Távol ​a szerelem 10 csillagozás

Grendel Lajos: Távol a szerelem

Grendel Lajos a Négy hét az élet című remeklése után újabb leszámolás-regényt írt. A halál és a szerelem rejtélye végigkíséri a főhős egész életét. Csupán ötven év múlva szembesül apja halálának valódi körülményeivel, s a kamaszkori, beteljesületlen szerelem a Németországban élő rokonlány iránt is talányként marad benne. A kisregény az értékvesztést visszafordíthatatlan folyamatként jeleníti meg.

>!
Kalligram, Budapest, 2012
96 oldal · ISBN: 9788081015809

Enciklopédia 4


Várólistára tette 3


Kiemelt értékelések

Kuszma P>!
Grendel Lajos: Távol a szerelem

G. bácsi pálinkát főz, eszébe jut egy régi haláleset (talán a pálinkától, talán nem), Rudi pedig ettől visszaréved kamaszkorába, amelyben, mint a kamaszkori visszarévedésekben megszokhattuk, akad egy szerelem is. Temetés és nemi érés, erről szól a regény. Kicsit mozaikos szöveg, ami nem is csoda, ha egyszer ilyen csekély terjedelembe minimum három egymástól távol eső idősíkot akar beszuszakolni a szerző. Olyan, mint a kupac cserép a tálaló tövében: sejtjük, hogy lényegében azonos nagyanyánk porcelán levesestáljával, mert színre ugyanaz, és a porcelántál általában a tálaló körül szokott előfordulni, mindenesetre levest ne akarjunk felszolgálni benne. Érzékelem, hogy jól van megírva, de valahogy a szereplőket nem érzem önazonosnak, és azt sem látom, hogy ha ezt a nagy idősík-lovaglást lefejtem a történetről, akkor valami hű de eredeti cselekményt találok. Nem rossz, de márványba nem foglalom.

Lipe>!
Grendel Lajos: Távol a szerelem

Kellett volna egy kicsivel több, hogy ne maradjon hiányérzet utána. Vagy lett volna picit kevesebb, de élesebb.
Grendel Lajos előszeretettel hozza hőseit olyan kegyetlen élethelyzetbe, amitől az embernek összeszorul a torka olvasás közben. Az enyém biztosan. Sajnálatot kelt bennem, ennek az egyébként jó fej Rudinak a sorsa is. Nem lehet könnyű az élet alkonyán szembesülni azzal, hogy hazugság volt minden, ami számára meghatározó és sorsfordító volt.

Chöpp P>!
Grendel Lajos: Távol a szerelem

Tetszik, ahogy ír. Szimpatikus. Egyelőre az első tőle olvasott regény tetszik a legjobban, de olvasni fogok még Grendel Lajostól.

dapi>!
Grendel Lajos: Távol a szerelem

Elfogult vagyok Grendel Lajossal szemben, tudom. Számomra nem ez a legjobb írása, de talán a leggyorsabban olvasható, olvasandó, nem csak a rövidsége miatt. Változó narrátor, változó idősíkok, érthetetlen villanások siettetik az olvasást, míg nem jön a beletörődés, hogy ez nem az a történet, ahol mindent érteni lehet. Megható, hogy ez az regény súlyos betegségéből hozta vissza egy kis időre. Jó, hogy megszületett.


Népszerű idézetek

Lipe>!

A leszögelt koporsóból, mi más, csak néma csönd szólt.

43. oldal

Chöpp P>!

Pici, kétszobás házak voltak, hatalmas kőrisfák borították árnyékba reggeltől estig a kicsinyke szobákat, így hát az idő mozdulatlanul állt, mintha nem is lett volna.

49. oldal

Kapcsolódó szócikkek: idő
Chöpp P>!

Nincs egy forma, mely ugyanaz volna, minden másképp ismétlődik, de lényegében ugyanaz. Az idő, a teremtés, a forma.

76. oldal

Kapcsolódó szócikkek: idő · teremtés
Chöpp P>!

Talán, majd ahogy megöregszenek, ahogy kihull a foguk, és hajuk, ahogy kőkemény lesz a lábkörmük, talán meg is szeretik egymást. Mint az őszi rózsa a távoli meleget, amikor az semmit sem jelent már.

Utolsó mondat, 95.o.

Chöpp P>!

Szabadság. Itt nincs szabadság. Itt diktatúra van.

35. oldal

Chöpp P>!

    Egy nap a mama nem tudott lábra állni.
     – Meghalok – mondta egy kissé csodálkozva, hogy őt is utoléri a halál. Ült és várta a halált. Hogy holnap érkezik-e vagy csak tíz év múlva, ki tudja?

48. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál
Chöpp P>!

Minden változik, semmi sem marad ugyanaz.

50. oldal

Kapcsolódó szócikkek: változás
errr>!

Tizennégy évvel ezelőtt valami igaz volt, ami már nem az, az idő felülírta, bár az új igazság sem tartósabb a réginél.

13. oldal, (Kalligram, 2012)


Hasonló könyvek címkék alapján

Wass Albert: A funtineli boszorkány
Wass Albert: Kard és kasza
Máté Angi: Volt egyszer egy
Wass Albert: Jönnek! / Adjátok vissza a hegyeimet!
Gion Nándor: Virágos katona
Máté Angi: Mamó
Száraz Miklós György: Lovak a ködben
Wass Albert: Elvész a nyom
Hervay Gizella: Kobak könyve
Szilágyi István: Kő hull apadó kútba