Gyertyák ​a szélben 3 csillagozás

Grigorij Kanovics: Gyertyák a szélben

A három részből álló regény cselekménye a harmincas évek Litvániájában kezdődik. Főhőse Dániel, egy mindenre érzékeny kisfiú, majd ifjú, a zsidó Klájnász család legfiatalabb tagja. Az ő személyes élményei révén, gondolatain és érzésein átszűrve jutnak el hozzánk a második világháború előtti és a háború alatt lezajlott tragikus események.
Dániel mellett felvonulnak a városka jellegzetes és nagyon egyénített, néha kicsit furcsa lakói is: a nagymama, akinek dohogó bölcsessége és örökös morgásba bújtatott emberszeretete iránytűt jelent unokájának a teljesen összezavarodott világban: Lájzer, a tehetséges lakodalmi muzsikus: Hájem, az eleinte teljesen élhetetlennek látszó templomszolga és még sokan mások…
És az író könnyes humora teszi elviselhetővé azt, ami egyébként elviselhetetlen lenne. A megdöbbentő és gondolkodásra késztető könyv maradandó élményt jelent minden olvasója számára.

Eredeti megjelenés éve: 1979

>!
Európa, Budapest, 1983
682 oldal · ISBN: 9630732289 · Fordította: Árvay János

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 6


Népszerű idézetek

>!
Avenyir

A szobát átfűtötte a kályha, az itóka és a magány.

572. oldal, HARMADIK RÉSZ - A hóember bölcsődala, II, Európa Könyvkiadó, Budapest, 1983

>!
Avenyir

– Le-lehet, h-hogy az Úristen m-még megkönyörül r-rajtunk – mondta Hájem, a samesz, ahogy elnézte a gettó fölött függő palaszürke, őszi fellegeket. Há-hányszor me-megmentette már n-népét a b-bajtól, sze-szerencsétlenségtől… H-hányszor…
Hájem arca áttetsző és sárga volt, madárszeme rezzenéstelen. Tele bánattal és hervadással. Úgy rémlett, fél, hogy megégetik az alkonyi fények, a bíborszínű levelek, amelyek olyan hangtalanul és magadóan keringtek a Stikliu utca fölött, mint elaggott gondolatai.
– N-nem kell csü-csüggedni – folytatta a samesz, egyre a sűrű, borongós idővel és a hideggel bélelt felhőket bámulva. – Ahogy atyám m-mondta, eljön az év ötödik sz-szakasza is.
– Az ötödik évszak? – kérdezte Lájzer, a lakodalmi muzsikus.
– Igen.
– A halál?
– N-neked cs-csak a ha-halál jár az eszedben – korholta Hájem. – H-hova s-sietsz annyira? Rá-ráérsz… N-nem f-foglalja el se-senki a h-helyed. N-ne félj!
Egy félóra múlva, vagy tán hamarabb is, biztosan összekapnak, gondoltam. Mindig ezt csinálják. Először összebújnak, aztán valami apróság miatt összecsapnak, leggyakrabban az Úristen miatt, aztán az egyik a jobb sarokba, a másik a bal sarokba ül, és szótlanul bámulnak egymásra, mint a lovak a vásártéren: akárhogy kapálod is a patáddal a földet, akárhogy rugdalózol is, a hámot nem tudod ledobni magadról, a zablát nem haraphatod el, a fogad már nem a régi, no meg a gazda is résen van…
A szobában ősziesen zizegtek kiszáradt gondolataik.

487. oldal, HARMADIK RÉSZ - A hóember bölcsődala, II, Európa Könyvkiadó, Budapest, 1983

>!
Avenyir

A sárga csillaggal senkit sem csaphatsz be. Az is kell, hogy a bőröd sárga legyen, a gondolataid sárgák legyenek, az egész múltad, jelened és jövőd ezzel a lemoshatatlan sárga bélyeggel legyen megjelölve.

521.-522. oldal, HARMADIK RÉSZ - A hóember bölcsődala, II, Európa Könyvkiadó, Budapest, 1983

>!
Avenyir

– (…) Rajta, igyunk, testvér.
– Majd máskor.
– Néha azt kérdem magamtól: Leo Parovoznyik, miért szenvedsz? Három vaksi borbélytükörért? Két büdös bőr karosszékért, egy vacak nyírógépért meg a párizsi kölniszóróért? Tán mégis ihatnánk egy keveset?
– Nincs kedvem.
– Miért olyan antialkoholisták a zsidók? – fordult a cégtáblán pompázó miniszterhez Leo elégedetlenül az elutasításom miatt.
– Miért?
Az angol se tudta, akárcsak én, honnan van a zsidóknak ez a végzetes józanságuk.
– A mi első számú ellenségünk a józanság – vágta ki Leo…


Hasonló könyvek címkék alapján

Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
Tomas Venclova: Litvánok és…
Georg von Rauch – Romuald J. Misiunas – Rein Taagepera: A balti államok története
Tomas Venclova: Vilnius
Ljudmila Ulickaja: Daniel Stein, tolmács
Maria Rolnikaite: Három találkozás
Czesław Miłosz: Az Issa völgye
Adam Mickiewicz: Pan Tadeusz
Adam Mickiewicz: Pan Tadeus vagy az utolsó birtokbafoglalás Litvániában
Becca Blond – Regis St. Louis – Nicola Williams: Balti államok – Észtország, Lettország, Litvánia