levente Pétertől. Talán azért szerettem annyira ezt a műsort, mert volt benne valami bájos, kreatív és nagyon szerethető, és ugyanez a Vízcseppmesékről is elmondható.

A kötet két mesét tartalmaz. Az első mese során egy apró vízcsepp kalandos útját követhetjük végig, ahogy egy kis barlangból elindulva forrás, patak, folyó, tenger és felhő válik belőle, majd végül esőként visszaszivárog a talajba, hogy újra megtalálja a barlangot, ahonnan útja elindult. A második mese kicsit hasonló, ott egy felhő van a főszerepben, aki útja során önmagát feláldozva esőt ad annak, aki kéri: a száraz búzamezőn sírdogáló gazdáknak, a szomjas teheneknek és végül egy pancsolni vágyó kislánynak.

Mindkét mese a természet és az élet körforgását dolgozza fel, így amellett, hogy aranyos történetek, a gyerekek sokat is tanulhatnak belőlük. A vízcsepp meséje, amit a szerző a fiának ajánlott, egy kicsit kalandosabb és vidámabb, míg a kislányának írt Felhőmese egy kicsit szomorkásabb és elgondolkodtatóbb, hiszen valahol ott van benne az elmúlás és az önfeláldozás is.

A kötet nagyon szépen illusztrált, Megyeri Annamária rajzai tökéletesen eltalálták a könyv hangulatát. Bár sok rajz van a kötetben, a szöveg és a képek aránya nagyjából azonos, így azoknak a gyerkőcöknek ajánlanám ezt a könyvet, akik már végig tudnak hallgatni egy-egy oldalon hosszabb terjedelmű szöveget is. Az én 2 éves kisfiam még egyértelműen kicsi volt ehhez a könyvhöz, annak ellenére, hogy nagy mesehallgató, de én úgy is nagyon élveztem a meséket, hogy ő közben az autóit tologatta. Bár korosztálymegjelölés nincs a köteten, érzésem szerint én 4-5 éves kortól ajánlanám.

Összességében ez egy nagyon szép és igényes mesekönyv, és tényleg egy élmény forgatni. Egyedül abban nem vagyok biztos, hogy ezek olyan mesék-e, amit újra és újra szeretnének meghallgatni a gyerekek, bár Gryllus Vilmos gyermekei úgy tűnik, kedvencre találtak bennük. Mindenesetre kíváncsian várom, hogy erre a kérdésre fényt deríthessek majd.

http://veronikasreaderfeeder.com/gryllus-vilmos-vizcsep…
https://www.instagram.com/p/CFzjlz_B7Gc/

3 hozzászólás
Honey_Fly P>!
Gryllus Vilmos: Vízcseppmesék

Gryllus Vilmos a szívünk egyik igen fontos csücske, családilag. Mindenre van egy éneke, egy verse, egy meséje. A hangja elboronálja a feszültséget, segít a reggeli kelésben, kisimítja a szülői ráncokat, kirándulni hív és még meg is mosolyogtat spoiler. Kilencszázadszor is. A könyvben olvasható két rövid mese is ilyen visszatérő lesz nálunk, ebben biztos vagyok. Az élet, a természet körforgását írja le mindkettő. Kicsiknek és nagyoknak is szólnak, minden korosztálynak mást és mást jelentve. Nekem szomorkásak picit, a hétévesnek fantasztikus felfedezések. Közös bennünk, hogy mindketten a szívünkbe zártuk a vízcsepp és a felhő meséjét is.

1 hozzászólás
wzsuzsanna P>!
Gryllus Vilmos: Vízcseppmesék

(…) A kicsi kötetben összesen két rövid történetet találunk, melyeket a szerző saját gyermekeinek ajánl, hiszen annak idején nekik találta ki és mesélte őket. A mesékben közös elem, hogy mindkettőben központi szerepet tölt be a víz, illetve az is, hogy nagyon gyerekbarát és játékos stílusban, de rendelkeznek ismeretterjesztő funkcióval is. Az első, hosszabb mese A vízcsepp meséje címet viseli, bevallom, az én szívemhez ez áll közelebb. A történet egy vízcsepp kalandjait meséli el, akit otthonos kis barlangjából kimos az áradás, hogy aztán patakká, folyóvá, tengerré, végül felhővé és esővé váljon, és a talajba visszakerülve újra hazatérjen a barlangjába. A kedves történetből indirekt módon egy csomó mindent megtudhatunk a víz (és az élet) körforgásáról, sőt, olyan elemek is bekerültek a mesébe, amelyek a környezetvédelem fontosságára hívják fel a figyelmet. A második mese kicsivel rövidebb, ennek címe Felhőmese, melynek lényege, hogy a kis esőfelhő mennyi szomjazó teremtmény számára biztosítja az éltető vizet. A meséket Megyeri Annamária csodás illusztrációi teszik színesekké, szerintem nagyszerűen sikerült eltalálni a témához passzoló stílust, ami egyszerre letisztult, szép és aranyos.(…)
(…) Az az igazság, hogy szerintem Gryllus Vilmos tud valamit, amit csak kevesen. Évtizedeken keresztül mesélt, muzsikált a gyermekeknek, és a mai napig képes arra, hogy az aktuális generációk igényeinek megfelelően újuljon meg és közvetítsen értékeket. Ha őt hallgatom vagy olvasom, én is újra gyermekké változom, aki várja, hogy a szájába cukorkák repüljenek és a hangya holdra szálljon. Nagyon örülök, hogy megismerhettem ezt a kedves kis kötetet, és ahogy már írtam, biztos vagyok benne, hogy sokszor elő fog még kerülni a családi meseolvasások során.
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2020/10/vizcseppmesek-e…


Hasonló könyvek címkék alapján

Zalka Csenge Virág: Ribizli a világ végén
Bálint Ágnes: Mi újság a Futrinka utcában?
Szabó Magda: Bárány Boldizsár / Sziget-kék / Tündér Lala
Borsa Kata: Történetek a Borostyán teázóból
Komjáthy István: Mondák könyve
Kányádi Sándor: Lehel vezér lova
Jankovics Marcell: Ének a csodaszarvasról
Kaffka Margit: Marie, a kis hajó
Zsiga Henrik: Igaz mesék a magyar történelemből
Farkas Nóra: Összeköt a barátság