Szunnyadj, ​kisbaba (Ringató) 7 csillagozás

Gróh Ilona: Ringató – Szunnyadj, kisbaba

Legyenek ​esti dalaitok! javasolja Gróh Ilona, a Ringató alapítója. Hiszen a kisgyermek elaltatása minden családban különleges rituálé, és ennek a legtöbb helyen fontos része a szavak muzsikája, az altatódal. Ezért a Ringató családi énekeskönyvek negyedik darabjába Gróh Ilona örökérvényű altatódalokat, mondókákat és verseket gyűjtött, melyeket Szalma Edit csodálatos képei kísérnek.

A Szunnyadj, kisbaba első fejezetében magyar népi altatók találhatók, a második rész dalai más népek ajkán születtek, de magyar szöveggel énekelhetjük őket. Végül a harmadik fejezetben megjelenik az egyszerű kétszólamúság és jó néhány klasszikus bölcsődal, melyek bármikor énekelhetők altatóként is.

Szeretnénk, ha ez a szelíden hangszerelt lemez melyen jól ismert zenészek, valamint számos Ringató-foglalkozásvezető is közreműködik főként a dalok megtanulásában lenne segítségére az énekelni vágyóknak, és nem helyettesítené a szülők egyedi, a kisgyerek számára pótolhatatlan hangját.
(tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2016
54 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155591495 · Illusztrálta: Szalma Edit

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
Hintafa P
Gróh Ilona: Ringató – Szunnyadj, kisbaba

Amikor megszületett az első gyerekem, az altatás jelentette a legnagyobb kihívást. Nem akartam sem cumiztatni, sem pedig hagyni, hogy álomba sírja magát. Nyilván elolvastam a szakirodalmat, nálam tapasztaltabb anyukák módszereiből próbáltam összehozni egy olyan megoldást, ami mindannyiunknak jó. Szerettem volna az éjszaka varázslatos arcát megmutatni. Nem állítom, hogy könnyen ment, de arra hamar rászoktam, hogy az esti rutin része legyen a lámpaoltás utáni „dündörgés”.
Bővebben: http://hintafa.blog.hu/2016/11/13/szunnyadj_kisbaba_-ringato

>!
olvasóbarát P
Gróh Ilona: Ringató – Szunnyadj, kisbaba

Magyar népi altatók, más népek altatói és komponált dalok találhatók a kötetben, CD is tartozik hozzá.
A kötet végén Ringató-könyvek az egész családnak ajánlat található. Összesen 5 kötet, ezekből 3 már az unokáimnak is megvan, az első, újszülött kórtól ajánlott, a Hatvan magyar népdal , és A gazdi zenész.
Nagyon hasznos összeállítások kicsiknek és picit nagyobbaknak.

>!
blueisthenewpink SMP
Gróh Ilona: Ringató – Szunnyadj, kisbaba

Nagyon megörültem a régi, kedves ismerősöknek, mint például az Ó, gyönyörű szép titokzatos éj vagy a Szép csillagos az ég. A komponáltak közül az Erdő mélyén “Haydn papától” idézett jó érzéseket, és persze Brahms Bölcsődalát is jólesett felismerni. A Ha súg, ha búg a kósza szél (Greensleeves) dallama szerintem mindenkinek megvan, most már tudjuk szöveggel is énekelni.

Nem ígérem, hogy az újak közül is beépítek valamit a repertoárba, de esti leeresztéshez is jó a lemezt hallgatni. Bár a bevezetőben azt írják, inkább arra szánják ezt a gyűjteményt, hogy a szülő (újra) megtanulja belőle a dalokat.

Én valamiért az Auld Lang Syne-t és a Dream a Little Dream of Me-t (a Beautiful South hangszerelésében) énekeltem a kicsiknek már pocakban is, még mindig szeretik.

Bővebben: https://blueisthenewpink.wordpress.com/2017/01/08/olvas…

>!
dianna76 P
Gróh Ilona: Ringató – Szunnyadj, kisbaba

Első könyvem a Ringató sorozatból, leszámítva a mesés Borsi könyveket. Először csak meghallgattam az altató dalokat, de azt kétszer is. Nem volt rossz. Viszont olvasni kevésbé volt élvezetes. Jó, hogy a kottával együtt vannak tálalva a dalok, hiszen így megkönnyíti az éneklést annak aki tud kottát olvasni. Másrészt nekem pont ez volt a zavaró, mivel így nehezebben lehetett olvasni a szöveget – pusztán versként – és rontott az élvezhetőségéből. Örültem volna, ha egyik oldalon kottával a másikon pedig anélkül, illusztrációval ékesítve szerepelnek az énekek. S ha már illusztrációk: azok szépek voltak. Szerepelnek a könyvben külön mondókák, versikék is, melyeknek örültem. Természetesen József Attila Altatója sem maradhatott ki. A komponált dalok jobban tetszettek, mint a népi altatók. Különösen kedveltem a De jó lenne és az Ősz anyó címet viselőket. Meglepett, hogy a Jézus születéséhez kapcsolódó énekeket (Ó gyönyörűszép, Csendes éj) is az altatókhoz sorolandók. Ahogy a Kiskacsa fürdik-re sem gondoltam így még.
A könyv kivitelezése nagyon szép, öröm kézbe venni. Nagyon értékelendő az egész sorozat kultúra szempontjából is.

>!
Kolibri, Budapest, 2016
54 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155591495 · Illusztrálta: Szalma Edit

Népszerű idézetek

>!
imma A+P

Ma három angyal ringat el, ringat el, ringat el,
Ma három angyal ringat el, ha este elfog az álom.

Az egyik angyal énekel, énekel, énekel,
Az egyik angyal énekel, ha este elfog az álom.

A másik angyal átölel, átölel, átölel,
A másik angyal átölel, ha este elfog az álom.

A harmadik most szárnyra kel, szárnyra kel, szárnyra kel,
És szárnyalunk az égbe fel, ha este elfog az álom.

angol (ismeretlen magyar szövegíró)

36. oldal

7 hozzászólás
>!
olvasóbarát P

Altatunk, mesélünk, énekelünk még egyet, még egyet … És ez így van jól.
Fontos az esti rituálé. Tudjuk, hogy a gyerekeknek a dajkarímek lüktetése nagy élvezet, a szavak játéka, hangzása is öröm. Különösen, ha mindezt a számára legfontosabb felnőttektől kapja öleléssel, súgva-búgva-szeretve.A „tente, baba”, „csicsijja-babája”, Erdélyben a „beli, buba, beli, beli…” nem mást jelent, mint hogy „aludj, baba”. Kedves, alvásra ösztönző kifejezések. Szinte érezzük a szavakban a ringató mozdulatot.

6. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Brückner Judit: Jó kis hely az óvoda
Süt a nap
Csiga-biga gyere ki…
Ha jön a tél…
Gryllus Vilmos: Kutyát kérek, kiskutyát!
Én elmentem a vásárba…
Harcos Bálint – Kőszeghy Csilla: Bumburi és a tanya állatai
Micimackó Daloskönyve
Gyarmati Viki – Grecz Andrea – Tóthárpád Ferenc: Télidő
Gáll Viktória Emese: A gazdi zenész