Jobban, ​mint valaha 37 csillagozás

Gretchen Rubin: Jobban, mint valaha

– ​Szeretnék rászokni a rendszeres testmozgásra, de nem tudok, és ez nagyon bosszant.
– Olyan jó lenne egészségesebb ételeket enni, de imádom a gyorsételeket!
– Többet akarok aludni, hogy kipihentebb és energikusabb legyek, de csak késő este jut idő magamra.
– Kevesebbet kellene innom, de olyan nehéz megállni, ha társaságban vagyok.
– Több időt szeretnék tölteni a családommal és a barátokkal a folytonos munka helyett.

Hogyan javíthatunk életünkön a szokásaink megváltoztatásával?

Erre ad választ Gretchen Rubin könnyed humorú, ám rendkívül alapos, tudományos kutatásokon és rengeteg személyes megfigyelésen alapuló könyve. Gretchen a könyvben 21 szokásformálási stratégiát mutat be részletesen, amelyek segítségével akkor is megváltoztathatjuk az életünket alapjaiban meghatározó rossz szokásokat, ha korábban már belebuktunk egy-egy ilyen kísérletbe.

A könyv segítségével választ kaphatunk a következő kérdésekre:
– Ha valamit szeretek… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Édesvíz, Budapest, 2015
326 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635294176 · Fordította: Kovács Zsuzsa
>!
Édesvíz, Budapest, 2015
326 oldal · ISBN: 9789635294077 · Fordította: Kovács Zsuzsa

Enciklopédia 10


Kedvencelte 4

Most olvassa 10

Várólistára tette 58

Kívánságlistára tette 48


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu MP
Gretchen Rubin: Jobban, mint valaha

Nekem még mindig Gretchen Rubin adja a legjobb tanácsokat, jobban, mint valaha. Nem olvasok nagyon életmódtanácsadó könyveket, mert általában unom az ilyesmit, vagy nehezen tudok egyetérteni az elméletekkel, de ő valahogy annyira más, annyira nekem való. Mondjuk tőle is régen olvastam, de valahogy most úgy éreztem, hogy megint eljött az ideje. És milyen jól éreztem: nagyon inspiráló volt, hihetetlenül élveztem olvasni, és most tele vagyok energiával, hogy meg is valósítsam a könyv nyomán eltervezetteket.

2 hozzászólás
>!
Mariann_Czenema P
Gretchen Rubin: Jobban, mint valaha

Ebből a könyvből én jóval többet tanultam, mint Gretchen első művéből.
Talán azért is, mert ez jócskán átgondoltabb, összeszedettebb kötet, mint a Boldogságterv. Nemcsak a stílusa, nyelvezete lett kifinomultabb, kiforrottabb, egyszerűen a második könyvének szerkezete jobb. Van kiindulópont, világos az átmenet A pontból a B-be, majd tovább.

Valószínűleg ez adódhat két dologból is, egyfelől lett írói rutinja, a Boldogságterv 2009-ben jelent meg eredetileg, a Jobban, mint valaha pedig 2015-ben. Hat év rengeteg tapasztalatot jelent lelkileg, emberileg is, én ezt érzem inkább hangsúlyosabbnak Gretchen második könyvében. A Jobban, mint valaha egy megállapodott, lelkileg stabilabb embert takar – szerintem-, mint aki a Boldogságkönyvet írta.
(bővebben:
http://czenema.blogspot.hu/2018/03/gretchen-rubin-jobba… )

1 hozzászólás
>!
Dün SP
Gretchen Rubin: Jobban, mint valaha

Nagyon ambivalensek voltak az érzéseim a könyvvel kapcsolatban, mert ugyan tulajdonképpen inspiráló volt, amennyire kellett, szerettem olvasni, amikor Gretchen a húgáról, Elizabethről és a rajta végzett kísérleteiről, a vele kapcsolatos dolgokról mesélt, meg tetszettek benne dolgok (pl. a négy tendencia – Fenntartó, Engedelmeskedő, Kérdező, Lázadó –, amik közül én Engedelmeskedőnek bizonyulok; aztán az önmérséklő-önmegtartóztató kérdéskör – ami még nem eldöntött esetemben), és mindenképp elolvasom a hatására ezt a könyvet, valamint a liftben is azon kapom magam, hogy féllábon állok – fogmosás közben nem, mert akkor mászkálni szeretek –, azért a legtöbbször azon kaptam magam, hogy unom, és csak annyit látok a szövegből, hogy szokás blablabla szokások blabla szokás blablabla.
És értem én, hogy ez a könyv a szokásokról, szokásformálásról szólt, de valahogy kevésbé éreztem gyakorlatiasnak, útmutatónak. Lusta vagyok, mint eddig, zéró új jó szokással.
(Ja és a nem kell vizet inni, amíg nem dehidratálódik az ember rész engem is morcos felhorkantásra sarkallt, úgy egyáltalán többször éreztem lenézést, meg lekicsinylést az írónőtől mások tőle eltérő szokásairól beszélve, ami szintén a nemtetszett oldalon csücsül a mérlegen.)

>!
Jaina
Gretchen Rubin: Jobban, mint valaha

Olyan ez a könyv, mint egy óriási zsibvásár, a sok kacat közt néha kincsre lelsz. Nagyon vegyesek az érzelmeim. Gretchen Rubin egyre kevésbé szimpatikus, pedig a Boldogságtervben az (ál)naivsága, sarkos véleménye, megmondóembersége ellenére is kedveltem. Itt viszont már erősen átesett a ló túloldalára és iszonyatosan zavar a felületessége. Hiába bizonygatja, hogy mennyire utánanéz mindennek, a legtöbb hozott példája és kutatása „angol tudósok bebizonyították” szintű. Számomra megdöbbentő, hogy meri magáról többször elmondani, kihangsúlyozni a tájékozottságát, miközben kijelenti, hogy a dehidratáció mítosz, heti 20 perc edzés megváltja a világot és hogy a legegészségesebb étkezési mód a paleo étrend… (akik ismernek tudják ez utóbbiról a véleményem: röviden Mrs. Rubin ássa el magát nagyon mélyre). 3,5 csillagot adtam, mert találtam néhány kincset is a sok háztartási kacat közt és ez a borító… egyszerűen gyönyörű :)

>!
Jeffi P
Gretchen Rubin: Jobban, mint valaha

Tetszet az, hogy a szokásokról, szokásformálásról, szokásokról való leszokásról (ez elég hülyén hangzik) szól. És mint minden ember én is rendelkezem rossz, negatív szokásokkal is. Rengeteg jó szokásom is van, de azért van pár amiről szívesen lemondanék, és van pár amit szívesen elkezdenék, de ahogy a könyv is írta, vannak olyan típusú emberek, akik szeretik a szokásaikat és a dolgaikat „holnap“ elkezdeni. És a holnap, mindig holnap lesz, és sosem lesz belőle ma, és halasztják, és halasztják, és telnek a napok, hetek, hónapok. Nos bennem van egy adag ebből is, de nem mondanám, hogy mindenben ezt tartom. Hisz eleve a személyes blogomat is azért indítottam, és olyan névvel, ami arra utal, hogy MOST alakítsd az életed, most tedd, ne holnap. Ellentétek embere vagyok mi? :D
Bővebben a blogomban:
http://jeffi-olvas.blogspot.hu/2015/10/gretchen-rubin-j…

>!
lilaköd P
Gretchen Rubin: Jobban, mint valaha

Hogyan szokjunk le a rossz szokásokról és hogyan szokjunk rá a jó szokásokra. :)
Jó, használható ötletekkel és példákkal.
Szépen összeszedte a lehetőségeket, kielemezte a típusokat.

>!
_Lívia_
Gretchen Rubin: Jobban, mint valaha

Érdekes olvasmány, találtam benne hasznos információkat, tippeket :)

>!
sassenach
Gretchen Rubin: Jobban, mint valaha

Nem nyújtott annyi új információt, mint amennyit vártam tőle. Kicsit erőltetett volt.

>!
Ehlena
Gretchen Rubin: Jobban, mint valaha

Szerintem hasznos kis könyv – motiváló, gondolatébresztő, jól felépített –, tényleg segít az embernek jobban megismerni önmagát; sok olyan dolgot leírt, amit ugyan tudtam magamról, de valahogy mégsem tudatosult sosem.
Bár megfogadni is olyan egyszerű lenne ezeket a tanácsokat, mint amilyennek hangzanak… :D

>!
Nagybbea
Gretchen Rubin: Jobban, mint valaha

Nagyon imádtam ezt a könyvet. A szokástippeket ki fogom próbálni, sok mindenre világított rá. De jó, hogy rátaláltam Gretchenre. :)


Népszerű idézetek

>!
Dün SP

    Vannak, akik a koránkelés mellett teszik le a voksukat (mint például Murakami Haruki), vagy rendszerint késő éjszakáig dolgoznak (mint Tom Stoppard); vannak, akik a kiszámíthatóság csendes életét élik (mint Charles Darwin), és akik az iszákos tivornyákét (mint Toulouse-Lautrec); ott vannak a végtelenségig halogatók (mint William James) vagy azok, akik rendszeres munkanapok szerint élnek (ilyen Anthony Trollope); vannak akik csendben dolgoznak (mint Gustav Mahler), míg mások lármás sürgés-forgás közepette (ahogyan például Jane Austen); vannak a rengeteg alkohollal élők (például Friedrich Schiller) és a kávéfüggők (mint Kierkegaard); akiknek hosszúak a munkanapjaik (mint H. L. Mencken) vagy akik naponta csak fél órát dolgoznak (mint Gertrude Stein).
    Nincs egyetlen mágikus recept – sem a magunk, sem a körülöttünk élők számára. Nem leszünk sem kreatívabbak, sem hatékonyabbak azáltal, ha lemásoljuk mások szokásait; még akkor sem, ha ők éppenséggel zsenik. A saját természetünket kell megismernünk, és tudnunk kell, hogy mely szokások szolgálnak minket a leginkább.

60-61. oldal

1 hozzászólás
>!
Mariann_Czenema P

A vágy, hogy a megfelelő pillanatban kezdjünk el valamit, általában csak jó ürügy a halogatàsra. Szinte a legtöbb esetben a most a legmegfelelőbb pillanat.

90. oldal

>!
anikof

Ahhoz, hogy tovább menjek, néha meg kell engednem magamnak, hogy megálljak.

231. oldal

>!
anikof

Ezt kettőnknek kértem, ami azt jelenti, hogy a fele a tiéd; akkor is, ha én eszem meg az egészet.

215. oldal

>!
Mariann_Czenema P

Hány agykurkász kell egy villanykörte kicseréléséhez?
Csak egy, de a villanykörtének is akarnia kell a cserét.

125. oldal

>!
szabreni

Az egyetlen ember, akit megváltoztathatok, én vagyok.

>!
szabreni

Felnőttkori titok: Ha többet adok magamnak, többet is kérhetek magamtól. Az önbecsülés nem önzés.

>!
anikof

Felnőttkori titok: amiről azt feltételezzük, hogy átmeneti lesz, az gyakran állandósul, amiről pedig azt, hogy örökre szól, arról sokszor bebizonyosodik, hogy mulandó.

148. oldal

>!
Mariann_Czenema P

Felnőttkori titok: Könnyítsd meg a helyes cselekedetet, és nehezítsd meg a helytelent.

173. oldal

>!
anikof

A kis lépések különösen jól jöhetnek, amikor valami olyan dolgot próbálunk megtenni, ami nagyon nyomasztónak tűnik. Ha rá bírom venni magam annak az első kis lépésnek a megtételére, utána rendszerint rájövök, hogy tovább tudom vinni.

134. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete
Jen Sincero: Vagány vagy!
Brian Tracy: Elég a dumából, csak csináld!
Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka
Louise L. Hay: Éld az életed
Brené Brown: Élj szívvel-lélekkel
Marie Kondo: Tiszta öröm
Marie Kondo: Rend a lelke mindennek
Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz!
Brandon Bays: Jelenlét