Wicked (The Wicked Years 1.) 11 csillagozás

The Life and Times of the Wicked Witch of the West
Gregory Maguire: Wicked Gregory Maguire: Wicked Gregory Maguire: Wicked Gregory Maguire: Wicked Gregory Maguire: Wicked Gregory Maguire: Wicked

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

When Dorothy triumphed over the Wicked Witch of the West in L. Frank Baum's classic tale, we heard only her side of the story. But what about her arch-nemesis, the mysterious witch? Where did she come from? How did she become so wicked? And what is the true nature of evil?

Gregory Maguire creates a fantasy world so rich and vivid that we will never look at Oz the same way again. „Wicked” is about a land where animals talk and strive to be treated like first-class citizens, Munchkinlanders seek the comfort of middle-class stability and the Tin Man becomes a victim of domestic violence. And then there is the little green-skinned girl named Elphaba, who will grow up to be the infamous Wicked Witch of the West, a smart, prickly and misunderstood creature who challenges all our preconceived notions about the nature of good and evil.

Eredeti megjelenés éve: 1995

>!
William Morrow, New York, 2009
432 oldal · ISBN: 9780061862311
>!
Headline, London, 2006
416 oldal · ISBN: 9780755331581
>!
Headline, London, 2006
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780755331598

3 további kiadás


Kedvencelte 4

Most olvassa 3

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ddani>!
Gregory Maguire: Wicked

Gregory Maguire: Wicked The Life and Times of the Wicked Witch of the West

Ilyen, amikor a fan fiction egyszerűen túlszárnyalja a kiindulását – igaz, én magam nem vagyok Frank Baum fan, és nem tett rám valami nagy benyomást az Oz-történet. Viszont Maguire világa pont jól ráépül arra a kevésre is, amit felnőtt fejjel a klasszikus könyv (és film) alapján úgy tűnik kitörölhetetlenül a fejembe betonozódott.
Persze nem ettől jó a Wicked, de érdekes alapozás az, hogy nincs szüksége rá hogy elmagyarázzon dolgokat: megússza a fantasy-mesevilág magyarázkodásait, és így több hely jut kitérőkre. Ez jót tesz nagyon egy komplex és szövevényes történetnek, Elphaba élete pedig annyira dugóhúzószerűen nem egydimenziós, hogy erre bőven szükség is van. Az Oz-világ politikai háttere, néprajza, közélete és Zeitgeist-ja kirajzolódik ebben az életrajzban. Ehhez nem is szükséges túllépni a történetnek az ő saját keretein, és csak viszonylag minimálisan folyamodik mese-eszközökhöz – ugyanis Elphaba, a későbbi Gonosz Boszorkány egyáltalán nem mesés gondolkozású: egy igazán progresszív, szabadságvágyó karakter. Társadalmi érzékenységei és lelki poggyásza egyaránt azonosulhatóvá teszik. És igen sokat szenved, mind magánéletében, mind intellektuális és lelki értelemben, alighanem többet is mint amennyi szenvedést ő maga okoz másoknak, habár saját magával katasztrofálisan szigorú. Tipródik, gyötrődik, nagyon lassan dolgozza fel a fontosabb dolgokat, spoiler. Ez az örök kívülálló, útkereső kutató, kritikus és független, harcosan küzdő szkeptikus, ravasz, ám menthetetlenül tévutakra tévedő, egyszóval végtelenül szimpatikus és bonyolult nőnek tényleg igazságtalanul nehéz sors jut, hogy küzdjön vele amíg le nem győzetik. Rendes tragédia ez az egész, és nem is csak neki, természetesen.
Nagyon nagyot ment ez a könyv, és elvitt a hátán később egy sikeres Broadway musicalt is*, valamint folytatásos sorozattá szaporította végül a szerző. Ám ez utóbbi óvatosságra késztet: tovább fogok olvasni ezen az alternatív Sárgaúton, de komoly kételyeim vannak, hogy ilyen erős kezdés után tartható-e ez a színvonal. Mindenesetre ez a könyv, bár elbírt volna több szereplői nézőpontot hogy kevésbé legyen egyszempontú, mégis a maga nemében kimaxolta a koncepcióját.

*Ennek plakátjait is láttam, mikor éppen arra jártam pár éve – a műsorra sajnos nem jutottam be: igen drágák a Broadway musicaljei.

UPDATE: tudtam én, hogy ismerős ez nekem valahonnan, de azt hittem nekikezdtem valamikor és félbehagytam – pedig dehogy! tök régen ugyan, de magyar fordításban már olvastam egyszer, és akkor is tetszett ::: https://moly.hu/ertekelesek/1146963

esztokam>!
Gregory Maguire: Wicked

Gregory Maguire: Wicked The Life and Times of the Wicked Witch of the West

A musical miatt az a téves meggyőződés élt bennem, hogy meseregénnyel lesz dolgom. Ez egy kőkemény felnőtteknek szóló fantasy. Talán máshogy láttam volna az olvasásához, ha tudom, de így egyre-másra értek a meglepetések. Szuper volt.


Népszerű idézetek

Mafia I>!

Unless it affords fabulous cafés every four or five blocks, I don€’t think a landscape is quite developed enough for human habitation.

Gregory Maguire: Wicked The Life and Times of the Wicked Witch of the West

ddani>!

Such silly things, children – and so embarrassing – because they keep changing themselves out of shame, out of a need to be loved or something. While animals are born who they are and accept it, and that is that. They live with greater peace than people do.

Gregory Maguire: Wicked The Life and Times of the Wicked Witch of the West

Dorothydoo I>!

Or is it just that the world unwraps itself to you, again and again, as soon as you are ready to see it anew?

Gregory Maguire: Wicked The Life and Times of the Wicked Witch of the West

Dorothydoo I>!

„Do you even believe in other worlds?”
„I find it a great effort to believe in this one,” said Sarima, „yet it seems to be here, so why should I trust my skepticism about other worlds?”

Gregory Maguire: Wicked The Life and Times of the Wicked Witch of the West

tenczerszofi>!

As the first time hard drops of rain fell, the Witch caught sight, not of the girl's face, but of the shoes. Her sister's shoes. They sparkled even in the darkening afternoon. They sparkled like yellow diamonds, and embers of blood, thorny stars.

Gregory Maguire: Wicked The Life and Times of the Wicked Witch of the West


A sorozat következő kötete

The Wicked Years sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Melissa de la Cruz: The Isle of the Lost
J. K. Rowling: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Sara Wolf: Bring Me Their Hearts
Sara B. Elfgren – Mats Strandberg: The Key
Kresley Cole: Wicked Deeds on a Winter's Night
Chloe Neill: Friday Night Bites
Claudia Gray: Spellcaster
Kresley Cole: Poison Princess
Charlaine Harris: Dead to the World
Rachel Hawkins: Hex Hall (angol)