A ​boszorkány (A boszorkány 1.) 211 csillagozás

A Gonosz Nyugati Boszorkány élete és kora
Gregory Maguire: A boszorkány

Mindenki ​ismeri az Óz, a csodák csodája meséjét, amelyben Dorka, a kansasi kislány legyőzi a Gonosz Nyugati Boszorkányt. Ám az csak a történet egyik oldala. A titokzatos Boszorkányról semmit sem tudunk. Ő vajon honnét jött? Hogyan lett gonosz? És egyáltalán, mit jelent gonosznak lenni?

Aki elolvassa Gregory Maguire csodálatos regényét, az soha többé nem tud ugyanolyan szemmel nézni Óz világára. A Boszorkány egy olyan vidéken játszódik, ahol a beszélő állatok az egyenjogúságért küzdenek, a mumpicföldiek a középosztály stabilitására vágynak, a sárga téglás út pedig az elnyomás szimbóluma a kvarangyok számára. Itt születik és nevelkedik a zöldbőrű Elfaba, az éles elmével megáldott, de hányatott sorsú teremtés, akiből felnőttként a Gonosz Nyugati Boszorkány lesz, és akinek élettörténete újraértelmezi a jó és a gonosz örök szembenállását.

„Ez a fondorlatosan felépített, zseniálisan megírt regény egyszerre fantasy thriller, pszichológiai tanulmány és politikai… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1995

Tartalomjegyzék

>!
Kelly, Budapest, 2009
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639943186 · Fordította: Pék Zoltán

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Elfaba

Helyszínek népszerűség szerint

Smaragdváros


Kedvencelte 45

Most olvassa 6

Várólistára tette 203

Kívánságlistára tette 113

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Véda P>!
Gregory Maguire: A boszorkány

Gregory Maguire: A boszorkány A Gonosz Nyugati Boszorkány élete és kora

Most aztán olvashatom újra Ózt! Nagyon jó kis könyv, kellemesen meglepett.

Lancaster>!
Gregory Maguire: A boszorkány

Gregory Maguire: A boszorkány A Gonosz Nyugati Boszorkány élete és kora

A könyv egyszerűen zseniális! Általában nem szeretem, ha egy tündérmesét kifordítanak és túlságosan valóságossá teszik, de a „gonosz Nyugati Boszorkányt” most igazán megkedveltem ennek az elolvasása után. Önmagában az is félelmetes volt, ahogy az író Óz köntösébe csavarta a szegregáció, a vallási fanatizmus meg a zsarnokok elnyomásának örökké jelenlévő kérdését, de ezt még kiegészítette a nagyszerű jellemekkel. Közben pedig belecsempészte és jelentéssel ruházta fel az eredeti történet összes szimbólumát, mint a vörös cipellő, a sárga köves út vagy a bádogember. Ráadásul ezek után elgondolkozhatunk, hogy vajon a három boszorkány közül melyik is volt a jó vagy a gonosz, vagy van-e egyáltalán értelme ezeknek a szavaknak még egy mesében is?

meseanyu P>!
Gregory Maguire: A boszorkány

Gregory Maguire: A boszorkány A Gonosz Nyugati Boszorkány élete és kora

Remek alapötlet, nagyon jó stílus, izgalmas, elgondolkodtató.

3 hozzászólás
Deidra_Nicthea I>!
Gregory Maguire: A boszorkány

Gregory Maguire: A boszorkány A Gonosz Nyugati Boszorkány élete és kora

Gondolkodtam a háromfél és a négyes között. Szóval ez valahol a kettő között van inkább.

Amíg Elfie suliba járt, első osztályú volt a karakterábrázolás és a történetvezetés is.

Utána, ahogy már nem kellett különösképpen engedelmeskednie senkinek, csapongó lett. Az egész. A stílus, és maga a karakter is. Innentől fogva a történet végéig ez egyre erősebben jelenik meg, Elfaba konkrétan hisztérikus lesz a legvégére (ami a kezdeti hűvös szarkazmust tekintve durva túlzás…). Gonosznak nevezni szinte… sértő a gonoszságra nézve.

Az alapötlet tetszik, sok mindent helyezett a szerző a világ hátterébe. Csak a nagyja olyan semmilyen lett, kifejtetlen, elvarratlan, vagy tök felesleges. A kvázi-filozófiai eszmefuttatásaitól egyenesen rosszul voltam. Ezt nem kellett volna erőltetni. Teli volt elvesztegetett potenciállal ez a könyv és ez az ötlet. Emiatt sajnálom azért.

Több minden hiányzott nekem, mint amennyit adott. Nagy reményekkel indultam az elején, aztán kemény ereszkedés lett a vége. :/

De, azért még mindig nem szörnyű, nem véletlen az a négy csillag, csak na. Többet vártam.

2 hozzászólás
Bleeding_Bride IP>!
Gregory Maguire: A boszorkány

Gregory Maguire: A boszorkány A Gonosz Nyugati Boszorkány élete és kora

Állatfarm – valamiért mind az ugrott be, ahogy olvastam A boszorkányt. Annak ellenére, hogy engem zavar, amikor kismillió szereplő vonul fel egy történetben és kismillió nevet és személyiséget kell asszociálni végig (és jobb esetben: összekeverni), ez a történet nagyon betalált nálam. Annak ellenére, hogy egy felnőttes mesére számítottam az egyik legösszetettebb politikai dokumentáció, amit ilyen formában láttam (vagy talán ami létezik). Nem egy paródiája az egész világ ferde mivoltának, hanem egyenes mása, a szereplők neveinek gyenge elmásításával. Tökéletes társadalomkritika a világ bármely vezetőségének és társadalmának, mivel olyan összetett, hogy bárki megtalálhatja benne magát, és nem utolsó sorban a rendszert, amiben él.

Shanara>!
Gregory Maguire: A boszorkány

Gregory Maguire: A boszorkány A Gonosz Nyugati Boszorkány élete és kora

Merész ötletnek tartom azt, amit az író ebben a könyvben megvalósított, még akkor is, ha az eredménnyel nem vagyok maradéktalanul elégedett. Egy eléggé ismert történet egyik negatív szereplője köré ilyen történetet szőni, az mindenképpen elismerésre méltó. Főleg, hogy nem is akármilyen szereplőt sikerült kreálnia. Olvasás közben jöttem rá, hogy sajnos igencsak hiányos a tudásom, ha Óz birodalmáról van szó. A könyv elejének eseményei nagyon tetszettek, teljesen oda voltam Dadus humoráért és a furcsa, zöld bőrű kislányért, a könyv vége szintén fantasztikus, cselekményes, érdekes és megható. A két élvezetes rész közötti középső szakasz azonban számomra borzasztóan unalmas és több esetben érdektelen cselekményekkel és leírásokkal teli oldalakat jelentett. Amit viszont igazán értékelni kell a regényben, ahogy a gonoszság és a jóság körül forgatja az író az egész cselekményt. Itt jön be az a mélység és helyenként erőteljes filozofikus gondolatok sokasága, amit szívesen olvastam.
A magyar kiadás egészében csodálatra méltó és igényes. A borító különleges, a fejezeteket képek választják el egymástól és minden oldalon megtalálható a fejezetet jelentő kép egy kis részlete a felső sarokban.
Egyelőre még halogatom, de lehet, hogy majd egyszer ráveszem magam az Óz világában játszódó eredeti történet megismerésére és ha ezt megtettem, akkor elképzelhetően más szemmel fogok a gonosz nyugati boszorkány életére és erre a könyvre is tekinteni.
Bővebben: http://shanarablog.blogspot.hu/2013/04/gregory-maguire-…

7 hozzászólás
blackett>!
Gregory Maguire: A boszorkány

Gregory Maguire: A boszorkány A Gonosz Nyugati Boszorkány élete és kora

Mostanában mintha úgy alakítanám az olvasmányaimat, hogy nagyon erős női karakterek jöjjenek szembe velem bennük. Mit mondhat ez el a tudatalattimról, te jó ég. Elfaba pedig jó erős karakter, szerethető, utálható, tökös, esendő, szánható és elítélhető.
Jókora történetívet próbál átfogni a könyv, időnként el is ejti a fonalak egy részét – nekem például nem sikerült maradéktalanul összeraknom a politikai vonulatot, pedig szerettem volna. A gonosz természetéről történő filozofálgatás szerintem megállt volna a lábán kevesebb szájbarágással is, de hát ez legyen a legnagyobb problémám. A fordításban is akadt egy pár bökkenő (szerintem a Bursar még mindig nem tulajdonnév), de a fordító is ember, ugyebár, a bursar pedig amúgy is egy hülye szó.
Nem igazán értem azokat, akik szemrehányóan félretették a könyvet, miszerint de hát ez nem is mese – ők nyilvánvalóan nem néztek utána annak, hogy mit vesznek meg. Igaz, lehet, hogy túl szigorú vagyok, hiszen szerintem a Wizard of Oz sem mese, függetlenül attól, hogy egy kislány a főszereplője, vannak benne beszélő mesefigurák és cuki filmet csináltak belőle Hollywoodban, meg átdolgozták képeskönyvnek.
Minden fantasztikus vonulata, beszélő Állata, furcsa lénye és kitekert neve ellenére ez a történet végtelenül, szomorúan emberi, és már ezért megérte elolvasni.

5 hozzászólás
Lahara IP>!
Gregory Maguire: A boszorkány

Gregory Maguire: A boszorkány A Gonosz Nyugati Boszorkány élete és kora

Elfaba zöld…
Én nem is tudom. Annyira nem tetszett, bár voltak benne vicces szavak vagy dolgok, mint a Kecske vagy a kapáca.

27 hozzászólás
ddani>!
Gregory Maguire: A boszorkány

Gregory Maguire: A boszorkány A Gonosz Nyugati Boszorkány élete és kora

Valahogy sosem kedveltem annyira az Óz, a csodák csodáját, sokkal jobb akkor már mondjuk az Alíz csodaországban – az végképp eszembe se jutna, hogy egy ilyen suta mesevilágban micsoda lehetőségek rejtőznek. Szerencsére Gregory Maguire több fantáziát látott Ózban, mint én, és megírt egy olyan, kifejezetten felnőtteknek szóló, teljes irodalmi értékű prequelt, ami váratlan erővel vont be a történetbe, és megnevettetett, meghatott, megmozgatott, na.
Amennyire blődnek találtam annak idején Frank Baum meséjét, úgy vágott fejbe ez a játékos, ám meglepően komoly újragondolása Mumpicföld és a Smaragdváros történetének. Egyszerre ad gyönyörű és elkeserítő elszámolást az eredeti mese fonákjáról, és tart (nem is túl) görbe tükröt a társadalmi, történelmi valóságnak. Klassz könyv, jó fordítás, és ha jól értem, van még folytatás, ráadás!

3 hozzászólás
koppy>!
Gregory Maguire: A boszorkány

Gregory Maguire: A boszorkány A Gonosz Nyugati Boszorkány élete és kora

Hmm…. tény, hogy nem volt olyan jó olvasmány, mint amilyenre számítottam, de mindent összevetve meg voltam vele elégedve. Időnként nagyon szórakoztató volt, máshol meg inkább elgondolkodtató. A vallási és társadalmi státuszokat nagyon jól bemutatta, ahogy azt is, hogy nem minden csak fekete és fehér, mint az eredeti mesében. Elfaba karaktere pedig valami elképesztő! Látni, hogy miken ment keresztül egészen a születésétől kezdve és bizonyos események hogyan formálták a személyiségét… az ilyenekért szeretek hasonló könyveket olvasni. Minden elismerésem az írónak! Ahol egy picit számomra megcsúszott a dolog, az a stílus… az lehetett volna jobb is, de általában semmi sem tökéletes.


Népszerű idézetek

Chöpp>!

Átfutott a fején, hogy nem erkölcstelen-e rászoktatni a gyerekeket a reményre. Nem nehezebb nekik végül rászokni a felnőtt világ valóságához?

399. oldal

Gregory Maguire: A boszorkány A Gonosz Nyugati Boszorkány élete és kora

Kapcsolódó szócikkek: remény
3 hozzászólás
Chöpp>!

Olyan érzékeny és naiv vagy. Amikor nem kínos, egész vonzó.

390. oldal

Gregory Maguire: A boszorkány A Gonosz Nyugati Boszorkány élete és kora

3 hozzászólás
Bleeding_Bride IP>!

Ha egy férfi feldühít egy másikat, megverekednek, egyikük nyer és megy tovább, a másik meg ott marad holtan. Ha nők vesznek össze, a világegyetem megváltozik, mert a hideg harag örök éberséget kíván, ha sértésről van szó.

304. oldal

Gregory Maguire: A boszorkány A Gonosz Nyugati Boszorkány élete és kora

4 hozzászólás
Judy_>!

Az a környék, ahol nincs jó kávézó minden harmadik sarkon, szerintem nem alkalmas emberi lakhatásra.

230. oldal

Gregory Maguire: A boszorkány A Gonosz Nyugati Boszorkány élete és kora

Kapcsolódó szócikkek: kávéház
Natasha>!

Akiket gonosznak tartanak, azok általában nem rosszabbak nálunk [átlagos embereknél]. Azoktól kell tartani, akiket jónak mondanak vagy jobbak az átlagnál.

375. oldal

Gregory Maguire: A boszorkány A Gonosz Nyugati Boszorkány élete és kora

bozs>!

…a Varázslónak emberek kellenek. Tábornokok. Hosszú távon. Vezetői képességekkel bíró emberek. Akik leleményesek.
Egyszóval: nők.

176. oldal alja

Gregory Maguire: A boszorkány A Gonosz Nyugati Boszorkány élete és kora

Lancaster>!

A fiú tanul, a lány tud,
E tanulság erre jut.
A fiú okul, a lány feled,
A tanulság ez is lehet

67. oldal

Gregory Maguire: A boszorkány A Gonosz Nyugati Boszorkány élete és kora

Chöpp>!

– Az emberek szeretnek spekulálni. Ezért nevezem magam most Boszorkánynak: a gonosz Nyugati Boszorkány. Ha az emberek úgyis őrültnek tartanak, miért ne húznék hasznot belőle? Felszabadít a konvenciók alól.

375. oldal

Gregory Maguire: A boszorkány A Gonosz Nyugati Boszorkány élete és kora

Kapcsolódó szócikkek: Elfaba
korneliar>!

A jelenben kell élnünk, csak ez az idő létezik.

Gregory Maguire: A boszorkány A Gonosz Nyugati Boszorkány élete és kora

korneliar>!

Nem csak az az élet van, amit az ember a szüleitől lát.

Gregory Maguire: A boszorkány A Gonosz Nyugati Boszorkány élete és kora


Hasonló könyvek címkék alapján

George R. R. Martin: Kardok vihara
Mark Lawrence: Tövisek Hercege
Sarah J. Maas: Föld és vér háza
Katherine Arden: A boszorkány éjszakája
Karen Chance: Holdvadász
John Gwynne: Az istenek árnyéka
Andrzej Sapkowski: Tűzkeresztség
Kevin Hearne: Hexed – Megátkozva
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg
Deborah Harkness: Az éjszaka árnyai