Peti, ​Ida és Picuri 96 csillagozás

Grethe Fagerström: Peti, Ida és Picuri

„Hurrá, ​lesz egy hugicánk! Vagy esetleg öcsikénk?” Picuri már ott növekszik a mama pocakjában, amikor Peti és Ida mindent meg akarnak tudni a nagy titokról, a gyerek születéséről. A szülők komolyan veszik gyermekeik kérdéseit, hiszen tudják, a legkényesebbre is válaszolni kell. Persze nemcsak azt kell megmagyarázni, hogyan lesz és hogyan születik a kisbaba, henem arról is tudniuk kell a testvérkéknek, hogy egy csecsemő felfordítja a család eddigi életét. A féltékenység, a harag, az idegesség ugyanúgy hozzátartozik az új élethez, mint az öröm, a segítés. Nem kell azt sem szégyellni. A svéd szerzőpáros könyve okosan, türelmesen mond el mindent ezekről a „kényes” dolgokról. Szinte országonként más szokások alakultak ki az egészségügyi intézményekben. Találkozhatunk itt például a szülőszoba bemutatásakor olyan dolgokkal, amelyek nálunk másként vannak. Ám ezek nem csökkentik a könyv értékét, ezért minden 8 éven felüli gyereknek melegen ajánljuk. NAGYON FONTOS, HOGY A KÖNYVET A GYEREKEK… (tovább)

>!
Móra, Budapest, 2013
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631191592 · Fordította: Róna Annamária · Illusztrálta: Gunilla Hansson
>!
Móra, Budapest, 1987
48 oldal · ISBN: 9631152154 · Fordította: Róna Annamária · Illusztrálta: Gunilla Hansson

Kedvencelte 5

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
Juci P
Grethe Fagerström: Peti, Ida és Picuri

Karácsonykor bukkantam rá a szülői házban, és úgy éreztem, eljött az ideje a közös olvasásnak (7 és 5 évesek a gyerekeink). Már nagyjából elmeséltük nekik nemrégiben, hogyan zajlik a fogantatás, úgyhogy többnyire képben voltak, érdeklődtek, nem volt semmi hüledezés vagy vihogás vagy fújolás. Tök jó informatív ez a könyv, persze fura felolvasni, de szerintem sokkal jobb, ha így szerzik a gyerekek az első értesüléseiket a szexről, mint ha az oviban vagy suliban hallanak valami katyvaszos marhaságot más gyerekektől, amolyan misztikus tudásként átadva, amihez hozzákapcsolódik az az érzés, hogy itt valami szégyenteljes dologról van szó.
Ja, és az eredeti címe az, hogy Per, Ida och Minimum :)

>!
nagyange P
Grethe Fagerström: Peti, Ida és Picuri

Gyermekkoromban a könyvtárban bújtam ezt a könyvet, bár szerintem nem ebből tudtam meg hogy lett Picuri.

2 hozzászólás
>!
egy_ember
Grethe Fagerström: Peti, Ida és Picuri

Ezt nyilván gyerekként kellett volna, nekem most már egy kicsit késő. Néhol túlzottan skandináv volt, bántotta a kis közép-európai prüdériámat.
A 23. oldalon azt hittem, hogy még az egyneműek házasságát is sikerült beemelni a történetbe, amikor Nina és Janna egy ágyban ébredt, de aztán később kiderült, hogy nem Janna, hanem Janne és pasi.

>!
Andi_T I
Grethe Fagerström: Peti, Ida és Picuri

Talán tízéves lehettem (vagy kisebb, már nem emlékszem), amikor anyukám megvette nekem ezt a könyvet. Akkor rengeteget lapoztam, és azóta is megvan. Ha elég idős lesz hozzá, az én kislányom örökli majd. :)

>!
dianna76 P
Grethe Fagerström: Peti, Ida és Picuri

Nem rémlik, hogy gyermekként a kezeimbe akadt volna ez a felvilágosító könyvecske, pedig látogattam az iskolai könyvtárat. Nyilván hatalmas sikere lehetett, ha ezt az 1977-es könyvet ismét kiadták. Azért ezt-azt megújíthattak volna benne, mivel azóta eltelt közel negyven év. A gyerekcsinálás (ahogy, ha jól rémlik, a könyvben is egy helyen hasonlóan említik) mikéntje nem változott, de a születés körülményei némiképp igen (bár meglepően konstatáltam, hogy apás születés volt Picurié), s a pelenka és rékli is módosult azóta.
De ez talán csak kukacoskodás a részemről. A képregény forma kicsit fura volt nekem, de végül is nem volt rossz. Az aprólékosan kidolgozott illusztrációk tetszettek, s a laikus testábrák is. Azért külön csillag jár, hogy megmutatta a kisbaba negatív oldalait is. Mert bizony sokszor és sokat sír, lévén, hogy beszélni nem tud. S persze ez egy idő után fárasztó lehet az egész családnak, főként anyának, aki reggelente nyúzott az éjszakai virrasztásoktól, s időnként akár türelmetlen is lehet. A tesóknak azzal is szembesülniük kell, hogy az új élőlény került a család középpontjába, s ez akár féltékenységet is szülhet.
Aranyosak voltak a gyerekek, hogy kipróbálták párnával, mennyire nehéz nagy hassal létezni. Az örökbefogadás megemlítése szintén nyomott a csillagozáson.
A fejezetek végén lévő kérdések jól jönnek egy további beszélgetésre, a gyermeki agytekervények megmozgatására.
Egy valamit nem értek! Ha apa a fütyijét dugja be, s nem a péniszét/hímvesszőjét, akkor azt miért a hüvelybe teszi, s miért nem szimplán a punciba? Értem én, hogy a punci az magába foglalja a kerek egészet, a dolgok meg kifejezetten a hüvelyben történnek, de akkor is! Vagy gyereknyelven nevezem meg mindkettőt, vagy egyiket sem. Szerintem!
Nagy sikerű könyv ez, vagy sem, olvastam már nekem jobban tetszőt e témában. S mellesleg a népszerűsége ellenére, én voltam a harmadik kölcsönzője a két év alatt. Vagy túl prűdek a magyar anyák, vagy túl nagy a választék gyermek felvilágosító könyvekből.

>!
Natasha
Grethe Fagerström: Peti, Ida és Picuri

még mindig nem tudom elképzelni, hogy a gyerekemnek adjak valamikor egy olyan könyvet, amiben a világ legperverzebb gumikacsája skubizza a kiskölyök pöcsét, amiben az apuka lerajzolja a széttárt lábú, meztelen lányát és amiben az anyuka nedves puncija a napi téma a családban (via elefes :D)

16 hozzászólás
>!
Képopera
Grethe Fagerström: Peti, Ida és Picuri

Nos, ez a másik jelentős olvasmány gyerekkoromból, amelynek okán már elsős kisiskolásént tudtam, hogy a genitáliák találkozásából (persze akkor ezt nem így fogalmaztam volna meg) gyerek lesz. Mivel nyílt, s nem a méhecskékkel és a beporzással köntörfalaz, szerintem egy gyerek számára sokkal érthetőbbé teszi, hogy hogyan „készült” ő maga, vagy hogyan lesz/lett a testvére.

>!
eeszter
Grethe Fagerström: Peti, Ida és Picuri

Valószínűleg a sok jó értékelés miatt kezdtem el olvasni, viszont mivel nem én vagyok a célközönség nem is igazán élveztem. Ilyenkor arra próbálok gondolni, hogy mit szóltam volna hozzá gyerekkoromban = egyáltalán nem kedveltem volna, soha nem szerettem azokat a meséket, amiben emberek és nem állatok a szereplők… Így felnőttként viszont értékelem a mondanivalóját.

>!
Roszka
Grethe Fagerström: Peti, Ida és Picuri

Nagyon aranyos,ötletes felvilágosító könyv. Fiamnak és lányomnak olvastam anno,sokkal könnyebb volt válaszolni a kényes kérdésekre!


Népszerű idézetek


Hasonló könyvek címkék alapján

Cziegler Orsolya: Egyedül nevelem…
Geréb Ágnes: Inda
Görbe Éva: Koraszülött a családban
Arlene Eisenberg – Sandee Hathaway – Heidi Murkoff: Az a 9 hónap
Noll Andrea Nandu: Vajúdástámogatás mindenkinek
Stanley E. Sagov: Otthonszülés
Kandász Andrea: Szülőszoba
Frank Mungeam: Terheskönyv kispapáknak
Hidas György – Raffai Jenő – Vollner Judit: Lelki köldökzsinór
Péterfy-Novák Éva: Egyasszony