Dalok ​reggeltől estig 6 csillagozás

Gryllus Vilmos – Tóth Krisztina: Dalok reggeltől estig

Öltözködés, fogmosás, kézmosás, óvodába, iskolába buszozás… ugye mennyi dolga van a gyerekeknek? De biztos szívesebben elvégzik ezeket az unalmas feladatokat, ha előtte elolvassák Tóth Krisztina vidám verseit, vagy meghallgatják Gryllus Vilmos előadásában, a kötethez melléklet, több mint harmincperces CD-n.

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Central Médiacsoport, Budapest, 2017
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633412411 · Illusztrálta: Megyeri Annamária

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

>!
blueisthenewpink SMP
Gryllus Vilmos – Tóth Krisztina: Dalok reggeltől estig

Ezzel kezdtük itthon az új évet, a „Jó reggelt, ma új nap van” lendületével. Amennyire sokkolt elsőre a 'Dal a hidegről' refrénje (https://moly.hu/idezetek/860477), annyira beépült végül a mindennapjainkba. Rövidítve csak „sapka-sál, fagyhalál!” felkiáltással figyelmeztetem a kölköket, hogy ezek nélkül talán ne lépjenek ki az ajtón mostanában. Sőt, ők is figyelmeztetik egymást a dalok szövegével, főleg az asztalnál.

Az utószó szerint úgy válogatták össze a témákat, hogy segítsenek az autista gyerekeknek a mindennapi tevékenységek megtanulásában, de mindenkinek nagyon szórakoztatóak. Tetszik a 'Dal a bátorságról', ami arra ösztönzi a gyerekeket, hogy merjenek új dolgokat kipróbálni, a 'Dal a kézmosásról' címűt pedig némelyik felnőttnek is hasznos lenne meghallgatni, khm. Az abszolút kedvencem viszont a bluesos 'Dal a zuhanyozásról'. Sajnos azt pont nem lehet meghallgatni, de egy párat elvileg igen, a hideget is: http://www.gryllusvilmos.hu/lemez/dalok_reggeltol_estig

2 hozzászólás
>!
olvasóbarát P
Gryllus Vilmos – Tóth Krisztina: Dalok reggeltől estig

"Új utak, új helyek,
eddig ismeretlenek.
Nem mondom, hogy nem megyek:
minden érdekes lehet!"

A zene segít a versek megszeretésében, ezt már több esetben tapasztaltam. A lányaim a Kaláka zenéjével ismerkedtek meg anno először a versekkel, most Gryllus Vilmos segít az unokámnak közel kerülni a költészethez. Nevelőkönyv és ének az évszakok, az öltözködés, a fogmosás és más teendők is előkerülnek. Hogyan kell bizonyos feladatokat megoldani, hogyan kell viselkedni mások társaságában, miért kell kezet mosni, miért élvezetes az utazás? Mindezekre a kérdésekre vidám zenés válaszokat lehet kapni ebből a kötetből.

"Vár a tágas nagyvilág, mi
attól szép, hogy benne élsz."

>!
bonnie9 +P
Gryllus Vilmos – Tóth Krisztina: Dalok reggeltől estig

Nálunk a 2, az 5 és a 6 éves is lelkesen dúdolgatja a dalokat belőle.
Az én személyes kedvencem a Jó reggelt, ma új nap van. Időnként, ha nehezen indul a reggel valamelyiknek, ezzel próbálom vidítani őket. Ha éberebbek nem is lesznek, de mosolyt csal az arcukra. :)
Tetszenek a témák, egyszerű, hétköznapi dolgok. Ha ezeket én mondom, didaktikusan hangzik, és én vagyok a csúnyagonoszanya, aki már megint csak szabályokat mond. Így dalba foglalva, viszont jókedvűen éneklik, észrevétlenül beléjük ívódik, és ha én éneklem nekik a szabályt sem feltétlenül néznek haragos szemmel, legfeljebb kis duzzogó mosollyal nagy kegyesen megcsinálják.:)
Először furcsa volt Gryllus szájából hallani Tóth Kriszta „modern”, szövegét, tőle a klasszikus, népi hangot szoktam-szoktuk meg, de egy-két hallgatás után eggyé forrtak és most már azt gondolom, nagyon jó párost alkotnak együtt. Kíváncsian hallgatnék még közös alkotásokat.

>!
dianna76 P
Gryllus Vilmos – Tóth Krisztina: Dalok reggeltől estig

Aranyosak ezek a versek a mindennapi tevékenységekről, de nem tetszettek maradéktalanul. A CD-ről ugyanezt tudom elmondani, sőt az talán még kevésbé tetszett, és a többszöri hallgatása már zavaró volt. Voltak kedves és jópofa dalok, és a gyerekek biztos örömmel hallgatják. Sajnos több szám andalító volt a ritmusosság helyett.
A könyv utószavát elolvasva tudatosult bennem, hogy valóban alkalmazható némelyik képsor az autista gyermekek mindennapjaihoz. Ilyen pl. a fogmosás, zuhanyozás mozzanatainak szemléltetése, vagy az öltözködésnél a ruhák lerajzolása az évszaknak megfelelően. Tetszettek a jóra tanítások a szövegben: pl. a buszon át kell adni a helyet idősnek, kisgyerekesnek, terhesnek; a törölközőt ki kell teríteni száradni fürdés után, hogy ne büdösödjön be; az új, ismeretlen dolgoktól nem kell félni; a helyes fogmosás, vagy zuhanyozás lépései. Sajnálom, hogy bármely könyvben, ha a bacikról esik szó, akkor csak a rosszakat említik meg. Pedig az emberi test tele van baktériumokkal, melyek többek között az életünk fenntartásáért felelnek. Talán ezt sem ártana tudatosítani a gyerekekben.
Az illusztrációk egyszerűek voltak, de kedvesek. S ami szintén nem tűnt föl, míg nem olvastam az utószót, hogy a könyv elején és végén lévő órára a gyermek berajzolhatja a mutatót a saját napirendje szerint.

>!
Central Médiacsoport, Budapest, 2017
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633412411 · Illusztrálta: Megyeri Annamária

Népszerű idézetek

>!
olvasóbarát P

Dal az ébredésről

Jó reggelt, ma új nap van,
túl meleg lett a paplan;
fel is kéne kelni már,
odakint az ovi vár.

Jó reggelt, ma új nap van,
túl meleg lett a paplan;
fel is kéne kelni már,
odakint a suli vár.

Kinézek az ablakon:
milyen idő van vajon,
napfényes vagy mostoha?
Irány a fürdőszoba!

Jó reggelt, ma új nap van,
túl meleg lett a paplan;
odakint az ovi, odakint
a suli vár.

>!
olvasóbarát P

Dal az esőről

Esik eső, dől, szakad,
jól bugyoláld be magad!
Sötét felleg ezer jő,
legyen nálad esernyő!

Ha van esőkabátod,
abban sem kell megáznod.
Zápor elől, ha szaladsz,
nem lesz vizes a hajad.


Hasonló könyvek címkék alapján

Rutkai Bori: Pizsamátor
Palya Bea: Altatok
Gróh Ilona: Ringató – Sárkányparipán vágtattam
Ragyog a mindenség
Nagyálmos Ildikó: Panna első könyve
Gáll Viktória Emese: A gazdi zenész
D. Tóth Kriszta: Lolamesék – Repül a, repül a… Lola!
Danny Bain: Ez nem az apu hangja!
Csukás István: Sün Balázs
Fodor Ákos: Képtelenkönyv