Somogyi ​bakák szakaszparancsnokaként a Don-kanyarban 1 csillagozás

Gróf Imre élettörténete és oroszországi harctéri naplója
Gróf Péter – Szabó Péter: Somogyi bakák szakaszparancsnokaként a Don-kanyarban

A ​huszadik század jócskán bővelkedett tragikus eseményekben, borzalmakban és kegyetlenkedésekben. Majd három évtizede, hogy a Don menti harcok hősei és áldozatai megszólalhattak a nyilvánosság előtt. Azóta elsősorban 1990 után nemcsak történeti szakmunkák, hanem egyéni visszaemlékezések is felidézték a keleti hadszíntér szörnyű­ségeit.
Gróf Imre harctéri naplója a második világháború talán legtöbbet idézett hadszínterére, az oroszországi Don menti térségbe kalauzol el bennünket, a vele történt, megfigyelt, illetve hallott harci események hiteles leírása és frontfelvételei által. Egy paraszti világból tudása, akaratereje által kitörni szándékozó fiatalember, Gróf Imre ma is érdeklődésre számot tartó, rendkívül életszerű és adatgazdag doni harctéri naplójának, a fronton készült fényképeinek, illetve a hiteles hadtörténelmi háttér megrajzolásával történő közzétételével.
Dacára annak, hogy a ma emberének világképét erőteljesen befolyásolják a multimédiás eszközök, a múlt… (tovább)

>!
Napkút, Budapest, 2015
172 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632635330

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

morin5>!
Gróf Péter – Szabó Péter: Somogyi bakák szakaszparancsnokaként a Don-kanyarban

Gróf Péter – Szabó Péter: Somogyi bakák szakaszparancsnokaként a Don-kanyarban Gróf Imre élettörténete és oroszországi harctéri naplója

A fronton való naplóírás a Don-kanyarban kockázatos vállalkozás lehetett, főleg személy- és helységnevekkel, valamint kritikával tűzdelve. A hadapród őrmester, majd zászlós a maga huszonkét évével is határozott, sokat megélt ember benyomását kelti (a szakaszparancsnoki felelősség gyorsan érlelt), tényszerű, érzelemmentes állapotleírást ad, és a rendszeresen visszatérő étkezés témája is egyértelműen körvonalazza a kötelezők melletti gondolati irányt (az okát sem nehéz kitalálni).

A visszaemlékezőnek köszönhetően én ismét nyomozóként eredhettem a somogyi 10. könnyű hadosztály 6/I. zászlóalj és benne nagyapám után, hogy újabb információkat derítsek ki kevéssé ismert háborús múltjáról.


Hasonló könyvek címkék alapján

Anne Frank – Ernst Schnabel: Anne Frank naplója / Anne Frank nyomában
Anne Frank: Anne Frank naplója
Anonyma: Egy nő Berlinben
Almásy Pál: Sopronkőhidai napló
Kemény Simon: Napló
Závada Pál: Természetes fény
Robert Capa: Kissé elmosódva
Tímár Gábor: Isteni igazság
Berkesi András: Bunker
Polák Miklós: Benjamin hátratekint